Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Vybírám CSC fotoaparát. Co koupit?

mrkk (2)|17.2.2013 12:16
Ahoj,

vybírám CSC fotoaparát. Jsem amatér, takže potřebuji radu.

Požadavky na focení:

1 budu fotit malé děti (stále se pohybují, lezou atd...nejvíce fotek bude asi doma v místnostech)
2 fotky koček (také pohyb)
3 rodinné fotky
4 fotky produktů na akro/ebay
5 video

Důležitá je kvalita fotek i při horším osvětlení. Vůbec nevím, který z těchto mám koupit. Cena 13-16500 tis.

Olympus E-PM1 stříbrný + 12-50 mm + komunikační modul PENPAL PP-1
Sony NEX-5R černý + 18-55 mm
Samsung NX200 + 18-55 mm OIS i-Function
Nikon 1 J2 bílý + 10-30 mm
Panasonic Lumix DMC-GF5 bílý + 14-42 mm

děkuji za rady.
Milan Šurkala (3381)|17.2.2013 15:25
No, na pohybující se děti a zvířata to bude chtít rychle ostřící fotoaparáty, takže bych doporučil novější Olympusy nebo Panasonicy.
Komo (840)|17.2.2013 18:40
[QUOTE=Milan Šurkala;25549]No, na pohybující se děti a zvířata to bude chtít rychle ostřící fotoaparáty, takže bych doporučil novější Olympusy nebo Panasonicy.[/QUOTE]

A ten Nikon ?
Milan Šurkala (3381)|17.2.2013 19:25
No, ten sice ostří rychle, ale při špatném světle bude hodně šumět, Olympusy a Panasonicy mají toto zvládnuté mnohem lépe. Do místností bych se snažil jít po čipech, které šumí co nejméně.
mrkk (2)|17.2.2013 19:43
[QUOTE=Milan Šurkala;25554]No, ten sice ostří rychle, ale při špatném světle bude hodně šumět, Olympusy a Panasonicy mají toto zvládnuté mnohem lépe. Do místností bych se snažil jít po čipech, které šumí co nejméně.[/QUOTE]

co tento Olympus E-PL3 nebo E-PL5 ?
a co sony nex 5r ?
Panasonic Lumix DMC-GF5 nebo DCM-GX1 ?

A jaký objketiv v setu na běžné focení dětí a zvířat? Je nějaký univerzální?

Momentálně mám doma ten Nikon 1 J2 + 10-30 objektiv a nevém jestli ho vrítit nebo ne?

