Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
14.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Canon se v nedávno zveřejněných dokumentech k finančním výsledkům zmínil také o tom, že dle jeho názoru už trh s fotoaparáty dosáhl dna a dál už nebude klesat. Jeho fotografická divize navíc předvedla solidní výsledky a zvýšila zisk.
mlsný amatér (775) | 20.8.202213:57
Fotografie a fotografování se vyvíjí asi takto:
Začátkem byla chemická totografie. ­(asi to pro mnohé z vás bude překvapením, ale jako první fotocitlivá látka se používal asfalt, expozice trvala celý den, osvětlené­/světlé části se pak odstranily a zbytek posloužil jako matrice pro tisk. Pak přišla daguerrotypie, ­(používali ji hvězdáři ještě koncem 19. století, ale dojela na to, že pracovala se rtutí. Potom nastoupily sloučeniny stříbra ­(čb­) a azová barviva ­(color­).
Takže chemigrafie, chemografové, chemografování. Dnes už v podstatě muzeální záležitost jen pro pár masochisticky založených nadšenců, je to to samé, jako nostalgické jízdy parními vlaky ­- zážitek jednou za čas ano, ale dojíždět s tím denně do práce?!?
Koncem 20 století se objevily první digitální fotoaparáty, tehdy ještě nic moc, asi jako na úrovni té ,,asfaltové­" chemigrafie. Nejprve malé krabičky s malými snímači, pak ultrazoomy a DSLR. Pak se zrodily první CsC a CsC budou také ty, které tento, také už pomalu skomírající stupeň, který bych nazval digigrafie, digigrafové, digigrafování, jednou uzavřou.
Zhruba od r. 2018 nastal další stupeň, kompaktní fotoaparát, který je součástí, dnes už i primitivních tlačítkových mobilů pro seniory. Zájem široké veřejnosti je tak velký, že vývoj fotomobilů letí rychle dopředu, ceny se snižují, ­(moho operátorů vám přidá chytrý mobil za malý příplatek k tarifu­) a kvalita fotek a tedy i užitná hodnota, díky technickému pokroku rychle stoupá. Takže začíná další vývojový stupeň fotografování a sice mobilgrafie, ­(mobilgrafové, mobilgrafování­).
Zbývá už jen závěr. Když se fotografie zrodila, byla to exkluzivní záležitost pro jednotky vyvolených a pouze pro odborníky, kteří byli schopni se popasovat s náročnými požadavky na obsluhu zařízení. Jak šel vývoj kupředu začala se fotgrafie dělit na lidovou, ­(běžné focení nepříliš kvalitních obrázků typu teta Agáta u hromady hnoje a temná komora z koupelny, nebo špajzu­) a profesionální, vyhrazenou jen majitelům drahé fototechniky a vlastního laboratorního vybavení. S nástupem digitálních technologií se kvalita lidové fotografie zvedla natolik, že pro většinu případů už pro profi fotografy není živobytí, ­(což tito nesou velmi nelibě a chrlí mraky dezinformací o tom, jak je, i přes technický pokrok, těžké udělat kvalitní fotky, i když to není pravda­) a slušnou papírovou fotku, dokonce i barevnou, si může udělat každý, kdo má doma počítač s dokonce bezplatným ­(Gimp­), editačním SW a barevnou inkoustovou, termosublimační, nebo voskovou tiskárnu. A s tím, jak nastoupily fotomobily už jsme tak daleko, že udělat velmi solidní fotky, či video např. ze svatby, pohřbu, nebo jakékoli události a během chvilky je přeposlat spoustě dalších lidí je v podstatě brnkačka, což bylo před nástupem fomobilů v podstatě nemyslitelné.
Odpovědět1  1
mlsný amatér (775) | 21.8.202211:30
A ten ,,asfaltový­" fotograf, v podstatě první, kdo opravdu fotografoval, protože Camera obscura byla jen pomůcka pro nešikovné malíře, ­(možná by se znovu ujala i dnes­) se jmenoval Nicéphore Niépce.
Odpovědět0  1
Choakinek (4686) | 22.8.202210:53
Výborný příspěvek!

Akorát bych dodal, že každý ten technologický stupeň si trvale ukousne stále větší kus z většiny, která pak z různých důvodů u předchozího stupně zůstane.

