Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Adobe přichází s aktualizacemi pro svůj Photoshop, a to nejen na desktopu, ale také pro verzi na tablety iPad. Desktopová verze vylepšuje nahrazování oblohy, mobilní získává další funkce z desktopové.
Choakinek (4694) | 18.8.202122:17
Nahrazování oblohy je klasická digitální debilita, která zcela zastře umění krajinářů počkat si na to správné počasí­/denní čas.

Je to smutné :­-­(.
Odpovědět2  0
busy (4706) | 19.8.20219:47
Ja by som to az tak neodsudzoval.

Podla mna, nie kazdy chce urobit realisticku dokumentacnu fotku krajinky, niekto moze mat ciel vytvorit nejaky silno emotivny obrazok ­(schvalne nepisem ­"fotku­"), kde krajinka bude ponata iba ako jeden z prvkov vytvarajucich emociu. V takom pripade sa ako dalsi emotivny prvok hodi pouzit nejaku zaujimavu dramaticku oblohu z databazy.
Odpovědět1  1
Choakinek (4694) | 19.8.202115:09
K takovému účelu, kde to bude přiznané, se to hodí a je to v pořádku, jenomže...

O soutěže obavy nemám, jenom budou obohaceny o novou vrstvu AI detektorů a všechny soutěžní snímky tím budou muset projít. Samozřejmě se jistě najdou vykukové, kteří se budou snažit AI detektory nějak obelstít, takže celkově vznikne taková zbytečná ­"zábava­" navíc.

Problém je spíš ten, že v praxi běžný člověk nemá vždy možnost každou fotku nechat prozkoumat AI detektorem a tak třeba když si budu prohlížet nějaké fotky někde na webu, přesvědčen, že jde o fotky plně zachycující skutečnost, v reálu to tak nakonec být nemusí, takže budu oblbován a ani o tom nebudu vědět.

Čili tato a další digitální novinky nechají vzniknout novým etickým problémům, protože kdyby byli všichni poctiví, bylo by to OK, jenomže to tak není, takže smůla. Teď jde o to, jestli to za to stojí?
Odpovědět0  0
busy (4706) | 20.8.202110:48
Ci to za to stoji, to je dobra otazka. Hovori sa, ze prilezitost robi zlodeja, ale v skutocnosti podla mna skor plati, ze prilezitost len ukaze, kto tym zlodejom uz davno je.

A toto by som aplikoval aj na tento nas problem. Tieto digitalne novinky nie su same o sebe eticky ani dobre ani zle, nevytvaraju ziadne nove eticke problemy, ale vdaka nim sa mozno skryte eticke problemy odhalia.

Preto si ja osobne myslim, ze to za to stoji. Na jednej strane to poskytne nove moznosti pre vytvaranie posobivych emotivnych obrazkov, a na druhej strane to mozno prispeje k odhaleniu potencialnych etickych problemov.

Mnohe mozno zostanu neodhalene ­(mas pravdu, bezny clovek malokedy pozna ze fotka je takymto sposobom photoshopovana­) ale ako sa zvykne hovorit, karma ­(alebo posledny sud, podla toho comu clovek veri­) je zdarma, a raz dobehne kazdeho...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.