Karta do zimy - SanDisk SDHC UltraII nebo Extreme?
Dobrý den, prosím o vaše názory a zkušenosti. Váhám do fotoaparátu Sony DSC HX5 mezi kartou SanDisk SDHC Ultra II (cenově výhodnější) a kartou SanDisk SDHC Extreme, a to z pohledu jejího používání v zimě na horách (tzn. i v mrazu). U karty Extreme se uvádí, že je do "extrémních" podmínek - o ty se mi nejedná (tzn. žádných mínus 30°C), ale jde mi o používání v "normální" zimě:-). Jde mi o to, abych zbytečně neutratila peníze za něco (karta Extreme), co je pro mé potřeby nadbytečné. Rychlost zápisu na kartu nyní "neřeším", tzn. zajímá mě Váš názor jen na použití karet v zimních podmínkách. Díky moc za reakce.
Dobrý den, já osobně si myslím, že karta SanDisk SDHC Ultra II bude plně dostačující, opravdu asi nemá smysl kupovat si kartu Extreme, protože je o poznání drahší a k ničemu pokud nejede fotit na severní či jižní pól.
Já mám úplně obyčejnou kartu a fotím s ní i při -15°C Ono hlavně na ty mrazy nejsou stavené foťáky - většinou jsou u foťáku v manuálu napsané doporučené podmínky pro použití a ve většině případů nejdou pod 0°C. Takže řešit provozuschopnost karty za nižších teplot mi přijde tak trochu mimo mísu... ;)
Naprosto souhlasím s komentářem nade mnou...Řešit tady paměťovou kartu do zimy je podle mě trochu mimo...Spíš bych zvažoval jestli fotoaparát při teplotě -15°C je ještě vůbec schopný pracovat,ale můžu říct,že můj to zvládl a funguje mi pořád...
Naprosto souhlasím, problém nebývá v paměťové kartě, ale ve foťácích, právě výběr dobrého foťáku je tím správným řešením, kartu bych řešila spíše kvůli paměti.
S kartami není problém ani pří -35. Až na jejich výměnu, protože mrznou ruce. Zkoušel jsem asi čtyři karty v mrazáku podchladit na -40 a fungovaly bez problému.
Nic tam nezamrzá, naopak díky supravodivosti se trpaslíci ještě zrychlí, protože je jim zima a tak běhají rychleji aby se zahřáli :-)
Problém je se zamrzáním závěrky, zatuháváním objektivu a nedejbože, že ukápne z nosu na ovladač nebo mezi kroužky objektivu, to je konečná. Voda okamžitě zamrzá a aparát je znehybněn.
I když to zamrzání závěrky jsem jen slyšel. Osobně tomu moc nevěřím. Spíš se podchladí baterka a dojde šťáva pohonům. Ale co je vyzkoušené je aparát přímo pod bundou, kde je vlhký pot a po vyndání na mráz to zmrzá. Kolegovi se to vymstilo. Já dávám foťák do pytlíku, zatáhnu gumu a teprve pak do ledviny na břicho. Žádná vlhkost, žádné problémy.
Pří -15 vozím foťák jen tak v obalu a v brašně a nikdy problém nebyl. Jen okamžitá kapacita baterky se zmenší, ale po zahřátí
zase stoupne. Vyzkoušené na mechnickém olympusu, dsc f717, rx10 a pár automatech-šunkách kolem 7tisíc kč, co mají známí.
Nic tam nezamrzá, naopak díky supravodivosti se trpaslíci ještě zrychlí, protože je jim zima a tak běhají rychleji aby se zahřáli :-)
Problém je se zamrzáním závěrky, zatuháváním objektivu a nedejbože, že ukápne z nosu na ovladač nebo mezi kroužky objektivu, to je konečná. Voda okamžitě zamrzá a aparát je znehybněn.
I když to zamrzání závěrky jsem jen slyšel. Osobně tomu moc nevěřím. Spíš se podchladí baterka a dojde šťáva pohonům. Ale co je vyzkoušené je aparát přímo pod bundou, kde je vlhký pot a po vyndání na mráz to zmrzá. Kolegovi se to vymstilo. Já dávám foťák do pytlíku, zatáhnu gumu a teprve pak do ledviny na břicho. Žádná vlhkost, žádné problémy.
Pří -15 vozím foťák jen tak v obalu a v brašně a nikdy problém nebyl. Jen okamžitá kapacita baterky se zmenší, ale po zahřátí
zase stoupne. Vyzkoušené na mechnickém olympusu, dsc f717, rx10 a pár automatech-šunkách kolem 7tisíc kč, co mají známí.