U digitálních fotoaparátů tak zůstane významný počet lidí, dalece přesahující počet skutečných profesionálů. Je to samozřejmě také dané tím, že ty technologie a celkově životní úroveň umožnila fotit stále většímu počtu lidí, takže ve srovnání s lidmi, kteří fotí mobilem, to bude kapka v moři, nicméně ve srovnání s lidmi, kteří fotí na kinofilm, to bude mnohem větší počet.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 22.8.202216:36
Něco jiného je zbožné přání a něco jiného realita všedního dne. i ten největší profesionál jednou zjistí, že jeho věrný druh dosloužil a co teď? Koupit za horentní balík peněz další krabici, navíc softwarově nekompatibilní, ­(např, RAW editor pro Photoshop­) a následně se trápit se sháněním obslužného HW a SW, nebo chytrý mobil, který bude umět totéž plus další věci navíc a dostane ho jako bonus za pár šupů k datovému tarifu? Takže to bude, i když ne hned, s CsC vypadat stejně, jako dnes s DSLR. Prostě se jejich výroba, kvůli klesajícímu zájmu, přestane vyplácet a zákony trhu jsou neúprosné. Co si na sebe nevydělá, to chcípne. Na kinofilm se dnes už fotit nevyplácí, jediné, co je oproti digitální fotografii levnější, jsou fotoaparáty; Prakticu LLC seženeš v bazaru i za dva litry. Problémy nastanou v momentě, když do ní budeš chtít koupit film, ­(kde a za kolik­) a kdo a za kolik ti ho zpracuje. Na domácí temnou komoru můžeš dnes klidně zapomenout Stejně kvalitní barevnou fotku ti udělá i ten nejlevnější fotomobil, navíc vytisknutí na tiskárně obnáší jednotky minut a výsledek bude mnohem lepší a levnější, navíc vytisknutá fotka hned tak nevyšisuje, na rozdíl od barevné chemické, která bude viset zarámovaná na zdi a bude na ní svítit občas slunce.
Odpovědět0  1
Puppy8 (858) | 14.8.202223:07
Právě cestuji po Slovinsku a překvapilo mě, kolik lidí zde fotí foťákem. Naprostá většina jsou FF, poměr značek Sony a Canon tak půl na půl. Občas Nikon nebo malý kompakt a jedna trendy slečna s Leicou :­-­) Takže nakonec to nevypadá až tak zle.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 15.8.20227:39
Tak to je dobrá zpráva!

V centru Prahy pravidelně dominuje mobil a šokující pro mě byla nedávná návštěva Průhonicķého parku ­- stovky mobilů na ­"pár­" foťáků.

Asi ty lokality ve Slovinsku víc přitahují pokročilé fotografy, protože jinak by tam asi taky byl samej mobil.
Odpovědět0  0
DavidM1 (20) | 16.8.202215:23
Nechci vám kazit náladu a brát iluze,ale...Kanárské ostrovy 95% mobil,občas nějaký ultrazoom a LEVNÝ Panasonic či Olympus typu Pen.FF zanedbatelné množství,spíše nějaké starší zrcadlovky Canon,Nikon.
Kolega přijel z Neapole a říkal to samé.Chtěl něco nakoupit ve Vídni a skoro všechny kamenné speciální obchody s foto již neexistují.Max.nabízejí tisk fotek a na doklady...
Myslíte že běžný zákazník který fotí 3x ročně+ bude dát ochotný tisíc Euro za věc co se bude válet ve skříni? Ne nebude...
Odpovědět3  0
Choakinek (4686) | 16.8.202218:43
Je to smutné, avšak obávám se, že pravdivé :­-­(.
Odpovědět1  0
Puppy8 (858) | 16.8.202221:22
Tak kamenné obchody nejsou už skoro s ničím. Důležité je, zda to ještě někdo kupuje ­(online­).
Odpovědět1  0
DavidM1 (20) | 17.8.20229:52
No právě že to skoro nikdo nekupuje,proto konec kamenných obchodů a v dohledné době konec amatérského focení nikoliv mobilem.Lidem dožijí staré foťáky nebo chcípnou baterky a myslíš že poběží kupovat nový za 20 tisíc když mobil za půlku dělá srovnatelné a vizuálně hezčí fotky? Jedna z mála oblastí kde má foťák dominanci je optický zoom,noční fotky dělají dnes lépe mobily od 10 litrů +.
Jistě,je pro výrobce lákavé zaměřit se na dražší část trhu,na druhou stranu hodně omezenou a je otázka jestli kdo dá min.30 tisíc za tělo a dalších 30 za sklo bude ochotný za dva tři roky kupovat něco jiného...Asi ne co?
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 14.8.202218:36
Ano, to je pochopitelně možné, ale za jakou cenu? Pro málo platící zákazníky se fakticky ukončil vývoj a realizuje se již jen nějaký doprodej. Kompakty jsou fakticky mrtvé.

Zkušenost obor nikam neposunula, jede se pořád to samé, nové trendy, postupy atd. neexistují.

Ale dobrá, děsí mě představa, že by celý obor ovládl mobil, to se naštěstí nestalo a asi ani nikdy nestane. Díkybohu.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1042) | 16.8.20226:52
Nešlo by zavést nějaký jiný název pro focení mobilem? Aby se to odlišilo?
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 16.8.202218:33
Fotografie, fotoaparát, fotograf... chce hlavně to ­"foto­" nahradit něčím trefným.

Mazanice, mazafon, mazanec... je to jen nástřel, přijde mi to hloupé :­-­(.

