Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
31.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Smartphony naprosto zdecimovaly prodeje kompaktních fotoaparátů a společnosti na to musí chtě nechtě reagovat. Nikon se tak v rámci optimalizace výrobního programu rozhodl uzavřít továrnu v Číně.
chalupník (60) | 5.11.201717:19
Tak pokud mi recenzent Digimanie napíše, že raději fotí I Phonem, asi by měl zavřít krám. Nezajímá mne absolutní porovnání kvality obrázků, ale ten ubohý příklon ke stádovosti, jsouce líný z batohu vyndat kvalitní fotoaparát.
Pane Šurkalo, založte si server Mobilmanie II a přenechte fotografování jiným.
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (6623) | 5.11.201717:38
Proč by to měl být příklon ke stádovitosti? Chtěl jsem tím naznačit, že chápu, proč si lidé nekupují fotoaparáty, když osobně také nechávám fotoaparát doma, pokud nejdu vyloženě fotit ­(což pořád chodím­). Obyčejní lidé nejezdí na dovolenou fotit, nejsou to fotografové, jen si zvěčňují, kde byli. A na to fotoaparát nepotřebují. Na to jim ten mobil stačí.

Je třeba prostě odlišovat dokumentační zaznamenávání života a fotografování. Obyčejní lidé, a těch je většina, dokumentují. Dokud byl jediným přístrojem, který dokumentování dovoloval, fotoaparát, tak si logicky kupovali fotoaparáty. Protože ale dnes dokumentační úlohu velmi dobře ­(v podstatě kvůli pohotovosti i lépe­) splňuje mobilní telefon, tak je logické, že si fotoaparáty nekupují. Takže pokud osobně nejdu cíleně fotit a vím, že bych maximálně tak dokumentačně fotografoval, tak si fotoaparát neberu. A upřímně řečeno, chápu, proč to nedělají ani ty stovky milionů jiných.

A mimochodem, nevidím vůbec nic špatného fotit mobilem a snažit se jej kreativně využít. Naopak to díky svým omezením může být kreativnější a zajímavější, protože člověk musí více přemýšlet o tom, jak tato omezení překonávat.
Odpovědět1  1
Choakinek (4680) | 31.10.201716:03
No, zánik digitálních fotoaparátů způsobily vlády, které svým působením prostě brání vzniku takových firem, kterým by stačilo vidět cifry zisků v mnohem menších úrovních, než chce vidět těch ­"pár­" obřích japonských korporací.

Prostě ty obří korporace o poptávku po kompaktech do řekněme 10 000 Kč jen nemají zájem, protože nenaplňuje jejich prodejní cíle. Ale zájem tu rozhodně je!
Odpovědět0  5
Milan Šurkala (6623) | 31.10.201716:13
Prosím tě, vždyť ty firmy jsou rády, když tam alespoň nějaký ten zisk je. Tam už nejde o to vidět velký zisk, ale aspoň nějaký. A fakt netuším, kde vidíš zájem o levné kompakty. Ano, stále tu jsou desítky milionů lidí, kteří si je kupují, ale už to nejsou stovky milionů jak kdysi. Dnes prostě každému stačí mobil.
Odpovědět1  0
Choakinek (4680) | 31.10.201717:18
Desítky milionů je obrovské číslo. Ten konec kompaktů spíše vnímám podle stále více se tenčící nabídky. Pokud ty firmy z nich už skoro žádný zisk nemají, no tak fungují neefektivně.

Na trhu zcela jasně chybí společnosti, které by byly jen vývojovou kanceláří a výrobu by jim jako službu zprostředkoval někdo jiný. Takhle lze vyrábět i levné věci a vůbec nemusí jít o kdo ví jak velké počty ks. Tento typ realizace kompaktů vůbec neexistuje, přitom je zcela běžný u realizace řady jiných produktů.

Tady nejde jen o žádná ­"cvakátka­", ale zejména o kvalitní kompakty do cca 10 000 Kč ­- nabídka v této kategorii je v podstatě nulová.
Odpovědět1  3
Milan Šurkala (6623) | 31.10.201718:12
Desítky milionů je malé číslo, kdysi to bylo o řád více. Když jsi kdysi prodal pár milionů jednoho modelu, tak ten malý zisk na kus ti nevadil. Dohnal jsi to počtem a ten ti pomohl rozmělňovat náklady, takže s každým dalším prodaným kusem jsi zvyšoval i zisk na kus.

