Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.5.2012, Jaroslav Klíma, návod
O tisku fotografií jako trvalejší a hmatatelnější alternativě k pouhému elektronickému prohlížení jsme psali již minule. Zastavme se ale dnes ještě jednou u zřejmě nejrozšířenější tiskové technologie, určené především ke kvalitnímu kusovému tisku fotografií.
matrioshka (1) | 19.2.201912:37
Na tisk fotografií se mi osvědčily průmyslové EPSONy, akorát tonéry bývají občas problémem. Někdo doporučuje opakované plnění, někdo raději vyhazuje staré a dává nové. Jak to máte vy?
Na doma mám sadu na plnění, v práci raději sháním nové ­( https:­/­/www.cdrmarket.cz­/tonery­/epson­/ ­)
Odpovědět0  0
Axa (4) | 22.1.201523:40
Dobrý den pane Klímo,
velice mě zaujal tento Váš článek o tisku, tonerech apod... Váš článek je z roku 2012 a zmiňujete v něm, že pro tisk fotografií pro domácí tisk byste doporučil ­" nepigmentové tiskárny­" ­- a to proto, že pigmentový tisk je dražší, náchylný k bronzingu , méně barevných odstínů, méně ostrý ­( i přesto má své klady ­- stálobarevnost, viditelně kvalitnější černobílý tisk­), vše viz Váš článek. Dnes , v roce 2015, jak se na tuto problematiku díváte dnes? Jsem amatérský fotograf a chtěl bych si pořídit kvalitní tiskárnu na tisk fotografií. S tím souvisí můj problém při výběru tiskárny, rozhoduji se mezi Epson L1800 , která používá dye ink, a mezi EPson Stylus Photo R2000, která používá pigmentový ink. Četl jsem mnoho informací a recenzí, dye­-based Epson L1800 měl výhodu v ekomoničtějším tisku, ale dočel jsem se, že u dye­-based inkoustů je problém s menší stálobarevností, a hlavně s voděodolností, byly prováděny něj. testy a především u černé barvy docházelo k ­"rozpití­" nejenom na kancelářském papíře, ale i na vytisknuté fotografii.. Jaký typ tisku byste tedy dnes doporučil? Děkuji za Váš názor. S podravem Jan
Odpovědět0  0
lvy (10) | 28.1.201514:06
Dobrý den i vám,

jelikož zatím nikdo nereagoval, dovolím si přidat svůj názor.

Základní otázka je totiž ta, co vlastně budete chtít tisknout? Inkousty typu Dye a Pigment se vcelku nemění a stejně tak jejich vlastnosti, které jste uvedl vcelku správně. Jinými slovy, musíte se sám rozhodnout, co je pro vás důležité a co ne. L1800 bude mít velice levný tisk, pokud použijete kvalitní foto papír a výtisky budou uloženy v temnu, tak vydrží docela dlouho a budou vypadat hezky.

Pokud půjdete do R2000, bude tisk mnohem dražší a bude nutné používat kvalitní papíry z důvodu pigmentů a nebezpečí bronzování. Na druhou stranu by měl být tisk 2x rychlejší viz počet trysek. Výsledek by měl vypadat dobře díky sedmi barvám a rozhodně nebude mít problém s výdrží na světle. Výhodou je rovněž optimalizátor lesku. Zásadní problém tedy spočívá v mikro kazetách, které mají pouhých 17ml inkoustu za 590Kč což je 35Kč­/ml což je víc jak 20x dražší tisk oproti L1800. Navíc víc barev znamená i vyšší spotřebu inkoustu na stejný tisk.

