Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené stativy: Vánoce 2017

13.12.2017, Milan Šurkala, návod
Pro kvalitní fotografie se hodí pořídit si také pořádný stativ. Náš průvodce vybral několik zástupců různých tříd, které stojí za úvahu. Podíváme se na malé stolní stativy, cestovatelské i ty klasické.
Kapitoly článku:
Začneme zlehka u stativů, jejichž rozměry jsou z těch menších (osobně je nazývám "stolní"). Také se podíváme na flexibilní verze, které umožňují snadné přichycení stativu k nejrůznějším podložkám včetně třeba větví stromů, tyčí a dalších.
 
 

Joby GorillaPod SLR-ZOOM (+Ballhead)

 
Výška ve složeném stavu: 31,8 cm
Minimální výška: neznámo
Maximální výška: neznámo
Materiál: plast
Hmotnost: 340 gramů
Nosnost: 3 kg
Počet sekcí: 9 kloubů
 
Flexibilní stativ GorillaPod existuje ve velkém počtu verzí od malých variant pro mobilní telefony, jejichž neoriginálních kopií existuje nepřeberné množství, až po relativně velké modely schopné pracovat i s těžkými zrcadlovkami a velkými objektivy. Zde se budeme věnovat střední variantě SLR-ZOOM, která je již dle názvu určena pro ultrazoomy nebo zrcadlovky. Maximální nosnost jsou 3 kg, ale přes 1 kg bych nešel. Velkou výhodou je možnost obmotat stativ kolem spousty netradičních útvarů a od originálu můžete čekat také značně lepší trvanlivost než od jeho kopií.
 
Joby GorillaPod SLR-ZOOM
 
Sehnat jde jak s kulovou hlavou (označení +Ballhead), tak i bez ní. V takovém případě si můžete koupit vlastní, třeba i lepší. Ta dodávaná nepatří úplně ke špičce, s těžšími objektivy je komplikovanější nastavit přesně kompozici (po utažení obraz ještě nemálo klesne), také rychloupínací destička má zespoda jen šroub bez madla, takže k utažení budete potřebovat minci. Na druhou stranu potěší přítomností vodováhy.
 
 
 

Joby GorillaPod Focus (+Ballhead X)

 
Výška ve složeném stavu: 37,3 cm
Minimální výška: neznámo
Maximální výška: neznámo
Materiál: hliník
Hmotnost: 762 gramů
Nosnost: 5 kg
Počet sekcí: 9 kloubů
 
GorillaPod Focus je značně dražší než model SLR-ZOOM, na druhou stranu přináší mnoho užitečných vylepšení, které z něj dělají podstatně lepší stativ. Samotný stativ je ještě o něco větší a tužší, takže dle výrobce pobere až 5kg zátěž a poradí si tak i s těžšími zrcadlovkami a většími objektivy.
 
Joby GorillaPod Focus
 
Výhodou je také vylepšená hliníková hlava, se kterou je stativ někdy dodáván (sám výrobce dodává stativ bez hlavy, někteří prodejci ale nabízí set těchto dvou věcí). Ta má nyní dva zámky, jeden tradičně pro kulový čep, druhý pak pro panorámování. Další výhodou je kompatibilita s Arca-Swiss systémem destiček.
 
 
 

Manfrotto PIXI Mini (MTPIXI)

 
Výška ve složeném stavu: 18,5 cm
Minimální výška: 13,5 cm
Maximální výška: 13,5 cm
Materiál: hliník, technopolymer
Hmotnost: 190 gramů
Nosnost: 1 kg
Počet sekcí: 1

Pro kompakty, případně lehčí CSC fotoaparáty je určen velmi skladný stativ společnosti Manfrotto pod názvem PIXI Mini. Je opravdu velmi jednoduchý, což se odráží nejen v jeho ceně, ale také schopnostech. Nabídka funkcí je totiž takřka nulová. To mu ale nic neubírá na zajímavosti.
 
