Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
2.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Canon představuje novou full frame bezzrcadlovku EOS R6 Mark II. Novinka zvyšuje rozlišení na 24 MPx, zrychluje sekvenční snímání až na 40 fps, přináší také vylepšení AF s detekcí dalších objektů. A natáčet video můžete více než půl hodiny.
axicom (37) | 10.11.20227:11
Cena v Česku zatím všude stejná, takový krásný příklad tržní ekonomiky :­-­)
Odpovědět0  0
třebaň (358) | 5.11.202218:04
Racek se střemhlav vřítí do houfu turistů u kašny, vytrhne za letu vyjukanému turistovi zmrzlinu z ruky, zakličkuje a odlétá s lupem mezi střechy :­). Pohotový a připravený fotograf v okně na náměstí má nastaveno celoplošné zónové ostření, oční AF a sledování. Zamkne ptačího lupiče při náletu a pokud bude celá akce trvat vteřinu, měl by mít 36 snímků ostrých ­(u R6ii předpokládám úspěšnost 90 %­).
Jinak R6iii by měla mít i oslíka, mezka, mulu a dromedára :)
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 4.11.202212:59
Typický příklad uhozenosti reklamářů. Nebo je snad reálné, že při zaostřování bude někdy nutné činit rozdíl, mezi koněm a zebrou? Nestačilo by prostě nastavení, které zájmový objekt ,,zachytí­", ať je to cokoli a bude průběžně ostřit právě na něj?
Odpovědět1  1
Choakinek (4691) | 4.11.202213:28
Třeba myslí přechod pro chodce :­-­).

Vlastně tomu moc nerozumím. Chci v roce 2022 moc od foťáku za necelých 70 tisíc Kč, aby přesně a rychle ­(průběžně­) ostřil?

Když to bude umět na cokoliv, tak tam přeci ta trénovací databáze vůbec nemusí být. Pokud to má ovšem nějaké zádrhele, trénovací databáze smysl má, pak ovšem nechápu, proč ji nedostanu kompletní nebo alespoň s updaty zdarma.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 4.11.202213:52
To vsetko je v poriadku, ale ucelom tej databazy je urcit, na co konkrente z toho ­'cokoliv­' ma zaostrit. Napriklad, ked fotim kone ­(zebry­) tak nema ostrit na krajinku v pozadi, alebo na nejaku ohradu v popredi, ale prave na tie konec ­/ zebry.

Je to analogicky pripad ako detekcia tvari alebo oci ­(ktoru fotaky mavaju uz davno­) pretoze pri foteni sa ­(obvykle­) ostri na tvare alebo oci.
A neskor, ak si dobre pametam, niektore fotaky dokazali detekovat dokonca aj zvieracie tvare.
No a tato vlastnost sa teraz pouzitim AI rozsirila o nove objekty, na ktore sa obvykle ostri tiez.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 4.11.202214:34
No takhle to fungovalo doposud, ale má to své limity. Představte si třeba to, že ten kůň běží ­(např. tak, že vidíte jeho bok­) a pak změní směr ­(najednou třeba směrem k Vám­). Klasický způsob v ten moment začne mít problémy, protože to, co zachytil AF bod v okamžiku zahájení sledování, už zdaleka neodpovídá tomu, co vidí teď. A právě tady mohou ty nové systémy hodně pomoci obzvlášť je­-li tam nízký barevný kontrast.

Klasický způsob, kdy sleduje zamčenou oblast, to je jednoduché jako facka. To v Javě nebo C++ naprogramuju za hodinku ­(na tomto principu jsem si např. naprogramoval stabilizaci videa­). Problém ale je, když je to nekonzistentní objekt měnící svou polohu, tvar, velikost.... Tam už tradiční metody zachycení začnou mít problémy, jak postupně upadávají ty záchytné body, kterých se dá držet. Velikost a rotace jsou asi nejjednodušší, ty ostatní ale mohou činit větší potíže.
Odpovědět0  0
monikash (81) | 7.11.202214:24
Co když třeba budete mít koně uprostřed stáda zeber? Ale horší bude, když si ta člověk zapomene přenastavit a bude tam mít z minulého focení nastaveno ostření na vlak­/lokomotivu...
Odpovědět0  1
Choakinek (4691) | 2.11.202217:35
A ty koně budou k dispozici i pro původní R6 v nějakém mikro updatu, který ani nestojí za řeč nebo je nutné si kvůli koním v AF kupovat nový přístroj?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.