Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
30.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Téměř každý je už přesvědčen o konci zrcadlovek dvou největších výrobců, Canonu a Nikonu. Prvně jmenovaná společnost už potvrdila, že se blíží konec dražších high-endových modelů, konkrétně řady vlajkových lodí EOS-1D X.
Jirik_H (653) | 21.1.202221:57
Zatim to ale neznamena ukonceni vyvoje levnejsich DSLR
Odpovědět0  0
Ozzelot (294) | 31.12.202112:22
Tak tohle je dost nečekané. Teď je asi jen otázkou času, než s tím přijde i Nikon od kterého jsem to očekával spíš, s ohledem na jeho současnou finanční situaci v porovnání s Canonem.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 2.1.202216:13
Vážně jste si myslel i po vydání Nikonu Z9 a Canonu R3, že profi DSLR pojedou dál?
Odpovědět2  0
Ozzelot (294) | 2.1.202218:19
Nejde přece o to, že se už Z a R výkonem vyrovnali DSLR, jde o ty lidi, které to nechali za těžké peníze ještě před pár dny nakupovat. Na podzim 2018 tvrdil Canon a Nikon že DSLR pojedou bez omezení dál. O rok později už Nikon oficiálně ukončil APS­-C, Canon to oficiálně neudělal, ale většinu modelů přestal vyvíjet také. Stále se ale psalo, že High­-End ­(FullFrame­) tu bude pro profesionály vždy, že ten jediný nakonec v DSLR zůstane. Asi před rokem už se to říkat přestalo a teď u Canonu oficiálně úplný konec. Dlouho jim to tedy nevydrželo, asi 3 roky. Já fotím s FF bezzrcátky už pár let, takže mě se to nijak nedotýká, ale jako nezaujatý pozorovatel bych se nebál to označit za podvedení uživatelů.

Pro Nikon je to jasný precedens. Čekal bych to teď od něj také a velice brzy. Nezávidím těm co to teď mají. Stojí před rozhodnutím změnit systém hned a zachránit z něj ještě nějakou hodnotu pro přechod na nový bezzrcadlovkový, nebo si systém nechat než tělo morálně zastará a pak za pár let jej doslova hodit do elektroodpadu, protože objektivů na F a EF mount se vyrobily miliony a bazary jimi teď budou zaplavené a nikdo je nebude chtít...

Canon a ještě více Nikon ­(až do toho také sekne­) by se asi měli připravit na to, že úplně všichni uživatelé opouštějící jejich ukončený systém nemusejí nutně zůstat u značky, samozřejmě se to s ohledem na možnost adaptace objektivů nabízí, ale nějaké procento uživatelů jistě pokukovalo i po konkurenci a tohle bude impulz po kterém se rozutečou. Canon R je myslím v pohodě, ten si asi přetáhne 99% uživatelů EF, ale třeba u Nikonu fakt nevím, ten systém má dobrá těla a objektivy, ale potenciálem do budoucna si tak jistý nejsem hlavně kvůli hospodaření Nikonu, takže by tohle mohlo utrhnout druhou vlnu odlivu uživatelů od téhle značky.

Jaký na to máte názor?
Odpovědět0  2
Puppy8 (858) | 2.1.202219:53
"Na podzim 2018 tvrdil Canon a Nikon že DSLR pojedou bez omezení dál­". Od té doby jsou to už přece 4 roky a to je dlouhá doba na změnu. Snad každému kdo to trochu sleduje je tenhle vývoj zřejmý, pro ty co nechtějí hned zahodit i staré objektivy jsou tu adaptéry. Co víc ještě mají udělat? DSLR je prostě mrtvá technologie ­(pochopí to i Pentax­), stejně jako analogová fotografie. Oboje bude ještě dlouho žít na okraji zájmu.

APS­-C asi utnou všichni kromě Fuji a možná nějaký čas zůstane MFT Panasonic, sem tam nějaký pokročilý kompakt­/ultrazoom. Kdo ví. Mobily válcují vše ostatní.

Ačkoli používám Sony, tak Nikon modelem Z9 ukázal, že jej lze brát vážně. Co se stane v budoucnosti nelze předpovědět a je to vlastně jedno, nic není napořád. Užívejme si úžasné techniky, která je dostupná dnes.
Odpovědět1  0
Ozzelot (294) | 2.1.202220:51
je to přesně 3 roky a 3 měsíce ;­-­)

Já aktuálně fotím také se Sony a vidím ten trend úpadku DSLR, ale ač klesají mají u Canonu stále asi 40% což je stále dost na to vyhlašovat úplný konec. Ať je to jak chce myslím, že uživatelé se mohou cítit právem podvedení.