Jak sám vidíte, není lehké poradit.
Odpovědět0  0
Jaroslav Klíma (51) | 28.1.201516:47
Dobrý den,
chodím sem jen zřídka, ale můžu jen potvrdit názor kolegy IVY, vše sedí. Na obsahu článku se ani dnes nic podstatného nemění, názvy konkrétních typů tiskáren nejsou důležité, na reklamu nedejte. Hlavní je zcela odlišný princip tisku dvěma základními druhy tonerů a to, jak kvalitní tisk požadujete, tedy, jste­-li připraven a ochoten používat originální spotřební materiál, Pokud ne, můžete rovnou zapomenout na všechny garance od výrobce, a to nejen na životnost tiskárny, ale i na ostrost, stálobarevnost a barevnou věrnost výstupů. To neznamená, že výsledek nemůže být dobrý, ale jen to, že je veškerý výzkum a vývoj jen na Vás a stěžovat si můžete maximálně na Hlavním nádraží:­-­) K pigmentovému tisku ještě podstatná nevýhoda, v článku zmíněná, která také stále trvá: nehodí se pro příležitostný, občasný tisk, protože z principu všechny hadičky a trysky mnohem snáze při nečinnosti zasychají s potenciálním rizikem drahého servisu nebo minimálně vysoké spotřeby drahého toneru při častém nuceném čištění. Tedy do studia nebo firmy s trvalým provozem ano, domů spíše ne. KLM
Odpovědět0  0
lvy (10) | 29.1.201514:02
Dobrý den,

omlouvám se, ale prostě mi to nedá.

1. Rozlišujte, prosím, tonery a inkousty. Jedná se o zcela zásadní rozdíly a zcela jiný typ tisku. Jen pro ilustraci uvedu zkráceně co je co:

Toner je černý nebo jinak barevný prášek nejobvyklejší jsou barvy CMYK: Cyan ­- modrá, Magenta ­- červená, Yellow ­- žlutá a Black ­- černá. Původně se používal pro výrobu nejvíce uhlík s pigmentovou příměsí, nyní se obvykle používají různé polymery. Toner plní funkci barviva v laserových tiskárnách a kopírkách při tisku na papír, nebo jiná podporovaná média. Základním principem tisku pomocí toneru je možnost jej elektrostaticky nanášet na nosné médium a poté jej zapéci v takzvané zapékací jednotce pomocí tlaku a teploty ­(120° ­- 180 °C­).

Inkoust je tekutá látka obsahující pigment ­(nerozpustný ve vodě­), nebo barvivo ­(rozpustné ve vodě­). Technologie tisku inkoustem byla vyvíjena od roku 1950 a od roku 1970 byla nabízena v prodeji díky firmám Epson, Hewlett­-Packard ­(HP­), a Canon. Princip tisku je buď piezzo ­(Epson­) a nebo termo ­(ostatní­). V dnešní době jsou známy především inkousty na vodní bázi ­(Dye a Pigment pro stolní tiskárny­), sublimační inkousty ­(rovněž vodní báze­), solventní inkousty ­(hard, mild, eco­) nebo např. latexové inkousty.

2. Záruka na tiskárnu nesouvisí s tím jestli je používán originální a nebo alternativní inkoust. U tiskáren navíc odchází většinou všechno možné kromě tiskových hlav. Pokud by byla záruka na tiskárnu vázána na inkoust, bylo by to stejné jako byste koupil auto a musel tankovat pouze u čerpacích stanic výrobce auta resp. spíš byste musel pokaždé do servisu a nechat vyměnit celou nádrž. Ano, výrobci se ohánějí tímto argumentem, ale když si vše přečtete pozorně, tak vždy je to jen o tom, že použití alternativních inkoustů MŮŽE znamenat ztrátu záruky na tiskárnu a to v případě, kdy bude závada způsobena tímto materiálem. Což je ovšem naprosto v pořádku.

3. Ostrost, stálobarevnost a barevná věrnost závisí jen na tom jaký materiál zvolíte. Pokud vám na tom nezáleží, zvolíte podle ceny a dostanete podřadnou čínskou produkci. Pokud vám na kvalitě záleží, budete hledat dodavatele, který je vám schopen tyto parametry doložit, který vám je schopen na míru zhotovit zdarma profily pro vaší tiskárnu. Ano toto je dneska zcela běžné a značkoví výrobci a dodavatelé toto standardně nabízejí. Není pravda, že si můžete stěžovat na lampárně na hlavním, pokud nastane problém, řeší se a někdy až na úrovní vývoje a výroby.

4. Není pravda, že pigmentový inkoust zasychá v hadičkách a tryskách, vše je vždy o kvalitě inkoustu a vhodnosti pro dané zařízení. Dokonce se vyrábějí např. inkousty do stolních tiskáren Epson, které jsou speciálně určeny pro CISS právě proto, že jsou testovány na to, aby s nimi nebyl problém v hadičkách. To jsem takhle šel přes kancelář výzkumu a koukám na zeď proč tam mají ty barevné hadičky a tak mi to nedalo a zeptal jsem se a ejhle, ony to byly testovací vzroky. Takže někde na to pravděpodobně kašlou, ale někde se to řeší.

