Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Ztrátová komprese

fabikp (40)|28.9.2011 19:54
Dobrý den všem, dotaz možná hloupý, ale risknu to. Fotím převážně ve formátu JPEG, fotky stáhnu
do počítače a uložím do složky (např. Obrázky). Tuto složku a fotky v ní často otvírám (ať už pro úpravy nebo jen prohlížení). Ztrácejí častým otevíráním a zavíráním díky ztrátové kompresi JPEGu
na kvalitě ? Jestli ne, které operace skutečně kvalitu snižují ? Díky za odpověď. Pavel
John Doe (11)|28.9.2011 21:33
Nie som nejaký odborník,ale keby toto robil operačný systém so súbormi,tak by bol nepoužitelný a zrejme by si ho nikto nedal do pc.
Rellik (1136)|28.9.2011 21:37
Když se zamyslíš nad tím co jsi napsal, zjistíš že je to blbost. Ztrátová komprese znamená vypuštění určitých barevných informací při ukládání fotky. Případně se kvalita ještě snižuje jejich editací, ale i u těchto kroků jde u většiny editorů nastavit úroveň této komprese.
Nicméně odpověď na tvoji otázku ohledně prohlížení fotek je NE. Jediné co snižuje kvalitu je médium na kterém tyto fotky jsou a to jak Flash paměti, CD, DVD, tak i HDD.
busy (782)|28.9.2011 22:14
[quote=Rellik;11711]Jediné co snižuje kvalitu je médium na kterém tyto fotky jsou a to jak Flash paměti, CD, DVD, tak i HDD.[/quote]

Aby sme zase pytajuceho sa uplne nedoplietli, tak pokial je medium nekvalitne (napr. poskrabane CD, DVD alebo HDD s chybnymi sektormi), tak sa moze stat ze sa subor z neho vobec nepodari nacitat. Alebo ak sa aj podari nacitat iba cast obrazku, obrazok je jasne a viditelne poskodeny, ale to je uz uplne iny problem.

Ale k povodnej otazke.

V pripade formatu JPG dochadza k strate kvality IBA pri zapisovani (ukladani) nejakeho obrazku do suboru JPG. K tomu dochadza pri foteni - ukladanie fotky do JPG suboru na karte, dalej pri upravach v grafickych editoroch, ked sa (upraveny) obrazok v editore da ulozit na disk do suboru JPG, a este pri konvertovani z ineho formatu do formatu JPG.

Samotne zobrazenie obrazku v nejakom vieweri, t.j. nacitanie suboru JPG a jeho zobrazenie na obrazovku kvalitu ulozenej fotky nijak neovplyvnuje (pretoze ju nezapisuje).
HimiX (187)|29.9.2011 16:43
[quote=Rellik;11711]Když se zamyslíš nad tím co jsi napsal, zjistíš že je to blbost. Ztrátová komprese znamená vypuštění určitých barevných informací při ukládání fotky. Případně se kvalita ještě snižuje jejich editací, ale i u těchto kroků jde u většiny editorů nastavit úroveň této komprese.
Nicméně odpověď na tvoji otázku ohledně prohlížení fotek je NE. Jediné co snižuje kvalitu je médium na kterém tyto fotky jsou a to jak Flash paměti, CD, DVD, tak i HDD.[/quote]

To mi rekni jak snizuje kvalitu fotky /proste dat/ medium?
BTW u JPG, se kvalita nemeni prohlizenim, ale pokud fotografii napriklad otocis a ulozis, uz se obrazek znovu komprimuje. Proste pri kazdem preulozeni JPGu se soubor znovu zkomprimuje...
busy (782)|29.9.2011 19:30
[quote=HimiX;11727]u JPG, se kvalita nemeni prohlizenim, ale pokud fotografii napriklad otocis a ulozis, uz se obrazek znovu komprimuje. Proste pri kazdem preulozeni JPGu se soubor znovu zkomprimuje...[/quote]

Nie je tak celkom pravda. Niektore programy dokazu otacat a zrkadlit obrazky v JPG formate bez straty kvality. Napr. ACDSee (Alt+left/Alt+right = Lossless JPG rotate). Pri otacani sa obrazky nedekomprimuju, ale iba sa zmeni interna definicia polohy obrazku pre buducu dekompresiu.

Ale inak samozrejme suhlasim s tym ze pri kazdom skomprimovani do JPG sa straca kvalita.
Rellik (1136)|29.9.2011 20:16
[quote=HimiX;11727]To mi rekni jak snizuje kvalitu fotky /proste dat/ medium?
[/quote]

No já to myslel tak, že každé médium na kterém je fotka nebo cokoliv uloženo se používáním opotřebovává. třeba flešky jsou testované na zhruba 10000 zápisů (přepisů) po tomto limitu může začít poukazovat na chyby a to jak při čtení tak i zápisu. CD a DVD snad nemusím ani psát, že se používáním ničí, vlastně klidně můžou ležet někde zabalené v šuplíku bez použití třeba 3-4 roky a po této době nemusí jít toto médium vůbec přečíst. HDD se taky opotřebovává, ať už ložiska v motorku, nebo zápisové desky, čtecí hlavy... Taky může jednoho dne bez varování vyplivnout a bude dobrý akorát tak do koše... Takže shrnuto a podtrženo - každé médium, které se používá, časem přestane fungovat..

