Problem s neostrosti snimku - Canon Ixus 860IS
Zdravim vsechny. Moc sem nechodim, protoze jsem priznivec fotomobilu. Dostal se mi ale do rukou vyse uvedeny kompakt a rozhoduji se jestli si ho na obcasne cvakani nechat nebo ho za par susnu prodat. Bohuzel po vikendovem testovanim jsem zjistil, ze je temer cela 1/3 prave strany snimku focenych na nejsirsim ohnisku neostra (viz. ukazkova fota). Pritom pri max.zoome 3.8x resp. makru toto nepozoruji. Objektiv jsem prohledl a setrne vycistil, bezvysledne. Nepomohli ani zmeny nastaveni opt.stabilizace ci typu ostreni. Chtel bych se proto touhle cestou zeptat, jestli se jedna o vadu objektivu a jestli s tim jde neco udelat, protoze recenze zmineneho modelu tohle nepotvrdili. Samozrejme vim, ze ma vetsina kompaktu (co jsem odpozoroval z recenzi) vetsi ci mensi problemy s ostrosti snimku v rozich, tohle mi uz ale prijde docela moc. Dekuji za nazory pripadne rady.
Klasicky decentralizovaný objektiv, dnes už bohužel naprosto typická výrobní vada, kdy je nějaká čočka buď blbě vyrobena nebo blbě osazena. Tohle je (z mého pohledu) vyloženě na reklamaci/vyhození nebo si jej nechat "jednoúčelově" na makro snímky a fotografie s delšími ohnisky.
no super zprava...takze to vypada opravdu jen na obcasne pouziti, fotak je stary a neni od nej zadny doklad. Abych zjistil jestli je jen spatne vlozena cocka se v nem vrtat nebudu nemuselo by to dopadnout dobre...kazdopadne diky za odpoved. Jeste by se dal pouzit na podvodni foceni s pouzdrem kde se takova ostrost a kvalita neceka a nemusim na nej tolik davat pozor...