Nevím si s tím rady.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 17.8.202210:27
Šmatlafoun, šmatlobr...
Odpovědět0  1
mlsný amatér (775) | 19.8.202211:28
Choakinek:
Tak to neřeš, foť tím, co máš to, co se ti líbí a až technika doslouží, kup to, co ti bude komfortem obsluhy a kvalitou a formátem výstupů vyhovovat. Můj táta mi vždy říkal dvě věci: 1­/ nikdy se po nikom neopič, když se půjdou všichni utopit, půjdeš taky? ­(viz závěr filmu Bílá paní ­- Kopecký, Hrušínský, Brodský, Kačírková a další­). a 2­/ Když se dva perou, nikdy se mezi ně nemontuj! Poblejou se, volížou se a ty budeš ten špatnej. Každý ať se zařídí podle svého. Já jsem jediný z rodiny, kdo má mobil bez O. S., fotí CsC škatulí s výměnnými skly, poslouchá analogovou hudbu na vlastnoručně vyrobené aparatuře, ­(jen ten magič Grundig TS 1000 jsem dostal za to, že jsem kdysi v drůbežárně v Libuši zachránil dvě tuny kuřat před rozmrznutím­) a do CD přehrávače v autě láduje vlastnoručně zdigitalizované analogové nahrávky. A nikdo u nás s tím nemá problém a nikdo to neřeší.
Odpovědět0  1
DavidM1 (20) | 16.8.202215:27
BINGO.Trefa do černého.Pokud chcete ,,levný,, foťák mající nějakou zásadní výhodu před mobilem řekněme do deseti tisíc nemáte na výběr skoro nic.Staré kompakty nebo vykopávky jako je Sony RX100.
Focení dopadne jako HIFI.V podstatě bude VELMI omezená skupina kupců a drtivou většinu nebude zajímat protože ,,ceny,,.
Odpovědět2  0
Choakinek (4686) | 16.8.202218:38
Je to tak, budu muset koupit MFT z druhé ruky. I kdybych se nakonec rozhodl pro nový, šlo by jen o tělo, jiné, než použité objektivy, zcela vylučuji ­(kromě nějakých levnějších specialit třetích stran­).

Nicméně zkušenost s použitými přístroji mám výbornou.
Odpovědět0  0
Puppy8 (858) | 16.8.202221:21
Do použitého foťáku bych nešel, ale u objektivů je to poměrně praktické.
Odpovědět1  0
mlsný amatér (775) | 17.8.202210:12
Proč z druhé ruky? Oly M 10 je k mání za 18 litrů, pak už jen nějakou redukci a můžeš na něj nasadit prakficky cokoli, od MFT přes APS a FF až po SF. A u FF skel s prostou redukcí dosáhneš toho, že nekvalitní okraje, ­(neostrost, vinětace­) se promítnou mimo snímač, takže paradoxně získáš lepší obrázky, než z FF tělem.
Odpovědět0  1
mlsný amatér (775) | 17.8.202210:25
A proč? stejně by tě, ještě koncem 19. století, mohla děsit představa, že se začne svítit žárovkami, místo petrolejkami a dnes, že místo tepelných koulí svítíme LEDkami. Ono problém je v tom, že: 1­/ dostat se k fotomobilu je mnohem lehčí a levnější, než k foťáku, spousta operátorů dá fotomobil za pár šupů k tarifu a po dvou až čtyřech letech ti ho vymění za nový, lepší a 2­/ foťák je jednoúčelová záležitost a se zpracováním fotek je práce navíc. Fotomobilem můžeš nejen fotit, ale telefonovat, posílat SMS, nebo přes whats app, či jiné podobné služby, fotky pohodlně sdílet. A zároveň ti poslouží i jako fotoalbum. A protože většina lidí je pohodlná, na tyhle vymoženosti slyší a kvalita těch obrázků je mnohdy lepší, než z nějaké mýdlové krabičky, o chemické fotografii typu Smena, Zorkij a t. d. ani nemluvě, bude zájemců o klasické foťáky i nadále ubývat. Nakonec zůstane jen pár profíků, ­(a i ti už leckdy raději sáhnou po mobilu­), pro které se výroba čehokoli klasického nevyplatí a pokud se nenajde způsob, jak vývoj a výrobu klasiky financovat, uhnije toto odvětví časem úplně. Zrcadlovky už to mají v podstatě za sebou, ­(pokud chcete nové tělo, tak jedině Pentax­) a časem dojde i na CsC.
Odpovědět0  1
DavidM1 (20) | 17.8.202213:35
No pokud se výrobci CSC neproberou z chybné dedukce že je zachrání profíci či nároční uživatelé a nezačnou nabízet cenově dostupné produkty.Ani na západě nebude moc ochotných zaplatit 1000$ či Euro za tělo...
Odpovědět0  0
VojtaK2 (3) | 17.8.202217:58
Ja si hlavne rikam, proc se vyrobci fotaku nevzpamatuji a nepridaji ty funkce, o kterych mluvis. Sdileni, zalohovani, uprava fotografii by v nich klidne mohly byt a nestalo by to o moc vic. Opravdu bych ocenil, kdybych mohl povedenou fotku z fotaku rovnou oriznout a nahrat treba na facebook z terenu. Delat to postupem vyndat doma kartu > importovat do programu na PC > vyvolat > nahrat na fb je proste hrozne zdlouhave a malokdo na to ma v dnesni komplikovane dobre nervy a cas. Kdyz si lide kupuji mobil za 25k kvuli fotaku, tak by si mozna koupili mist toho mobil za 10k a k tomu fotoaparat za 15, pokud by umel s fotkami to same, jako ten mobil.
Odpovědět0  0
DavidM1 (20) | 17.8.202218:14
Kdysi dávno jsem tady psal že cesta jak zatraktivnit foťáky je z nich udělat smart.Bylo mi řečeno že na trhu podobné pokusy byly a neuspěly.Ano,ale...Dnes smartphony drtí foťáky právě proto že mají VÝKON.Výkon na zpracování fotek skoro v reálném čase.On ten výkon se projevuje i jinde.V rychlosti ostření,v digitální stabilizaci či focením v noici... Ale i v pohybu v menu.V práci máme FF od Canonu a je to neskutečné lína mrcha.Takové nadhledy se zobrazují jak na 10 let starém Androidu...A to prosím u foťáku za 50 litrů + sklo.No dopadlo to tak že se odložil a pořídil 3D scanner a je po ptákách...
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 17.8.202218:16
Vojto a co bys tím získal? jen velký, těžký a neskladný fotomobil.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 17.8.202218:35
Jak je již řečeno vedle. To se zkoušelo už dávno. Wi­-Fi ve foťácích je, připojení na internet také, některé mají i přímo připojení na cloudové služby, dotykové ovládání,... Editační funkce ve fotoaparátech jsou také ­(dnes už mají i RAW editory­). Poslat fotku na Facebook z terénu také není problém, dá se to nahrát přes Wi­-Fi a Bluetooth, a to dokonce i automaticky ­(na to opravdu není v roce 2022 potřeba vytahovat doma kartu a dávat ji do PC­).

