Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum
Zobrazené výsledky: 1 až 8 z 8

Téma: Samsung nx11 a panorama

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    35
    Fotografií
    74

    Ahoj,

    chtěl jsem se zeptat, zda je nějak možné při pořizování panoramat upravovat parametry expozice - clonu či čas. Jelikož pokud fotím panorama za slunečného počasí, tak je prakticky vždy ta fotka přepálená. Automatika se snaží zvolit co nejkrátký čas, ale taky tam je vždy snad ta nejnižší možná clona..Jediné co mi jde upravit je kompenzace expozice, ale fotit s -2EV, když je venku normální počasí mi přijde jako hloupost.

    Je nějaká možnost, jak v režimu panorama ovlivnit taky clonu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    Zdravím, co tedy vlastně chceš? Vadí ti přepal, vadí ti podexpozice. Jak chceš přepal (což je přeexpozice) vyřešit jinak než podexpozicí? Pokud je fotka přepálená, tak přece nemusíš volit -2 EV, ale klidně si vystačíš třeba s -2/3 EV, případně dalším řešením je RAW, ale tam jsou pro panaramata zase jiné problémy. Osobně na NX11 fotím panoramata tak, že změřím expozici automatikou, nastavím tyto hodnoty do manuálního režimu expozice a s tím ty snímky nafotím.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    35
    Fotografií
    74

    Ahoj, chtěl bych si v režimu panorama navolit ručně clonu. Nepřišel jsem na to jestli to jde. Vždy když chci fotit panorama a vyberu panoramatický režim, tak foťák automaticky navolí nejnižší clonu, a hodně krátký čas např. 1/2500, ale i tak je fotka přepálená. Když použiju korekci expozice, tak se některých přepalů sice zbavím (ne všech), ale tmavší části snímku už jsou zase moc tmavé. Proto si myslím, že by bylo moudřejší nastavit trošku vyšší clonu než foťákem defaultně vybraná nejnižší hodnota.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    Otázkou ale je, co ti pomůže vyšší clona? Ta přece nemá žádný vliv na to, jaký bude poměr jasů v obloze a v krajině. Když přicloníš, furt budeš mít přepálenou oblohu nebo tmavou krajinu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    35
    Fotografií
    74

    No měl jsem za to, že když bude vyšší clona, tak se ke snímači dostane méně světla, tzn. při stejně krátkém čase by ta obloha mohla být méně přepálená, ale asi je moje úvaha špatná :-) Takže si pomůžu jen zmíněnou korekcí expozice a pozdější práci v editoru, kdy zkusím ty už dost tmavá místa trochu zesvětlit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    To, co jsi chtěl dosáhnout tou clonou (méně světla ke snímači) se jmenuje "korekce expozice", ne clona. Proto jsem nerozuměl tomu, proč ti vadí "korekce expozice", když chceš efekt "korekce expozice". Samotné zaclonění způsobí, že se prodlouží čas, aby expozice byla stejná a opět to bude takové, jak předtím (v režimu priority clony). Celký jas snímku je dán trojicí hodnot - ISO, clona a expoziční čas. Ať je upravíš jakkoli, vždy upravují jas v celém snímku. Tzn. pokud máš přepálenou oblohu a snížíš expoziční čas, ISO nebo zvýšíš clonu, jakákoli z těchto tří věcí způsobí tmavší oblohu s méně přepaly, ale snížení jasu se projeví i v už tak tmavé krajině. Naopak pokud máš tmavou krajinu a chceš ji světlější, můžeš zvýšit ISO, prodloužit čas nebo snížit clonu (případě vše naráz) a snímek se prosvětlí, ale s tím se prosvětlí i už hodně světlá a přepálená obloha. Pro expozičně náročné snímky je jediným řešením úprava v počítači (nebo různé prosvětlovací režimy fotoaparátů, které dělají v podstatě totéž). Proto se také používá RAW, který má větší dynamický rozsah než JPEG a skrývá více obrazové informace jak v jasech, tak ve stínech (v editoru se dají stáhnout přepaly a naopak prosvětlit stíny). Panoramata jsou ale focena do JPEG, takže tam to bude problematické. Nicméně prvotní úvaha, že zvýšením clony se sníží jas jen v obloze, ale už ne v krajině, je naprosto mylná.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Dan7
    Registrace
    Nov 2012
    Příspěvků
    412
    Fotografií
    679

    Citace Původně odesláno od t0ncek Zobrazit příspěvek
    Je nějaká možnost, jak v režimu panorama ovlivnit taky clonu?
    Ahoj. V tom automatickém režimu panorama asi žádná změna není možná. Clonu, čas, ISO si nastaví foťák. Výstup jen v JPG. Je lepší nějaká korekce expozice, ale dostačuje i -0,3.
    Mám hodně panoramat z tohoto režimu bez korekce a obloha ani není moc přepálená (jen třeba proti slunku). Lepším řešením je naučit se fotit panoramata na manuál do RAWu / JPG a pak fotky spojit až v počítači.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SAM_2789s.JPG 
Zobrazení: 139 
Velikost: 179.9 KB 
ID: 903  
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    35
    Fotografií
    74

    OK. Díky moc za osvětu. :-) Vyzkouším i možnost fotit do RAWu a spojit foto v počítači.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Samsung NX11 a polarizační filtr - zkušenosti
    Od t0ncek v sekci Fotoaparáty s EVF
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 22-10-2012, 08:54
  2. Samsung NX11 Macro
    Od Domingster v sekci Fotoaparáty s EVF
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 11-08-2012, 14:56
  3. Samsung NX11 vs Nikon D60
    Od rhadesan v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 17-11-2011, 19:59
  4. Rozdíl Samsung NX10 a NX11
    Od mfilip2 v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 01-08-2011, 09:37