Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené tiskárny: prosinec 2013

5.12.2013, Milan Šurkala, návod
Dnes začínáme další cyklus o doporučených produktech. V tomto případě půjde o tiskárny jak do domácností, tak pro tisk fotografií nebo do kanceláře. Které z tiskáren lze tedy doporučit a stojí za koupi?
V domácnostech se předpokládá méně častý tisk, nicméně i tak jsou často důležité provozní náklady tiskáren. Ostatně jak jsem již zmiňoval, během dvou nebo tří let není problém protisknout pěticifernou částku, pokud budete kupovat originální náplně (s neoriginálními sice výrazně ušetříte, ale vystavujete se různým rizikům poškození tiskárny a neuznání reklamace - pochopitelně míra rizika záleží na (ne)kvalitě alternativního inkoustu).

V domácnostech většinou najdeme levné tiskárny. Poslední dobou se zde rozšiřují multifunkce, které nabídnou tiskárnu a skener za podstatně nižší částku, než byste dali za tato zařízení dohromady, nemluvě o ušetřeném místě. I když mnoho majitelů původně uvažuje o tisku fotografií, velmi často se stává, že se vytiskne pár fotografií na zkoušku a nakonec tiskárna k těmto účelům moc neslouží. V zájmu šetření nákladů se hodí oboustranný tisk, mnoho dnešních modelů disponuje i bezdrátovým Wi-Fi připojením. Z cenových důvodů nebudeme doporučovat nejlevnější tiskárny, které si nízkou pořizovací cenu vynahradí velmi drahým tiskem.


Brother DCP-J152W


Pokud nehodláte moc tisknout a smíříte se s vyššími tiskovými náklady běžnými v této kategorii (okolo 1 Kč za černobílou stranu), ale chcete dostatečné funkce za málo peněz, může být dobrým kandidátem multifunkce Brother DCP-J152W. S XL náplněmi se dostanete na tiskové náklady okolo 80 haléřů za černobílou stranu, což sice není žádný zázrak, ale mnoho tiskáren této kategorie je na tom ještě hůře.


Brother DCP-J152W


Tiskárny Brother jsou známy nadprůměrnou spolehlivostí, takže při nízké pořizovací ceně 2300 Kč s DPH by vám mohla vydržet docela dlouho. Díky skeneru může fungovat jako kopírka (jde tedy o multifunkci). V dnešní době potěší i bezdrátovým připojením Wi-Fi.
 

 

Canon Pixma MX925


Canon Pixma MX925 je sice spíše kancelářská multifunkce, přesto si myslím, že se lépe projeví v domácnostech a domácích kancelářích (velkou konkurencí je Epson WorkForce WF-3520, kterou jsme zařadili do kapitoly kancelářských tiskáren). Důvodem jsou tiskové náklady. Na kancelářskou tiskárnu jsou už trochu vyšší, než by bylo ideální (zhruba 60 haléřů za černobílou stranu s XXL cartridgemi) a barevný tisk rovněž ani zdaleka není zrovna levný, na druhou stranu jsou tyto ceny i přesto výrazně nižší, než je u běžných domácích tiskáren zvykem. Ostatně jsme již zmiňovali, že většina domácích tiskáren začíná od jedné koruny na černobílou stranu A4 (s výjimkou tiskáren Epson řady L).


Canon Pixma MX925


Cena tiskárny lehce přesahuje hranici 4000 Kč, dostanete zde automatický duplexní podavač (ADF) se skenerem, duplexní tisk, bezdrátové připojení Wi-Fi a dokonce i síťové rozhraní, ideální pro tisk v domácnostech vybavených routerem. Celkem je zde 5 cartridgí, z toho dvě černé (pigmentová a na bázi barviva).
 

 

Epson L110 - recenze


Tiskárna Epson L110 je zajímavým zařízením. Funkčně je to tiskárna opravdu hodně osekaná, nepodporuje bezokrajový tisk, nezvládne ani oboustranný (pouze s ručním převrácením papíru), marně byste tu hledali i nějaké porty nebo bezdrátové připojení. Přitom její cena je zhruba 3900 Kč s DPH. Tisk má přiměřenou kvalitu, nečekejte nadprůměrné výsledky ani vysokou odolnost tisku, tohle je jednoduše nenáročný pracant.


Epson L110


Kouzlem této tiskárny jsou však tiskové náklady. V balení dostanete čtyři 70ml lahvičky s inkoustem, kdy ta barevná vydrží na vytištění 4000 stran, barevné pak zvládnou dokonce 6500 stran. Pro představu, pokud vytisknete zhruba 100 stran měsíčně, první novou náplň, která mimochodem stojí jen zhruba 170 Kč, budete kupovat po zhruba 3 letech (černobílá strana vás vyjde na 4 haléře, barevná pak na 11 haléřů). Pokud šetříte, i přes vyšší pořizovací cenu je toto ta pravá tiskárna pro vás. Pokud šetříte ještě více, máte tu k dispozici předchůdce Epson L100, kterého můžete sehnat dokonce za méně než 3000 Kč. Jak ale již bylo řečeno, nadstandardní funkce tu nejsou naprosto žádné, primem je levný tisk.
 
 
 

Epson L300


Tiskárna Epson L300 je jemným vylepšením modelu L110 jen za trochu více peněz. Proti němu nabídne rychlejší tisk (9 versus 6 černobílých stran za minutu a 4,5 versus 3 barevné strany). Získáte také 2 další náhradní lahvičky s černým inkoustem, takže tiskárna od koupě zvládne vytisknout 12000 černobílých stran, aniž byste museli do obchodu pro nové náplně.


Epson L300


Jinak se od podobných Epsonů neliší, i zde vytisknete jednu A4 stranu za 4 haléře černobíle a za 11 haléřů (dle údajů Epsonu) barevně. Cena na českém trhu činí 4700 Kč s DPH. Částka to není nízká, ale jak již bylo řečeno, provozní náklady tiskárny tím při nepříliš náročném domácím použití v podstatě na nějaký ten rok končí. Ani zde nenajdete nějaké funkce jako další porty nebo duplexní tisk.
 
 
 

Epson L210


Multifunkce Epson L210 je rovněž vyšším modelem proti modelu L110, zde se ale nezlepšila ani rychlost, ani v balení nedostanete lahvičky inkoustu navíc. Tento model totiž přichází se skenerem 600×1200 dpi a může tedy fungovat i jako kopírka. Nečekejte nějak bohaté nastavení, tlačítka na multifunkci vám umožní akorát tak spustit barevné nebo černobílé kopírování a tím možnosti nastavení končí.


Epson L210


I zde ale najdete superlevný tisk jako u Epsonu L110, L300 a jiných Epsonů této řady a stejně tak jako u nich tu nenajdete žádné "finesy". Doporučená koncová cena činí 4900 Kč s DPH. Mohli bychom pokračovat dále a zmínit i dražší model L355, který kombinuje obě výhody L110 (rychlejší tisk) i L200 (skener, a to dokonce s vyšším rozlišením). Nicméně tento model už bude patřit spíše k těm vhodnějším do kanceláře.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.