Tazatel: blop
Znění dotazu: Zdravím,
prosím o radu:
Dostal jsem starou zrcadlovku na film ( Exakta VX-500 ) a mám film Kodak Gold 200.
Nevím si ale rady s nastavením expozice - podle čeho poznám jak dlouhou dobu a jak velkou clonu mám nastavit? Nechci investovat do dalšího vybavení ( expoziometru ).
děkuji
Fotovýbava, které se dotaz týká: Exakta VX500
Znění dotazu: Zdravím,
prosím o radu:
Dostal jsem starou zrcadlovku na film ( Exakta VX-500 ) a mám film Kodak Gold 200.
Nevím si ale rady s nastavením expozice - podle čeho poznám jak dlouhou dobu a jak velkou clonu mám nastavit? Nechci investovat do dalšího vybavení ( expoziometru ).
děkuji
Fotovýbava, které se dotaz týká: Exakta VX500
Jestli se tam dá někam vložit nějaká baterka, tak bude mít expozimetr v hledáčku. Pokud ne, tak nezbývá, než nějaký ten externí expozimetr... Jelikož jde už ale o celkem historický kousek z let 1969-72 tak bych řekl, že tam žádný expozimetr není...
ahoj, tady http://www.butkus.org/chinon/exakta/exakta_vx_500/exakta_vx_500.htm máš kompletní manual. Ale myslím že jak píše Rellik, tak expozimetr asi bude potřeba ;)
Díky oběma za reakci! Baterku žádnou nemám, možná by tam nějaká šla. Návod už jsem taky našel, ale stejně děkuju!
Ještě mě napadla jedna hodně zvláštní věc: Co kdybych až budu fotit, vyfotil napřed scénu na digitální foťák na automatiku a ISO 200 a pak podle clony a času bych nastavil podobné hodnoty na zrcadlovce... Jde to takhle vůbec srovnávat?
Ještě mě napadla jedna hodně zvláštní věc: Co kdybych až budu fotit, vyfotil napřed scénu na digitální foťák na automatiku a ISO 200 a pak podle clony a času bych nastavil podobné hodnoty na zrcadlovce... Jde to takhle vůbec srovnávat?
Ano, jde to. Je možné, že váš digiťák nemá na ISO 200 přesně stejnou citlivost, ale rozdíl nebude větší, než 1/4 EV, což při expoziční pružnosti filmu neznamená prakticky nic.
A nemusíte to fotit - stačí se podívat, jaké digiťák nastaví hodnoty-
A nemusíte to fotit - stačí se podívat, jaké digiťák nastaví hodnoty-
[QUOTE=Pavel Matějka;30381]Ano, jde to. Je možné, že váš digiťák nemá na ISO 200 přesně stejnou citlivost, ale rozdíl nebude větší, než 1/4 EV, což při expoziční pružnosti filmu neznamená prakticky nic.
A nemusíte to fotit - stačí se podívat, jaké digiťák nastaví hodnoty-[/QUOTE]
Souhlasím. Já jsem takhle před dvěma lety fotil i na diapozitiv a vyšlo to až na výjimky velmi pěkně.
A nemusíte to fotit - stačí se podívat, jaké digiťák nastaví hodnoty-[/QUOTE]
Souhlasím. Já jsem takhle před dvěma lety fotil i na diapozitiv a vyšlo to až na výjimky velmi pěkně.
[QUOTE=Neregistrovaný;30380]Díky oběma za reakci! Baterku žádnou nemám, možná by tam nějaká šla. Návod už jsem taky našel, ale stejně děkuju!
Ještě mě napadla jedna hodně zvláštní věc: Co kdybych až budu fotit, vyfotil napřed scénu na digitální foťák na automatiku a ISO 200 a pak podle clony a času bych nastavil podobné hodnoty na zrcadlovce... Jde to takhle vůbec srovnávat?[/QUOTE]
Pokud nechceš investovat do expozimetru (možná by někde v bazaru byl starý za pár desetikorun), pak se přenesení expozičních hodnot z digitálního foťáku na kinofilmový jeví jako nejoptimálnější cesta.
Ještě mě napadla jedna hodně zvláštní věc: Co kdybych až budu fotit, vyfotil napřed scénu na digitální foťák na automatiku a ISO 200 a pak podle clony a času bych nastavil podobné hodnoty na zrcadlovce... Jde to takhle vůbec srovnávat?[/QUOTE]
Pokud nechceš investovat do expozimetru (možná by někde v bazaru byl starý za pár desetikorun), pak se přenesení expozičních hodnot z digitálního foťáku na kinofilmový jeví jako nejoptimálnější cesta.