S tím, že jsou DSLR překonané bych také úplně plošně nesouhlasil, jsou rozhodně situace, kdy je OVF stále konfortnější. Je mi ale jasné, že pro tak malou skupinu zákazníků, kteří ho potřebují ty foťáky vyvíjet nebudou. Prostě budou mít smůlu.

Na postupném konci APS­-C na FF systémech se také shodnem. Canon s APS­-C na R už možná ani ani nepřijde. Čistě APS­-C ­(Fuji, Canon M­) mohou mít do budoucna problém. MFT je podle mě ve fotografii minulostí ­(mluvím teď o systému. Čistě velikost snímače uplatnění najde asi stále v kamerách, dronech, kompaktech atd.­).
Odpovědět1  1
Puppy8 (858) | 2.1.202222:09
No dobře, počítal jsem to na celé roky :­-­) Ono je to jedno, nevím ale proč by se měl někdo cítit po takové době podvedený, když mu pomohou právě těmi konvertory. To není jak když Nikon kdysi ukončil systém Nikon 1 stylem hoďte to všechno do odpadu. Stále se to bude několik let servisovat a možná i vyrábět, pak toho budou plné bazary. Kdo to chce, nepřijde o to. EVF se bude neustále zlepšovat a jednou se snad už provždy zbavíme i té mechanické závěrky. Pokrok nezastavíš.

Canon APS­-C nepotřebuje, má FF. Zato Fuji u něho buď zůstane jako poslední nebo je bude živit jen středoformát, do kterého chce ale podle některých zpráv proniknout i Sony. Panasonic MFT zařízne, s Olympusem je už asi konec zcela. Pentax­/Ricoh nevím co chtějí nabídnout, asi taky nic.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 3.1.202218:39
"EVF se bude neustále zlepšovat a jednou se snad už provždy zbavíme i té mechanické závěrky.­"

Nikon Z9 má pouze elektronickou závěrku. Nemá snímač s globální závěrkou, spolehli se jen na rychlé vyčítání obrazu. Prý to funguje dobře. Nevím, v ruce jsem to neměl ;­-­).

Čili to, co můžeme někdy vidět na fotografiích Z9 není mechanická závěrka, ale pouze jen jakási mechanická ochrana snímače.

Zvuk mechanické závěrky je nahraný jako audio :­-­).
Odpovědět1  0
Puppy8 (858) | 3.1.202218:46
To je ale zatím jeden model. Zajímalo by mě jak vypadají například fotky z koncertů, kde jsou LED reflektory řízené PWM. Tohle se s elektronickou závěrkou fotit nedá, alespoň ne s těmi před Z9.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 3.1.202219:56
To nevím, ale přesně takovéto a další problémy jsou v současném vývoji ve foto světě vítané. Takže brzy přijde řešení ­(pokud je to problém­) anebo nějaký výrobce uvede přístroj se snímačem s globální závěrkou atd.

Takže už dnes lze říci, že neplatí ­"snad­", ale je jisté, že se přejde ­(v případě určitých tříd fotoaparátů­)...

Ovšem jiná věc jsou specifické typy přístrojů. Např. středoformáty mají mechanickou závěrku v objektivech a je otázka, jestli by ji výrobci chtěli odstranit. Spíše si myslím, že k tomu nedojde.

Čili někteří výrobci typicky z určitých ­"retro­" pohnutek mechanickou závěrku neodstraní.
Odpovědět1  0
Ozzelot (294) | 3.1.202220:50
tak zatím to nejsou retro pohnutky, ale skutečně fakt, že v některých situacích mechanickou závěrku plně nahradit nelze. Sony a9 má skládaný snímač, který se už takovému globálnímu výčtu dost blíží, ale stále to ještě není 100%. Podle mě v současné době úplně odstranit mechanickou závěrku bez globálu je tak trochu dělání si pokusných králíků z uživatelů.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 4.1.20224:24
Alespoň co já vím, tak snímač s globální závěrkou by měl nahradit mechanickou zcela.