Fotoaparát ale nikdy nemůže přebít hlavní výhodu telefonu. Telefon je jedno zařízení. Telefon+fotoaparát jsou zařízení dvě. Tohle je prostě konečná. Jakmile něco dostatečně dobře umí telefon, není potřeba tahat druhé zařízení. A především si ho kupovat. Telefon zabil v podstatě všechno, co kdy integroval. Fotoaparát je jen jednou věcí z mnoha.

Telefon zabíjí čtečky knih ­(nač si kupovat Kindle, když 6,5­" displej telefonu je v podstatě stejně tak velký a jednodušeji se to do něj kupuje­/stahuje?­), telefon zabíjí MP3 ­(nač si to kupovat, když na tom jedou streamovací služby, písničku přidáte pár kliky ve Spotify,...­), telefon zabíjí navigace ­(nač si kupovat navigaci do auta, když můžete mít Mapy, Google Maps a jiné aplikace, které mají neustále aktuální mapy zdarma a pravidelně vylepšují své schopnosti?­), telefon zabíjí platební karty ­(nač tahat platební kartu, když se dá karta nahrát do Apple Pay?­), telefon takto zabíjí kalendáře, kalkulačky, GPS, diktafony, slovníky, noviny, jízdenky, dokumenty,... a fotoaparáty. I kdyby ten fotoaparát za 15 tisíc rozdávali lidem zadarmo, naprostá drtivá většina lidí by ho nechala doma a fotila telefonem. Protože drtivé většině lidí se nechce tahat dvě zařízení, když mohou jedno.

Málokdo potáhne s sebou fotoaparát, co kdyby chtěl něco vyfotit. To udělá nadšenec. Ale nadšenec není většinový uživatel. Nadšenci jsou malé jednotky procent lidí, pokud vůbec, napříč jakýmkoli odvětvím.
Odpovědět1  0
DavidM1 (20) | 18.8.20228:41
A díval jste se někdy jak zoufalé je to propojení na internet vyřešeno? Jak je to neskutečně pomalé?
A mimochodem,čtečky knih telefon nenahradí protože mají zcela jiný formát displeje a e­-ink.Jinak řečeno 6 palcu na telefonu je jiná plocha než 6 palcu na čtečce.Navíc výdrž.Který telefon vydrží měsíc bez dobíjení?
MP3 přehrávače dál existují a to v kategorii levné,tedy když ho při běhání rozbiju nic se nestane a drahé s Flac a kvalitním zesilovačem.Ani jedno nenabídne telefon.Navigace se dál prodávají nejen do aut ale takový Garmin má na nich postavený solidní ekosystem.
Problém foťáku není to že mobil umí také fotit,ale že nenabídnou něco radikálně lepšího za rozumný peníz.Navigaci od Garminu si koupíte protože máte jejich hodinky či radar a navigace má na slunci čitelnější display.MP3 přehrávač si koupíte protože je malý,vydrží na baterku a když když spadne tak skoro jistě přežije.Platební karty máte v peněžence a fungují bez baterie...
A foťák? Ano máte proti mobilu o něco kvalitnější fotky za předpokladu že je budete dále upravovat,ale stojí to za to? Pokud bude foťák co umí 4k stabilizované video+zoom min 20 a slušné noční fotky s cenou do 15 tisíc kupuji okamžitě.A podle okolí zdaleka nejen já...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 18.8.20229:12
"A díval jste se někdy jak zoufalé je to propojení na internet vyřešeno? Jak je to neskutečně pomalé? ­"

A to se u telefonu a fotoaparátu s připojením na internetem bude lišit jako jak? Nerozumím, jak toto má vyřešit problém fotoaparát vs telefon. Jestli je internet pomalý na telefonu, bude stejně tak pomalý i na fotoaparátu a naopak.

"A mimochodem,čtečky knih telefon nenahradí protože mají zcela jiný formát displeje a e​­-ink.Jinak řečeno 6 palcu na telefonu je jiná plocha než 6 palcu na čtečce.Navíc výdrž.Který telefon vydrží měsíc bez dobíjení? ­"

Ale koho zajímá nějaká výdrž, když ten telefon stejně každý den píchne do nabíječky? Uvědomte si, že ten telefon má milion funkcí, kvůli kterému ho lidé používají, a také ho kvůli tomu pravidelně nabíjejí. Moje čtečka knih je na rozdíl od telefonu spíše pravidelně vybitá, protože má jen jednu funkci a nepoužívám ji tak často. Telefon používám pořád, takže když chci číst, je obvykle také nabitý na rozdíl od čtečky. Má své výhody, to nelze rozhodně popřít. Ale zda to přebije výhodu jednoho zařízení, které mám stále u sebe? No, alespoň já si další čtečku kupovat nebudu. Když člověk třeba čeká ve frontě ­(u holiče,na autobus, na úřadu...­), nebo v mém případě velmi často při čekání na přítelkyni, tak si s sebou na pár minut přece neponesu Kindla. Ale appku Kindle s těmi samými knihami zapnu za pět sekund a čtu.

