Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

velmi chytrý kompakt či základní zrcadlovka?

laik99 (9)|28.6.2014 14:54
Momentálně mám Panasonic Lumix LX5 - je to supr kompakt, za příznivých světelných podmínek fotí krásně, jsem spokojená. Nicméně hodně fotím doma, kde je šero a prostě fotky nic moc. V nastavení se nehrabu, mám malé děti, bez nich se nehnu na krok z domu, takže něco nastavovat prostě nedávám. A přiznám se, že ani není chuť. Zkoušela jsem leda základ - phrát si s nastavením clony, abych se pokusila docílit rozmazaného pozadí za portrétem.

Nic moc se nezadařilo, netuším ale, jestli je to pouze mou chybou nebo by to šlo lépe na zrcadlovce. Takže k dotazu a doufám, že mě nepřetrhnete. :-D

Potřebuji poradit, co koupit lepšího - s tím, že manuálně moc nastavovat nebudu, ale na druhou stranu jsem ochotná (respektive schopná) naučit se podle návodů pár "vychytávek", abych uměla fotit to, co se mi líbí. Např. právě portrét s rozmazaným pozadím, občas krajinky s oblohou v RAWu.

Cenově nejlépe do 15 000, co nejmenší přístroj. Sice to není vyloženě podmínka, ale už teď mám problém tahat s sebou LX5 (stačí, co nosím v kabeli dětem), když koupím něco většího, budu fotit chtě-nechtě tím víc mobilem.

Kandidáti, co jsem tak pročítala na megapixelu, jsou:
- Sony RX100: Případně RX100 II, protože má sáňky na externí blesk. Všude ho chválí, na automatiku prý fotí perfektně, má vcelku dobrou světelnost (ač RX100 III by potěšil víc.. až na tu cenu tedy), je pořád vcelku kapesní. Fotí i v RAWu a portrét s rozostřeným pozadím podle mě zvládne určitě.
- Nikon 3100 se základním objektivem 18-55 do 10000. Lepší základní objektiv už je docela dráž, vzhledem k tomu, že člověk dokoupí další věci. Tahat by se mi s ním nechtělo, ale pořád by to šlo - pokud by to za to stálo. Nebo Nikon 3200, tam je to cenově asi o 2000 horší.
- Nikon D5100 se základním objektivem 18-55 do 13000. Ten je prý o dost lepší, já nicméně neposoudím.
- Nikon 1j2 cca 5000 tělo plus nějaký objektiv. Ten se mi líbil dřív, protože je to opravdu prcek do kapsy a četla jsem spoustu chvály.

Spíš to ale vidím tak, že řeším hlavně problém, jestli jít do zrcadlovky (ač nejlevnější) nebo zůstat u kompaktu, ale koupit nějaký supr, který "fotí sám". Ne, dělám si legraci.
Zrcadlovka mě hodně láká, ale myslím si, že se to strašně přeceňuje - ani nejlepší zrcadlovka nefotí sama, hlavní je fotograf. A když vím, že nastavovat bych se naučila stejně jen základ, hlavně používala a spoléhala na automatiku, má to smysl? Já se bojím, že ne, že fotky bych třeba horší neměla, ale určitě ani ne lepší.

V potaz beru světelnost, rychlost, hodně točím videa. Naopak nepřibližuju vůbec. HDR je asi podmínkou, protože z jpg sice jde v prográmku složit HDR, ale není to ono..

Polepším si z LX5 nebo je to pouze a jenom na fotografovi?
Portrét s rozostřeným pozadím - zvládne RX100 lépe?
Fotky v RAWu - jsou vůbec na LX5?
crashpc (541)|28.6.2014 15:51
Zdravím.

Máte pravdu s tím, že fotografii dělá fotograf nejméně z 50%, a až potom fotoaparát, který může, nebo nemusí rozšířit možnosti fotografování. Pokud tedy nehodláte věnovat (ne zas tak velký) nějaký čas sebevzdělání, popřípadě následné úpravě fotografie, bude asi stačit něco kompaktního. Je to škoda, a je to zároveň první věc, kterou bych doporučil začít řešit, pokud chce někdo dělat lepší fotografie. Žádné peníze to nevyřeší oklikou - koupí lepšího stroje.

