Jaký objektiv na Nikon D5100 ?
Dobrý den,
mám dotaz, plánuji koupi těla D5100, jsem začátečník, ale chtěl už nějaký o trošku lepší objektiv, než jsou ty setové, protože jak jsem se dočetl, např. ostření je pomalé.
Měl by se dát sehnat cca do 5000,- , máš spíš v plánu si ho sehnat z druhé ruky.
Plánuji fotit snad úplně vše ( zvířata, květiny, portréty, fotoreportáže na párty, oblohu, kdyby šlo, tak i makro ), byl bych rád za něco s průměrným zoomem do 200mm.
Děkuji mockrát za případné odpovědi. Vilda
mám dotaz, plánuji koupi těla D5100, jsem začátečník, ale chtěl už nějaký o trošku lepší objektiv, než jsou ty setové, protože jak jsem se dočetl, např. ostření je pomalé.
Měl by se dát sehnat cca do 5000,- , máš spíš v plánu si ho sehnat z druhé ruky.
Plánuji fotit snad úplně vše ( zvířata, květiny, portréty, fotoreportáže na párty, oblohu, kdyby šlo, tak i makro ), byl bych rád za něco s průměrným zoomem do 200mm.
Děkuji mockrát za případné odpovědi. Vilda
To máš dost nesplnitelné požadavky. Ono i z druhé ruky jsou ty ceny dost vysoké a např. co se týče nových objektivů, tak za ty prachy se vedle seťáku dá sehnat akorát 35mm F1,8 a 50mm F1,8 Trochu dráž je tam ještě 40mm F2,8 Macro, telezoom 55-200mm, univerzál 18-105mm, telezoom 55-300mm a tím to asi hasne. Tyhle by se možná bazarově pod 5 tisíc najít daly. V bazarech jsem skoro nic do 5 tisíc nenašel, snad ještě 18-70mm zoom, levně tam jsou akorát konstrukčně starší objektivy bez ostřícího motorku, a ty ti na D5100 nebudou ostřit. Na zvířata by se hodilo něco delšího (55-200mm, 55-300mm), ale to zas nebude dobré na párty, kde se hodí něco širšího a světelnějšího. Makro, to máš zase jiný objektiv nebo alespoň makropředsádku. Na tyto tvé požadavky budeš potřebovat tak tři objektivy, a to ještě nebudou žádní rychlíci v ostření a navíc každý z nich bude minimálně za tu pětku.
EDIT: Teď v jiném vláknu vidím, že budeš mít 18-105mm objektiv. No, tak to budeš potřebovat něco delšího (tu 55-200, 55-300). 55-200 seženeš celkem levně, ten jsem viděl za 3400. No, za zbývajících 1600 ale už nic nekoupíš. Leda tak tu makropředsádku na něj.
EDIT: Teď v jiném vláknu vidím, že budeš mít 18-105mm objektiv. No, tak to budeš potřebovat něco delšího (tu 55-200, 55-300). 55-200 seženeš celkem levně, ten jsem viděl za 3400. No, za zbývajících 1600 ale už nic nekoupíš. Leda tak tu makropředsádku na něj.
Já si právě nejdříve říkal, že si koupím s tím seťákem 18-105mm, ale pak jsem si řekl, že kdybych koupil jen tělo a objektiv zvlášť z druhé ruka, tak mě to možná vyjde lépe.
Takže bych si spíš měl koupit ten seťák a pak dokoupit nějaký 55-200 a ještě makro?
Takže bych si spíš měl koupit ten seťák a pak dokoupit nějaký 55-200 a ještě makro?
