Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Animace

Rellik (1136)|12.11.2013 20:27
Zdravím vespolek. S kolegou máme jeden nápad, který chceme realizovat. Nebudu rozepisovat jaký, o to nejde. Jde o to , že to bude ve formě klasické aninamce s dřevěnými loutkami (nevedenými na šňůrách!), které se budou pro každý snímek ručně upravit. Chtěl bych prodiskutovat fototechniku, jaká by byla nejlepší pro náš záměr. Počítá se s cca 5-6 snímky za sekundu, což je u 10 minut animace cca 3500 snímků. Opotřebovávat si drahé vybavení co momentálně mám, nechci. Bylo by to sice asi nejjednodušší, ale za ten "pokus" mi to nestojí. Napadl mě kompakt, který jsem pak zavrhl, při následném pokusu o krátký test animace. Chce to určitě plně manuální režim pro stejnorodost snímků a taky plně manuální ostření. Z toho kompakty vypadávají. Ale jaký levný foťák pro danou situaci zvolit? Jako první mě asi napadl nikon 1, který se dá koupit za cca 5500,- jen nevím zda umožňuje manuální ostření přímo objektivem, nebo jen nějakými "čudlíky" na těle foťáku. Jako další alternativa by byla nějaká bazarová zrcadlovka nikonu (jen tělo). Tam je zase otázka, zda by nějaký čas vydržela. Poradí někdo?

Pokusné video:
nephilim (353)|12.11.2013 21:19
Počet snímků závěrky je výrobcem udávaný údaj, při němž garantuje vlastnosti závěrky. Tvrzení, že je to životnost závěrky je všeobecným omylem podobným tomu, že zorný úhel 50mm objektivu odpovídá přirozenému zornému úhlu lidského zraku a proto že byly první zrcadlovky osazeny timto objektivem.
Z tohoto důvodu bych se tedy nebál použití zrcadlovky. Na druhou stranu, především kvůli eliminaci chvění při pohybu zrcátka bych se zajímal o nějaké mirrorless řešení. Nikon1 to ale není. Leda s DX či FX objektivem nasazeným přes adaptér.
Sakini (1174)|12.11.2013 21:23
Bohužel Nikony 1 mají manuální ostření pomocí okruží vzadu (není to nejpraktičtější), objektivy ostřící kroužek nemají. A aplikace jiných skel, ať už manuálních nebo z tvé sbírky, by vyšla draho. Starší tělo Nikon by bylo zajímavější, ty nutné snímky by nějaké udržované mělo vydržet, a možnost použít vlastní optiku je neocenitelná. Myslím že by na to stačil i 6 MPx CCD, když bude na stativu a v kontrolovaném prostředí. D50 nebo D40 jdou sehnat už od čtyř tisíc, na to vyrajtování by to mělo vyhovět, D40 je většinou od amatéra který ji moc nebičoval, a chod zrcátka má poměrně klidný. D80 jsem viděl za pět až šest tisíc, a to už je slušný kalibr. S tvou výbavou objektivy by to asi bylo nejjednodušší řešení, a je to lepší než kompakt.
Rellik (1136)|13.11.2013 16:42
Díky za rady. Právě na starší zrcadlovky nikonu jsem taky koukal - to by bylo ideální řešení, jelikož bych tak mohl využít svoje vybavení. Takže by se sehnalo jen tělo aparátu. Jinak dnes jsem ještě zkusil obyčejný kompakt Benq DC C1450 a na to, že jsem na to svítil "jen" stolní lampičkou, to není špatné. Následná snímaná scéna bude osvětlena myslím, že více než dobře. Hloubka ostrosti taky taky nebude hrát roli - ostý by měl být celý obraz. Možná, že to nakonec půjde i tím kompaktem... To nakonec zjistíme až bude nějaké to plastické panorama nachystané pro náš projekt..

