Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Dnešní nabídka kompaktů a zajímavé modely

17.11.2008, Michal Učeň, článek
V následujícím článku v rámci listopadové tematické přílohy věnované kompaktním fotoaparátům se zaměříme na jejich nabídku na trhu - tedy obecně na kategorie, se kterými se můžete setkat. Jejich popis samozřejmě okořeníme i představením některých zajímavých modelů, které si pro nás v poslední době výrobci připravili.
Kapitoly článku:

Pokročilé kompakty


Mezi pokročilé kompakty často spadají i ultrazoomy, které se svými schopnostmi blíží už digitálním zrcadlovkám, v našem případě však budeme uvažovat zejména skutečně kompaktní modely. Přeci jen ultrazoomy bývají už rozměrnější a v některých případech dokonce překonávají velikost menších DSLR.

Pokročilé kompakty lze popsat jednoduše - jedná se o stále kompaktní fotoaparáty, které navíc nabízejí rozšířené možnosti manuálního nastavení a pestrou nabídku doplňujících funkcí. V některých případech je možné dokoupit další příslušenství podobně jako u zrcadlovek, například externí blesk, filtry nebo předsádky. Snímky bývají už podstatně lepší než u klasických kompaktů a za dobrých světelných podmínek je můžeme srovnávat s DSLR.

Cena takových fotoaparátů se pohybuje v rozmezí úrovně amatérských zrcadlovek, které jsou k nim rovnocennou alternativou. Výhodou pokročilých kompaktů je stále možnost vrátit se k automatickému režimu a také jejich rozměry, DSLR zase nabízejí lepší kvalitu a patřičně větší možnosti rozšíření v podobě objektivů. Přesto jsou kompakty z této kategorie v poslední době celkem oblíbené, zejména kvůli menší náročnosti na zkušenosti s fotografováním. Stávají se tak vhodným přístrojem zejména pro uživatele, kteří chtějí pořizovat kvalitní a kreativní snímky, ale ještě si netroufají na DSLR.


Leica D-Lux 4
Název firmy Leica značí pro fotografy něco výjimečného. Historii v oblasti klasických fotoaparátů určitě tato společnost zapřít nechce, ba naopak z ní těží co nejvíce. Prestižní produkty zahrnují stále ještě klasické modely, v poslední době se ovšem objevují i digitální kompakty a zrcadlovky, které mají charakteristický retro design. S trochou inovace přichází model Leica D-Lux 4, který sice stále nezapře své předchůdce, ale nabízí již novější design podobný dnešním kompaktům. Jedná se tak trochu i o stylový kompakt, výrobce ovšem kromě velmi dobrých parametrů v kombinaci s kvalitním objektivem vlastní výroby nabízí i bohaté příslušenství. Příkladem může být přídavný panel pro lepší uchopení fotoaparátu, externí blesk nebo třeba hledáček. Cena se na trhu je cca 17.990 Kč s DPH.


- Leica D-Lux 4 se prezentuje jako luxusní fotoaparát s pokročilými funkcemi a bohatým volitelným příslušenstvím -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Leica D-Lux 4 v produktové databázi Digimanie.

Nikon COOLPIX P6000
Mezi kompakty Nikon je i spousta zajímavých modelů pro náruživější fotografy. Například Nikon COOLPIX P6000 nabízí rozlišení 13,5 Mpx, podporu formátu RAW a dokonce má integrované GPS pro zaznamenání údajů o místě, kde byl snímek pořízen. Zakomponovány jsou samozřejmě pokročilé funkce a manuální nastavení, takže si opravdu přijdou na své i pokročilejší uživatelé. Bohužel možnostem odpovídá i vysoká cena cca 13.190 Kč, za kterou již koupíte levnější zrcadlovku s objektivem.


- Nikon COOLPIX P6000 vypadá jako vybavený fotoaparát už na první pohled -


Sigma DP1
Lahůdkou pro náročné uživatele je fotoaparát Sigma DP1 (v současné době je již oznámen i nástupce DP2). Tento kompakt by měl přinést srovnatelné výsledky s DSLR, a to právě za pomoci CMOS snímače o neuvěřitelných rozměrech 20,7×13,8 mm a rozlišení 14 Mpx. Dále je zde samozřejmě možnost manuálního nastavení, podpora formátu RAW a možnost rozšíření o doplňky. Cena za stylový kompakt s vynikajícím snímáním je opravdu vysoká, v současné době jej pořídíte za cca 18.100 Kč s DPH.


- Kvalita snímků z kompaktu Sigma DP1 nemá daleko k těm z amatérských zrcadlovek -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Sigma DP1 v produktové databázi Digimanie.


