Staré sklo
Dostal jsem od kamaráda starou zrcadlovku Petri s objektivem 1:1,8/55 - závit 42. Objektiv bych chtěl zkusit použít s Nikonem D5100. Jsem ale v tomto směru naprostý začátečník. Prosím o radu jestli je to vůbec možné a jaký mezikroužek případně použít (odkaz na kroužek). Moc děkuji za reakci.
Pravda pravda, nicméně to bude fungovat i jiném režimu než M. I když s tím M budou asi nejlepší výsledky.... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
mě to v P,A,S hlásí chybu a neudělá expozici. Možná to jde v menu někde vypnout, ale zase tak moc jsem s manuálními skly nelaboroval.
Jen vím že "lepší" redikce obsahují čip pro potvrzení zaostření (nebo tuším taknějak) - ale jsou taky o dost dražší. Což mě přijde na experimenty poněkud zbytečné
Jen vím že "lepší" redikce obsahují čip pro potvrzení zaostření (nebo tuším taknějak) - ale jsou taky o dost dražší. Což mě přijde na experimenty poněkud zbytečné
[QUOTE=Begy_cz;30151]Jen vím že "lepší" redikce obsahují čip pro potvrzení zaostření (nebo tuším taknějak) - ale jsou taky o dost dražší.[/QUOTE]V redukci bez čipu a čipem je rozdíl cca 100,- (u canon redukce, u nikonu je větší rozdíl) což mi nepřijde o dost dražší. Jinak snad jediný režim ve kterém nelze pracovat je priorita clony - je to logické, jelikož objektiv nijak s aparátem nekomunikuje a tak nastavení clony se nijak nepřenese...
Jinak opravuju svůj předchozí příspěvek:
U objektivu s redukcí bez elektroniky jde fotit pouze v režimu M a A v jiném to není možné. Dřív jsem používal redukci s elektronikou a tam šlo fotit ve všech režimech, krom té priority clony, jelikož v redukci byla natvrdo nastavena clona F1,4...
Jinak opravuju svůj předchozí příspěvek:
U objektivu s redukcí bez elektroniky jde fotit pouze v režimu M a A v jiném to není možné. Dřív jsem používal redukci s elektronikou a tam šlo fotit ve všech režimech, krom té priority clony, jelikož v redukci byla natvrdo nastavena clona F1,4...
předpokládám že jsi chtěl napsat režimy M a S :)
Nedalo mi to a skusil jsem fotit se sundaným objektivem (což je stejný jako manuál na redukci) a ve všech režimech kromě M to hlásí F (Fault-chyba) a neudělá expozici. Pán se ptá na D5100 což bude počítám stejná úroveň jako moje D5000
Nedalo mi to a skusil jsem fotit se sundaným objektivem (což je stejný jako manuál na redukci) a ve všech režimech kromě M to hlásí F (Fault-chyba) a neudělá expozici. Pán se ptá na D5100 což bude počítám stejná úroveň jako moje D5000
Třeba mně na Samsung NX11 fungují redukce jen v režimech M a A. S by mohl být logicky problém, protože fotoaparát nemůže sahat na clonu manuálního objektivu (každopádně by mohl sahat na ISO). Možnost nastavit expoziční čas a nechat automatické ISO s manuálním objektivem, to by se mi líbilo. Bohužel můj fotoaparát to neumí. Jinak ano, Nikon (minimálně některé pětitisícové modely) se sundaným objektivem fungují pouze na M.