Takže pouhá existence retro pohnutek je jen otázkou nasazení snímače s globální závěrkou ve fotoaparátech.
Odpovědět1  0
Ozzelot (294) | 4.1.202215:59
Vy mluvíte o teorii, já o současné realitě. Samozřejmě, že globální výčet plně nahradí mechanickou závěrku, ba dokonce jí předčí, ale asi vyrobit takový snímač stále není technologicky tak snadné, nebo by to bylo příliš drahé. Tak jak tak je ještě ve FF fotoaparátech nemáme, takže mechanická závěrka dává stále smysl. I když už ne vždy, stále ale budou situace, kdy bude posouvat limity přístroje a dělat jej použitelnějším.

Tohle je nějaký zvláštní trend téhle doby, ač výrobce fototechniky nepodezírám, že také podlehli nějakým ideologiím, všude kolem nás se dnes děje to, že jsou rušeny osvědčené věci nálepkované jako ­"překonané­", aniž by za ně ve skutečnosti byla výkonostně adekvátní náhrada.

Nechápu to. Snad ty snímače s globálním výčtem přijdou co nejdříve.
Odpovědět0  0
JonSnih (370) | 4.1.202219:34
To proto, že se cílí na hloupé davy, které těm marketingovým řečím uvěří ­- a výrobek zakoupí. Firmy hrabou peníze, co to jde, bez ohledu na to, zda to přinese užitek. Aneb peníze na prvním místě.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 4.1.202221:21
Ale to jste popsal platnou ekonomickou zákonitost ­(­"firmy hrabou peníze­"). Hloupým davům to asi užitek přinese ;­-­).

Čili je nutné, aby společnost z hloupých davů udělala davy chytré ;­-­).
Odpovědět0  0
Mannoxx (10) | 4.1.202215:51
Já třeba silně uvažuji, že místo focení začnu kreslit... Představa, že kupuji nové tělo, kde mi baterka vydrží udělat stejně fotek jako mobil... Nebo vlastně stále ještě méně, pokud budu mobilem jen fotit... Místo DSLR jedině tužku a papír. Z7II jsem měl v ruce asi měsíc a na jednu baterku v těle DSLR připadlo 10 baterek v Z7II... Rušit výrobu něčeho tak energeticky nenáročného pro výrobu Otesánka mezi foťáky. Jen je smutné, že na přírodu všichni myslí, jen když je to naprosto zbytečné a naopak svoji nešetrnost k ní meziročně násobíme...
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 3.1.202219:19
No tak já především jejich prohlášení zcela ignoruji. Podle mě je pronášejí lidé, kteří nevědí, co bude např. za půl roku.

Pak se tedy musím spolehnout na svůj úsudek.

A zde si myslím, že naprosto klíčovou roli sehrála spol. Sony. Vytvořila takový tlak spolu s různými dalšími událostmi, které nebyly nakloněné výrobcům fotoaparátů, že i další výrobci foťáků ­(zejména Canon a Nikon­) museli přijmout, že CSC je prostě další vývojový stupeň. Když tohle jednou proběhne, tak DSLR musí zákonitě skončit a to úplně zcela.

Zakoupený systém takového typu jako je profi DSLR nejvyšší třídy bych jinak neměnil. Čili bych jej jako použité, plně funkční zboží neprodával ­(jenom proto, že výrobci změnili směr­).
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1042) | 31.12.20218:18
se budou na konci jejich éry vyrábět už jen pro profíky ­- a ejhle, nebudou. Profíci už poznali, kde je lepší technika. Když zkusíte fungující autofokus na oko, asi není o čem dál přemýšlet.
Odpovědět4  1
FotoZemek (919) | 31.12.20213:47
když si vemeš kolik tyhle mašiny nasekaj v rukou profesionálů snímků, dojde ti, že už i objektivy budou v kelu.....
Stejně na to za pár let nebude co nasadit....
Odpovědět0  4
Puppy8 (858) | 31.12.20219:16
Budou toho plné bazary. Zkrátka lepší technologie nahradila starou, jako vždy.

Odpovědět3  0
FotoZemek (919) | 1.1.20222:51
plné bazary vyběhaných zgarbů ­)­)­)­)
Odpovědět0  2
Choakinek (4686) | 30.12.202123:03
Tak toto mi bylo jasné už opravdu hodně dávno :­-­).
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.