Nekde jsem cetl,a bohuzel uz jsem to nenasel, odkaz na nejakou stranku, kam davate fotky a ostatni, zkusenejsi fotografove vam je hodnoti a radi vam, jak mate fotit. Existuje nejaka takova stranka, ktera by mi pomohla do zacatku? Diky vsem![]()
Nekde jsem cetl,a bohuzel uz jsem to nenasel, odkaz na nejakou stranku, kam davate fotky a ostatni, zkusenejsi fotografove vam je hodnoti a radi vam, jak mate fotit. Existuje nejaka takova stranka, ktera by mi pomohla do zacatku? Diky vsem![]()
a nebylo by lepší si o tom něco málo přečíst?
- Pokud nechceš jen práskat momentky od boku tak tě to stejně nemine.
- pokud si pořídíš přístroj který umožní ruční nastavení expozice - bez nějakého nastudování se neobejdeš už vůbec!
něco pro úplné začátečníky: http://www.digimanie.cz/fotime-s-koalou
něco pro zkušenější: http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm
tak techto rad jsem precetl asi na 5 strankach dost, ale chci se jen zdokonalovat a znat nazory ostatnich
...co tak vyzkoušet zdejší galerii,sice poslední dobou upadá kvalita fotografií,co jsem si tak všimnul,ale zkus tam něco nahrát a třeba nějaké Tvé fotografie někoho zaujmou a napíše tam nějaké poznatky...takže neváhej a určitě to zkus...
ale jdou nahrat jen 3 denne, ale kdyztak mi muzete nejak okomentovat, zkritizovat tyto fotky: http://tom666.rajce.idnes.cz/pokus/ rad bych vedel, treba kdyz tam mam 2 podobne fotky, ktera je z fotografickeho hlediska lepsi, udelal jsem si vylet v ČK a udělal pár fotek, zde je asi tak pulka tech lepsich, zbytek jsem skoro bezlitostne smazal, vetsina je bez upravy v pc, ale nektere to musely podstoupit(namodrale kvuli snehu v okoli nebo vybledle) , predem diky vsem, kteri se zucastni
![]()
První častá chyba: středová kompozice.
to ovšem vím, ale třeba u toho pruceli kostelika se mi to zdalo jako nezajimave, a zbytek, no... toho jsem si vedom, ale diky moc, jsem rad za kazdy nazor![]()
...jen jsem to proletěl...chce to ještě ujít dlouhou cestu a doporučuji fotit a fotit a zkoušet...
No s tím kompaktem je to v tomto počasí složité a tak bych se zaměřil především na kompozici. Nudnou barevně nevýraznou krajinu fotit s dominantou v popředí, architekturu tak, aby se celá budova nebo její převážná část, když např. nechci vidět sousední architektonicky nebo barevně nevhodný objekt, vešla do záběru. Pokud nejde odzoomovat a odstoupit, tak je lepší se soustředit na polocelek až detail...
Něco by z té fotky mělo poutat pozornost a druhé menší něco dotvářet děj. Třetí a další bezvýznamné něco rozbíjí atmosféru. K tomu patří, že občas se nic zajímavého k zachycení nevyskytuje nebo si to člověk nedovede vyfantazírovat a občas se taky záměr nevydaří. Než cvakneš přemýšlej o tom, jak chceš, aby to vypadalo...
Rousini, diky moc, jsem rad, ze se jeste najdou lidi, co chteji pomoct a ze poradi, cenim si toho![]()
Předně.Jestli čekáš,že ti bude někdo radit,co máš dělat a jak máš fotografovat,tak to hned raději spolkni slinu.Osobně jsem si musel na všecko přijít sám a dodnes nevím nic a učím se pořád a pořád objevuju něco novýho.Dobře to napsal Pavel Olivík.Nechce to nic jinýho,než jen fotit,fotit a fotit.Je to opravdu nekonečný běh fotografickým životem.Hlavně si nemysli něco o tom,že je to něco,co se nechá nabiflovat,nebo koupit.Fotografování není jen o tom přijít k objektu a zmáčknout spoušť přístroje.Asi tak,jak to řekl můj velice oblíbený herec pan Miroslav Horníček : "Fotografie je chodící oko.Klusající zřítelnice.Buď někdo vidí, co se má fotografovat a nebo nevidí.Když to vidí,tak to uvidí i bez fotoaparátu; tím aparátem to jenom sdělí.To je jako když má někdo myšlenky a píše je.Píše už to,co měl dřív,než vzal pero do ruky.Kdežto někdo může mít v každé ruce pět per a když nemá myšlenky,tak nemá co sdělovat". Tak se nad tím zamysli :-)
diky za každý názor, myslim si, že každý názor mi pomůže se nad tim více zamyslet a "donutit" se k tomu, abych fotil a fotil a fotil![]()
Bezmyšlenkovité cvakání není cesta. Pravda je, že fotograf, tím nemyslím sebe, to vidí i bez aparátu a záměr dovede zrealizovat. Taky si myslím, že četba nějaké literatury obzvláště pro začátečníka není rozhodně na škodu. Fotit sice nenaučí, ale minimálně upozorní na nějaké zásady a hlavně čeho se vyvarovat.
Ti, co dovedou udělat superfotku s porušením všech zásad se skutečně vzdělávat nemusí...
Edit: asi dobrou fotoškolou byly časy, kdy se fotilo na filmový materiál. Nikdo si z odpoledního výletu nepřinesl 500 výcvaků a tak se muselo přemýšlet než se zmáčklo.
Mě připadá např. životnost baterie K30 úplně v poho
málokdy vyfotím víc než těch 36 fotek
a Canon G12 s výdrží cca 600 fotek je víc než dost na celý měsíc cestovaní na moto ale asi už je jiná doba. Rychlejší