Né že médium snižuje kvalitu fotek. V té větě o fotce ani o datech není ani slovo...
busy (782)|29.9.2011 20:48
[quote=Rellik;11730]Né že médium snižuje kvalitu fotek. V té větě o fotce ani o datech není ani slovo...[/quote]

My sme si ale fakt mysleli, ze myslis priamo kvalitu fotiek, pretoze povodna otazka bola:
"Ztrácejí (fotky) častým otevíráním a zavíráním díky ztrátové kompresi JPEGu
na kvalitě ?"
Potom si napisal:
"Jediné co snižuje kvalitu je médium na kterém tyto fotky jsou a to jak Flash paměti, CD, DVD, tak i HDD."
Mozno to nebola odpoved priamo na tu otazku, ale vyzeralo to tak :)

Inak, zaznam na mediach je vzdy nejakym sposobom chraneny. HDD maju kazdy sektor chraneny 32-bitovym ECC kodom, CD/DVD su zase vybavene samoopravnym kodom, flashky tiez maju nejaky CRC. Takze v pripade, zeby sa zle nacitali nejake bity alebo bajty z media, ochranny kod to okamzite zdetekuje, a pri citani z media sa vyhlasi chyba. A pravdepodobnost, zeby sa vplyvom chyby media nespravne udaje pri citani povazovali za spravne, je v podstate nulova. Takze ak sa subor (jpg alebo akykolvek iny) podari z media nacitat bez problemov, mozeme sa spolahnut na to, ze je to naozaj to, co sme na medium zapisali. A v pripade obrazkov ze to ma presne tu istu kvalitu :)
fabikp (40)|29.9.2011 20:56
Díky za názory, jen některé byly k tématu, které jsem měl původně na mysli. Nejde o opotřebení médií nebo chyby operačního systému, ale čistě o mechanismus ztrátové komprimace (komprese?).
Jak je správně uvedeno v jedné z reakcí, kompresí dochází ke ztrátě části barevných informací - třeba při uložení na disk. Když se při prohlížení znovu otevře (dekomprimuje ? ), tyto informace už tam nejsou a když fotku zavřu, znovu se uloží s další ztrátovou komprimací atd. Nebo se znovu neukládá ? - pak by se už kvalita skutečně dál nesnižovala. Omluvte mou počítačovou negramotnost. Díky Pavel
Rellik (1136)|29.9.2011 21:12
[quote=fabikp;11733]Díky za názory, jen některé byly k tématu, které jsem měl původně na mysli. Nejde o opotřebení médií nebo chyby operačního systému, ale čistě o mechanismus ztrátové komprimace (komprese?).
Jak je správně uvedeno v jedné z reakcí, kompresí dochází ke ztrátě části barevných informací - třeba při uložení na disk. Když se při prohlížení znovu otevře (dekomprimuje ? ), tyto informace už tam nejsou a když fotku zavřu, znovu se uloží s další ztrátovou komprimací atd. Nebo se znovu neukládá ? - pak by se už kvalita skutečně dál nesnižovala. Omluvte mou počítačovou negramotnost. Díky Pavel[/quote]

Pane kolego. Při prohlížení se nic nedekomprimuje a při zavření prohlížení ani nic neukládá. Myslím že toto vysvětlení by mohlo stačit :)
více se dozvíš třeba na Wiki..
http://cs.wikipedia.org/wiki/JPG
Milan Šurkala (3381)|29.9.2011 23:26
Jednoduse receno, kvalita se zhorsuje s kazdym ulozenim. To znamena kazde Soubor - Ulozit,... (byt bych neudelal zadne jine upravy) Pokud si fotku prohlizim, ukladam ji? Ne :-) Tudiz ani kvalita se nezhorsuje ;-)

Pri prohlizeni se samozrejme dekomprimuje (aby bylo snimek mozno vubec zobrazit), ale neni potreba fotku znovu komprimovat a ukladat. Nac taky, kdyz uz davno na disku je v komprimovane podobe?
busy (782)|30.9.2011 06:56
[quote=fabikp;11733]Jak je správně uvedeno v jedné z reakcí, kompresí dochází ke ztrátě části barevných informací - třeba při uložení na disk.[/quote]

A nielen farebnych, ale aj jasovych. A nielen ze sa stracaju informacie a detaily, ale pribudaju "artefakty" - falosne stvorcove pixelove "duchy" okolo hran a detailov.