Původní video, jsem díky nekompatibilitě smazal.
Tady jsou ukázky nové:
Nikon D7100:


Benq DC C1450
Sakini (1174)|13.11.2013 18:40
Cvakátkem bych začal, je vidět že při stálé scéně drží stálé parametry - pořídit to starší tělo můžeš vždycky. Jen pak naostro je potřeba dát pozor na pozici foťáku, ve videu je dobře vidět jak nenápadně "špacíruje", to se zrcadlem a dálkovým ovládáním nehrozí.
Rellik (1136)|13.11.2013 20:56
[QUOTE=Sakini;28133]ve videu je dobře vidět jak nenápadně "špacíruje", to se zrcadlem a dálkovým ovládáním nehrozí. [/QUOTE] JJ to je fakt, Ale dá se to připočíst tomu, že stativ byl vedle mě na koberci a občas sem do něj strčil při úpravě plastelíny. :) U toho traktoru jsem to cvakal bezdrátovou spouští, tak tam se to ani nehne. Jinak tento malý foťáček má výhodu, že má i plně manuální režim. Tohle sice bylo na prioritu času (1/60) s pevným ISO100 a navíc díky nízké hladině osvětlení držel nejnižší clonu, tak to bylo jako plný automat. Jen mě napadlo vyvážení bílé barvy až pak. Ale to je u tohoto pokusu stejně jedno. Deska stolu je do žluta, plastelína byla žlutá a propiska taky. U jiné scény by to vadilo, tady to není tak patrné. Jinak uchycení na stativ u tohoto foťáku je trochu špatně dořešeno (výrobce asi doufal v jeho nepoužití. Závit na stativ je úplně na levé straně v rohu (při pohledu focení), kdežto spoušť je úplně na pravé straně. Tím, že je ten závit na kraji je tak minimálně polovina foťáku ve vzduchu. Nicméně pro další experimenty by se koupil asi nějaký jiný. Tenhle je manželky :) Jen jsem to chtěl vyzkoušet. Možná ještě vyzkouším UZ Canon PowerShot SX10is co mám a ten bych eventuálně dále používal, než vychytáme detaily a pořídíme něco "lepšího". Kolega už pracuje na figurkách (dřevěné loutky, i když loutka asi není ten pravý význam, jelikož nebudou ovládané provázky, ale pokaždé upraveny ručně. Něco v tomto stylu http://thumbs.dreamstime.com/thumb_468/1263073391lEFA7V.jpg ) Tak uvidíme... :)
Rellik (1136)|15.11.2013 15:29
Takže ještě pokus s UZ Canon SX10is. Tento foťák volím jako nejhorší ze všech tří co jsem testoval. Díky nepřesnému ostření jsou některé snímky mázlé. Dokonce ten levný Benq bych řekl, že fotí líp všeobecně. Ještě bych mohl vyzkoušet stařičký Olympus C-315 ZOOM, ale jelikož mám k dispozici pouze 256Mb kartu, tak to nemá moc smysl. Takže nakonec to bude asi nějaký "lepší" kompakt, případně nějaká bazarová zrcadlovka nikonu. První pokusy "naostro" nejspíš proběhnou s tím manželčiným kompaktem Benq... :)

Canon SX10:
Sakini (1174)|15.11.2013 16:39
Na rozdíl od BenQu tenhle ani neudrží při stejném prostředí a světle stálé parametry, to je opravdu docela k ničemu když to takhle bliká. Nakonec stejně skončíš u staré zrcadlovky ;-)
Rellik (1136)|15.11.2013 19:00
[QUOTE=Sakini;28142]Nakonec stejně skončíš u staré zrcadlovky ;-) [/QUOTE] Taky si myslím. Jinak čekal jsem od toho Canonu lepší výsledek, na to že je to UZ a nový stál cca 11000,- kdežto ten Benq kolem 1500,-
gubin (1)|24.1.2014 03:13
L'année dernière, j'essaie de faire une vidéo sur Guild wars2 par canon. Seulement alors est pour de vrai attentif de la position de la caméra, la vidéo est facile de voir comment subtilement "špacíruje", il est un miroir et il n'y a pas de contrôle à distance.