Nikon D3100 18-105mm nebo Nikon D5100 18-55mm?
Omlouvám se za nepřesnou otázku, foťák chci na rodinné fotky, ale taky focení zvířat, přírody a tak. Nechci investovat více než 15 000 Kč, obě dvě varianty vychází na zhruba stejné peníze, jenom bych potřeboval poradit, který set je výhodnější. Díky...
Budu předpokládat, že volba zrcadlovky jako takové je jasná - pak do patnácti tisíc je nejlepší řešení za cé
http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-nikon-1/nikon-d5100-18-105vr-zdarma-postovne-a-8gb-karta-[id-188350].html
spojuje výrazně výkonnější tělo D5100 a univerzálnost objektivu 18-105. Z těch dvou zmíněných voleb první je univerzálnější rozsahem, a druhá výrazně výkonnější díky výbornému senzoru. Co se týče hranice patnácti tisíc, je D5100 + 18-105 momentálně nejhodnotnější nabídka zrcadlovky na trhu, rozdíl patnácti stovek proti D3100 + 18-105 se víc než vyplatí. Canon nic srovnatelně výkonného za tu cenu nemá (mimo starší) slabou EOS 1100D, výborná Pentax K-30 taky nedosáhne, a Sony A37 je nižší model pro naprosté začátečníky se slabým setovým 18-55.
http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-nikon-1/nikon-d5100-18-105vr-zdarma-postovne-a-8gb-karta-[id-188350].html
spojuje výrazně výkonnější tělo D5100 a univerzálnost objektivu 18-105. Z těch dvou zmíněných voleb první je univerzálnější rozsahem, a druhá výrazně výkonnější díky výbornému senzoru. Co se týče hranice patnácti tisíc, je D5100 + 18-105 momentálně nejhodnotnější nabídka zrcadlovky na trhu, rozdíl patnácti stovek proti D3100 + 18-105 se víc než vyplatí. Canon nic srovnatelně výkonného za tu cenu nemá (mimo starší) slabou EOS 1100D, výborná Pentax K-30 taky nedosáhne, a Sony A37 je nižší model pro naprosté začátečníky se slabým setovým 18-55.
A když si přídám dalších 1500, můžu mít dva objektivy... No jo safra, ale pak už by stačilo připlatit jen 1500 a už bych dosáhl na K-30 :-)
Já to teď řeším a už se postupně dostávám ke K-30:-)))
Tím nechci zpochybňovat předchozí radu,(to si v žádném případě nemůžu dovolit) jen poukazuji na to, že se to může takhle po troškách hezky vyšplhat:-)))ˇJe hrozný, jak se člověk probírá a postupně přehodnocuje ale od toho to forum vlastně je..... Mě už s toho jde hlava kolem a to na výběr zas tak nespěchám...
Já to teď řeším a už se postupně dostávám ke K-30:-)))
Tím nechci zpochybňovat předchozí radu,(to si v žádném případě nemůžu dovolit) jen poukazuji na to, že se to může takhle po troškách hezky vyšplhat:-)))ˇJe hrozný, jak se člověk probírá a postupně přehodnocuje ale od toho to forum vlastně je..... Mě už s toho jde hlava kolem a to na výběr zas tak nespěchám...
Jestli jen můžu: taky jsem o tom různě uvažoval a říkal si furt, že když si připlatím, tak... A nakonec mi došlo, že nefotím až tak často, jak bych chtěl/měl, a že mi ta D3100 plně ´na to moje focení´dostačuje. :D
Takhle se po stupíncích dá dostat až k středoformátu :-) každý si musí umět říct, kde je jeho mez a co vlastně potřebuje. Dneska toho je moc, a všechno to strašně láká, sliny odkapávají, a bezmocný zájemce si říká "ještě trošku, ještě o něco víc", ale to může lehce skončit zklamáním, až zjistí že dal neúnosnou částku za něco co nemusel mít. Takže to chce hodit zpátečku, zchladit hlavu, a zamyslet se - kolik fotek do roka dělám, co fotím, jestli potřebuju ty věci navíc co má dražší model... Hlavně rozvahu, hlad má velké oči.
Právě, odhadnout ten strop. K-30 bych chtěl, ale asi bude stačit něco levnějšího, protože já asi plně nevyužiji ani ten nejlevnější:-)) Taky musí člověk počítat s dalšími výdaji- paměťovky, brašna, externí blesk... a ono se to nasčítá...
Přesně tohle znám, kupovala jsem D5100 18-105. A když člověk dokupuje paměťovku, brašnu, stativ, blesk... teď zase přemýšlím nad makro objektivem.... ono to rázem nějakou tu korunu přídá.
Mám stejnou otázku, rozhoduji se mezi stejnou volbou, jako tady pán, tudíž D3100 18-105mm nebo D5100 18-55mm. Budu fotit velmi často, hlavně ryby (jsem vášnivý rybář) a též samozřejmě přírodu, psa, přítelkyni atd... Chci se fotografováním zabývat poměrně hodně, prosím, poraďte mi, co bude nejlepší varianta... Díky...
[QUOTE=Tony.Kertys;27681]D3100 18-105mm nebo D5100 18-55mm[/QUOTE] Tady snad není ani o čem diskutovat. Stačí si projít pár rad a volba je jasná 18-105mm...
Já mám D3100 + 18-105 a mohu jedině doporučit, spokojenost, lepší zoom v týhle cenový hladině nenajdeš. Ale jinak bych ideálně D5100 + 18-105 - tahle řada foťáku má kvalitnější a výklopnej displej, umí HDR, čip má větší dynamický rozsah a ISO jde nastavovat po 1/3 EV, ne po celým stupni, což mě u D3100 štve...
[QUOTE=Tony.Kertys;27681]Mám stejnou otázku, rozhoduji se mezi stejnou volbou, jako tady pán, tudíž D3100 18-105mm nebo D5100 18-55mm. Budu fotit velmi často, hlavně ryby (jsem vášnivý rybář) a též samozřejmě přírodu, psa, přítelkyni atd... Chci se fotografováním zabývat poměrně hodně, prosím, poraďte mi, co bude nejlepší varianta... Díky...[/QUOTE]
Už to psal Jonáš. Z těch dvou je nejlepší varianta ta třetí :D : D5100 + 18-105mm.
Už to psal Jonáš. Z těch dvou je nejlepší varianta ta třetí :D : D5100 + 18-105mm.