Sony a33 vs Nikon d5000
Dobrý den. Do finále mého výběru se dostali tyto zrcadlovky, může mi někdo prosím pomoci vybrat vítěze? Děkuji
Zdravím.Tak jsem si proběhl oba foťáčky.Musím říct,že mě ta Sonka dost překvapila,co se týče vymakaných funkcí.Dokonce detekce ksichtu,to mám dost,co do toho už dokážou dneska nacpat za blbiny.:DMyslím to ale v dobrým a asi bych toliko funkcí sám uvítal,nekterý budou jistě na nic,ale třebas to využiješ a bude ti to vyhovovat.Nevím,jak je na tom ovšem Sony s výbavou a do ceny,co se týče objektivů.Nikon má přeci jen větší sortiment a co vím,tak dost kvalitní objektivy.Otázkou je taky,co cheš s tím všecko vyvádět,co chceš převážně fotit.Předpokládám,že je to tvá první zrcadlovka,takže odpovíš že všecko;).V tom případě bych šel do tý Sonky.Neřeknu,že je lepší,než ten Nikon,ale má dobře nadupanej softver,víc Mpx,třeba i větší možnost nastavení ISO.Snad jen ten stabilizátor v přístroji.To by mi moc nesedělo.Takovou vymoženost bych raději viděl v objektivu,ale budíš,snad to bude bez problémů.Takže moje rada,pokud chceš,je taková.Nejsem odborník na foto přístroje,beru to jen z pohledu svýho,jak bych se asi rozhodoval já,pokud bych si tohle vybíral.Ještě k ceně.Sonka je poněkud dražší,než Nikon,zřejmě kvůli tomu softveru,takže je jen na tobě,jak chceš do toho investovat.Osobně jsem řešil Nikon vz. Canon.U mne vyhrál Canon,i když byl o dost dražší,než Nikon a jsem rád,že jsem se tak rozhodl,jsem spokojenej a neměnil bych.Takže na závěr rada má,Sony A33.;)
Nevim, proc povazujes stabilizaci v tele za nevyhodu. Muzes tim stabilizovat vsechny objektivy, i ty nejstarsi. Ucinek je slusny, podobny jako u te opticke.
Ale jo,v pohodě šéfe,jen můj lajcký názor na to,že pokud se podělá stabilizace v přístoji za pětadvacet táců,co s tím?Rozhodně větší pohroma,než kdyby se to podělalo v obyčejným objektivu třeba za bůro.Myslím,že i oprava objektivu by byla jednodužší záležitostí,než rozkuchat aparát.Tohle je jen moje myšlenka,která mě napadá,když nad tím přemýšlím.Je mi jasný,že v mašině za pětadvacet,by se to nemuselo potentočkovat,ale dneska člověk nemůže věřit ničemu.Krám je to tak za bůro,ale softver spolkne další a na zbytku se napakujou ostatní,včetně prodejce.Vy jste bezesporu odborník,o tom nepochybuju.Pokud mi zaručíte,že stabilizace v těle je bez problémů a úplně rychtyk,pak budu jinýho názoru a do budoucna klidnej,páč nikdy nevím,kdy si třebas sám koupím jinou mašinku,než mám.;)
Pokud se na to divas z pohledu oprav, tak tezko rici. Oprava stabilizace v tele bude nejspis vyzadovat vymenu celeho modulu s cipem, coz muze byt tak kolem 5-7 tisic (mozna vice, mozna mene, u Sony jsem cip nemenil a zatim jsem necetl, ze by to nekdo delal). Pokud se rozbije stabilizace u objektivu, pak u tech levnejsich bude samozrejme snazsi koupit rovnou cely objektiv nez jej opravovat, ale i tam by pripadna oprava vysla na radove tisice. U fotoaparatu s vymennymi objektivy, ktere maji EVF hledacek, mi prijde cipova stabilizace lepsim resenim, protoze je mozno stabilizovat vsechny objektivy a navic neni nutne kupovat stabilizaci v kazdem objektivu (takovy objektiv je zakonite drazsi, takze se "opticke" reseni najednou cele prodrazuje - vybava fotografa rekneme s peti stabilizovanymi objektivy je hned o par tisic drazsi kvuli koupi peti stabilizaci, zatimco takhle clovek kupuje jednu jedinou). U zrcadlovek s optickym hledackem ma opticka stabilizace vyhodu v tom, ze stabilizuje i obraz v hledacku, coz u beznych zrcadlovek s mechanickou cipovou stabilizaci neplati. Muj pohled je spis takovy, pokazit se muze cokoli a prijde mi pravdepodobnejsi, ze se rozbije jedna ze stabilizaci ve velkem mnozstvi objektivu, ktere fotograf ma, nez ze se rozbije jedna jedina stabilizace v tele pristroje. Ona ta oprava pak asi bude drazsi nez v tom objektivu (to mas asi pravdu), ale zas tech oprav bude pravdepodobne statisticky mene, kdyz je tu jedna vec, ktera se muze pokazit a ne pet :-)