Manfrotto PIXI Mini
 
Nohy se dají klasicky vyklopit, čímž se výška ve složeném stavu 18,5 cm změní na pracovní výšku 13,5 cm. Protože zde nejsou žádné další výsuvné sekce, je tato výška tou minimální i maximální zároveň. Stativ má kulovou hlavu, která se odjišťuje červeným tlačítkem s logem výrobce. K dispozici je v několika barevných variantách (černá MTPIXI-B, červený MTPIXI-RD, růžový MTPIXI-PK a bílý MTPIXI-WH).
 
 
 

Manfrotto PIXI Evo 2 (MTPIXIEVO)

 
Výška ve složeném stavu: 20,5 cm
Minimální výška: 10,5 cm
Maximální výška: 20 cm
Materiál: hliník, technopolymer
Hmotnost: 260 gramů
Nosnost: 2,5 kg
Počet sekcí: 2
 
Proti modelu PIXI Mini má PIXI Evo 2 pár výhod. I když si zachovává malé rozměry a je jen o trochu větší a těžší, měl by dle výrobce unést až 2,5 kg. Ceněnou vlastností mohou být nohy nastavitelné do dvou úhlů (50° a 75°) a především možnost vysunout jednu sekci. Dosáhnete tak větší pracovní výšky i větší stability stativu. Vytahování se provede jednoduchým stiskem tlačítka na každé z noh.
 
Manfrotto PIXI Evo 2
 
I zde najdete kulovou hlavu, která se odjišťuje šroubem s logem výrobce. Oproti levnější variantě PIXI Mini je tak vhodnější i pro většinu CSC fotoaparátů a lehčí zrcadlovky. Velkou výhodou je i šroub na destičce, takže ke spojení fotoaparátu se stativem není třeba točit stativem do bezvědomí, nýbrž jen párkrát otočíte šroubem. I zde je k sehnání několik barevných variant: černá (MTPIXIEVO-BK), červená (MTPIXIEVO-RD) a bílá (MTPIXIEVO-WH).
 
 
 

Miggo Splat (Action, P&S, Mirrorless / DSLR

 
Výška ve složeném stavu: 17 / 24 cm
Minimální výška: neznámo
Maximální výška: 7 / 13 cm
Materiál: silikon, kov
Hmotnost: 65 gramů (75 gramů u Mirrorless) / 111 gramů
Nosnost: 0,5 kg / 1,5 kg
Počet sekcí: -
 
Zajímavým flexibilním stativem je i Miggo Splat, který existuje ve třech verzích, nicméně dvě jsou téměř totožné. Je zde varianta pro kompakty a akční kamery, která je v podstatě stejná s verzí pro CSC fotoaparáty, liší se jen mírně hmotností. Obě dvě jsou ze silikonu a kovu, který je flexibilní a dovoluje podobné upínání stativu kolem nejrůznějších předmětů jako stativy GorillaPod. Rozdílem je ale to, že zde nejsou klouby, ale jen ohebný kov.
 
Miggo Splat pro akční kamery
 
Zajímavostí této verze je to, že má 5 noh a jedna z nich má na konci díru. Do té lze našroubovat závit na stativ a fotoaparát tam může být namontován (viz obrázek výše). Tato verze udrží maximálně 500 gramů, v praxi buďte ale pesimističtější. Tento model se hodí např. i k přichycení externích blesků.
 
Miggo Splat
 
Verze pro DSLR je o něco větší a má jen 3 nohy. Papírově udrží 1,5 kg, vhodná je ale opět spíše jen pro lehčí varianty, externí blesky či jiné příslušenství. Velkou výhodou všech verzí jsou velmi malé rozměry i hmotnost. Otázkou je, jak dlouho stativ vydrží. Výraznější stížnosti mezi zákazníky jsem nezaznamenal, naopak drtivá většina lidí si stativ pochvaluje.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.