Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Víkendová diskuze: Boj za větší zoom?

Neregistrovaný (0)|27.2.2011 16:19
[quote=busy;8846]No je pravda ze cim dalej tym su tie objektivy stale menej a menej svetelne.

Tak zrovna Canon by som ako priklad svetelnych utrazoomov rozhodne neuvadzal ... napriklad taky Panasonic Lumix FZ20 ma tiez 36-432 mm a konstantnu svetelnost F2.8 v celom rozsahu!!!

Ked pozeras len parametre Canon ultrazoomov tak je jasne ze musis urobit taketo zavery. Ale vsimni si napr. taky Panasonic Lumix FZ45. Ten ma rozsah F2.8 az F5.2, pri ohniskach 25 - 600 mm. A podla mna F5.2 rozhodne nie je vysoko nad 5. Jeho predchodca FZ38 mal F2.8-F4.4, pricom na 400mm mal len F3.7, co je vyborna svetelnost aj na bezny zrkadlovkovy teleobjektiv. A ohladom optickych vlastnoti, nejeden takyto zrkadlovkovy teleobjektiv by mohol kvalitu objektivu FZ45 zavidiet.

Skus si lepsie precitat co som napisal. Ja neobhajujem male snimace. Len sa snazim vyvratit niektore mylne predsudky ktore sa medzi ludmi siria a ukazat ze zvecsenie snimaca neprinasa vzdy len same vyhody.[/quote] tebou spomínaný panasonic je skôr výnimka, preto trvám na tom, že svetelnosť objektívov sa zhoršuje a často je 5,6 a viac.
busy (782)|27.2.2011 17:00
[quote=Neregistrovaný;8863]tebou spomínaný panasonic je skôr výnimka, preto trvám na tom, že svetelnosť objektívov sa zhoršuje a často je 5,6 a viac.[/quote]

Tych vynimiek je viac, napr. Olympus SZ10 ktory na 500 mm ma velmi peknych F4.4, alebo zo starsich napr. Fuji S200EXR s F5.3 na dlhom konci. Takze korektnejsie by bolo napisat: U niektorych ultrazoomov je casto 5.6 a viac.
Neregistrovaný (0)|27.2.2011 18:27
[quote=busy;8859]Dakujeme za upozornenie, ale ja si zase dovolim k tomu napisat, ze je to prilis zjednoduseny pohlad na vec (a mozno aj trosku kratkozraky). Vecsi snimac ma vyhodu iba v tom ze pri danom ohnisku a danej svetelnosti sa da dosiahnut mensia hlbka ostrosti. Ale na kvalitu fotky (farby, sum...) ma iba nepriamy vplyv. Kvalita fotiek zavisi hlavne od pixelovej hustoty alebo velkosti jednotlivych pixelov, resp. ich aktivnej plochy schopnej snimat svetlo. Pokial si vezmem nejaky cip 1/2.5" ktory ma povedzme 4 Mpix tak fotky z neho budu ovela kvalitnejsie - menej zasumene, vecsia hlbka farieb, a dokonca si trufam napisat ze aj detailnejsie, ako z cipu 1/2.3" ale na ktory vyrobca natlacil sialenych 16 MPix.

Inak je pravda, ze cim vecsi cip, tym vecsi (a tazsi) teleobjektiv k nemu musi byt, aby boli zachovane parametre (ohnisko a svetelnost). Ale snom mnohych fotografov (samozrejme nie vsetkych) je mat nieco male a lahke, co by mohli mat stale po ruke, a nie nosit so sebou niekolkokilovu zrkadlovkovu vybavu.[/quote]

