Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fotoaparáty s EVF: Výběr foťáku/nástupce za Canon S3 IS

Neregistrovaný (0)|5.10.2010 15:35
Tazatel: Ka3na

Znění dotazu: Dobrý den/Ahoj,
chtěla bych se poradit o výběru nového foťáku.
Měli jsme Canon S3 IS a kdyby nás nevykradli, měli bychom ho do teďka. Byli jsme s ním vcelku spokojeni.
Každopádně teď koukám na nový foťák a nevím, jak z té záplavy vybrat.
Na S3 příteli chyběly sáňky na blesk. A jak jsem se dívala nástupci S3 ho již mají,ale jak jsem pročetla recenze, tak mi příjde, že mají i horší vlastnosti, co se týká kvality fotek, než S3.
Když jsme vybírali S3, tak jsme koukali ještě na FujiFilm, hlavně kvůli toho, že otec říkal, že jejich čipy mají jiný tvar(šestiuhelník ?), než většina foťáků a tedy podle něj kvalitnější fotky. A taky má sáňky a ovládání ostření a zoomu na objektivu. V té době však foťák od FujiFilmu (teď si již nevzpomínám na typ) neměl IS a taky jeho váha byla oproti S3 dosti vyšší.
Nevím, tedy co je tak nejlepší varianta fotoaparátu. Co se týká ovladatelnosti a hlavně kvality fotek.
Co bychom upředňostňovali: rozumný rozsah zoomu (35x zoom jako má novinka Canonu SX30 bychom asi nevyužili), co nejpříjemnější ovládání (jistě máte zkušenosti ;) ), možnost manuálu. U S3 jsme video moc nevyužívali, takže jeho kvalitu nepovažuji zase za až tak důležitou.
Cena do 10 000Kč.

Už nad tím sedím nějakou dobu a koukám do recenzí apod. Ale začínám z toho být spíše zmatenější, než chytřejší :) Takže budu ráda za jakékoliv doporučení.

Mockrát Vám děkuji za rady.

Zdravím,
Katka
Milan Šurkala (3381)|5.10.2010 16:15
Fujifilm S200EXR. Pokud jde o ultrazoom a ma to mit sanky na blesk, asi jedina rozumna volba. Canonu SX30 IS bych se bal (velka aberace), Fujifilm HS10 je takovy prumer a Panasonic FZ100 zase desne sumi. Pokud nejsou sanky na blesk dulezite, pak bych do vyberu zaradil Panasonic FZ38.
Neregistrovaný (0)|6.10.2010 10:58
Děkuji za odpověĎ. Kouknu na něj a pročtu recenze. Jak jsem to včera ještě pročítala. Koukla jsem také na Canon G11, který je v závěru hodnocen docela dobře. Dobrá není to ultrazoom a pravda nemá EVF hledáček. Což by asi vadilo nejvíc příteli. Já většinou fotím přes displej :)

Panasonic jsme vyřadili ze záběru, díky kamarádovi, který má ultrazoom od Panasonicu a hrozně nadává na jeho ovládání.
Milan Šurkala (3381)|6.10.2010 11:56
Tak jestli u Panasonicu nadava na ovladani, tak to nevim, co by delal u jinych fotaku :-) Vzdyt Panasonicy maji vedle Canonu ovladani nejlepsi. Zkousel kamarad i jine fotaky?
Neregistrovaný (0)|6.10.2010 13:15
No zkoušel tenkrát právě náš Canon S3 a líbil se mu více. My foťak koupily, když byl aktuální na trhu. Takže cca 2006?. A on měl nějaký Panasonic tak rok dva starší.

Já to nezkoušela, takže nevím. Myslím, že mu snad vadilo, že si to v manuálu po vypnutí nezapamatuje nastavení, pokud si dobře pamatuji. Ale nevím. nemám zkušenost.

Ale je pravda, teď máme půjčený nějaký Kodak, taky 10x zoom a to ovládaní je šílené :)
Neregistrovaný (0)|6.10.2010 13:15
No zkoušel tenkrát právě náš Canon S3 a líbil se mu více. My foťak koupily, když byl aktuální na trhu. Takže cca 2006?. A on měl nějaký Panasonic tak rok dva starší.

Já to nezkoušela, takže nevím. Myslím, že mu snad vadilo, že si to v manuálu po vypnutí nezapamatuje nastavení, pokud si dobře pamatuji. Ale nevím. nemám zkušenost.

Ale je pravda, teď máme půjčený nějaký Kodak, taky 10x zoom a to ovládaní je šílené :) Ale je pravda, že fotky se nám vcelku líbi
Neregistrovaný (0)|6.10.2010 15:37
[quote=Milan Šurkala;7342]Fujifilm S200EXR. Pokud jde o ultrazoom a ma to mit sanky na blesk, asi jedina rozumna volba. [/quote]

Rádam bych se zeptala, zda nevíte, zda se dá na tento foťák už někde najít recenze. nebo případně k jakému foťáku byste jej přirovnal, který již má recenzi na Digimanii.

Děkuji.
Milan Šurkala (3381)|6.10.2010 16:00
Fuji S200EXR je vyprodejovy model, na netu budou mraky recenzi (nevim kolik z nich v cestine, ale nejake se urcite najdou). Tady na Digimanii jsme jej bohuzel nerecenzovali, v podstate je ale hodne podobny modelu Fuji S100FS (https://www.digimanie.cz/recenze-fujifilm-s100fs-jde-zrcadlovkam-po-krku/2374) Rozdily jsou asi tyto, S200EXR je trosicku lehci, nema vyklopny displej a mensi cip o trochu vice sumi (neni to ale tragicke a porad jakykoli jiny ultrazoom prekona o dve tridy kvalitnejsim obrazem), odstranila nejvetsi slabinu modelu S100FS, a tou byla aberace, nabizi dobre rezimy EXR pro zvyseni dynamickeho rozsahu (lepe foti v protisvetle, pobere jak svetla, tak stiny), vice vydrzi na baterii. Musite se rozhodnout rychle, dokud jeste vubec nejake jsou. V CR bude uz jen poslednich par kusu.