díky
Milan Šurkala (3381)|17.2.2013 21:02
Tak to Vy musíte vědět, zda Vám 1 J2 svými schopnostmi stačí nebo ne. Co se týče objektivu... no to záleží také na tom, jaký je finanční limit. Ono za rozumnou cenu to bude buď zoom se špatnou světelností (a pak bude stěžejní volba co nejméně šumícího čipu) nebo světelný pevný objektiv, tedy bez zoomu. Třeba E-PL5 je svým čipem určitě lepší než E-PL3, ale ten cenový rozdíl je brutální... Sony NEX-5R nabídne nejnižší šum, s ostřením je na tom trochu hůře (je rozumně rychlý, ale na pobíhající děti za špatného světla, nejsem si moc jist). Být Vámi, tak si zajdu do obchodu a pořádně je v prodejně vyzkouším.
kanex (3)|16.4.2013 19:00
Dobrý deň, výber som zúžil na dva fotoaparáty a to Panasonic GF5 a Sony NEX 5N. Chcel by som sa opýtať na skúsenosti, hlavne ako fotia pri vyššom ISO, v interiéroch, aká je rýchlosť ostrenia, objektív a podobne. Rozmýšľam nad týmto formátom, nakoľko zrkadlovka je podstatne ťažšia a väčšia a predpokladám, že vyššie uvedené typy majú podobný výstup (povedzme ako nikon d7000). Dik.
Sakini (1174)|17.4.2013 08:32
Tak to není vůbec špatné myšlení, na špičkové fotky už dneska zrcadlovka není nutná. GF5 a NEX-5N jsou ale hodně odlišné typy, každý z jiné kategorie. NEX má znatelně lepší obrazovou kvalitu díky senzoru, který se opravdu používá ve výkonných zrcadlovkách. GF5 má ještě starší typ m4/3 senzoru, a třeba v slabších světelných podmínkách už dneska nepatří ke špičce. Navíc jde o malý model, který například nemá hot shoe pro externí blesk (a ten interní není moc výkonný), celkově se u něj nepočítá s nějakým velkým budováním výbavy (až na objektivy samozřejmě). Výhodou zase je například rychlejší ostření než u NEXe, a mnohem větší nabídka opravdu kvalitních objektivů.
NEX-5N je vyšší, sofistikovanější model, který už ale taky má svůj věk a je to poznat. Jeho senzor má výborné výsledky v slabém světle, ISO 1600 je běžně použitelné, a i 3200 není k zahození. Co se týče vyšších ISO, má nad Panasonicem určitě převahu. Rychlost ostření ale není dnes už nic vyjimečného, a běžné objektivy pro NEXy (setové zoomy) nejsou nic vyjimečného. U pevných skel je situace jiná, tam se Sony nemá za co stydět, ale co se týče univerzálních řešení je výběr minimální a při nejlepším průměrný. M4/3 objektivy jsou určitě kvalitnější. Celkově veškeré další vybavení pro Sony bude poměrně drahé, ne že by Olympus/Panasonic měl lidové ceny ale je tam hodně prostoru (třeba Olympus 40-150 stojí sedm tisíc, ale pokud si koupím nějakou jejich bezzrcadlovku, sebelevnější, a zaregistruji se u nich, můžu ho mít za čtyři).
Takže je to rozvinutější systém m4/3 versus výkon NEX. Celkově bych GF5 už moc neprotlačoval, když je na světě vypilovaný GF6 s mnohem pokročilejším senzorem, který už tomu v NEXech dost šlape na paty. A současné modely od Olympusu taky nejsou k zahození - E-PM2 a E-PL5 mají taky výkonný senzor, rychlé ostření, a kdo má na NEX-5N ten má i na ně. Společně s novými NEXy je to momentálně to nejlepší co se v nižších třídách do dvaceti tisíc CSC dá pořídit (pokud to má být kompaktní).
kanex (3)|17.4.2013 14:24
ďakujem za informácie. Pokúsim u nejakého predajcu vyskúšať nex, tak uvidím. Dokonca mi napadlo, že by som zobral pevné sklo, nakoľko predpokladám, že s týmto fotoaparátom by som chcel fotiť rodinu, deti a podobne. Ešte by ma zaujímalo, či sa vôbec dá porovnávať rýchlosť ostrenia kompaktov s CSC fotoaparátom. A ešte jedna možno skôr technická otázka. Systém tzv. sklápacieho zrkadla v zrkadlovkách prispieva: k rýchlejšiemu ostreniu ?, alebo ide o možnosť manuálneho nastavenia? prispieva ku kvalitnejšej výstupu, myslím ostrosť, podanie farieb a podobne? Alebo v čom to je - nechcem znižovať funkciu zrkadloviek - že sa stále preferuje zrkadlovka a stále považuje za formát, ktorý má najlepší výstup?
Milan Šurkala (3381)|17.4.2013 15:34
Zdrcadlovky často preotěžují ti, kteří nic jiného nezkusili (resp. nezkusili nejmodernější kompakty a CSC fotoaparáty) :-) Samozřejmě, že mají své výhody, ale jsou tu i zápory. Systém sklápěcího zrcátka je u zrcadlovek proto, aby se v hledáčku mohl zobrazovat náhled snímku. Zároveň odráží světlo do ostřících fázových senzorů, které v minulosti bývaly mnohem rychlejší než u kompaktů a nemají takový problém se sledováním pohybu. Dnes se situace dost změnila, mnoho kompaktů a CSC fotoaparátů ostří rychleji než zrcadlovky (zejména Panasonicy, nové Olympusy a Nikony) a i to sledování s průběžným ostřením bylo o něco vylepšeno podobně jako ostření za horšího světla (tam zrcadlovky zpravidla ostří rychleji, ale častěji to vzdají, naopak CSC a kompakty ostří spíše déle, ale spolehlivěji - záleží pochopitelně na konkrétním modelu). Výhodou fázového ostření není ani tak rychlost ostření (tam to opravdu vůči kompaktům a CSC fotoaparátům není žádný výrazný rozdíl, pokud se bavíme o levných třídách zrcadlovek - samozřejmě že na snímání třeba sportu si nikdo CSC brát nebude, takto náročné focení to prostě zatím nedá), ale v rychlosti doostření. Tedy situace, když už je zaostřeno např. z předchozího snímku, nebo je zaostřeno jen těsně vedle. Pak zrcadlovka doostří téměř okamžitě a okamžitě také fotí, CSC a kompakty většinou ostří komplet znova, ale dnes se už tato detekce doostřování rozmáhá i zde. Jak ale říkám, ani v nejmenším se to nedá paušalizovat. Zatímco třeba nejnovější CSC od Olympusu překonávají drtivou většinu základních zrcadlovek, téměř všechny CSC i kompakty, tak např. Canon EOS M (CSC od Canonu) je jeden z nejpomaleji ostřících fotoaparátů na trhu a překonají jej nejen všechny zrcadlovky, ale i všechny CSC a většina kompaktů. Opravdu to nelze brát paušálně.