"MP3 přehrávače dál existují a to v kategorii levné,tedy když ho při běhání rozbiju nic se nestane­"

Ale no tak. Fotoaparáty taky dál existují. Touto Vaší logikou můžeme říci, že se s fotoaparáty vlastně vůbec nic neděje, protože dál existují. Jde o to, kolik jich je vůči tomu, kolik jich bylo. A prostě musíte uznat ­(https:­/­/www.statista.com­/statistics­/462734­/mp3­-and­-video­-players­-sales­-volume­-germany­/­), že to ty telefony opravdu v podstatě zabily. Za 10 let spadly prodeje MP3 na 6 %. Pokud jde o poslouchání hudby při sportu, tak toto nahradil snad jediný kus HW, který dokáže nahradit dokonce i telefon, a to chytré hodinky.

"Navigace se dál prodávají nejen do aut ale takový Garmin má na nich postavený solidní ekosystem. ­"

Totéž jako MP3. Existují, to ano, ale v jakém množství proti minulosti? I ten Garmin má navigační systém pro telefony.

"Pokud bude foťák co umí 4k stabilizované video+zoom min 20 a slušné noční fotky s cenou do 15 tisíc kupuji okamžitě.A podle okolí zdaleka nejen já...­"

Opět, je otázkou, kolik takových lidí je. Já bych si také rád koupil kompakt s 1­" čipem, 4K120p,... Ale kolik takových lidí bude? Díváte se na to z pohledu foto­-nadšence. Ale nadšenci jsou vždycky jen maličký zlomek populace. Popřemýšlejte jen o nějaké oblasti, která Vás moc nezajímá a jak přistupujete k produktům tam.
Odpovědět1  0
DavidM1 (20) | 18.8.202213:56
Jaký je rozdíl mezi připojením foťáku a mobilu? Zcela zásadní.Který foťák nabídne ac či ax? Který automaticky přenese fotky přímo do Google galerie?A ne ,,připojení,, se neodvíjí jenom od rychlosti internetu,ale také o tom jak je čipset schopen daný přenos provést a v jaké rychlosti.A to je právě ten VÝKON.Srovnejte si průměrnou odezvu na stlačení tlačítka u většiny telefonu a většiny i drahých foťáku.No vlastně nemusíte,řeknu vám to...Foťák je skoro bez výjimky LÍNA MRCHA.

Tak¨ pokud máte čtečku tak dobře víte jak vypadá eink třeba na slunci a jak display a je jedno jestli je to AMOLED či IPS.Možná to pro vás bude šokující ale existují čtečky s Androidem takže i tam můžete mít ten ,,milion funkcí,, Jinak to je blbé že neunesete Kindle:­) Sice chápu že je někdo masochista a čte na mobilu,ale dělat z toho přednost...Zprávy či internet ano ,ale beletrii asi ne co?
U MP3 jste tvrdil že je mobil nahradí či nahradil a já vaši neznalost opravil že ne nenahradil a v dohledné době nenahradí.

Nahrával jste někdy hudbu do hodinek? Na Garminu i Samsungu to rychlostně docela jde,třeba u Huawei je to hotové peklo.Víte jak se vám projeví výdrž u hodinek? Měl jste někdy vůbec puštěné GPS na hodinkách? Ubezpečuji vás že to poslední co budete chtít je poslouchat mp3 z hodinek když vám i tak mizí baterka přímo před očima. A zrovna tady se hodí malý energeticky nezávislý MP3...
A kdo chce FLAC tak většinou neposlouchá přes mobil že? A PRÁVĚ TO jsou ty díry na trhu které umožňují nejen MP3 existovat vedle mobilů.
To samé navigace.
V navigace v autech mobil zcela nenahradil a kdo chce turistickou tak koupí Garmin.Tečka.Hádejte co uvidíte venku na mobilu a co na Garminu když vám bude pražit slunce.Víte jak dlouho vydrží navigace na baterku a jak dlouho mobil s GPS?
A foťák.Zrovna foto nadšenec rozhodně nejsem protože amatérské rozumné foťáky prostě nejsou.Na druhou stranu je smutné sledovat jak se focení dostává do kategorii nedostupné a pro většinu lidí nezajímavé...
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 19.8.202218:04
"Zcela zásadní.Který foťák nabídne ac či ax? ­"

Pokud jde o CSC, tak velká část novinek za posledních několik let. U kompaktů ano, tam o ničem nevím.