Na závěr bych tedy jen dodal, každý inkoust je vyroben s určitm záměrem a ten by měl i splňovat. To že lze koupit mraky různých inkostů, které jsou vyrobeny jen a pouze za účelem rychlého zisku a aby to nějak tisklo je bohužel naprostá pravda. Na druhou stranu existují i kvalitní léty ověřené inkousty, které prostě nezklamou. Pokud bych byl škodolibý, mohl bych teď vytasit argumenty o tom, že existují lepší inkousty, než originální, které mají lepší parametry a doložit to písemnými doklady. Kde kdo by se asi divil, protože zde existuje všeobecný názor, že cokoli alternativního je jen a pouze o kompromisu. Ale není tomu tak.

Všem přeji hezký den.
Odpovědět0  0
lvy (10) | 11.5.201215:11
Docela mě překvapilo kolik je v tomto článku bílých míst a taky to jak pisatel hodil všechno jiné než od výrobce tiskárny do jednoho pytle, ale hezky popořadě.

Takže probral jste tady barvy a nastavení, ale to zcela zásadní a nezbytné nastavení tisku před tiskem jste zcela vynechal. Uvedu příklad, včera přišel zákazník, že si od nás koupil papíry a že s nimi není spokojený, protože když na nich vytisknul fotky, tak se to slilo a vypadalo to hrozně. Jelikož fotky odpovídaly tomu co říkal, tak jsem mu názorně předvedl, že je chyba někde jinde. Nejdříve se bránil, že to není možné, že to předtím tisklo dobře a teď ne. Takže jsem vytisknul fotku na naší tiskárně stejné značky ­(náš nejlevnější foto papír, náš inkoust vs. originál ­"levný­" fotopapír asi 3x dražší­) a výtisk mu ukázal. Ten člověk to nechápal a stále tvrdil, že ne, že to je špatně a tak mi dal další list z toho balíku a abych to vytisknul znova. Takže opět další tisk a opět stejný výsledek ­- perfektní fotka ­(a to už je babička tiskárna byť tiskne 1pl kapičky a od novoty jen našim inkoustem v původních kazetách­). Ten člověk to stále nechápal, takže jsem ho musel vzít do kanceláře k té tiskárně a ukázat mu co a jak jsem nastavil, aby to tisklo kvalitně. No a tam se to provalilo, on tisknul v nějaké ­"rychlokvalitě­" na úplně špatný typ papíru. Sice mu to vyjelo za chvilku z tiskárny, ale kvalita nic extra, když pak viděl jak to tiskne u nás a jak se ten inkoust postupně nanáší na papír, tak začal chápat, která bije a nakonec se omlouval, že obtěžoval. Ale ten člověk za to nemohl, za to spíš mohou výrobci tiskáren, kteří dodávají mraky kravin k tiskárně místo toho, aby pořádně vysvětlili lidem co a jak nastavit.

