Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
30.3.2017, Milan Šurkala, aktualita
Vývojáři z Cornell University a Adobe vyvinuli nový algoritmus využívající neuronové sítě, který je schopen vzít barvu a osvětlení jednoho snímku a aplikovat je bez výraznějšího zkreslení na jiný snímek. Promění i den v noc.
Kabe (881) | 15.4.201721:11
Tak posuzovat na zaklade jedine ukazky mi prijde zcela irelevantni. Z toho přeci nejde skoro nic posoudit. A ani ty ukazky v linkovanem clanku mi neprijdou moc vymluvne. Ty fotky si jsou navzajem dost pdoobne a tipuji ze ve vice ukazatelich, nez si takhle narychlo uvedomime.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 31.3.201720:16
Ale jednu chybu bych tam viděl už nyní. Řekl bych, že ty mrakodrapy v pozadí působí až podezřele potemněle ;­-­). Vidím v jejich oknech jen odrazy nebe a žádné umělé světlo. Chápu, jsou to nejspíš administrativní budovy a už je večer, takže naši vysoce produktivní obyvatelé země již šli domů, ale i tak ;­-­).
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 31.3.201720:01
Líbí se mi detekce oken a algoritmus, který nejspíš loterijním způsobem určuje, ve kterém pokoji budou mít zrovna rozsvícený lustr, eventuálně lampičku :­-D.

No, vypadá to zajímavě. Chtělo by to větší rozlišení, abych mohl hledat chyby ­(to já rád­) :­-­).
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 31.3.20179:00
Vždy jsem měl problém s úpravami ve fotoeditorech, které z fotek dělají něco zcela jiného. Například vkládání padajícího listí do fotky nebo přebarvení letní fotografie s listím na podzimní. Naštěstí to nemohl dělat kdekdo, ale bylo zapotřebí mít např. Photoshop a poměrně rozsáhlé znalosti práce s ním. Za nějakou dobu by to mohl být další z kreativních motivů, které si ­"fotograf­" natočí na kolečku voliče nebo v menu a sekat takové fotky jako Baťa cvičky. Nějak mi to nejde pod vousy. Na druhou stranu, je čím dál tím víc těch, kterým stačí patlanice z mobilu nebo s ­"mýdlových krabiček­". Tak proč jim nedal další hračku.
Odpovědět0  0
Igor_K (115) | 3.4.20178:24
Musím súhlasiť. Je to cesta do pekla. Teraz to ešte nemusí byť ono, ale tie algoritmy dotiahnu. Viem si predstaviť situáciu, že za 30 dolárov si kúpite ­"balíček­", teda sériu zdrojových fotiek ­(západ slnka, búrka, jarnú lúku, nočné mesto atď.­) a môže si ich smelo donekonečna aplikovať podľa ľubovôle na čokoľvek ­- na Marienku na bicyklíku, na psíčka s mačičkou, na ­"náš prvý all inclusive­" hotel, i na hrnček s kávou na balkóne ... a všetko sa to bude vo veľkom mastiť na net. Už teraz to s ­"remeslom fotograf­" ide pomaly dole vodou, ale teraz to už možno naberie rýchlosť vodopádu.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 3.4.20179:24
Viem si velmi zivo predstavit situaciu ked fotografia ako taka bola horucou novinkou ­- ako maliari lamentuju: ­"Kupite si nejaky pekelny stroj co vam cely portret, obraz krajinky, no proste cokolvek sam a bez namahy vyrobi a vsetko sa to bude vo velkom mastit medzi ludmi. Uz teraz to s remeslom maliarstva ide pomaly dole vodou...­" :­)
Ja osobne by som preto nebol az taky pesimisticky. Ano, beznym ludom pribudne dalsia nova hracka, ale ta prava ­(originalna­) fotografia tu bude stale. Tak isto ako tu aj po vzniku fotografie stale mame to prave umelecke maliarstvo.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 3.4.20179:46
Jenže malovat a fotit jsou dvě naprosto odlišné věci s odlišnými materiály... Fotka je furt fotka, pořád vyfocena tímtéž přístrojem a to, zda tam byl nebo nebyl zásah softwaru, nijak nezmění povahu díla ­(pořád je to shluk nul a jedniček­).
Odpovědět0  1
busy (4706) | 3.4.201710:24
Moje prirovnanie ale nenarazalo na samotnu povahu fotky, ale na pesimisticke nalady predchadzajucich diskutujucich. Z ich prispevkov som pochopil ze im vadi ako je mozne si dnes zlahcit zivot ­- namiesto toho, aby clovek musel pocitivo cakat na zapad slnka a az pocas neho spravit autenticku fotku, teraz moze fotku cvaknut hockedy a o zvysok sa uz postara technika ­(software­). Prirovnal som to situacii v minulosti, ked vdaka objaveniu fotografie ako takej si clovek tiez mohol podstatne zlahcit zivot ­- namiesto toho, aby musel poctivo malovat scenu ­(portret, krajinku...­) ked ju chcel zachytit na obraze, pouzil techniku ktora sa uz ­(viacmenej­) sama postarala o samotne zachytenie sceny na obraze.
Odpovědět1  0
chlustanec (16) | 30.3.201710:26
Za chvíli budou foťáky k ničemu :D
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 31.3.201720:07
To není pravda. Tady je foťák nutný dokonce hned ve dvojnásobném množství. Už nestačí vyfotit jen jeden snímek, ale musíš vyfotit snímky dva ­- zdrojový a ze kterého se bere ­"styl­". Pak vznikne třetí ­- z kategorie ­"virtuální realita­" :­-­).
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.