"V navigace v autech mobil zcela nenahradil­"

Ale však nikdo neříká, že to nahradil ZCELA. Ale ten trh se prostě dramaticky zmenšuje. Kompakty jsou na 3 %. MP3 jsou na 6 %. Jestli tohle není, že to telefony u většinového zákazníka zabily, tak už nevím co by. Úplná nula, tedy nula i u nadšenců? Čtečky knih jen mezi lety 2011 a 2016 spadly o 70%! Naproti tomu prodeje elektronických knih

Tady přeci nikdo netvrdí, že ta zařízení nejsou lepší než mobil. Jasně, že se na čtečce čte líp než na telefonu ­(i když PDF se mi čtou lépe na tabletu než na čtečce­). jasně, že dobrý fotoaparát fotí líp než mobil. To přece nikdo nepopírá. Ale pokud tu funkci zvládá dostatečně dobře, výhoda jednoho zařízení to, co by dané zařízení nabízelo navíc, u drtivé ­(a tady dávám důraz na slovo ­"drtivé­") většiny prostě přebije. Můžete se vztekat, můžete argumentovat tím, že znáte lidi, kteří si to kupují ­(a budete mít pravdu, že existují­), ale většinově je to prostě tak. Data to naprosto jasně ukazují. Jestli se ty prodeje propadly v rámci let na jednotky procent původních množství, tak to prostě jinak než smrtí nazvat nelze. Zůstává to v podstatě jen u nadšenců, ale pro většinového zákazníka tato zařízení v podstatě přestala existovat.

"A PRÁVĚ TO jsou ty díry na trhu které umožňují nejen MP3 existovat vedle mobilů.­"

Totéž. Nikdo nikdy neřekl, že je ten trh nulový. Jasně, že se v každé oblasti najde skupina lidí, která pro danou funkci najde lepší volbu v dedikovaném zařízení. Najdeme ji ve fotoaparátech. Ve čtečkách knih, v hodinkách, v MP3,... Jasně, tam všude najdete skupinu uživatelů, kteří využijí dedikované zařízení a koupí si ho. Jde ale o to, že tato skupina je prostě maličká. Telefon těmto všem zařízením zabil existenci u většinového zákazníka. O to jde.
Odpovědět0  0
DavidM1 (20) | 21.8.202216:25
Zcela zásadní ne,ale se stejnou logikou zůstaneme na n wifi.A poněkud nám narůstají velikost snímků...Navíc to jenom dokazuje jak výrobci foťáku zaspali.
Ono není o tom že MP3 jsou zabité.Je to o tom že zrovna MP3 vyspěl do HIRes přehrávačů s kvalitou který žádný mobil nenabídne.Takže evoluce zaměřená na oblast trhu kam mobil zatím nemíří.Jinak řečeno,pokud chcete lepší zvuku než má mobil koupíte přehrávač.
Stejné je to u čtečky.Pokud chcete lépe čitelný ,,display,, s dlouhou výdrží a klidně barevný koupíte čtečku a žádný mobil vám něco podobného nenabídne.Tedy jestli nepočítáte pokusy zkrachovalé firmy z Ruska.
Navigace to samé.Chcete výdrž a lepší display koupíte Garmin...Prostě máte důvod proč tak učinit.
U foťáků v levné kategorii nic takového není.
A vůbec nevím proč mě přesvědčujete že mobil nahradí u drtivé populace foťák?.To já tvrdím od začátku,ale tvrdím i to že za to mohou v nemalé míře i výrobci foťáku protože rezignovali na vývoj levné třídy.Proč místo toho aby staré či starší modely u kterých je snad dávno zaplacen vývoj a celkové náklady nezlevní na cenově dostupnou hranici či na jejich základech nepostaví nový levný model a místo toho produkt často stáhnou z trhu a nahradí novým a dražším? Viz.třeba Fuji x­-A5 atd.Prostě levný kompromisní foťák ale s kvalitou fotek značně převyšující střední třídu mobilů...Zrovna na kvalitu fotek a cenovou dostupnost by asi dost lidí nalákal.A v přímém protikladu na trhu straší mnohem starší stroje za někdy až absurdní ceny.Proč by člověk kupoval 6 a více let starý produkt který nabídne v nejlepším srovnatelné fotky jako mobil za 10 litrů.
A jsme v začarovaném kruhu.Byla dříve slepice nebo vejce? Tedy není nabídka protože není poptávka,nebo není poptávka protože není nabídka?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 21.8.202219:37
"Proč místo toho aby staré či starší modely u kterých je snad dávno zaplacen vývoj a celkové náklady nezlevní na cenově dostupnou hranici či na jejich základech nepostaví nový levný model a místo toho produkt často stáhnou z trhu a nahradí novým a dražším?­"

Důvod jsem Vám vysvětlil už několikrát. I kdyby se výrobce rozkrájel, nepřebije to výhodu jednoho zařízení. Prostě nepřebije. Jakmile kvalita funkce z telefonu stačí, není důvod si kupovat další zařízení kvůli tomu, že to umí lépe něco, co pro daného člověka není důležité. To je jasná otázka priorit. Sám si odpovězte na otázku, zda si budete kupovat lepší produkt, pokud Vám vlastnosti toho stávajícího dostačují. Vždyť je to přece logický nesmysl. S takovou logikou by se kupovala jen ta nejdražší auta, jen ty nejdražší telefony, jen ty nejdražší... Běžný člověk si nebude kupovat audio aparaturu za 20 tisíc, když mu např. stačí ta za 2 tisíce, přestože je jasné, že bude hrát lépe. Ale nadšenec ano.

Vezměme si pár modelových příkladů.

