Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené telefony na focení: březen 2024

28.3.2024, Milan Šurkala, článek
Doporučené telefony na focení: březen 2024
Dnes už drtivá většina lidí fotí pomocí mobilních telefonů. Který si ale pořídit, pokud chcete co nejlepší kvalitu fotografií? Náš pravidelný průvodce vám ukáže, které modely jsou v jednotlivých kategoriích nejlepší.
V cenové kategorii do 5000 Kč nelze čekat žádné zázraky, přesto se i zde objevují modely, které alespoň z hlavního fotoaparátu dokážou dostat poměrně slušné snímky.
 
 

Samsung Galaxy A14 5G

 
Smartphone Samsung Galaxy A14 5G má vzadu tři moduly, ale musíme počítat s tím, že jde o telefon v kategorii pod 5000 Kč, čemuž odpovídají i vlastnosti. V zásadě tu máme jeden modul pro focení, a tím je 50MPx hlavní fotoaparát s nepříliš velkým 1/2,76" snímačem, což se v této třídě dá chápat. Přesto pořizuje velmi pěkné denní snímky a pokud v noci aktivujete noční režim, překvapivě slušné jsou i ty noční (v běžném režimu vypadají noční snímky špatně, to ale platí u většiny i mnohem dražších telefonů). Počítejte ale s tím, že HDR efekt je u nočních fotografií trochu přehnaný.
 
Samsung Galaxy A14 5G
 
2MPx makro fotoaparát nepřináší nějak znamenité detaily a rozlišení je dost malé, naštěstí alespoň nejsou snímky přepálené, jako je tomu u těchto modulů obvyklé u jiných telefonů. Poslední 2MPx modul je hloubková kamera a je vidět, že postupně se schopnosti rozmazávání pozadí u portrétu zlepšují. Artefakty sice občas jsou, ale je jich málo a nejsou příliš výrazné. Hlavní kamerka má poněkud problém s protisvětlem, počítejte také s tím, že u takto levných telefonů budete mít značně omezené možnosti nastavení focení. Video se natáčí max. jako Full HD při 30 fps, což je slabší, kvalita je za dobrého světla přijatelná, očekávejte jen digitální stabilizaci obrazu.
 
Telefon má 6,6" displej s Full HD+ rozlišením, je s hmotností 205 gramů docela těžký. Nejde o nějakého rychlíka, má 8jádrový procesor s max. 2,2 GHz, paměť RAM má na dnešní dobu už poměrně nízkou kapacitu 4 GB. Sehnat se dá s 64GB i 128GB úložištěm.
 
 
 

Redmi Note 12

 
Už za částku pod 4000 Kč se dá koupit telefon Redmi Note 12, který má 6,67" displej typu AMOLED se 120Hz frekvencí. To zní jako údaje z mnohem vyšších sfér. Procesorem je tu ale Snapdragon 685, musíme se v případě základní varianty spokojit jen se 4 GB RAM, je tu ale 128GB úložiště, což na low-endový model není špatné. Když ale budete chtít, máte k dispozici i variantu s 8 GB RAM a 256GB úložištěm, a to už je podstatně jiná káva. Navíc i tento model se vejde pod hranici této kategorie, je tedy za méně než 5000 Kč. Zajímavostí je také 33W nabíjení. Jak je na tom ale focení?
 
Redmi Note 12
 
Hlavním snímačem je tu 1/2,76" modul s 50MPx rozlišením a maličkými 0,64µm pixely. Nedosahuje tedy takových kvalit jako větší 50MPx snímače, nicméně ve dne dokáže pořizovat opravdu velmi pěkné snímky. V noci i při aktivaci nočního režimu ale očekávejte výraznější odšumování a rozmazávání obrazu, v menších rozlišeních (např. na sociální sítě) ale fotografie vypadají ještě akceptovatelně. Maximem je Full HD video při 30 fps, to má na dané rozlišení dostatečnou kvalitu a detaily. Na 4K si ale musíme nechat zajít chuť.
 
Pokud jde o další snímače, tak ty moc nepotěší. 8MPx ultra-širokoúhlý modul fotí docela špatně i za dobrého světla (dost šumu), v noci je na tom hodně špatně. Makro modul s 2 MPx umožní fotit z malých vzdáleností, ale chybí mu vyšší rozlišení. Jako u všech modelů této kategorie je focení o schopnostech hlavního fotomodulu. A na pěkné denní fotografie pomocí hlavního snímače je Redmi Note 12 docela zajímavým přístrojem.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.