Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Techniky focení: Kde dělám chybu v nastavení?

Neregistrovaný (0)|18.8.2013 23:33
Tazatel: franceska1

Znění dotazu: Dobrý den,
mám Canon EOS 600D, objektiv 50 mm, f1.4

Učím se fotit především módní street style, tedy celé postavy a detaily oblečení. Detaily mám ostré skoro vždy, ale u postav mám často problém. Pokud zaostřím na obličej, většinou už mám na fotce dost mázlé nohy a boty. Nevím, jak tomu předejít, abych zároveň zachovala rozostřené pozadí. Jaké clonové číslo tedy používat a jak mám být vzdálená s tímto objektivem od postavy, abych docílila celé ostré postavy a rozmazaného pozadí? Přikládám svoji práci na blogu zde: http://www.theczechchicks.com/2013/07/big-friday.html

a můj vzor street style fotek zde: http://carolinesmode.com/stockholmstreetstyle/art/279096/anna/

Děkuji za jakoukoliv radu.

Fotovýbava, které se dotaz týká: Canon EOS 600D
Objektiv Canon 50mm f1.4
suke001 (48)|19.8.2013 08:55
Zkus ještě trochu zvíšit clonu. Proč fotíš na ISO 200, při tak slunečném dni ?:-)
Sakini (1174)|19.8.2013 09:30
Hmm, první co člověka napadne je malá hloubka ostrosti, ale na tu vzdálenost na clonu 2.8 by to neměl být zase takový problém. A vzhledem k tomu jak ta ostrost ubývá odshora dolů, tak bych spíš řekl že máš rovinu ostrosti zešikma. Nejsi náhodou trochu vyšší postavy? Připadne mi totiž že se na modelku přes hledáček díváš trochu zeshora, a foťák máš jemně skloněný dolů, což při tak malé hloubce ostrosti způsobí že ti dole uteče. Je mi jasné že ti jde o co největší rozostření pozadí, a nemyslím že je potřeba moc přiclonit, spíš to bude chtít trochu tělocviku. Každopádně tak 3.2 by neuškodilo, to pozadí neublíží, ale hlavně by sis měla vyzkoušet různé výškové pozice a jakou držíš rovinu. Vychýlit se je s clonou 2.8 velice lehké. Nějakou tu cílovou osobu určitě máš, tak ji vem na testovačku, a ideálně si to vyzkoušej ze stativu s různým sklonem foťáku ať vydíš jak se průběh ostrosti bude měnit. Potom bys měla být schopná najít tu svou rovinu. A lehce přiclonit můžeš vždycky - do 4.0 myslím pozadí zůstane ok.
Jinak ten vzor je samozřejmě mnohem líp odtržený od pozadí a má precizní rovinu ostrosti, tipuji na fullframe s hodně světelným objektivem, s tím to jde opravdu dobře. 50/1.4 je hodně schopný objektiv, a do značné míry se s ním dá dosáhnout takového výsledku, ale tak úplně stejné to určitě nebude.
Zkus si to s tím skloněním a uvidíš, jestli to má opravdu vliv. Bylo by zbytečné víc clonit pokud to není vůbec třeba.
Dan7 (411)|21.8.2013 17:50
Zajímavé. Takového problému jsem si zatím nevšimnul. Fotím něco jiného a většinou na velkou hloubku ostrosti. Podle té fotky to dole má spíš front focus, ale horní část je v pořádku. Musí to být něco, jak píše Sakini. Může to být i vada toho objektivu? Podle testu digimanie trpěl testovaný Canon 50mm f1.4 na front focus i focus shift (ten problém neznám) hlavně na APS-C zrcadlovce. To je i Canon 600D. Chápu, že střed je většinou ostřejší, ale tady je to dole nějak posunuté.
A držíte při focení foťák s objektivem v rovině? To bych taky poradil zkusit jak už bylo řečeno. Taky bych si možná pro zajímavost otestoval ostření přes hledáček vs. přes liveview.
Sakini (1174)|21.8.2013 20:28
Tak 1.4 je vyloženě předpoklad pro focus shift, ale určitě to není pravidlo pro každý 50/1.4 - ta zkouška přes live view určitě neuškodí, mohlo by to napovědět, na kontrastním ostření se focus shift a front focus neprojeví. Front focus dole by znamenal že se ostřilo modelce na nohy, přepdokládám že ostřila spíš na střed a hlavu kde je to v pořádku. A focus shift by se zase projevil celkovou neostrostí, ne částečnou, protože nepřesně zaostří v celém obrazu. Tohle je opravdu zajímavé, že Dane? Doufám že sem tazatelka napíše na co přišla.