Zrcadlovka má totožný výstup jako CSC, protože obsahuje i totožné čipy. Samozřejmě záleží na výrobci. Sony používá v NEXu a SLT fotoaparátech stejné čipy, tentýž čip najdeš např. v zrcadlovkách Nikon, takže vůbec není důvod, aby NEX fotil nějak hůře než třeba D7000, když má totožný senzor (resp. vychází ze stejného konstrukčního základu). Ostrost, podání barev a další, to už je záležitostí elektroniky okolo, takže když se to zmrší u zrcadlovky, pak bude CSC fotit lépe a naopak. Ostatně stejný čip v CSC a zrcadlovkách používá vedle Sony i Canon, dále Panasonic, Olympus a Samsung používali stejné čipy v zrcadlovkách i v prvních CSC fotoaparátech, takže tam opravdu není rozdíl. Ten najdeš akorát u Nikonu, který má u Nikon 1 systému jinou velikost čipu než u zrcadlovek. Výhodou zrcadlovek, kterou jsem zapomněl zmínit, a která je dosti důležitá, je možnost komponování i s vypnutým přístrojem (hledáček je optický, funguje tedy neustále) a díky tomu také na baterii vydrží mnohem déle.
kanex (3)|23.4.2013 18:13
Jedna otazocka.je nejaky vztah medzi svetelnostou objektivu a jeho kvalitou?Mozem tvrdit, ze ak ma objektiv svetelnost f1,8 je kvalitny? S kamaratmi sme mali diskusiu a nevedeli sme sadohodnut, ci ta povestna svetelnost je to smerodatne alebo su tam aj ine faktory, ktore hovoria o kvalite objektivu. Vdaka
Milan Šurkala (3381)|23.4.2013 18:41
Nic. Světelnost a kvalita objektivu jsou dvě naprosto nezávislé věci samy o sobě. Je pravda, že světelnější objektivy bývají zpravidla kvalitnější, ale nemá to nic společného s tou světelností, ale s tím, kam jsou ty objektivy řazeny "marketingově" (světelné objektivy bývají zpravidla řazeny do vyšších tříd než objektivy méně světelné). Také je otázkou, co si představit pod pojmem "kvalita" objektivu. Opticky může být i méně světelný objektiv kvalitnější než ten světelnější.