Souhlasím, tím snem o větším snímači jsem myslel snímač s rozměry blížícími se velikosti kinofilmu. Kdo si jednou mohl porovnat kvalitu fotek na takovém formátu a myslí to s focením trochu vážně tak rychle zapomene na ZOOMy na kompaktech. Ty se hodí akorát na focení na podnikovém večírku a to ještě za denního světla se sluncem v zádech. Ten 1 kg v brašně na zádech stojí za to sebou tahnout a výsledek je někde jinde.
Ostnák (0)|27.2.2011 20:08
[quote=busy;8858]Ja som tiez taky isty podivny blazon :) Inak, tie zvierata v zoo a lietadlo na oblohe som spomenul iba ako ilustracny priklad, inak aj ja rad fotim zvierata v prirode, spominal som napriklad srnku na luke. Dlhe ohniska su vyborne pouzitelne aj na makro s co najvecsim virtualnym zvecsenim (v podstate by sa to dalo nazvat ze "mikro") - nasadim makropredsadku a z dlheho telezoomu mam perfektny makroobjektiv. Napriklad makropredsadka DCR-150 alebo 250 ma velmi dobre vyriesene pruzinove uchytenie, jej nasadenie na zavit na objektive je take lahke a rychle ako nasadenie kolika na pradlo na snuru :)[/quote]

To je dobrý nápad, zkusím to, předsádky jsem naposledy používal ještě kdysi v prehistorii se Zenitem a pak s Mamiyou Sekor, to ještě nebyly zoomy..
Ostnák (0)|27.2.2011 20:14
[quote=Milan Šurkala;8861]No s ultrazoomem na zvirata bych radeji nechodil. Zejmena bych se vyhnul 24x a 26x zoomum serie Nikon/Pentax/Samsung/Kodak, ktere na nejdelsim ohnisku kresli dost spatne. Ale ono ani u jinych ultrazoomu to neni moc velky zazrak. Osobne bych sahnul po Panasonicu FZ45 (600mm) s velmi kvalitnim objektivem v celem ohniskovem rozsahu, pripadne jeste Fuji HS10 (720mm). Stejne se ale tato nejdelsi ohniska daji dobre pouzit do vzdalenosti v jednotkach a desitkach metru, na vetsi vzdalenosti je to casto k nicemu.
Na trochu vaznejsi foceni zvirat v prirode bych mozna zkusil Micro 4/3 system a objektiv Panasonic 100-300 F4-5,6. Svetelnost je zhruba stejna jako u ultrazoomu, snimaci cip podstatne mene sumi a ma detailnejsi obraz (nepatla tak moc). Hmotnost i rozmery by byly trochu vetsi nez u ultrazoomu, ale pro foceni zvirat by to docela slo. Samozrejme je nutne pocitat s tim, ze by byl potreba i druhy sirokouhlejsi objektiv pro bezne fotky. S APS-C cipem by se uz na ohniska kolem 600mm potreboval opravdu hodne velky a tezky objektiv.[/quote]

Dík za radu, o systému 4/3 + objektiv vážně uvažuji, i když je to už větší investice, jenom jsem v tom měl trochu zmatek.
Neregistrovaný (0)|27.2.2011 20:23
Kazdy ma ine hobby, napriklad fotit mesiace jupitera a na HS10 dat este telekonvertor. :) http://www.flickr.com/photos/tedsla/4897065198/in/photostream/
busy (782)|28.2.2011 05:33
[quote=Ostnák;8868]To je dobrý nápad, zkusím to, předsádky jsem naposledy používal ještě kdysi v prehistorii se Zenitem a pak s Mamiyou Sekor, to ještě nebyly zoomy..[/quote]

Tak to urcite vyskusaj spominanu makropredsadku Raynox DCR-150. Nie je to len obycajna hlupa sosovka (s obvykle silnou farebnou aberaciou) ale sustava troch sosoviek v dvoch elementoch a dava ovela lepsie vysledky ako jednoduche sosovky (prakticky vyskusane). DCR-150 ma silu +4.8 D a este sa robi DCR-250 ktora ma dokonca az +8 D.

