Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2021

14.12.2021, Milan Šurkala, článek
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat ve stále dost široké nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Popularita zrcadlovek poslední roky upadá. Canon i Nikon už v podstatě skončili s dalším vývojem, který se zatím projevuje absencí nových modelů zejména v nižších třídách a ukončováním výroby mnoha objektivů. Koupě zrcadlovky tak dnes v jejich případě znamená, že jdete do ukončeného systému. Pokud myslíte trochu na budoucnost, má smysl se orientovat spíše na Pentax.


Digitální zrcadlovky

 


Pentax K-70


I když jsme zrcadlovku Pentax K-70 netestovali, jsou na ni všeobecně velmi kladné recenze. 24MPx APS-C snímač podává excelentní výkony, radost také udělá přítomnost mechanické stabilizace obrazu. Fotoaparát je také odolný vůči nepříznivému počasí, má solidní hledáček a ve své cenové kategorii překvapí i možností nastavit autofokus. Ten nicméně nepředvádí až tak dobré výkony jako konkurence, má i malé pokrytí.


Pentax K-70


Místo si tu našla i funkce Pixel Shift Resolution, která díky čtyřem expozicím posunutým o pixel dokáže obejít Bayerovu interpolaci a výrazně zvýšit množství detailů. Obecně by se fotoaparát nedal moc doporučit na video, kvalita videa a autofokus v live view stále nejsou z nejlepších. Nepříliš vysoká je i výdrž na baterii. Nicméně v mnoha ohledech jde o výrazně nadprůměrný fotoaparát. S 18-135mm WR objektivem jste na 28,5 tisíce Kč, dá se sehnat i s relativně novým 18-50mm objektivem obvykle na 20-22,5 tisíce Kč. Tentokrát bych se podíval na set s 18-55mm objektivem za cenu těla, tedy za pouhých 16 tisíc Kč.

 

Nikon D7500


Digitální zrcadlovka Nikon D7500 není úplně přímým nástupcem modelu D7200. Jeho nástupci jsou vlastně dva, D7500 mířící spíše trochu níže a D500, která naopak přináší výraznější high-endové schopnosti. Protože se v některých vlastnostech u D7500 šlo směrem dolů (např. absence druhého SD slotu, není zde podpora batériového gripu), setkal se tento model i s kritikou. Faktem ale je, že jde nadále o velmi schopný přístroj, který díky svému 20MPx senzoru nabídne vynikající obrazové výsledky, nízký šum a vysoký dynamický rozsah.

Nikon D7500

Fotoaparát nadále podporuje expoziční časy od 1/8000 sekundy, jeho tělo je ergonomicky rozumně tvarované a proti řadě D5x00 je celkově mnohem lépe ovladatelné. Najdete zde podporu 4K videosekvencí, musíte však počítat s velmi výrazným cropem (natáčí se středová 4K plocha čipu). U Full HD pak k tak výraznému ořezu nedochází, a to ani v 1080p60 režimu. Počítat musíte se slabším průběžným autofokusem ve videu. Naopak potěší možnost nekomprimovaného záznamu na externí rekordér.
 
Rozumně rychlé je i sekvenční snímání, buffer má dostatečnou velikost. U zrcadlovky rozhodně potěší možnost ladění autofokusu a v tomto případě je dokonce automatické. Cena těla startuje na 28,5 tisíce Kč. Poměrně výhodně je k dispozici v setu s objektivem 18-140mm za 35,5 tisíce Kč.

 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.