Puberťačka. Bude si přát fotoaparát jako před 10 lety, aby se mohla s kamarádkami fotit na party a pak to házela na sociální sítě? I kdybyste ji dal ten fotoaparát zadarmo, tak si ho dneska drtivá většina z nich do kabelky nevezme. Proč, když má telefon a ten na tyto úkony stačí? I kdyby fotoaparát měl Wi­-Fi ac, svižné ovládání jako telefon,... proč by si proboha brala dvě zařízení, když už jedno, které to umí, má? Kvůli lepší kvalitě fotek, o které můžeme ­(obzvlášť s ohledem na zamýšlené použití­) navíc pochybovat? Vloggerka jo, ale běžná holka? Dnes už opravdu naprosté minimum.

Prarodiče. Doby, kdy babička říkala dědečkovi, ať vyfotí vnoučata fotoaparátem, je pryč. Si je vyfotí sama telefonem a dědeček si už také pro nový fotoaparát nepoběží. I oni už mají telefony a dnes se svými vnoučaty chlubí na Facebooku přímo. Jaká vlastnost fotoaparátu by je mohla přimět ke koupi fotoaparátu? To by musel generovat důchod.

A z podobných důvodů toho můžete vztáhnout v podstatě na celou populaci včetně středního věku, až Vám zbyde jen několik nadšenců, pro které není výhoda jednoho zařízení důležitější než ty věci, které nabízí fotoaparát navíc. Stejně jako u MP3, čteček knih,... Ano, má to proti telefonu výhody. Jsou tyto výhody důležitější než výhoda jednoho zařízení? Pro drtivou většinu populace NE.

Sám si odpovězte na otázku, co by tak ještě výrobce MP3 mohl na MP3 asi tak vylepšit, aby nalákal více lidí? Co by to tak asi mohlo umět, aby se to dostalo zpět z těch mizerných 6 % zpět? Je důvodem tak drastického propadu nekvalita a neschopnost dnešních MP3 nebo prostě jen to, že dnes má každý MP3 na telefonu? Snadno to připojí na net, vytvoří playlist na streamovací službě,... Vy sám jste jim přisoudil proti telefonu jen samé výhody. Tak proč se proboha prodávají v tak mizerných množstvích, když mají samé výhody?

"Zrovna na kvalitu fotek a cenovou dostupnost by asi dost lidí nalákal.­"

Když myslíte...

"A jsme v začarovaném kruhu.Byla dříve slepice nebo vejce? Tedy není nabídka protože není poptávka,nebo není poptávka protože není nabídka?­"

No to právě nejsme. To je ta mýlka. Tady se opět zaměňuje následek a příčina. Ostatně jsem Vám to už psal také. Brutální propady prodeje kompaktů nastaly ještě v době, kdy se kompakty významně vyvíjely ve všech třídách ­(navíc se vedle low­-endových kompaktů začaly objevovat velkočipové kompakty, RAW přicházel do nižších tříd, objevovala se v nich Wi­-Fi, dotykové obrazovky,...­). Výrobci začali s útlumem vývoje kompaktů až nějakých 5­-6 let poté, co se jejich prodeje začaly výrazně propadat. Tady je naprosto, ale naprosto jasné, kde je zakopaný pes a kdo reagoval na koho. Otázka slepice nebo vejce je jasně zodpovězena. Data to jasně ukazují.

https:­/­/www.digimanie.cz­/prodejnost­-fotoaparatu­-jsou­-kompakty­-minulosti­/6758­/galerie­/prodeje­-rocne­-big1.jpg

