Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic LX5 VS. Olympus E-PL2

darden (4)|12.5.2013 14:45
Zdravím,
rád bych si konečně koupil nový nebo spíš bazarový fotoaparát.Co jsem tak prohlížel,zalíbil se mi Panasonic LX5 pro jeho takovou nějakou univerzálnost a pak náhodou jsem dostal nabídku od kamaráda na Olympus E-PL2 s objektivy 14-42mm + 40-150mm za 6.tis.Původně jsem po inzercích hledal Panasonic LX5 ale teď když jsme měl v ruce PL2,tak jsem v rozpacích co koupit.Jelikož LX5 jsem neviděl ale spíš jen četl.Fotit budu nejspíš od každého něco,prostě takový rodinný foťák na vše,včetně turistiky.A taky docela využiji MAKRO,nevím jak je to u PL2 s objektivem 14-42mm,jestli bude MAKRO kvalitní nebo spíš od kolika centimetrů se dá použít.Děkuji za nějaké to rozsouzení co je ideálnější pořídit.Děkuji...
Freesmeki (27)|12.5.2013 17:41
Z Olympusu E-PL2 ti polezou hezčí fotky (kvalita je přeci jen na vyšší úrovni než u té LX5), nicméně se musíš rozhodnout, zda ti to za to stojí. Musíš si říct, co od fotoaparátu chceš. Pokud píšeš, že bude sloužit jako rodinný foťák, bral bych spíše tu LX5, protože E-PL2 s objektivem 14-42mm se jen tak do kapsy nevleze (natož se sklem 40-150mm, to už z toho máš pěkný dělo a budeš prostě muset s sebou tahat brašnu). Nechci tím tvrdit, že LX5 je nějak super malá, ale do nějaké větší kapsy by se vlést mohla (popř. do menšího pouzdra).

Možná by také stálo za úvahu něco novějšího než LX5 (nechci říct, že je špatný, ale přeci jenom je už 2 a půl roku starý). Novější alternativou za LX5 by mohla být novější LX7, Olympus XZ-1 (ikdyž také poněkud starší, fotí ale moc pěkně a za tu cenu 7000,- se více než vyplatí, má taky hodně slušné makro. Jen má díky staršímu CCD čipu horší video - oproti novým CMOS senzorům), popř. nějaký jiný profikompakt (doporučuji pročíst tady na digimanii sekci "Doporučené fotoaparáty").

Nenapsal jsi, jak jsi na tom s focením - jestli si budeš s fotkama hrát a věnovat tomu čas, tak bych možná i šel do té E-PL2 (také je už starší, ale za těch 6 tisíc s těmi 2 objektivy je to dost dobrý kup), ale pokud to bude rodinný foťák na takový to "cvakání" na automatiku, tak se ten ne až tak velký rozdíl v obrazové kvalitě dosti výrazně promítne na velikosti přístroje a pravděpodobně už si rozmyslíš, jestli ho potáhneš s sebou na výlet, nebo ho necháš doma.
darden (4)|13.5.2013 18:06
Děkuji za odpověď i když jsme stále na vážkách,na nový foťák není dostatek financí.Ale vždycky mě lákalo udělat pár fotek jako portrétovku s rozmazaným pozadím.Ale tohle nevím jestli dokážu s PENEM,zíroveň potřebuji nějaké to makro a nevím jestli se dá k tomu použít uvedené objektivy.Velikost mi ani moc nevadí,většinou sebou tahám batoh.