první zrcadlovka - jakou koupit
Dobrý den,
Vlastním kompakt Sony Cybershot DSC-W570 a zvažuji koupi zrcadlovky.
Chtěl bych se tímto na Vás obrátit, s prosbou o radu, jakou zrcadlovku a objektiv popřípadě i filtr zakoupit.
Cena by měla být okolo 25.000 kč i s objektivem. Fotím převážně krajiny, západy slunce a architekturu občas zvířata a makro.
Rád uslyším jakýkoliv názory a nápady, jelikož by mělo jít o mojí první zrcadlovku nechám si při koupi radši poradit od zkušených fotografů.
Předem děkuji za odpovědi.
Martin Dlouhý
Vlastním kompakt Sony Cybershot DSC-W570 a zvažuji koupi zrcadlovky.
Chtěl bych se tímto na Vás obrátit, s prosbou o radu, jakou zrcadlovku a objektiv popřípadě i filtr zakoupit.
Cena by měla být okolo 25.000 kč i s objektivem. Fotím převážně krajiny, západy slunce a architekturu občas zvířata a makro.
Rád uslyším jakýkoliv názory a nápady, jelikož by mělo jít o mojí první zrcadlovku nechám si při koupi radši poradit od zkušených fotografů.
Předem děkuji za odpovědi.
Martin Dlouhý
jelikož se v Canonech nevyznám asi bych skusil
NIKON D5100 + 18-105VR
jako krajinkář určitě polarizační filtr a podumal bych nad stmavovacím ND
nějaký slušný stativ jsi pozapoměl připsat ;-)
tohle máš +- 20tis
18-105 je super volba, je to takový opravdu šikovný "univerzál", jen na makro to moc není.
NIKON D5100 + 18-105VR
jako krajinkář určitě polarizační filtr a podumal bych nad stmavovacím ND
nějaký slušný stativ jsi pozapoměl připsat ;-)
tohle máš +- 20tis
18-105 je super volba, je to takový opravdu šikovný "univerzál", jen na makro to moc není.
díky za návrh, na jíném foru mě několik lidí radí tento Pentax http://www.vkfoto.cz/pentax-k-5-ii-da-18-55-wr-da-50-200-wr-kabelova-spoust-zdarma/ co si o něm myslíš
stativ jsem nezminoval záměrně, jelikož už vlastním velbone DF-50
stativ jsem nezminoval záměrně, jelikož už vlastním velbone DF-50
O variantě Pentaxu tu bylo taky již napsáno mnoho. Největší slabinou jsou slabší setové objektivy a pokud by měl člověk pořídit kvalitativně podobný objektiv, jako jsou základní objektivy u Nikonu, tak by se člověk dostal s cenou o 10-15 tisíc Kč více, než je tebou uváděný limit. Dnes bych se v cenové kategorii kolem 20 tisíc Kč přikláněl jednoznačně k variantě Nikon D7000 + 18-105 VR a nebo pokud by člověk chtěl pořídit hned na začátek třeba externí blesk a například světelný pevný objektiv, tak pak o něco málo hůře vybavený (avšak se stejně kvalitním snímačem) Nikon D5100 + 18-105 + například pevnou 35 a externí blesk a budeš taky kolem 25 tisíc Kč, ale se solidní výbavičkou pro začátky.
Nikon D7000 a Pentax K-5II sú asi tak na rovnakej úrovni, vyberaj skôr podľa toho, aké plánuješ objektívy - Nikon má lepšie zoomy, Pentax zasa pevné ohniská.
Používám Nikon D7000 (ve variantě s 16-85mm) a můžu taky doporučit. Fotí se s tím dobře. Případně pak poradit s nastavením. Vzhledem k tomu, že asi nejvíc příslušenství a objektivů je ke Canonu nebo Nikonu, tak bych si vybral jednu z těchto dvou značek. Ono pomalu důležitější než to tělo foťáku jsou objektivy. Je fakt, že ta zajímavá skla od Canonu budou možná dražší variantou.
Nikonu D5100 bych se vyhnul, neni utesnenej a jako krajinkare by te to mohlo prilezitostne trapit.
Pentax 50-200mm WR je docela slusny sklo, aspon to moje je fakt v pohode.
Pentax 18-55 WR chce dost clonit, aby byl ostry k okrajum, cloneni se ale u krajinej stejne ceka...
Kdybys koupit K-5II v tom setu a prikopil si treba jeste hodne ostry Pentax 35mm 2,4 - novej stoji par supu, tak mas celkem vystarano. Vyber starsich objektivu je celkem nepreberny, osobne jsem si zatim dokoupil 50mm manualni makro objektiv a 50mm F1,7 s AF.
Pentax 50-200mm WR je docela slusny sklo, aspon to moje je fakt v pohode.
Pentax 18-55 WR chce dost clonit, aby byl ostry k okrajum, cloneni se ale u krajinej stejne ceka...
Kdybys koupit K-5II v tom setu a prikopil si treba jeste hodne ostry Pentax 35mm 2,4 - novej stoji par supu, tak mas celkem vystarano. Vyber starsich objektivu je celkem nepreberny, osobne jsem si zatim dokoupil 50mm manualni makro objektiv a 50mm F1,7 s AF.