Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic FT4

nitr0 (5)|13.8.2012 21:39
Dobry den,

dnes som si kupil tento odolny fotak ale zda sa ze v nom akoby daco hrkalo, robi to len ked je vypnuty ked sa zapne do rezimu fotenia tak je uplne pevny a foti normalne..ale podla mojho nazoru by odolny fotak mal vyzerat ako odolny aj ked je vypnuty..alebo to je nejake perovanie proti padu na objektive? rozvmyslam ci ho mam radsej vratit v lehote 7 dni ale idem v pondelok na dovolenku a nikde neni za tuto cenu na sklade jedine ze by som si priplatil 40euro. alebo ho dat reklamovat po dovolenke ale to mam strach podla toho co sa tu pise o reklamaciach panasonicu, prosim poradte ci je to normalne tu tohoto modelu. dakujem
Sakini (1174)|14.8.2012 11:31
Určitá vůle mechanizmu stabilizátoru možná je, ale pokud to "hrká" moc výrazně tak to asi nebude to pravé ořechové. Pokud je to jen takový lehký pocit pohybu uvnitř, tak to není nic zvláštního, vůle stabilizace pohybem senzoru. Každopádně bacha na reklamace Panasonicu obzvlášť u těchto odolných přístrojů, neuznávají jejich oficiální záruku na proniknutí vlhkosti do přístroje (a zrovna u FT4 se časem dovnitř dostane, pokud mu dáš nějakou tu koupel), budou dělat blbý a nic se nevyřídí, tohle chování je hlášené už z víc zemí světa. Pokud nechceš riskovat taková rizika, radši ho vrať.
nitr0 (5)|14.8.2012 13:32
vdaka, este sa skusim spytat v nejakom kamennom obchode nech sa na to pozru ci je to normalne a ked hey tak si ho asi necham, ale tej zaruky sa celkom bojim..a FT4 ma nejake vyrazne problemy s vodotesnostou? bezne? a to sa neda nejako napadnut ked to nevyreklamuju? pretoze idem teraz na dovolenku v pondelok a rad by som si urobil pekne podvodne foto a tento panasonic sa mi zdal ze robi najkrajsie za tu cenu..co teda odporucate v pripade ze ho pojdem vratit co robi pekne aj foto aj video pod vodou..uz som rozmyslal aj nad gopro ale to nema display a chcem robit aj foto obycajne tak to asi nevie tak nahradit fotak..vdaka
Sakini (1174)|14.8.2012 13:49
V několika testech se po několikadenním obojživelném používání vevnitř objevila voda. Panasonic na to má v záloze jednu větu z návodu: "Při častějším pádu může dojít k narušení vodotěsnosti." Takže kdykoliv se tam objeví netěsnost, argumentují tím že to uživateli asi párkrát spadlo a to se nejde divit že teď do toho teče voda. Takže nějak zvlášť napadnout se to nedá, a právník by vyšel dráž než ten foťák. V téhle cenové relaci je celá řada podobných odolných foťáků, které fotí dobře. Třeba Olympus TG-810, Nikon AW100 nebo Pentax Optio WG-2. Jinak Panasonic kope kolem sebe i u ostatních produktů, nejen u odolných foťáků, takže aktuálně to je na pováženou u nich nakupovat.
Milan Šurkala (3381)|14.8.2012 14:12