No, nevím co moc lepšího než 18-105mm bys z té druhé ruky chtěl kupovat (navíc v setu je ten objektiv cenově o něco výhodnější, takže mi to přijde jako lepší volba než za podobný příplatek kupovat např. bazarovou 18-105 a něco univerzálního širokoúhlého určitě budeš potřebovat - pevnými sklíčky to za dané peníze nepokryješ, na druhou stranu kvalita snímků by byla výrazně jiná). Každopádně prostě 5000 korun je něco, co vystačí na základní levné objektivy (tj. jeden) a ne, že s tím pořídíš celou sadu. To bys musel mít sakra štěstí a dobré "akce". Ve tvém případě bych to viděl na D5100 + 18-105mm objektiv, k tomu starší 55-200 (cca 3-4 tisíce) a makropředsádku Raynox DCR-150 (1500 Kč), která ti z té 55-200mm udělá solidní makroobjektiv. Lze se kouknout ještě k Sigmě a Tamronu, ale tam to s tím ostřením bude ještě veselejší, pokud to vůbec bude ostřit (D5100 nemá ostřící motorek, takže ho musíš mít v objektivu, a to zas každá Sigma, Tamron a dokonce i spousta těch dost levných Nikonů v bazarech nemá).
Jen doufám, že pak nebudeš nadávat :-D Ale v situaci, kdy je napjatý rozpočet, je tohle asi nejschůdnější cesta jak mít za co nejméně peněz co nejvíce muziky. Jen to ostření... bude na poměry zrcadlovek pomalé. To v praxi znamená to, že úplně nové zaostřování (objektiv zaostřen třeba na metr a ty ostříš na 20 metrů) zabere něco kolem sekundy, ale doostřování, kdy je zhruba zaostřeno tam, kam chceš ostřit, je téměř okamžité.
A co použít Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro Nikon ? Ten by mohl být dobrý vzhledem k ceně a dá se vyfotit i nějaké to "makro"..
[QUOTE=suke001;27657]A co použít Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro[/QUOTE] Pokud myslíš tu levnou variantu (cca 4000,-), tak na tu se ani nedívej. Měl jsem ji a nemůžu na ni říct nic pozitivního. Od cca 180mm byly fotky neostré. Navíc není moc rychlý v ostření. Má sice podporu makra, ale dá se s ním ostřit na makro z cca metrové vzdálenosti. Asi po 3 měsících jsem ho prodal...
Je to možné, byl to jen nástřel, recenze jsem neprocházel :-). Mě teď čeká Tamron 70-300 VC USD, ten na tom bude snad lépe :-)
Tak když to vyjde, možná budu mít tělo s objektivy Nikkor 55-300 AF-S DX VR a 18-55 AF-S DX VR. Když tedy dokoupím makropředsádku na ten větší objektiv, bude s tím možné fotit makro? Děkuji za odpovědi.
Na 55-300mm jsem to tuším nezkoušel, takže těžko říci. Závit by na to ale pasoval, ale zda to bude nebo nebude vinětovat... těžko říci.
Abych taky něco přidal, tak stejně ten 18-105 mi přijde jako ideální univerzál v téhle cenové hladině, kor jak jsi psal, že budeš fotit vše. Nevím, jak moc využiješ 55-300mm, to bys zvířata nebo různé sporty musel fotit nějak častěji, myslím. To ostření u 18-105 je sic pomalejší, ale jak psal Milan, tak pokud jen přeostřuješ, dá se to v pohodě. Nevím, jak to vychází v setu, ale jinak bych spíš pořídil 55-200mm, která se tím, že se dává do setů, dá sehnat i za 4 000,-, kdežto 55-300 stojí v průměru 8 000,-. Když to vezmu ze svého pohledu, tak jsem taky chtěl dvě skla hned, ale ten telezoom využívám minimálně nakonec, protože tahat s sebou 2 objektivity se mi nikdy nechce :D S cenou do 5k jsem ale nesmírně spokojen s tou pevnou 35kou, která je opticky vážně někde jinde než tyhle levný zoomy. Pokud budu mluvit tedy pouze za sebe, tak bych koupil D5100 v setu s 18-105mm a sehnal z druhý ruky ten 55-200mm a třeba k němu tu předsádku, což vyjde levněji. :)