No a k tomu druhému, máte auto? A máte na autě pne od výrobce auta? Nemáte? A tankujete do něj jen palivo od výrobce auta? Taky ne? A co olej do motoru, dáváte tam jen ten od výrobce? Aha, že výrobce auta nic takového nevyrábí? Ale jak je možné, že to pak vlastně funguje? A nebo jinak, koupil byste si na auto pneu z Číny o kterých se píše, že nejsou dobré, protože nedrží a mají dlouhou brzdnou dráhu? Nekoupil? Já taky ne. Jenže o tom to je, v jiných zemích se píše o spotřebním materiálu, dělají se testy, u nás se píšou jen PR články za peníze, ale nikdo nic netestuje, jednak je to pracné a jednak by časopis přišel o reklamu od výrobců tiskáren, prostě se bojí udělat test a poctivě napsat. A proč to všechno píšu? Tak jako existují kvalitní výrobky jinde, tak existují i na poli spotřebního materiálu. Bohužel v oblasti inkoustového tisku zvítězila mánie nejnižší ceny za každou cenu a to je zásadní problém. Z celého světa se sem nahrnuli dodavatelé obarvených vodiček za směšné ceny a lidi to kupují jako diví a pak se diví, že se diví. Osobně bych to dneska tipoval tak, že až 95% spotřebního materiálu pro inkoustové tiskárny jsou naprosté šmejdy. Ale existuje pár výrobců na světě, kteří používají kvalitní barviva a své výrobky testují ­(věděl jste, že např. naše inkousty musí absolovovat 100 cyklů v teplotách ­-60C­/+60C a pak musí tisknout naprosto bez problémů? Věděl jste, že se archivuje každá výrobní šarže a postupně se testuje? Vědě jste, že se pro každý typ kazety skutečně vyvíjí nový typ inkoustu? No nic, já jen až budete příště někoho házet do jednoho koše, tak byste to měl nejdříve důkladně zvážit a teprve pak hanit. Děkuji.
Odpovědět2  0
Jaroslav Klíma (51) | 11.5.201217:53
Se vším, co píšete, lze souhlasit a nijak nezpochybňuji Vaši kompetenci, názory a zkušenosti. Jen já mám prostě jiné a s tím asi nic nenaděláte:­-­)

Věděl jsem, že se určitě ozve někdo dotčený, kdo se živí prodejem náhradních tonerů, plněním kazet atd. Nejste ani první, kdo něco podobného říká nebo píše. Osobně jsem konzultoval a testoval výrobky řady dodavatelů, které zde nebudu jmenovat. Byl jsem mnohokrát přesvědčován, pokaždé ale se stejnými výsledky. Ano, někdy to i fungovalo. Většinou. To mi ale nestačí. Požaduji, aby to fungovalo VŽDY! K nerozeznání od originálu. A to mi zatím nikdo nepředvedl ani nezaručil. U papírů není problém, to jsem v textu napsal. Ale s neoriginálními inkousty prostě dobré zkušenosti nemám.

Také bych raději kupoval stejně kvalitní výrobek za destinu ceny, kdyby existoval. Už jsem ale rezignoval. Nejde totiž zdaleka jen o kvalitu samotného toneru, který může být dejme tomu v některých případech srovnatelný. Pochybuji ale i tak, že na své produkty třeba Vy dáte stejnou, třeba stoletou garanci stálosti barev, jakou má originál. Nebo i tu nějak testujete? Jak?

Jde ale i o způsob plnění, od pravěké příšerné manipulace s injekčními stříkačkami, přes nabourávání čipů na moderních kartridžích, až po garantování množství inkoustu v nádržce, které musí být vždy naprosto shodné, jinak vám dojde jedna barva nečekaně a tisk je zničený, atd. Viděl jsem příliš mnoho tiskáren, zaneřáděných tekoucím inkoustem nebo laserovek s rozsypaným práškovým tonerem, nutným následným ­(i několikrát týdně­) složitým a pracným čištěním kompletních vnitřností, umazanými papíry, chybovými hláškami, pruhováním, vynecháváním barev, ucpanými tryskami atd. atd., většinou vždy ve chvíli, kdy zákazník netrpělivě bubnoval prsty o stůl. Zdarma vyměněná kartridž a omluva mi za takovou ­"úsporu­" nikdy nestála. S originálními tonery jsem něco podbného NIKDY nezažil. Ano, jsou dražší, ale započtěte vše výše uvedené, a zjistíte, že nejsou!

Ten příklad s díly na auto trochu dost kulhá. A to i přesto, že jsem do aut a motorek fanatik, jak jste asi už zjistil. Pokud výrobce např. automobilu Lamborghini Aventador vybere jako pneumatiku do prvovýroby např. Pirelli Supercorsa, můžete si být jist, že předtím testoval desítku dalších v tak náročných podmínkách, o jakých se běžnému řidiči ani nesní, a že lepší pneumatika pro daný vůz neexistuje. U levnějších aut samozřejmě hraje roli i hledisko ceny, takže použité pneumatiky nejsou ty nejlepší možné, ale stejně jsou dokonale otestovány na řadu navzájem se vylučujících vlastností ­(přilnavost x životnost, hlučnost x šířka atd.­) a i takové ekonomické řešení musí být bez problému funkční, aby nebyl výrobce následně zavalen reklamacemi. Stejné je to s každou jinou kupovanou součástkou. Lepší si můžete koupit vždy, ale i ten základ 100%ně funguje!