Tak nějaké hrkání je v normě, to je docela běžné u všech kategorií fotoaparátů. Nicméně jak už tu bylo několikrát zmíněno, postoj Panasonicu k reklamacím (a zvláště v řadě FT) je v poslední době zoufalý (a to říkám jako velmi spokojený majitel Panasonicu, který vyreklamoval fotoaparát FZ7 dokonce pár dní po záruce, ale to je také dva roky zpátky,... podobně ani kamarádka s Panasonicem neměla dva roky zpět žádný problém s čištěním čipu u LX3). Takže pokud se dá jakéhokoli FTčka zbavit rychle a elegantně, výrazně doporučuji to udělat. Dnes něco u Panasonicu ČR vyreklamovat, to je doslova nadlidský úkol (např. prach na čipu nebo v objektivu je zejména u Panasoniců a Samsungů velmi pravděpodobná záležitost a oproti minulosti to minimálně v Panasonicu už nechtějí řešit - soudím dle přišlých mailů a příspěvků v diskuzích). V podstatě téměř 100% mailů, které řeší neuznání reklamací a problémy s nimi, se týkají Panasonicu a nechť mi nikdo neříká, že má 100% zastoupení v ČR. Pochopitelně se mi často ozývají i lidé s problémy u jiných značek, ale zatím jsem v nějak větší míře neslyšel o tom, že by s reklamacemi byly problémy.
nitr0 (5)|14.8.2012 14:52
zaujimave teda..a je vela pripadov kedy sa do tychto ts4 dostala voda? jedniny foto ktory sa mi z tych navrhovanych pozdaval bol Nikon AW100 ale nezda sa mi ze by mal take pekne foto ako tento panasonic..som uplne zmeteny teraz..ci mam alebo nemam vratit tento a kupit ten nikon..oplati sa to?
Milan Šurkala (3381)|14.8.2012 15:09
Zda se vyplatí ten Nikon, to nevím, nezkoušel jsem ho. Když se podívám na Heuréku, tak se občas utopí všechny fotoaparáty, nicméně Panasonic tam má zmíněných více případů než všichni ostatní dohromady. Problematické reklamace Panasonicu se ale netýkají jen vodotěsných fotoaparátů. Je to nějakou dobu zpět, kdy jsme tu řešili tuším TZ7 nebo TZ10, která vydávala skutečně otřesné zvuky při natáčení videa a bylo to vráceno s tím, že zvuky fotoaparátu zaznamenané do videa jsou běžné. Ano, zvuky, to jo, ale takové šílené pazvuky, to tedy rozhodně ne. Pán nepochodil, možná to pak dal k soudu, nevím. Asi čtvrt roku zpět mě dokonce jedna paní chtěla do nějakého soudního jednání jako odborníka (což jsem samozřejmě odmítl, na to nemám kvalifikaci), také tam byl problém s brutálními černými fleky na fotkách (nejspíš prach), které nechtěli uznat. Kdybych si měl koupit vodotěsný fotoaparát, jednoznačně bych šel do Olympusu TG-1. Proti TZ4 už není o tolik dražší (asi o tisícovku) a pokud vím, tak Olympusy s utopením nemají moc problémy, tam už to skutečně bývá chybou uživatele. Na druhou stranu když si občas čtu komentáře lidí, tak se ani nedivím, že to jsou schopni utopit, když si nepřečtou návod. Možná ty Panasonicy jsou dobré, jen někteří lidi jsou blbí, nevím. Ostatně na již zmíněné Heuréce se občas doslova musím smát nad blbostí některých, kteří vytýkají absenci věcí, které jsou ve skutečnosti podporovány a popsané v manuálu. Jenže kdo by se obtěžoval číst manuál :-)
nitr0 (5)|17.8.2012 09:53
no tak nakonec som sa to predsa len rozhodol risknut a nechat si ho..dam vedet jak to dopadlo po 11 dnoch intenzivneho namacania
nitr0 (5)|30.8.2012 22:58
no mozem povedat ze po 10 dnoch kazdodeneho potapania cca 60-90min, 1-2x denne fotak zije..snazil som sa to obmedzit podla navodu na 60min, vzdy oplachol v sladkej, na 10min ponoril do nej vyschol vecer vycistil od prachu kefkou prilozenou..

podarili sa nafotit aj nejake pekne kusky
P1000685.JPG
Sakini (1174)|31.8.2012 05:26
No tak hurá, to je dost pěkné, tak jen ať žije dál.