Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.2.2012, Milan Šurkala, aktualita
Po dlouhé době přichází Canon s novým outdoorovým kompaktem. Nese název PowerShot D20 a nové je prakticky všechno. Máme zde 12MPx CMOS čip s BSI technologií i objektiv s mnohem větším 5× optickým zoomem.
strecha (65) | 13.2.201220:45
Tak nejak nechapu proc i posledni outdoorovy fotak s normalnim objektivem byl nahrazen timto sice skladnejsim, ale opticky mnohem horsim resenim. Dosud byla moznost si vybrat, ale dnes skoncil uz i posledni :­( No nezbyva nez pro kvalitni fotky poridit fotak + podvodni pouzdro.

Jen jsem stale nepochopil proc v dnesni dobe uz neni zadny ­"outdoorovy­" fotak vybaven krytkou objektivu. Ze zacatku to bylo casto zvykem, ale nyni se asi uz povazuji za stylove doplnky a do terenu se asi nedoporucuji vozit. U canonu D10 jsem to pochopil zduvodu konstrukcni problemu, ale u periskopu tomu nic nebrani. Kdo ma porad utirat a cistit objektiv. Nechapu odolny fotak, ktery musi byt stale schovan v pouzdre, protoze i jedna kapka na objektivu znamena konec foceni a zacatek lesteni....
Odpovědět0  0
ron_2012 | 13.2.201223:59
Co bys tou krytkou v terenu zaviral ? Zabince a bahno s piskem na objektivu, aby to nebylo videt ? :­) . Outdoor to je vecny lesteni objektivu, kolikrat s gumakama na nohach a uprostred potoka. Ja teda fotim i v poradnym lijaku s Fuji ultrazoomem a dycky to nejak prezije, na cupliky mam plastovou krytku, domaci vyroba. Pod vodou nefotim, tak nevim, za to vim ze Canon se D10 modelu stale jeste zbavuje, a to za min jak polovinu puvodni ceny... Tech nadsencu co fotej pulce v kaluzi tedy asi moc nebude, respektive pro takovy lidi naklady na podvodni vystroj nejsou tema, jako spis jeji kvalita..
Odpovědět0  0
strecha (65) | 14.2.20129:05
Tak toho zazracneho zlevneni u D10 jsem si teda nevsimnul. Stale se prodava za stejnou cenu, za kterou jsem ho pred par lety porizoval.
Bezne u fotaku slouzi proti desti slunecni clona a krytka, ktera jej drzi v suchu a cistote. S kapickami na objektivu se fotit neda...to uz bych si ty fotky pak mohl namalovat rovnou v malovani. Jenze pokud jedu napriklad na kajaku a mam fotak ve veste, kde je vse vlastne mokre, tak pak pred kazdym foceni musim vytahnout suchy hadrik,vylestit objektiv a pak teda neco vyfotit, jestli teda bude jeste co fotit.
Ty lamelove krytky u tech prvnich outdoorovych fotaku meli prave tu vlastnost, ze dokazaly ­"stejne jako sterace­" setrit kapicky z objektivu do pouzitelneho stavu. Tuto moznost bych nejednou vyuzil :(
Odpovědět0  0
frasve (131) | 10.2.201216:05
Omlouvám se, že píši sem, co patří jinam. Kde se ovšem nesmí diskutovat.
Jestli si Vaše redakce a reklamní oddělení Canonu myslí, že přetiskování neučtitelných tiskových zpráv ­(byť s alibistickým podtitulkem...­) je cestou k větším prodejům, pak jsou chlapci opět mimo mísu. Tyhle info ať si Canon schraňuje na svých firemních stránkách a redakce sem klidně může dát odkaz pro ty, co počítají každé deko a milimetr místo aby fotili :­-­)
Navíc označovat pevnou osmadvacítku a čtyřiadvacítku při 2,8 jako ­"vysokou světelnost­" je komické a při vší relativnosti pojmů v roce 2012 prostě ­- hodně nadsazené ­(čti: lživé­). IS to nezachrání ­(skoro mi uniká jeho smysl u těchto skel, ale budiž, třeba to někdo při té ­"vysoké světelnosti­" využije­). Naopak předražený zoom 24­-70 s vyjíždějícím tubusem a bez IS je krokem stranou.
PS: Tak uvidíme, jestli se Canon pochlapí aspoň na novém 5D! Doufám, že si budeme moci přečíst recenzi odborníka s vlastním názorem, že budeme moci pod článkem diskutovat a že nám nebudou zavřena ústa sáhodlouhou ­"tiskovou zprávou­". Jo, a předem všem děkuji za kritiku mých kritických připomínek :­-)
Odpovědět1  1
<( . ! . )> | 10.2.201218:35
A naprosto obdobne ­"clanky­" o ­"produktech­" jinych vyrobcu Vam nevadi ...? Nebo mate ­"pivku­" pouze na Canon ...?

Novy 24­-70 mm od Canonu ovsem vypada skutecne ­"podivne­", v tom s Vami souhlasim ...

"Predstava­" o tom, ze tu budou publikovany vyhradne ­"fundovane­" recenze je ­"blahovy­" ­- s ohledem na casove a dalsi moznosti autoru.
Odpovědět0  0
frasve (131) | 10.2.201218:59
Pivko si dám za chvíli a pifku nemám na žádnou firmu :­-­) Ale nějak se na mě zrovna vyvalily ty předlouhé canonové novinky, které byly k neurolování, takže to dopadlo na Canon. Když už není co publikovat, čemuž bych na Digimanii moc nevěřil. Spíš jde o drobáky nebo zapůjčení techniky na víkend a déle. Zde zjevně na úkor nás, čtenářů. Ale jdu si číst objektivový příspěvek kolegy Šurkaly, jeho, jak doufám, osobní postřehy :­-­)
PS: Tak jsem si před uzavřením svého komentáře nezávislý článek MŠ přečetl a vida, jen lapidárně shrnuje tiskovou info Canonu. Takže názor ať si udělají čtenáři sami, tentokrát mohou v obvyklých komentářích.
No nic, no flame war, please.
Odpovědět0  0
<( . ! . )> | 10.2.201219:21
No ­- ano ­- ­"pivka­" x ­"pifka­" ... Tak, at to ­"pivko­" chutna.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.