[quote=Neregistrovaný;8870]Kazdy ma ine hobby, napriklad fotit mesiace jupitera a na HS10 dat este telekonvertor. :) http://www.flickr.com/photos/tedsla/4897065198/in/photostream/[/quote]

Tak toto sa mi velmi lubi, presne taketo fotenie by bavilo aj mna :) Uvazoval som ze si k mojmu FZ28 este dokupim telekonvertor DMW-LT55 ale ten priblizi iba 1.7x a tamten na obrazku ma az 2.2x a zda sa ze bude mat aj lepsiu svetelnost.
Neregistrovaný (0)|1.3.2011 08:41
[quote=Neregistrovaný;8810]Větší zoom? A na co? Používám pevná skla 35mm a 50mm a co nevyfotím tímto, to nemá smysl fotit vůbec... Takže asi tak.[/quote]


Pevná skla? Vtipné! Možná že to platí pro poloprofi fotografy a profesionaly, kteří fotí jen ksichty a přemístitelné objekty. Ale my experimentující amatéři chceme fotit vše co nás jakkoliv zaujme, třeba jen pro zajímavost (i v méně kvalitním provedení) špičku věže kostela nebo letící letadlo, zajímavý měsíc, bojový vrtulník snažící se zkrátit si trasu nízkým přeletem nad satelitním sídlištěm, kosa poskakujícího na zahradě, káně, sedící na stromě u silnice. My experimentátoři chceme prostě okamžitou variabilitu fotoaparátu a proto alespoň 10x ZOOM nutně potřebujeme ke štěstí, k radosti ze zachycených scén.

Taky ale potřebujeme foťák, který se vejde alespoň do větší kapsy aby byl s námi víceméně všude. Musí být taky rychlý s intuitivním ovládáním režimů aby nám nic neuteklo, než se přístroj "nastartuje". ZOOM optický, alespoň 10-15x je důležitý aby jsme my, experimentátoři nemuseli fotit trapně na digitální zoom šumu a s třesením rukou si už nějak poradíme.

Takže nepříliš majetný experimentátor ve fotografii nebyl technikou dodnes 100% uspokojen.
snejdy (15)|1.3.2011 13:02
[quote=busy;8831]To som bol ja :) A nevidim v tom absolutne ziadny problem:
https://www.digimanie.cz/galerie/showimage.php?i=2782
Fotene z ruky bez stativu a dialkoveho ovladania - proste som namieril, a normalne rucne stlacil spust, ako pri normalnom klasickom foteni.

Velmi ma udivuje, ako si vsetci myslia, ze z kompaktov nekvalitne fotky lezu preto, lebo maju velke zoomy a male cipy...[/quote]

To že malej čip je špatná věc je bv dnešní době pravda při stávájícim počtu megapixelů... jasněže kdyby byl malej čip třeba 5Mpx tak je to v pohodě ale to se dneska nedělá,dělaj se jen 10mpx a více (spíš 12 a víc) a za těhle podmínek je malej čip nanic protože z toho lezou hrozný věci (mít na základní citlivosti ISO 100 šum? děkuji,nechci.)

A s tim měsícem, ohnisko 482mm při 1/320s je samozřejmě v klidu udržitelný, já jsem se ale zarážel nad ohniskama 1000mm a víc kde to je udržitelný tak možná na 1/800s a takový světlo většinou člověk k dispozici nemá. aby něco takovýho vyšlo dobře tak se pomalu nesmí klepat ani vzduch natožpak foťák. Když si někdo pořídí takovýhle ohniska tak to chce už patřičnou výbavu k tomu, kvalitní pevnej stativ a dálkový ovládání (nebo použít časovou spoušť)

EDIT: teďka dočítam že už tu něco podobnýho mezitim zaznělo tak sry...
snejdy (15)|1.3.2011 13:22
koukam že se tu bavíte i o makru s předsádkama raynox... pro ty co máte zrcadlovku, teďka jsem skusil fotit makro s opačně nasazenym objektivem přes redukci a výsledky jsou opravdu zajímavý, dosáh jsem zvětšení cca. 4 milimetry přes celou fotku... předpokládam ale že zrcadlovkáři o týhle možnosti dávno věděj :-)
busy (782)|1.3.2011 18:23
[quote=Neregistrovaný;8881]Takže nepříliš majetný experimentátor ve fotografii nebyl technikou dodnes 100% uspokojen.[/quote]

On aj keby ten experimentator bol majetnejsi, tak by mu to moc nepomohlo, pretoze tak ci tak by na trhu nenasiel nic rozumneho. Nie je technicky problem vyrobit dobry kvalitny svetelny vyborne fotiaci ultrazoom, ale vyrobcovia do toho ist nechcu pretoze by to bolo drahsie a v konkurencii na trhu zaplavenom lacnymi smejdami by to bolo nepredajne (a tych par znalych experimentatorov, ochotnych za to tie peniaze zaplatit, by vyrobcu zial nevytrhlo).

