Úvaha je celkem správná. Karty jsou poměrně levné a větší problém než zaplácat za dva týdny 32GB bude i při focení do RAWu spíš výdrž baterky. Já se rozhodoval před necelými dvěma roky na základě stejných kritérií a vyhrál Panasonic GF1 (proti G1-bez videa a přišel mi velký, GH1-cena, a PENu-přišel mi jako velmi pěkný foťák s horšími objektivy). NEX5 jsem v ruce držel, i když krátce, fotky mi přijdou velmi pěkné i při vyšším ISO, což dělá clonu 3,5 použitelnou i při trochu horším světle (extrémy jsem nezkoušel, jen místnost), ale nehrál jsem si s nim moc dlouho - jeden čudlík.
Na běžkách a kole foťák tohoto formátu v batohu není tak pohotový jak třeba nějaký Ixus v pouzdře na hrudním pásu batůžku. Na treky a vycházky je OK, jen se vyhýbat brašnám s popruhem tenkým 0,5cm. A co se týká objemu,tak pozor, že se třemi objektivy je na tom člověk hůř než majitel zrcadlovky se seťákem- vlastní zkušenost po koupi teleobjektivu, který na treky zřejmě oželím.
Ještě bych teda asi úplně nezavrhoval nejvyšší třídu kompaktů (např. Canon G12, Panasonic LX5), přece jen jsou trochu univerzálnější (větší rozsah zoomu a makro v jediném objektivu), menší a podporují RAW což umožňuje těch pár fotek kde vadí žehlení získat ve vyšší kvalitě (míru žehlení u JPEGu jsem u těchto foťáků nezkoumal).