A právě to náhradní tonery nesplňují, nebo přesněji, abych se Vás nedotkl, dosud jsem se nestkal s takovými, které by to splňovaly a proto je nedoporučuji. Vy je možná znáte, tak je klidně doporučujte a je na čtenářích, komu z nás dvou uvěří, a jak následně dopadnou. Jen znovu opakuji, že já jsem na tisk hodně náročný, takže se určitě najde někdo, kdo je s náhradními tonery spokojen, protože mu jde jen o cenu. V kancelářských aplikacích ­- prosím. V případě, že někomu stačí, když na tiscích rozezná zelenou od modré ­- prosím. To ale není nijak v rozporu s tím, co jsem napsal a nepíšu nic, co bych sám nevyzkoušel nebo čemu sám nevěřím. Nepovažuji se za experta na tonery, ale tohle mi zatím pro kvalitní, spolehlivý a kdykoliv opakovatelný tisk vědět stačilo:­-)
Odpovědět0  0
lvy (10) | 15.5.201214:42
Víte nevím co jste zkoušel a od koho, ale už v samotném popisu vidím jeden zásadní háček, píšete o dodavatelích, ne o výrobcích a to je zásadní rozdíl. Dneska si inkousty bastlí kde kdo a podle toho taky vypadají výsledky. Dokonce se setkáváme i s tím, že se někteří snaží o padělky ve smyslu označení inkoustů názvem jiného výrobce. Ale zpátky k problému, je potřeba si uvědomit, že je to vždy o tom, kdo inkoust vyrábí a jak ho vyrábí. Na světě dneska existuje jen pár firem, které skutečně vyrábějí kvalitní inkousty a to včetně tzv. originálních výrobců. Ale ani oni si nevyrábějí barviva a pigmenty a někteří si dokonce nechají vyrábět hlavy i inkousty od vlastní konkurence, ano takový ten svět dneska je. :­-­)

Takže pokud jste nakupoval osvědčené a vysoce kvalitní produkty dodavatelů, kteří je nakoupili za pár drobných v Číně, opatřili je hezkou krabičkou, napsali na tom něco jako Premium, best, 100% compatible a plno dalších žvástů, tak vlastně buďte rád, že to vůbec tisklo. U těchto výrobců totiž skutečně nejde o nic jiného, než aby to nějak tisklo a pro nenáročného zákazníka ­(dnes je to většina uživatelů­) to nějak projde a hlavně, že se prodává.

Jenže jsou tady i ty výjimky a pak záleží na vás, jestli budete platit za pocit originálního inkoustu řádově 30Kč­/ml a nebo 0,7Kč­/ml. Rozdíl v ceně je dán tím, že dostanete hezkou krabičku, nový plastový obal, hezky zvednete množství odpadu a hlavně musíte přispívat na prodej dotovaných tiskáren, protože jinak by se neprodávaly za pár stovek.

Dále píšete o autě a pneu a pak to srovnáte s tonery do tiskáren. Jenže tady nemáte pravdu, protože v dnešní době ani ty pneu už nesplňují otázky bezpečnosti, viz testy čínských pneu, které mají např. neskutečně dlouhou brzdnou dráhu. Jenže to vám jaksi nezapadá do vašeho hodnocení typu všechno je dobré a nebo naopak všechno je špatné. Je třeba se však naučit rozlišovat. Víte vy tisknete na malých stolních tiskárnách ­(pokud jsem to správně pochopil­), ale pokud byste tisknul na velkoformátových, tak byste zjistil, že vše může být úplně jinak. Prostě je to úplně jiný svět a nároky na tisk na stolních tiskárnách jsou proti tomu skutečně směšné. Víte třeba, že u těchto tiskáren se často inkousty mění i u OEM výrobce? prostě během životnosti tiskárny se vyvinou lepší inkousty a proto se mění. Stejně tak i my jsme kdysi měnili inkousty za novější a lepší, ale bylo to jasně označeno a výrobky dostaly nová katalogová čísla i kódy EAN, aby bylo jasné, že je to jiný výrobek a tudíž i tisk bude vypadat jinak.

