Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakty: Momentky z auta

Neregistrovaný (0)|18.9.2013 00:05
Tazatel: Roman

Znění dotazu: Rad fotim pri jazdach autom momentky - oblaky, horizonty, kaplicky apod, pretoze nikdy neviem, ako to dopadne... Mobil je vsak prilis pomaly, preto hladam kompakt, ktory ma rychly start a bleskove ostrenie, robi vyrovnane fotky za denneho svetla i za sumraku alebo v protisvetle, zoom nie je podmienkou ale potesi, ma verne farby, je lahky a ovladatelny jednou rukou, ani zadny displej nie je podmienkou. Vedeli by ste mi prosim poradit, na aky model sa zamerat? Dakujem
Sakini (1174)|18.9.2013 09:18
Huh, na dnešní kompakty opravdu náročné požadavky - za kolik peněz to má být? Tohle totiž nezní na pár korun, spíš na docela velkou sumičku.
Neregistrovaný (0)|18.9.2013 10:25
Nemam predstavu, o akej cene mozeme hovorit. Dnes to fotim s HTC EVO 3D, teda mobilom bez zoomu, s GPS, v ramci dobreho svetla a daneho rozlisenia su fotky slusne, inak kvalita dramaticky klesa, v 3D nefotim. Mobil stal 6t Kc, ale po roku uz biela nie je biela, hlavne na okrajoch to foti do zlta. Takze povedzme... dvojnasobok? Naozaj nemam predstavu. Snad mi to nevyrazi dych, ale co by clovek nespravil, ked ho nieco bavi... :) Dakujem
Sakini (1174)|18.9.2013 12:25
Tak to už se nabízí celá řada profikompaktů s mnohem lepším výstupem než mají všelijaká cvakátka. Kvalitní objektivy, velké senzory, ovladatelnost jednou rukou bez problémů, rozumná hmotnost. Nikon P7700, Olympus XZ-2, Canon G15, Pentax MX-1 - všechno výkonné univerzální stroje. Ale na popsanou činnst bych to viděl na Panasonic LX7. Jednak má širší objektiv 24 mm (ostatní 28), na oblaky a horizonty jen dobře, a jednak objektiv je dobře odolný vůči protisvětlu, + celý přístroj je velice rychlý. Jinak umí pěkné fotky, a je to hodně moderní komplexní řešení pro většinu situací. Není samozřejmě tak malý jako mobil, ale není to nic hrozného a výsledky budou nesrovnatelné. Za těch deset tisíc dostaneš opravdu pořádný nástroj na své focení, a když budeš mít chuť zkusit pokročilejší focení, LX7 ti to umožní.
Ještě jedna varianta je mezi bezzrcadlovkami - Sony NEX-3N s objektivem 16-50. Běžně CSC foťáky potřebují k plnému ovládání obě ruce, ovšem u NEX-3N Sony chytře přidělalo zoomovací páčku, která ve spojení s PZ objektivem který v setu je umožnuje focení a zoomování jednou rukou. A jaké výhody ti tenhle foťák přinese? Velký senzor používaný i v zrcadlovkách, který umožní pěkné fotky i ve slabém světle, a vůbec dokáže opravdu kvalitně fotit. Přitom celý foťák není větší než profikompakty, a objektiv se po vypnutí složí do sebe takže je to opravdu skladná věc. Objektiv by na tvé použití bohatě stačil, vysokou světelnost na krajinky nepotřebuješ, a je taky nadprůměrně široký (24 mm). Zoomový rozsah stačí na většinu běžných situací, ostření je solidně rychlé a přesné, stejně jako start a ovládání. Ovládání je velice jednoduché a pohodlné, akumulátor vystačí na 600 snímků, tedy i na delší cestování. Prostě malý foťáček který umí fotky jako amatérská zrcadlovka, a momentálně za deset tisíc. Nějaké foto zde [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (LX7 jsem neměl na dost dlouho abych mohl něco zajímavého nafotit, ale vzorky na internetu najdeš všude)
Ani s jedním neuděláš chybu, nejsou sice nejlevnější ale výsledky tomu pak odpovídají, prostě žádná šidítka.
Neregistrovaný (0)|18.9.2013 15:36
Dakujem za typy. Fotky zo Sony su fakt fajne (nie je to na zamku v Holesove?), ale mam dlhodoby problem s individualizmom znacky (mozno by som to mal prehodnotit), takze som to nakoniec rozriesil Panasonicom. Priznam sa, ze keby som vyberal sam, do tejto znacky by som nesiel. Caka ma prijemny objavovaci vikend. Pekny den a vela zdaru.