Dnes je to ale naopak. Tím, jak se toho prodává méně, začínají i náklady tvořit stále větší položku na ceně produktu. Takže nejenže těch kusů prodáváš méně, ale ještě z každého z nich máš menší zisky, ne­-li ztrátu. To opravdu není dobrý business plán. A cesta ven z toho není. Když to zdražíš, lidé to budou kupovat ještě méně. Zisk na kus bys teoreticky zvýšil cenou, ale menší počet prodaných produktů to zase srazí dolů. Zlevnění by patrně nepřineslo zákazníky navíc, takže by sis také nepomohl, protože primární problém je jinde. Drtivé většině lidí už stačí mobil a kvalitní kompakty vyžaduje jen málo lidí. I já už fotím častěji iPhonem než svou RX100, nemluvě o svém APS­-C CSC, které jsem v ruce neměl už pár měsíců.

Nemáš jak vytvořit cenově atraktivní kvalitní kompakt, který by se prodával v takovém množství, aby se ty náklady na něj dokázaly dostatečně zaplatit. Je tu místo jen pro omezenou nabídku, rozhodně to nemůže udělat každý výrobce. Mohou to udělat řekněme tak dva.
Odpovědět1  1
Puppy8 (854) | 31.10.201718:31
A máte z těch ­"fotek­" z iPhonu radost? :­-­) Fotky si prohlížím stále na velkém PC monitoru a ty mobilní patlaniny jsou strašné. Navíc mi nepřijde, že by se kvalita za poslední dobu nějak zvlášť zlepšovala.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6623) | 31.10.201719:16
Pro ty účely, které potřebuju, mi to bohatě stačí. Pochopitelně, když chci lepší kvalitu, beru si stále RX100, nicméně ten počet takových situací se mění a lepší fotoaparáty si beru stále méně a méně často. A jestli mně už většinou stačí fotit mobilem, tak co asi dělají takoví, kteří nemají takové nároky jako já? No co... oni si už ani ten lepší kompakt nekoupí. Není důvod, aby to dělali. Cožpak se všichni pohybujete v bublině profi fotografů a nevidíte, co se děje okolo?
Odpovědět2  0
Puppy8 (854) | 31.10.201719:46
Vidéme, neustále větší tolerance nekvality :­-­/ Snad to nedopadne jako notebooky, kde s odprodejem ThinkPadu z IBM do Lenova dnes již prakticy neexistuje žádný skutečně použitelný notebook. Všechno je jen odpad vyrobený z levných komponent bez ohledu na použitelnost a ergonomii.

