Foťák do kapsy
Ahoj.
Chtěl bych si pořídit kompaktní foťák a hlavní prioritou pro mě je velikost, abych ho mohl nosit v kapse od jeansů :) A s cenou zhruba 5000 Kč.
Jaký by jste mi doporučili?
Rozměrově se mi líbí třeba tento:
NIKON Coolpix S220 (89,5 x 55,5 x 18 mm )
a pak trošku větší
Sony Cyber-shot DSC-W220 (95,2 x 56,5 x 21,8 mm )
Díky za rady
Chtěl bych si pořídit kompaktní foťák a hlavní prioritou pro mě je velikost, abych ho mohl nosit v kapse od jeansů :) A s cenou zhruba 5000 Kč.
Jaký by jste mi doporučili?
Rozměrově se mi líbí třeba tento:
NIKON Coolpix S220 (89,5 x 55,5 x 18 mm )
a pak trošku větší
Sony Cyber-shot DSC-W220 (95,2 x 56,5 x 21,8 mm )
Díky za rady
Nikon bych asi vyloučil kvůli absenci stabilizace. Osobně bych asi nekupoval fotoaparát s postranním objektivem. Jednak mají horší optické vlastnosti, jednak si při špatném držení budeš rukou občas stínit fotky.
Osobně bych do výběru k tomu Sony přidal Canon IXUS 85 IS nebo Panasonic Lumix FS7.
Osobně bych do výběru k tomu Sony přidal Canon IXUS 85 IS nebo Panasonic Lumix FS7.
[QUOTE=Milan Šurkala;2071]Nikon bych asi vyloučil kvůli absenci stabilizace. Osobně bych asi nekupoval fotoaparát s postranním objektivem. Jednak mají horší optické vlastnosti, jednak si při špatném držení budeš rukou občas stínit fotky.
Osobně bych do výběru k tomu Sony přidal Canon IXUS 85 IS nebo Panasonic Lumix FS7.[/QUOTE]
Díky za rady. Nicon tedy z výběru ruším a nahrazuji ho doporučovaným Canonem IXUS 85 IS :)
Osobně bych do výběru k tomu Sony přidal Canon IXUS 85 IS nebo Panasonic Lumix FS7.[/QUOTE]
Díky za rady. Nicon tedy z výběru ruším a nahrazuji ho doporučovaným Canonem IXUS 85 IS :)
Ještě můžeš zahrnout do výběru něco od Casia, pokud netrváš na stabilizaci (i kduyž něco stabilizačního to má). Fotí to myslím docela obstojně na kreditku :D
http://cz.exilim.eu/cz/exilimcard/
http://cz.exilim.eu/cz/exilimcard/
Tak nakonec se rozhoduji mezi SONY DST-T77 a CANON IXUS 85.
Více se mi zatím líbí ten Sony, akorát nevím, jestli nebude znát mizerná světlost objektivu...
Více se mi zatím líbí ten Sony, akorát nevím, jestli nebude znát mizerná světlost objektivu...
F3,5 u Sony je docela dost, to je pravda. S Canonem se bude mnohem lépe fotit např. v domácích podmínkách, oslavy a podobné, kde se využije zhruba o 60% kratší čas při stejné citlivosti. Na druhou stranu při zoomování je na tom o mnoho lépe právě Sony, kterým má F4,6 na 140mm ohnisku, kdežto Canon F4,9 už na 105 mm. Dá se tedy předpokládat, že na 105mm ohnisku bude mít Sony takových F4,0-F4,3, takže o cca 30% více světla. Nyní jde o to, jaké scény chceš fotit nejvíce.
Jinak jsem ještě zapomněl na Fujifilm F60fd, který je stále poměrně malý, má na kompakt obrovský 1/1,6" Super CCD čip s minimem šumu (opět ve srovnání s kompakty), podobný 3× zoom jako Canon, manuální nastavení expozice, mechanickou stabilizaci,... Co jsem slyšel, tak je ale dost pomalý. Nevím, nezkoušel jsem.
Jinak jsem ještě zapomněl na Fujifilm F60fd, který je stále poměrně malý, má na kompakt obrovský 1/1,6" Super CCD čip s minimem šumu (opět ve srovnání s kompakty), podobný 3× zoom jako Canon, manuální nastavení expozice, mechanickou stabilizaci,... Co jsem slyšel, tak je ale dost pomalý. Nevím, nezkoušel jsem.
[QUOTE=Milan Šurkala;2094]F3,5 u Sony je docela dost, to je pravda. S Canonem se bude mnohem lépe fotit např. v domácích podmínkách, oslavy a podobné, kde se využije zhruba o 60% kratší čas při stejné citlivosti. Na druhou stranu při zoomování je na tom o mnoho lépe právě Sony, kterým má F4,6 na 140mm ohnisku, kdežto Canon F4,9 už na 105 mm. Dá se tedy předpokládat, že na 105mm ohnisku bude mít Sony takových F4,0-F4,3, takže o cca 30% více světla. Nyní jde o to, jaké scény chceš fotit nejvíce.