Panasonic DMC-LX3E
O Panasonicu DMC-LX3E jsme vás již na Digimanii informovali. Jedná se o pokročilý kompakt snažící se o obrazovou kvalitu zrcadlovky, tak jak je tomu i v případě Sigmy DP1. Opět je zde přítomen velký snímač 1/1,63", tentokrát ovšem typu CCD. Nevýhodou je poměrně malý optický zoom se zvětšením 2,5x, na druhou stranu můžete využít velmi krátké ohnisko začínající na 24 mm. Vynikající je i světelnost F2,8 a kompakt nabízí samozřejmě také manuální režimy a další rozšíření v podobě předsádek, filtrů nebo optického hledáčku. Na rozdíl od Sigmy DP1 je cena mírně příznivější a pohybuje se kolem 11.500 Kč s DPH.


- Pokročilý kompakt Panasonic DMC-LX3E se může pochlubit hlavně vynikajícím objektivem -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Panasonic DMC-LX3E v produktové databázi Digimanie.


Canon PowerShot G10
Ani Canon samozřejmě nemůže být ve směru lepších kompaktů pozadu. Jako nástupce modelu G9 připravil PowerShot G10, který odstranil především jeho hlavní nedostatek v poměrně dlouhém základním ohnisku. Navíc si také budete moci vychutnat plnou automatiku s pomocí funkce iSAPS pro rozeznání fotografované scény. Zároveň samozřejmě můžete využít manuální režim s možností ukládání do formátu RAW. G10 je zkrátka a jednoduše jedním z typických zástupců této kategorie. Nabízí mírně masivnější tělo a možnosti rozšíření o příslušenství, to vše kombinované s kvalitním snímačem a širokými možnostmi nastavení. V současné době za něj zaplatíce cca 12.120 Kč včetně DPH.


- Funkční výbava a bohaté možnosti nastavení právem řadí Canon PowerShot G10 do kategorie pokročilých kompaktů -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Canon PowerShot G10 v produktové databázi Digimanie.


Ricoh Caplio GX200
Společnost Ricoh se poslední dobou docela dostává do popředí mezi výrobci digitálních fotoaparátů a do jejího portfolia patří i model Caplio GX200, který je součástí modelové řady pokročilých kompaktů. Samotný model se příliš od konkurence neodlišuje, snad jen poměrně zajímavých retro designem. Uživatelé zde opět najdou manuální a pokročilé nastavení. Oproti svým rivalům je ale mírně levnější a lze jej pořídit za cenu kolem 9.800 Kč s DPH.


- Ricoh Caplio GX200 je levnější než konkurence, přitom nabízí podobné funkce -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Ricoh Caplio GX200 v produktové databázi Digimanie.


Sony DSC-W300
Model DSC-W300 od Sony se na první pohled nijak neliší od stylových kompaktů - má malé rozměry i hmotnost a vypadá poměrně jednoduše. Za příjemnou cenu cca 7.290 Kč včetně DPH pořídíte ale lepší snímky než se stylovými kompakty. První signalizací je rozlišení snímače 13,6 Mpx a integrované funkce detekce obličejů, úsměvu a scény. Nechybí třeba ani optický stabilizátor Super SteadyShot. O zvýšenou odolnost se pak stará titanová konstrukce. V podstatě jde tedy o lepší stylový kompakt, který stále nabízí i automatické funkce.


- Sony DSC-W300 je kombinací stylového a pokročilého kompaktu -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Sony DSC-W300 v produktové databázi Digimanie.


Další kompakty


Výrobci někdy nabízejí i fotoaparáty, které jsou tak specifické, že je těžké je zařadit do kterékoliv předchozí skupiny. Jako příklad jsme vybrali dva kompakty, které se vyznačují speciálními vlastnostmi a zaměřením.

Leica M8
Kopie klasických fotoaparátů od tohoto výrobce přináší do světa digitální fotografie trochu nostalgie a zároveň otevírá nové možnosti i pro moderní způsob fotografování. Pokud jste příznivcem fotoaparátů Leica, pak je určitě Leica M8 velmi povedeným pokračováním historie této společnosti. Nabízí se tak výměnné objektivy, unikátní systém optického hledáčku a samozřejmě bohaté manuální nastavení. Bohužel ale nic není zadarmo a tento model je díky své ceně spíše sběratelským kusem. Cenovka s hodnotou přes 110.000 Kč je přeci jen pro běžné uživatele příliš.


- Více než fotoaparát je Leica M8 uměleckým dílem, což se odráží i v neuvěřitelně vysoké ceně -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Leica M8 v produktové databázi Digimanie.


Ricoh G600
Posledním modelem, na který se podíváme, je Ricoh G600. Jedná se o speciální kategorii určenou nejen na běžné focení, ale především pro využití ve firmách, které potřebují obrazovou dokumentaci, a to nejen za příznivých podmínek. Samozřejmě se hodí i pro sportovce nebo jednoduše tam, kde od něj čekáte větší odolnost. Přístroj je tak odolný proti nárazům, vodě do hloubky 1 metru a písku. Cena je cca 10.400 Kč s DPH.


- Fotoaparát Ricoh G600 je kompaktem do nepohody -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Ricoh G600 v produktové databázi Digimanie.