Je mi líto, že jste se několikrát napálil a tím pádem pak zavrhl tyto výrobky, bohužel jste několikrát zvolil špatně, chtělo to více si přečíst informace, ověřit si parametry, zjistit si kdo je výrobce, jakou má historii, jaké odebírá barviva a pigmenty a pak by vám vypadlo nějakých pět značek a z nich jste si mohl vybrat a byl byste spokojen.

Nakonec jen dodám, že zrovna v mém případě je vždy na prvním místě kvalita tisku a nikdy bych někomu nenabízel něco o čem sám nejsem přesvědčený, že je skutečně 100% funkční a hlavně minimálně stejně kvalitní jako originální výrobek.
Odpovědět0  0
Jaroslav Klíma (51) | 15.5.201220:19
To, co píšete, je velmi zajímavé a dost možná, že to tak skutečně je, ale přesto nejsem přesvědčen, že mě ­(nebo většině koncových zákazníků­) Vaše postřehy k něčemu praktickému jsou, protože:

1­) Problém je totiž v tom, že naprostá většina koncových zákazníků se nebude většinou bavit s výrobci tonerů ­(protože s nimi nikdy nepřijde do kontaktu­), stejně jako se nikdy nebude bavit přímo s výrobci tiskáren nebo fotoaparátů, ale vždycky jen s nějakými prodejci, v lepším případě autorizovanými nebo firmou školenými prodejci. Což není totéž. Moje zkušenosti nepramení jen z mé soukromé praxe na malých domácích tiskárnách, ale i na velkoformátových plotrech, nátiscích, laserových i inkoustových tiskárnách v několika studiích, DTP­/DTR pracovištích a nakladatelství, kterými jsem prošel a z mnoha jednání i reálných pokusů právě s takovými ­"oficiálními­" zástupci různých zájmových skupin, jak originálních, tak náhradních řešení.

2­) V minulé reakci jsem ještě navíc nezmínil ty nejzákladnější problémy s náhradními tonery libovolného původu, kterými je okamžitá automatická ztráta záruky na celé zařízení a minimálně značně reálné riziko poškození drahé tiskové hlavy.

3­) Nečistoty a nekontrolovatelné spouštění tonerů do prostoru tiskárny je způsobeno právě tím, že pro náhradní plnění musejí být většinou odstraněny zátky nebo jinak neautorizovaně otevřeny původní kartridže atd., které už následně prostě nikdy dokonale netěsní. To nemá s případnou kvalitou druhotonerů přímo co dělat, je to ale další negativní jev a nutný průvodní rys používání neoriginální náplně. Nebo se nabourávají čipy na originálních schránkách, což opět porušuje podmínky záruky a způsobuje chyby v komunikaci s tiskárnou.

4­) A s těmi pneumatikami nemáte pravdu Vy :­-­) Neznám ani jednoho výrobce automobilů ­(snad kromě čínských nebo indických­), který by dával na své vozy v prvovýrobě neznačkové čínské pneumatiky. A pouze o tom jsem mluvil, když prosazuji za všech okolností ORIGINÁLNÍ řešení. Např. Škoda nebo každý jiný výrobce aut doporučuje tři nebo čtyři konkrétní pneumatiky ­(značek jako Barum, Michelin, Dunlop, Continental atd.­) a některou z nich na voze při koupi najdete. VŽDYCKY! To, že jsou na trhu s pneumatikami ­(a s čímkoliv jiným­) i nekvalitní výrobky a někdo si je na své auto sám a dobrovolně individuálně nasadí jen z důvodu ceny, je jiná věc a zodpovědnost každého zákazníka ­(stejně jako u náhradních tonerů :­-­)­). Výrobci aut ani tiskáren s tím nemají nic společného. A je jen logické, že výrobci a dodavatelé těchto čínských pneumatik ­(nebo ­"úsporných­" protektorů, ­"mírně použitých pneumatik z Německa­" atd. atd., se budou neustále snažit přesvědčovat negramotné zákazníky, že to s kvalitou jejich levných neznačkových výrobků zase tak špatné není. A v mnoha případech uspějí. Ale ne u mě! Nic ve zlém, ale nepoznáváte se stylem své argumentace právě v této skupině? :­-­)­)­) Jako obchodníkovi se Vám samozřejmě nedivím, ale co kdybyste to zase chvíli zkoušel někde jinde :­-)
Odpovědět0  0
lvy (10) | 14.6.201216:30
1­) inu asi jste nenarazil na ty správné lidi, ono je zásadní rozdíl se bavit s někým, koho zajímá prodej a který bude vždy tímto jasně ovlivněn a nebo s někým, kdo prodejem zainteresován jaksi není. Ale jinak jste nepřímo upozornil na zásadní díru na našem časopisovém trhu, prostě žádný časopis se touto tématikou nezabývá a proto tady máte tolik neskutečných šmejdů díky kterým pak lid nadávají.

