Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon 1

didrik (75)|24.11.2012 12:02
Ahoj,
rodina rozmysla nad kupou "obrazovo kvalitnejsieho fotaku". Od zrkadlovky som ich odhovoril, pretoze ta ma podla mna zmysel, az ked to clovek mysli s fotografiou vaznejsie a venuje tomu cas. A aby niekto fotil zrkadlovkou vsetko na plnu automatiku..

Do oka mi padol padol system Nikon 1. Mal som v ruke na chvilu J1 a bol som prekvapeny malymi rozmermi, rychlostou autofocusu a solidnym prevedenim nasadeneho objektivu. Kedze je uz k dostaniu aj druha generacia J2/V2, otazkou je ci za +- podobnu cenu radsej kupit J2 alebo V1. Viem ze V by mala mat EVF, co by mohlo byt celkom plus. Viete o nejakych klucovych parametroch druhej generacie, preco by sa oplatila J2 nad V1? Obsahuju tieto fotaky aj kreativne filtre? (fotky neupravuju v PC) Poznate opticku kvalitu objektivov? Najlepsi by bol jeden nejaky univerzalny objektiv zakladneho rozsahu.

Popripade ak by ste vedeli o inych modeloch v podobnej cenovej hladine..
Sakini (1174)|24.11.2012 12:56
Velice rozumný pohled na využití zrcadlovky - dneska jdou pěkné fotky získat i jinak, v menším balení.