Propána, podívejte se na graf výše, na tu modrou linku. S útlumem vývoje kompaktů se ve větším začalo v roce 2017. Ten graf končí v roce 2016 a podívejte se, kde je proti roku 2010­-2011. Vždyť to přece musíte jasně vidět, že Vám ta slepice a vejce nesedí o nějakých 5­-6 let. Ta Vaše situace ­"není nabídka­" na tom grafu ještě ani není a dívejte, kde už to bylo ještě předtím, než se začala stávat realitou.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 18.8.202211:25
Jenže tomu, čemu se říká ,,rozhodující tržní síla­" Ten chytrý mobil bohatě postačí a plně vyhovuje. A to je, oč tu běží. Ano, kvalitní foťák udělá, ­(občas­) lepší fotku, než levný šmejdmobil bez pokročilého SW, ale můžete někam poslat 18MB RAW? A rychlost komunikace mezi foťákem a internetem je dána rychlostí rozhraní, které v tom foťáku je. Do E­-mailu můžete nacpat přílohu o velikosti tak 18 MB, jinak už máte potíže jak s přenosem, tak s kapacitou úložiště u adresáta, který může mít E­-mailovou schránku nějakým způsobem omezenou. A 18 MB RAW se na mobilu, nebo počítači bez DNG konvertoru zobrazí jen těžko. Fotomobily jsou defaultně nastaveny tak, že fotky komprimují a posílají jako JPEGy o velikosti pár kb, nebo fotku uloží do vnitřní paměti a rychlost odesílání už pak nemusí uživatele vůbec zajímat. A pokud jde o to ostatní: Knihy čtu pouze v papírové podobě, ­(když mám občas čas a chuť­), mobil mám tlačítkový, důchodcovský, čili bez O. S. a dalších opičáren, Navigaci mám do auta a používám ji jen, když jedu někam, kde jsem ještě nikdy nebyl, čili jeden až tři dny v roce, přehrávač CD, ­(MP 3 je humus­) mám v autě a jeden doma, kde ho mám napojený na HIFI zesilovač vlastní výroby, ale když si chci smlsnout sáhnu po vinylu, ­(gramofon Dual, přenoska Shure V 15­/II­) nebo po magnetofonu ­(Grundig TS 1000, poloprofesionální čtyřhlavový třímotorový stroj ­- váha 20 kg­). A CD, kterými krmím ten přehrávač v autě si vyrábím z anaogových nahrávek, pomocí Adobe Audition 2 sám.
Odpovědět0  1
mlsný amatér (775) | 18.8.202211:40
Pro Davida:
Kdysi dávno, hned, jak se objevil na trhu, jsem koupil Oly M 1 a k němu tři PRO skla: Makro 60­/2,8, zoom 40 ­- 150­/2,8 a ­(nejméně používaný­), 12­-40­/2,8 Fotím do RAWu s max. rozměrem ­(30 x 40 cm­/400dpi­), jedna fotka hodí kolem 18 MB. Z toho pak dělám v Photoshopu TIFFy A3, které používám jako podklady pro tisk A3 ­- A1 v magazínové kvalitě a pro potřeby odesílání na net to pak zkriplím na JPG 9 x 13­/250 d. p. i. Ten TIFF vyjde na cca 200 MB; zpracovávám v nastavení 16 bitů na kanál a vše v profilu Adobe RGB, ale ty vytištěné fotky, ­(inkoustová tiskárna, alternativní inkousty i papíry, barevný profil nastavený kolorimetrem­), jsou naprosto super. Ale koukat se dá i na ty JPEGy. Pokud bych potřeboval měnit tělo, tak mám dvě možnosti: Buď OM 10­/IV za 18.000 Kč, nebo superluxusní OM 1 za 57.000. Pokud jde o kvalitu kresby: S tím sklem 40 ­- 150 jsem kdysi z ruky vyfotil na 5 km vzdálenost Bezděz a fotku se mi pak v Photoshopu povedlo digitálně zvětšit tak, že na té zřícenině bylo perfektně vidět každý kámen a ve vesnici pod hradem na střechách tašky. Na původním záběru byly oba Bezdězy­).
Odpovědět0  1
DavidM1 (20) | 18.8.202214:11
Ale to nijak nerozporuje co jsme napsal.Ano pět procent populace sebou potáhnou tři skla,ale...Ostatní buď koupí ultrazoom dokud ještě jsou nebo prostě budou fotit mobilem.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 19.8.202211:19
Davide, a co si vlastně představuješ pod slovem ,,focení­"? A jaký je rozdíl mezi výstupem z fotomobilu a výstupem z toho, čemu říkáš levný ultrazoom? Pro většinu uživatelů vůbec žádný, když to oboje proženeš Photoshopem a pustíš na papír, ­(což už dnes, až na velmi vzácné výjimky, nikdo nedělá­), bude výsledek buď stejný, nebo v případě toho fotomobilu i lepší. Prostě doba se změnila, 99% lidí má šmatlafouny, ­(já ne, odmítám telefon s jakýmkoli O. S.­) a tudíž si raději budou ukazovat a PŘEPOSÍLAT! ­(to je to podstatné, fotky mám v paměti telefonu a když chce babička vidět vnoučata, prostě jí je přepošlu­), fotky libovolně a bez toho, že by museli vyrábět papírové kopie a fyzicky je doručovat a s tímhle klasické foťáky soutěžit prostě nemohou. A nevím, proč chceš škatulkovat fotomobily a foťáky, když pracují oboje stejně ­- objektiv, čip, procesor a obslužný SW. Jen v tom mobilu je to menší, ale jinak úplně to samé.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 19.8.202218:14
No a právě o to jde. Kdysi měl fotoaparát v podstatě každý, kdo fotil ­(a to i když měl telefon s fotoaparátem­). Jenže ta kvalita fotek se nyní stala dostatečnou pro většinového zákazníka, takže už jste právě jen na těch jednotkách procent. V roce 2010 se prodalo skoro 122 milionů fotoaparátů. Letos to bude asi 7 milionů. Pokud jde o kompakty, půjde o propad ze 109 milionů na necelé 2. A pokud byste chtěl argumentovat tím, že dnes už lidé nemají co kupovat, protože žádné novinky nevychází ­(a rozhodně budete mít částečně pravdu­), tak se stačí podívat třeba na roky 2015 a 2016, kdy ještě snad všichni výrobci produkovali kompakty v nezměněném tempu. 22, resp. 12,5 mil. kusů. Dnes už lidé nekoupí ani ten ultrazoom. Většinový zákazník k tomu přestal mít důvod. Výhoda jednoho zařízení to prostě pro většinového zákazníka přebíjí. Raději bude nosit jedno zařízení, než aby měl o něco hezčí fotku sýkorky na větvi.
Odpovědět1  0
mlsný amatér (775) | 19.8.202211:07
Většina lidí jsou z principu pragatici a nezajímá je, čím dosáhnou žádaného výsledku, ale pouze výsledek, jako takový. A když drtivé většině stačí ke štěstí výstup z fotomobilu, navíc ten mobil je multifunkční, proč kupovat nějakou drahou a jednoúčelovou škatuli? A pokud ten fotomobil bude mít SW výbavu, která dokáže kompenzovat jeho případné nedostatky, je to další důvod, proč jakýkoli foťák už nekoupit.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.