2­) Tak v tomto nemáte pravdu, použití spotřebního materiálu nijak nesouvisí s tiskárnou jako takovou. Takže tento omyl, prosím, nešiřte. Stačí se zeptat prodejců tiskáren a oni budou muset uznat, že musí řešit veškeré reklamace bez ohledu na spotřební materiál. Samozřejmě, pokud se nechcete zabývat tímto problémem, existuje velice snadné řešení, které je navíc elegantní a velice jednoduché.

3­) I zde jste docela mimo, navíc dneska se čím dál víc prodávají alternativní, ale nové tonery, protože je to mnohdy levnější, než renovovat ty staré, ale o tom jste asi nevěděl a je jasné, že pokud jste si vybral super kvalitní toner od někoho, kdo udělá jen to, že tam nasype prášek, tak jste mu to pak hodil na hlavu.

4­) Tak teď jste si docela naletěl, výrobci aut tam dávají gumy podle toho, kdo jim nabídne lepší cenu a ta cena je většinou poloviční vzhledem k ceně pneu v obchodech a je to proto, že výrobci pneu počítají s tím, že ten člověk si tak pak dá zase stejnou značku. No a že tam nikdo nedá Čínu, tak to je snad jasné, to by si sám pod sebou podřezal větev. Já bych si na auto, ale ani do tiskárny taky Čínu nedal.

Jeden dotaz na konec, víte který výrobce alternativních inkoustů vyrábí zároveň profesionální tiskárny ­(cena nad 1M kč­)? Víte který výrobce alternativních inkoustů vyrábí inkousty pro stolní i velkoformátové tiskárny? Víte kolik výrobců tiskáren skutečně vyrábí i inkoust pro tyto tiskárny? :­-)
Odpovědět0  0
Sagoš | 10.5.201219:58
"...aby těch paradoxů nebylo málo, stejně ještě přímo u samotného ofsetového tiskového stroje „pro jistotu“ stojí zástupce zákazníka, manažer nebo sekretářka, kteří o barvách nevědí zhola nic, a nutí otrlého tiskaře k posledním úpravám...­" ­- tak to mě rozesmálo :D protože je to zcela přesné.
Jinak co se týče domácí ­"kalibrace­", určitě není na škodu pujčit si sondu, aspoň nějak zkalibrovat monitor ­(lepší než to mít úplně ujeté­) a při tisku zvolit ve Photoshopu profil papíru který dodal výrobce tiskárny na DVD ­(a samozřejmě mít ten papír­). Tohle málo mi stačilo k tomu aby mi z tiskárny vyjížděli ty barvy které vidím na monitoru. Ikdyž to jistě není přesné na 100%, stejně to ušetří dost inkoustu a překvapení, proužkovou metodou se pak v tomhle případě dá výsledný tisk doladit opravdu precizně ­(já to dělám vždy ze stejného výřezu ve fotce­).
Odpovědět0  0
Jaroslav Klíma (51) | 11.5.201218:00
Dobrý tip a souhlas. Tu sondu, pokud si ji někdo může půjčit, samozřejmě doporučuji a vůbec ­- nejsem proti kalibraci, jen nebude v domácích podmínkách nikdy dokonalá. Máte ale pravdu, že cokoliv je lepší, než nic. Další metodou, která může hodně pomoci i v amatérských podmínkách a většinou nestojí prakticky nic, je používání barevné kalibrační tabulky při fotografování, stejně jako kalibrační obrazce, referenční škály, barevné vzorníky atd. Více o postupu práce s nimi příští týden v části o domácím publikování.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.