[quote=Milan Šurkala;8081]Pokud se na to divas z pohledu oprav, tak tezko rici. Oprava stabilizace v tele bude nejspis vyzadovat vymenu celeho modulu s cipem, coz muze byt tak kolem 5-7 tisic (mozna vice, mozna mene, u Sony jsem cip nemenil a zatim jsem necetl, ze by to nekdo delal). Pokud se rozbije stabilizace u objektivu, pak u tech levnejsich bude samozrejme snazsi koupit rovnou cely objektiv nez jej opravovat, ale i tam by pripadna oprava vysla na radove tisice. U fotoaparatu s vymennymi objektivy, ktere maji EVF hledacek, mi prijde cipova stabilizace lepsim resenim, protoze je mozno stabilizovat vsechny objektivy a navic neni nutne kupovat stabilizaci v kazdem objektivu (takovy objektiv je zakonite drazsi, takze se "opticke" reseni najednou cele prodrazuje - vybava fotografa rekneme s peti stabilizovanymi objektivy je hned o par tisic drazsi kvuli koupi peti stabilizaci, zatimco takhle clovek kupuje jednu jedinou). U zrcadlovek s optickym hledackem ma opticka stabilizace vyhodu v tom, ze stabilizuje i obraz v hledacku, coz u beznych zrcadlovek s mechanickou cipovou stabilizaci neplati. Muj pohled je spis takovy, pokazit se muze cokoli a prijde mi pravdepodobnejsi, ze se rozbije jedna ze stabilizaci ve velkem mnozstvi objektivu, ktere fotograf ma, nez ze se rozbije jedna jedina stabilizace v tele pristroje. Ona ta oprava pak asi bude drazsi nez v tom objektivu (to mas asi pravdu), ale zas tech opravdu bude pravdepodobne statisticky mene, kdyz je tu jedna vec, ktera se muze pokazit a ne pet :-)[/quote]
Ale jo,vlastně máte pravdu.Díky,za odpověď.Víte,ta myšlenka nad tou stabilizací,mi prolítla jen tak hlavou.Vždycky je lepší se zeptat někoho,kdo tomu rozumí víc a já vím,že jste odborník.Je dobře,že jste tady.:)
Ale jo,vlastně máte pravdu.Díky,za odpověď.Víte,ta myšlenka nad tou stabilizací,mi prolítla jen tak hlavou.Vždycky je lepší se zeptat někoho,kdo tomu rozumí víc a já vím,že jste odborník.Je dobře,že jste tady.:)
Jinak,ještě se vrátím.Co by jste doporučil tady klaus.abbard?Mne fakt zaujala ta Sonka,jak to vidíte Vy?
Testoval jsem oba fotoaparaty a ac mohu prohlasit, ze oba jsou vynikajici, sam za sebe bych sel do Sony. U Nikonu mi vadi napr. nelogicke nastavovani korekce expozice (plus je nalevo, jde to sice prehodit, ale pak se zas vsechny jine ovladaci prvky prehodi) a ISO citlivosti, pomale kontrastni ostreni (takze vyklopny displej temer ztraci vyznam). Nejak me nenapada, v cem by byla D5000 nejak lepsi nez A33, snad ve vydrzi na baterku a objektivu 18-105mm, ten je vyborne univerzalni a dela pekne snimky pri skvele cene cca 7500Kc (Sony ma sice 16-105mm, ale bohuzel za 17 tisic).
Sony si me ziskalo (alespon pro me osobne) o trochu lepsi ergonomii, snaze a rychleji se mi ovladala, sestiexpozicni rezimy jsou fajn, stejne tak je tu hardwarove HDR, Full HD video (byt videa moc netocim) a ten EVF hledacek ma rovnez neco do sebe (pokud je EVF udelano dobre, coz u Panasonicu G1/G2/GH1/GH2 a Sony A33/A55 rozhodne plati, povazuji EVF za trochu lepsi variantu nez optiku). Jen me mrzi ty objektivy, asi bych se rozhlizel po vyrobcich jako je napr. Tamron a podobne. Takovy rozumny mensi univerzal za priznivou cenu Sony snad ani nema.
Sony si me ziskalo (alespon pro me osobne) o trochu lepsi ergonomii, snaze a rychleji se mi ovladala, sestiexpozicni rezimy jsou fajn, stejne tak je tu hardwarove HDR, Full HD video (byt videa moc netocim) a ten EVF hledacek ma rovnez neco do sebe (pokud je EVF udelano dobre, coz u Panasonicu G1/G2/GH1/GH2 a Sony A33/A55 rozhodne plati, povazuji EVF za trochu lepsi variantu nez optiku). Jen me mrzi ty objektivy, asi bych se rozhlizel po vyrobcich jako je napr. Tamron a podobne. Takovy rozumny mensi univerzal za priznivou cenu Sony snad ani nema.
Přesně.Ty objetivy.Přeci jen Nikon má lepší výběr a aj ceny.Co jsem koukal,tak je do tý Sonky možnost i objektivy od Minolty.Ale v tomhle se už tuplem nevyznám,jak je na tom Minolta co do kvality objektivů a ceny.Každopádně jsem rád,že jsem se trefil do tý Sonky,páč i mě je dost sympatická,než ten Nikon a docela mne to i překvapilo.Člověk by řekl Nikon a ono....
S Minoltu sice zkusenosti nemam, ale lide, co si kupuji Sony, si je kupuji casto prave z toho duvodu, ze na nich funguji ty Minolty. Udajne jde o vice nez dobre objektivy. Kazdopadne na Sony jde Sigma, Tamron, Tokina a dalsi podobne take pouzit. A i tito vyrobci maji nektere objektivy velmi slusne.
jenže tahle cena mě velice mile překvapila http://www.hoopla.cz/produkt-nikon-d5000-18-55-af-s-dx-vr-42424.html