Jinak jsem ještě zapomněl na Fujifilm F60fd, který je stále poměrně malý, má na kompakt obrovský 1/1,6" Super CCD čip s minimem šumu (opět ve srovnání s kompakty), podobný 3× zoom jako Canon, manuální nastavení expozice, mechanickou stabilizaci,... Co jsem slyšel, tak je ale dost pomalý. Nevím, nezkoušel jsem.[/QUOTE]
U toho Sony se mi líbí, že nemá žádný výsuvné objektiv. Takže počítám, že doba od šáhnutí pro foťák do kapsy a pořízení fotky bude kratší, než u toho Canonu, protože nebudu muset čekat ne vysunutí objektivu. A také je o půl centimetru tenší. Tyto dvě věci beru jako plus o Sony, ostatní asi hovoří špíše pro Canon.
Jinak jsem ještě zapomněl na Fujifilm F60fd, který je stále poměrně malý, má na kompakt obrovský 1/1,6" Super CCD čip s minimem šumu (opět ve srovnání s kompakty), podobný 3× zoom jako Canon, manuální nastavení expozice, mechanickou stabilizaci,... Co jsem slyšel, tak je ale dost pomalý. Nevím, nezkoušel jsem.[/QUOTE]
U toho Sony se mi líbí, že nemá žádný výsuvné objektiv. Takže počítám, že doba od šáhnutí pro foťák do kapsy a pořízení fotky bude kratší, než u toho Canonu, protože nebudu muset čekat ne vysunutí objektivu. A také je o půl centimetru tenší. Tyto dvě věci beru jako plus o Sony, ostatní asi hovoří špíše pro Canon.
[QUOTE=dynamo37;2095]U toho Sony se mi líbí, že nemá žádný výsuvné objektiv. Takže počítám, že doba od šáhnutí pro foťák do kapsy a pořízení fotky bude kratší, než u toho Canonu, protože nebudu muset čekat ne vysunutí objektivu. A také je o půl centimetru tenší. Tyto dvě věci beru jako plus o Sony, ostatní asi hovoří špíše pro Canon.[/QUOTE]
To chápu. Nicméně si dovolím tvrdit, že vysouvání objektivu nemá prakticky žádný vliv na dobu náběhu fotoaparátu. Objektiv totiž zpravidla vyjíždí okamžitě po zapnutí a je připraven k činnosti mnohem dříve, než se vůbec fotoaparát vzpamatuje a naběhne jeho vnitřní systém. U některých fotoaparátů už je objektiv připravený, ale stále čekáte, než naskáčou ikonky menu a podobně. Nicméně to je situace tak rok zpátky.
Jen tak pro zajímavost, časy pořízení prvního snímku.
Canon G10 (výsuvný) - 1,7 s
Canon A1000 IS (výsuvný) - 2,25 s
Canon A590 IS (výsuvný) - 2,2 s
Sony W150 (výsuvný) - 2,9 s
Sony H10 (výsuvný) - 2,7 s
Sony T300 (periskopický) - 2,5 až 2,6 s
Olympus 1050 SW (periskopický) - 3,65 s
Takže jde vidět, že nezáleží jen na tom, zda je objektiv výsuvný nebo periskopický schovaný uvnitř těla fotoaparátu. Mnohem více záleží na tom, jak rychle dokáže fotoaparát sám o sobě naběhnout do stadia připravenosti na focení co se týče naběhnutí systému. Velmi důležitý je rovněž fakt, zda se zaznamenává spoušť i při tom, když fotoaparát teprve nabíhá, nebo je nutno vyčkat do plného naběhnutí a až pak je možno zmáčknout spoušť (a v opačném případě se fotoaparát sekne). Osobně postranní objektivy nemám moc v lásce kvůli horším optickým vlastnostem (měkká kresba) a zpravidla špatné světelnosti na širokém ohnisku, na druhou stranu to vyvažují zpravidla poměrně dobrou světelností na nejdelším ohnisku.
To chápu. Nicméně si dovolím tvrdit, že vysouvání objektivu nemá prakticky žádný vliv na dobu náběhu fotoaparátu. Objektiv totiž zpravidla vyjíždí okamžitě po zapnutí a je připraven k činnosti mnohem dříve, než se vůbec fotoaparát vzpamatuje a naběhne jeho vnitřní systém. U některých fotoaparátů už je objektiv připravený, ale stále čekáte, než naskáčou ikonky menu a podobně. Nicméně to je situace tak rok zpátky.
Jen tak pro zajímavost, časy pořízení prvního snímku.
Canon G10 (výsuvný) - 1,7 s
Canon A1000 IS (výsuvný) - 2,25 s
Canon A590 IS (výsuvný) - 2,2 s
Sony W150 (výsuvný) - 2,9 s
Sony H10 (výsuvný) - 2,7 s
Sony T300 (periskopický) - 2,5 až 2,6 s
Olympus 1050 SW (periskopický) - 3,65 s
Takže jde vidět, že nezáleží jen na tom, zda je objektiv výsuvný nebo periskopický schovaný uvnitř těla fotoaparátu. Mnohem více záleží na tom, jak rychle dokáže fotoaparát sám o sobě naběhnout do stadia připravenosti na focení co se týče naběhnutí systému. Velmi důležitý je rovněž fakt, zda se zaznamenává spoušť i při tom, když fotoaparát teprve nabíhá, nebo je nutno vyčkat do plného naběhnutí a až pak je možno zmáčknout spoušť (a v opačném případě se fotoaparát sekne). Osobně postranní objektivy nemám moc v lásce kvůli horším optickým vlastnostem (měkká kresba) a zpravidla špatné světelnosti na širokém ohnisku, na druhou stranu to vyvažují zpravidla poměrně dobrou světelností na nejdelším ohnisku.