[quote=snejdy;8882]To že malej čip je špatná věc je bv dnešní době pravda při stávájícim počtu megapixelů... jasněže kdyby byl malej čip třeba 5Mpx tak je to v pohodě ale to se dneska nedělá,dělaj se jen 10mpx a více (spíš 12 a víc) a za těhle podmínek je malej čip nanic protože z toho lezou hrozný věci[/quote]

To je pravda. Preto vzdy pisem, ze pixelova hustota je to, co sposobuje nekvalitne fotky.

[quote=snejdy;8882]A s tim měsícem, ohnisko 482mm při 1/320s je samozřejmě v klidu udržitelný, já jsem se ale zarážel nad ohniskama 1000mm a víc kde to je udržitelný tak možná na 1/800s a takový světlo většinou člověk k dispozici nemá.[/quote]

Vdaka stabilizatoru je v ruke udrzatelny cas o 2 az 3 EV dlhsi nez obratena hodnota ohniska, takze v tomto pripade by to na 1/320s uplne v pohode slo vyfotit aj pri ohnisku nad 1000mm. Tu fotku som fotil na ISO100 a FZ28 dava relativne slusne vysledky az do ISO400 takze je tam este nejaka rezerva, ak by bolo svetla menej :)
metol (7)|1.3.2011 21:42
Kompakt a hodně dlouhý zoom...no a jak to udržet, aby to bylo trochu ostrý...nevěřím, že budete fotit ze stativu a bez toho to nemá skoro cenu. Ano optická stabilizace není všelék !
busy (782)|2.3.2011 05:42
Ziadny problem v tom nevidim - toto som fotil s kompaktom s hodne dlhym zoomom:
https://www.digimanie.cz/galerie/showimage.php?i=2782
a bez stativu, len tak z ruky.
Honza48 (3)|3.3.2011 19:04
[quote=Neregistrovaný;8814]to je pěkná blbost že stačí jen 35 a 50mm. pevná skla ano, výborná kvalita za dobrou cenu. ale potřebuješ širší ohnisko na krajinky nebo interiéry a pro mě když fotím hodně sport je absolutně nezbytné ohnisko alespoň 200mm s crop faktorem přes 300mm.

pokud jsi reportér potřebuješ pohotové sklo, tedy ultrazoom např. 18-200mm. nejde zde vyloženě o kvalitu, ale o pohotovost. portrétář potřebuje 50-100mm pevné, krajinář něco do 30mm, ten kdo fotí např. fotbal 200-400mm, atd. :)

pevná sklad jsou za stejnou cenu kvalitnější než zoomy, zoomy jsou zase pohotovější.[/quote]
-------
Tak tohle považuji za vyčerpávající odpověď. Nechť si každý vybere, co mu nejvíc vyhovuje, ale není třeba hlásat nějaké pevné názory na to, že tohle je nejlepší, jiné zase nejhorší. Můj názor je, že by zoom mohl být tak 3-5x a objektivů by pak bylo třeba víc, aby pokryly oblast řekněme až do 600 mm (ekv.). Ale ruku na srdce - jak često používáme ohniska nad 300 mm? Na druhé straně některé ultrazoomy (30x i více) jsou docela kvalitní. Přikláním se k mírnějším formám kritiky s tím, že nikomu svůj názor nevnucuji.
Honza48 (3)|3.3.2011 19:17
[quote=Ratatabum;8830]Fotím +- všechno, takže potřebuji něco univerzálního a pohotového. Na S200EXR mám f=7,1mm-101,5mm (přepočet na kinofilm 30,5-436mm) a díky za to! :)[/quote]

Taktéž i já. A docela se dají udělat dobré fotky. S Olympusem E-510 a dvěma setovými objektivy (14-42 mm + 40-150 mm, crop 2.0) je to o trochu lepší, ale výbava o něco hmotnější. A tyhle dva přístroje mi plně vyhovují. Nikterak netožím po ohnisku nad 300 mm (EQ).