Aby nakonec zbyl alespoň jeden výrobce skutečných fotoparátů pro ty, kteří si ještě pamatují, že něco takového bylo možné.
Odpovědět1  2
Milan Šurkala (6623) | 31.10.201720:01
Je to o prioritách. A pro lidi je mnohem důležitější skladnost a cena než kvalita snímků. Ta vyšší kvalita ­(pokud vůbec­) jim jednoduše nestojí za to, aby s sebou nosili dvě zařízení najednou a za to druhé ještě platili. Plně to chápu.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1040) | 1.11.20179:10
V počátcích kapitalismu, kdy byl trh větší, než kapacita výroby, vyhrával ten, kdo dodával kvalitnější zboží. Dnes je to naopak ­- kapacita výroby trh převyšuje ­- takže vyhrává ten, kdo prodá víc levného šmejdu. To jsou vcelku jednoduché ekonomické závislosti.
Odpovědět2  0
Choakinek (4680) | 1.11.201712:51
Asi chápu, co tím myslíte, ale je to nesmysl. Jednak ne ­"trh­", ale ­"poptávka­", no a potom hlavně kdyby nabídka byla větší, než poptávka, tak se přeci někde bude hromadit spousta zboží, které nebude nikdo chtít ani zadarmo ;­-­). Čili to, co máte na mysli, se Vám může nějak subjektivně jevit a já Vás plně chápu, že se tak děje, protože tyto Vaše pocity způsobují zcela reálné ekonomické příčiny.
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 1.11.20177:11
Je to tak. Např. JPEG z iPhone 8 je horší než z iPhone 6 :­-­).
Odpovědět0  0
Choakinek (4680) | 1.11.20177:32
No, sem tam občas něco telefonem cvaknu, ale častěji, než kompaktem? Vyloučeno! Hlavním důvodem je to, že já prostě nemohu všechno fotit jen na 28, popř. 24 mm ohnisko.
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (6623) | 1.11.201715:29
Rozdíl mezi tebou a stovkami milionů ostatních je ale v tom, že ty jsi fotograf a ty miliony ostatních chtějí jen zaznamenat události, cvaknout si, že někde byli. Kdysi mobily nefotily a když začaly, nedalo se na to dívat. Posledních pár let je ale kvalita už pro tyhle cvaky dostatečná a podle toho vypadá i ta poptávka. Dokonce už ani ten zoom přestali lidé potřebovat a s tím 28mm ohniskem si všichni vystačí. Případně použijí digitální zoom. A dnes už s duálními fotoaparáty v mobilech i to jedno ohnisko přestává být problémem. Ta jednoduchost, mít jen jedno zařízení vždy při sobě, je natolik silný argument přebíjející všechny ostatní nároky, že tomu se nedá prostě ničím konkurovat. Vůbec ničím. I kdybys měl třeba LX15 za 500 korun, tak ti to ty stovky milionů lidí kupovat nebudou.
Odpovědět1  0
Choakinek (4680) | 1.11.201717:45
No, určitě nejsem fotograf, ale zase uznávám, že můj výběr ohnisek jistě podléhá většímu množství důvodů, než u běžného mobilního cvakala. Nicméně se musím pozastavit nad jedním důvodem a to sice nad tím, že si prostě, řekněme u nějakého turistického výletu, opravdu nedokážu představit, že bych fotil pořád jen na 24 nebo 28 mm ohnisko a zároveň neměl na fotografii spoustu zbytečného balastu, který bych tam chtít neměl. Buď člověk prostě nemá tolik času, aby mohl jít blíž anebo prostě ani blíž jít nemůže. Mě prostě úplně zaráží, že těm lidem je to jedno.

Digitální zoom v telefonu... no, mě přijde, že je tak příšerný, že už to musí být vidět i na té FULL HD televizi v běžném, nezvětšeném zobrazení fotografie.

Jinak jsem se díval na to druhé 50 mm optické ohnisko ­- myslím, že u Samsungu, ale asi i u iPhone 8, no a výstup vypadá jak u zoomu digitálního :­-­), nechápu, kde ­"soudruzi­" udělali chybu, hlavně proto, že jim věřím ­- protože druhý objektiv na telefonu skutečně je.

Jinak si myslím, že výši ceny podceňujete. Myslím, že LX15 za 500 Kč by způsobilo značně prodloužené lhůty dodání ;­-­).

Ale já nechci, aby LX15 bylo za 500 Kč, nicméně např. G1 X Mark III za skoro 30 tisíc Kč je opravdu postavené na hlavu. Prostě je to cena určená pro zcela jiné trhy, než je ten český, převedená na Kč.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 1.11.201718:25
Digitální zoom ti může přijít příšerný ­(mně přijde také­), ale lidem to na FB prostě stačí. LX15 za 500 korun by vyvolala zájem u fotografů, ale ze ­"cvakalů­" by to k fotoaparátům skoro nikoho nepřivedlo. I zadarmo je to krám, který se jim nebude chtít s sebou tahat, když už mají telefon, který jim vyfotí vše to, co potřebují.

S tou G1X Mark III za více než 30 tisíc souhlasím, to Canon naprosto přestřelil. Výkonem podobná G5 X je za 20 tisíc a i ta je drahá.
Odpovědět1  0
blue.sun (754) | 4.11.201711:33
Zájem rozhodně není. Když někomu řeknu, ať si na focení na dovolenou vezme foťák, tak se dozvím jen: ­"Proč, však mám mobil, ten taky fotí. A má víc megapixelů, než ta tvoje de***ní zrcadlovka, co furt taháš. A mám duální objektiv, to ty nikdy mít nebudeš.­" ­(Trošku zjednodušeno, byla to asi desetiminutová debata.­) Tohle dřív bývali kupci klasických kompaktů.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.