Dnes už je dobře známo, že J1 a V1 jsou hodně orientované na výkon a postrádají takové ty "fičůry" rodinných foťáků, kterými ale současně jsou. U J2 bych neříkal "nová generace", spíš vypilování, a k tomu patří mimo jiné i nové kretivní režimy (různé filtry, selektivní barvy) které umožní dělat zajímavé fotky rovnou v jpegu bez dalšího upravování. Navíc má zlepšené chování při vysokých citlivostech = ještě míň šumu ve fotkách. Pokud jde o rodinný foťák, pak určitě spíš J2 než V1 - vé jedničku tu zrovna mám před sebou, a je to co se týče funkcí opravdu dost osekané. Mě to nevadí, fotím na prioritu clony a pevně danou citlivost, ale na hraní se toho tam moc nenajde. Určitou výhodou V1 může být velká baterie s pořádnou kapacitou - po čtyřstech snímcích a několika videích od nabití mám ještě 70% kapacity. Ale u J2 to taky nebude špatné. Naopak hledáček bych jako zásadní argument pro běžného spotřebitele neviděl, chybět mu nebude. To spíš ocení věstavěný blesk, který V1 nemá (jen malý externí, zvlášť dokoupitelný pokud není v setu, a docela málo výkonný).
J2 se dodává s novým univerzálním objektivem 11-27.5, který je opticky stejně dobrý jako 10-30, ale kompaktnější - jeho rozsah je dostačující pro všední použití,od krajinky po portrét. Jinak si J2 uchovala rychlost předchůdce, dostala lepší displej z V1, a celkově je to solidní upgrade proti J1 za nějakou tu korunu navíc. Jako rodinný foťák spíš tenhle než V1.
Kreativními filtry jsou standartně vybavené i malé Olympusy - v dané cenové hladině E-PM1 a E-PL3, ty jsou dost minimalistické v rozměrech a ovládání, takže se víc musí do menu, ale dělají pěkné fotky. V současnosti jsou to samozřejmě takřka výběhové modely, už existují mnohem výkonnější zástupci, ale pořád mají co říct a prodávají se s 14-42 objektivem, který obsáhne co je potřeba. Snad vůbec nejvýkonnější jsou Sony NEX - F3 a 5N v ceně do patnácti tisíc, mají nejlepší senzor ale bohužel nejslabší objektiv který ho tak trochu ponižuje když člověk vyfasuje nepodařený kus s řadou optických vad. Dost podařený je i Panasonic GF5, který je ovšem výrazně pomalejší než Nikon J2. A Samsung NX200 dělá pěkné fotky, má na to i kvalitní optiku, ale dlouhé ukládání fotek je už dobře známé, taky žádný rychlík takže spíš pro pohodáře. Co se týče rychlosti snímání a operací vůbec, je systém 1 pořád nejrychlejší z CSC.
Toho J2 bych se nebál, v téhle kategorii všichni výrobci prodávají podobné přístroje, každý má nějaký ten základní objektiv s podobným rozsahem, a každý typ má svůj určitý charakter. Některý je rychlý, jiný má spoustu hračiček, a další dělá náročným způsobem velké krásné fotky. Pro každého něco...
didrik (75)|24.11.2012 14:27
Podla Vaseho popisu sa J2 javi naozaj ako vhodnejsi kandidat a aj spominany objektiv 11-27,5 vyzera byt velmi kompaktny.
Jedina vec, ktorou som sklamany, je mala ponuka skiel. Najviac mi chyba svetelny zakladny zoom objetiv. Totizto ludia povazuju na prvy pohlad pekne foto s nizkou DOF a okrem toho dokaze usetrit aj nejake to EV v slabom osvetleni bez blesku. Ale to vyzera byt nedostatok takisto aj v Sony CSC tabore.
Ciastocne to vyriesia pevne a este svetelnejsie skla, ale v tom pripade ich treba viac: sirsie na fotenie v interieroch, pri oslavach, v podnikoch a kusok dlhsie na fotenie (akych takych) portretov s nizsou DOF..
Sakini (1174)|24.11.2012 15:28
To je ale bohužel situace která se týká momentálně skoro všech systémů - a těch pár výjimek je za těžké peníze. Panasonic nabízí 2.8 skla (použitelná i na Olympusy) pokrývající 24-200 mm (po přepočtu), bratru třicet tisíc za každý. A Fujifilm má krásný základní objektiv 18-55/2.8-4, tak má vypadat záklaďák, ale chtěji za něj dvacet tisíc - a to nemluvím o ceně těl. Momentálně je reálné a dostupné řešení u prakticky všech CSC systému světelný objektiv odpovídající 50 mm kinofilmu pro všeobecné použití, a něco delšího na portréty. A v tom směru i Nikon 1 může posloužit, 18.5/1.8 už se prodává, a za rozumný peníz, a 32/1.2 je na cestě - ta světelnost by mohla kompenzovat menší rozměr senzoru kvůli dosažení menší hloubky ostrosti.
Jinak malá hloubka ostrosti nezávisí jen na světelnosti, ten efekt se dá dosáhnout i jinak, ale to už záleží na rukou fotografových. Na portréty třeba ta 30-110 může posloužit dobře, stačí dost vzdálené pozadí (samozřejmě bokeh, to je jiná řeč).
didrik (75)|24.11.2012 15:42
To je zvlastne, preco sa k tymto objektivom takto stavaju.
Inak je mi jasne, ze nizka DOF sa da dosiahnut aj viacerymi sposobmi, dokonca aj klasickym kompaktom (s prioritou clony), ak sa dodrzi: maximalny zoom, Av max clona, blizko k subjektu a vzdialene pozadie. Dokonca keby sa velmi chcelo, da sa Av max clona dosiahnut nejakym scenickym programom, napr. "portret"
Sakini (1174)|24.11.2012 17:10
Tu znalost jsem předpokládal ;-) no prostě všichni se drží jednodušší cesty, pevný vysoce světelný objektiv je pro ně schůdnější cestou než světelný zoom. Prodají víc objektivů jednomu uživateli, výrobně a konstrukčně je to výhodnější co se týče zisku, v rámci systému je pořád co vylepšovat a může se slibovat do budoucna. Proč rvát lidem hned všechno, neuspokojený zákazník bude chtít víc.
pavel_p (151)|25.11.2012 16:08
Jedno zábavné porovnání Nikon V1 / Panasonic G3 anglicky:
Sakini (1174)|25.11.2012 19:16
Zábavný způsob srovnání, a ukazuje to současný stav v CSC kategorii - každá značka má něco, a všichni dělají foťáky o kterých by se nám nedávno ještě ani nezdálo.
stn35 (11)|7.12.2012 03:52
co tak skusit skvelu novinku sony NEX6 s APS-C HD snimacom ktory sony prebral zo zrkadiel a pouzil na mirrorless ,prve recenzie a hodnotenia maju velky ohlas a pozitivne vysledky sa dostavili hlavne co sa tyka kvality foto, hlbky ostrosti a minimalneho sumu, v porovnani napr s drahsim nex7(kedze tam napchali 24Mpix)je to logicke.. navyse ma skvele zvladnute aj full HD video, co byva u sony pomaly tradicia.. ,mimochodom na anglickych eshopoch sa da uz velmi vyhodne kupit aj cenovo aj o cca 200e menej ako u nas , vyber objektivov je asi zatial jedinym bolavym miestom, no aj to sa da vyriesit zakupenim redukcie nieco taketo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] takto sa daju pouzivat objektivy aj zo zrkadiel ten J2 z hladiska ceny tiez nie je zla volba, aj ked kvalitou vystupu na NEX6 mat asi nebude no NEX6 je aj cenovo niekde inde..NEX6 by som asi prirovnal k drahsiemu nikonu V2.. pokial by bol NEX6 drahy, dalo by sa ist aj do starsieho modelu NEX5N,prp 5R, co sa tyka tych nikonov otazne je aky cip ,resp akej velkosti davaju do J2 prip V2 vie niekdo?
Sakini (1174)|7.12.2012 08:25
J2 má stále 10 MPx, možná dokonce ten senzor je i původní verze z řady 1, každopádně podle testů ukazuje zlepšení oproti J1. V2 dostala nový senzor, opět formátu CX ovšem se 14.2 MPx. Zřejmě nepůjde jen o navýšení pixelů, ale celkovou úpravu za účelem udržení citlivosti na šum na stejné úrovni, opět je na senzoru fázové ostření, a při větším rozlišení už rychlost snímání s průběžným ostřením není deset, ale dokonce patnáct snímků za sekundu. Jsem zvědavý na praktické testy, jak se projevilo větší rozlišení na chování při vysokých citlivostech, ale dá se předpokládat že je to dobře zkrocené, a nedivil bych se kdyby výsledky byly lepší než u V1.
stn35 (11)|7.12.2012 23:41
no presne,aj ja som zvedavy ako dopadnu testy a vystupy tej V2 , ak sa im dokonca podari este zlepsit povodnu V1 tak to bude pekny a zaujimavy konkurent hlavne z hladiska ceny k Nex6 od sony ,navyse som velmi zvedavy aj na novy PEN5 od oly ako zaboduje v testoch ,dufam ze vsetky tieto fotaciky a ocakavane hity mirrorless budu otestovane aj na digimanii ,uvidime ako sa popasuju s vyssimi citlivostami