Nikon D90 VS. Nikon D3100
Zdravím, chtěl jsem se zeptat, jsem ještě asi stále začínající fotograf, doteď jsem fotil ultrazoomem Fujifilm Finepix s200 EXR, ale už mi nestačí, chci zrcadlovku, rozhoduju se mezi Nikon D90 a Nikon D3100, k tělu bych asi chtěl objektiv Nikkor 18-105mm,jako univerzálnější, a časem Tamron asi 70-300mm, kvůli focení sportovních reportáží. Je lepší koupit 3 roky starou D90 nebo sice novou s lepším rozlíšením D 3100? Více mě láka D90. Vaše názory a pocity? Děkuji.
Něco k objektivu: Toho tamrona sem měl a není to zrovna rychlík při ostření, takže u sportovních reportáží se může stát, že nakonec nic nestihneš vyfotit. Teda aspň ten levnější model (cca 3900,-), ten dražší by měl být lepší (cca 9800,-) Navíc ani opticky to není žádný zázrak. Od 180mm nahoru se mi zdál značně neostrý...
Jinak základ pro nikona 18-105mm je velmi dobrá volba.
Z foťáků bych bral (už mám) D90. Je to sice starší model ale je na vyšší úrovni, něco mezi amatérem a profikem. Někdo to bude vyvracet ale to je asi jediné co proti tomu může dělat...
Nakonec o obou si můžeš projít rezcenze:
http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D90/index.shtml
http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D3100/index.shtml
Jinak základ pro nikona 18-105mm je velmi dobrá volba.
Z foťáků bych bral (už mám) D90. Je to sice starší model ale je na vyšší úrovni, něco mezi amatérem a profikem. Někdo to bude vyvracet ale to je asi jediné co proti tomu může dělat...
Nakonec o obou si můžeš projít rezcenze:
http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D90/index.shtml
http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D3100/index.shtml
S tím nelze než souhlasit - D90 je sice starší model, ale pořád vysoce výkonný a proti D3100 nabídne větší možnosti nastavení. Pro kreativnějšího fotografa se hodí nejen funkce, ale i pohon v těle - pokud si chceš rozšiřovat nabídku objektivů, nemusíš se omezovat na ty s vlastním AF motorem. A rozdíl v rozlišení je opravdu malý, ty dva megapixely ti nic zásadnějšího nepřinesou (senzor je sice u D3100 modernější, ale to neznamená že ten starší je nějaká plečka).
18-105 nejlepší základní volba, pokud bys teda nepřemýšlel o něčem lepším/dražším, ale práci zastane víc než dobře. Levný Tamron je víceméně plečka, opticky i mechanicky, a ostří jak šnek. Dražší VR verze je už něco jiného, hlavně opticky, a výkonem se dost přibližuje Nikkoru 70-300. V tomhle se škudlení nevyplatí. Ale to už můžeš rovnou jít do toho Nikkoru, dá se sehnat za dvanáct, a je to opravdu vynikající sklo za tu cenu. Každopádně s 18-105 nakonec nafotíš naprostou většinu fotek, protože to je dobré vážně skoro na všechno (pokud se nebudeš rýpat v technických detailech a nezačne ti nesmyslně vadit plastový bajonet, s kterým sice nejsou žádné problémy, nikomu se nikdy neulomil ani neošoupal, ale spoustě lidí strašně vadí).
18-105 nejlepší základní volba, pokud bys teda nepřemýšlel o něčem lepším/dražším, ale práci zastane víc než dobře. Levný Tamron je víceméně plečka, opticky i mechanicky, a ostří jak šnek. Dražší VR verze je už něco jiného, hlavně opticky, a výkonem se dost přibližuje Nikkoru 70-300. V tomhle se škudlení nevyplatí. Ale to už můžeš rovnou jít do toho Nikkoru, dá se sehnat za dvanáct, a je to opravdu vynikající sklo za tu cenu. Každopádně s 18-105 nakonec nafotíš naprostou většinu fotek, protože to je dobré vážně skoro na všechno (pokud se nebudeš rýpat v technických detailech a nezačne ti nesmyslně vadit plastový bajonet, s kterým sice nejsou žádné problémy, nikomu se nikdy neulomil ani neošoupal, ale spoustě lidí strašně vadí).
Tak tady není o čem diskutovat, jednoznačně D90. Pokud neškudlíš každý gram, tak D90 ti přinese naprosto jinou dimenzi ovládání a kvalita obrazu je i s nižším rozlišením opravdu velmi dobrá.
O Tamronovi jsem uvažoval o tom vyšším, ale než zase našetřím 9ku tak do té doby kdoví co se ještě objeví. OK díky všem vypadá to jednoznačně na Nikon D90 + objektiv AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, na pixmanii je super cena podle mě, za 18 a nějaké drobné, byl jsem víceméně rozhodnutý,ale i tak díky, přesvědčili jste mě, jediné co mě lákalo u D3100ky bylo FULL HD u videa, ale d90 má aspoň HDčko no . Ale kdyby ještě někdo měl nějaké chyby u 90 nebo jakékoliv připomínky tak tu pište, zatím neobjednávám, čekám na výplatu, takže kdo by něco měl tak pište.