Fotoaparát s BKT funkcí
Ahojky, uvažuji o koupi nového foťáku, zatím fotím na Olympus SP-565UZ, dělá krásná makra, 20x optický zoom, ale u krajiny začínám vnímat, že by to chtělo už prostě změnu, taťkův Nikon dělá daleko ostřejší kontrastnější hezčí fotky, ale zase tam postrádám funkci BKT, kterou jsem měla tady, i když byla jen na tři expozice. Hledám foťák, který by uměl dělat BKT alespoň ze 7 expozic, baví mě hrát si s HDR a auto bracketing na tři expozice, co jsem zatím měla, na to nestačí. Ručně je to sice možné nastavit, ale i sebelepší stativ nezachrání malé odchylky a navíc u pohyblivějších scén jako mraků to ani nejde. Jen nikde tato funkce není vypichována, hledat to u jednotlivých foťákům, zda mají funkci expozičního bracketingu, zabírá moc času, tak se jdu poptat na vaše zkušenosti, případně tipy, kdo víte, u kterých fotoaparátů tuto funkci najdu, na trhu s novinkami se zatím vůbec neorientuji a jestli někdo nějaký takový foťáček máte, jak jste s ním spokojeni. Dík za rady
BKT myslím víc jak 3 fotky nedělá u žádného foťáku. Pokud se chceš hrát s HDR, tak foť do RAW a stačí ti pouze jedna fotka bez nějakého BKT. Z rawu si jich pak můžeš udělat různých expozic kolik chceš...
Tohle umí Micro Four Thirds fotoaparáty od Panasonicu (Lumix Gx, GFx, GHx, GXx, kde za malé "x" lze dosadit nějaké číslo). Jinak pro 7 snímků to opravdu není moc běžná funkce.
aha, myslela jsem si, že už s neustálým rozvojem funkcí, různých vychytávek atd. bude BKT s možností více expozic než tři v dnešní době už běžná věc :) tak škoda že ne. Z rawu to samozřejmě taky jde, ale nejde to u všech záběrů, rozhodně blbě u míst, která mají tendenci se někde silně přeexponovat a jiná místa podexponovat, s tím se nic moc nedá dělat ani při úpravě expozic, a můj foťák např. nemá funkci dvojnásobné expozice, kdy to vyfotí snímek exponovaný např. dle oblohy či světlého místa a vzápětí snímek exponovaný dle lesa či budovy, kde by pak šel složit jeden záběr a z něj opět si pohrát. A do rawu se pak musí trochu podexponovat, aby šlo tvořit lepší HDR a i tak je u tohodle "pseudoHDR" vyšší šum, když skládáš více expozic stále z jedné fotky, než když skládáš hdr z BKT fotek. tak zatím díky