Focení za šera, nedejbože nějaké akce s dětma, to dá zabrat prakticky každému fotoaparátu. Zrcadlovka obecně z toho opravdu vybruslí nejlépe. Mívá za danou cenu velký snímač s malým šumem, ostření je obvykle nejrychlejší, a některé světelné objektivy jsou za hubičku. Chce si to tedy ujasnit priority, zda člověk bude ten fotoaparát ochoten nosit, a chce nějaké serióznější výsledky, nebo tu daň nepoloží, a radiš koupí něco horšího do kapsy. Existují i mezikompromisy, které se vejdou do kapsy, ale mají zas jiné neduhy - pomalejší ostření je jeden z nejhlavnějších problémů takového řešení - bezzrcadlovka. Canon EOS M nebo Olympus E-PL2 jsou toho příkladem. Super stroje, obzvláště Olympus je hodně malý, pokud by to nevadilo (tak jako mě). Sehnat na to nějaké malé pevné světelné sklo, a řekl bych, že je vyhráno. Jenže malé světelné sklo se těžko shání a není levné. Tady je na tom asi Canon o kousek lépe, ale to neneguje jeho ostatní neduhy. No, není to lehké...

https://www.flickr.com/photos/atramos/8237629209
Nebýt velkého objektivu, je to také kompakt "do kapsy".
nephilim (353)|28.6.2014 16:49
Píšete: "Naopak nepřibližuju vůbec." Mohu tomu rozumět tak, že "zoom" používáte minimálně? Fotíte s jedním ohniskem?
rousini (738)|28.6.2014 19:28
Ta LX5 ač dobrý přístroj z principu pozadí výrazně máznout nedovede. Já bych zrcadlovku vyloučil pro maminu s dětma a taškou plnou plínek, pitíček a hraček...
Sony RX100 neposoudím, ale kdyby nevyhověl, tak dobrou alternativou je Olympus E-PL5 + 12-42 (set) a objektiv 45/1,8 (portrétní). Na olympusobchod.cz to vychází za 15000 a nějaké drobné, navíc je tam asi o pětistovku dražší set se 2 objektivy (+ samozřejmě 45/1,8 v ceně), ale to tele nesnese přísnější měřitka. Samozřejmě, že každý výcvak neposedného dítka to nestihne přesně zaostřit, přestože je to jeden z nejrychlejších mirrorless systémů (tady v magazínu vyšla recenze), ale nějaké podařené tam taky budou. Navíc exteriéry s dětma focené přes tu 45/1,8 budou na tuty lepši než s tou Sonkou.
arkij (95)|28.6.2014 19:42
[QUOTE=laik99;31540]V potaz beru světelnost, rychlost, hodně točím videa. Naopak nepřibližuju vůbec. HDR je asi podmínkou, protože z jpg sice jde v prográmku složit HDR, ale není to ono.. [/QUOTE]

Jak to tak sleduju, doporučil bych některou té řady Sony RX100, případně RX100 II a z těch dvou spíše tu první levnější.

Já mám HX5, i když z jiné řady, přeci jen velikostně podobnou. Primárně na video používám kameru, nicméně pokud jedu někde kde vím, že bude dost světla (dovolená u moře, hory na sněhu), točím klidně s foťákem, dám ho do kapsy, je pohotovej, malej, taky s ním fotím. Pokud vím že světlo nebude a navíc mi záleží na kontaktním zvuku (svatby, oslavy), beru kameru, i když po té následující zkušenosti bych si mnohde vystačil i s foťákem.
Nedávno jsem měl v ruce RX100, půjčil jsem si ji na rodinnou oslavu kde vím, že není moc světla, je tam hromada dětí, všechno v pohybu a ještě jsem to chtěl jak točit, tak fotit. Musím říct, že fotky se povedly a protože jsem na foťák i točil tak to teď stříhám se záběry z kamery a musím říct, že jsem mile překvapenej i tím videem, neboť záběry jsou dobré i za horšího světla, dokonce i zvuk je na rozdíl od té mojí HX5 na jiné úrovni.

SONY má u těch lepších foťáků docela vychytaný video, dobře ostří a slušně stabilizuje. Na focení se v podstatě naučíš přepínat čtyři programy (když se nechceš učit nic nastavovat). Sony umí dobře HDR, který si pokud tak máš nastaveno, složí ze dvou snímků samo, pro statický obrázky za podvečera a šera je výborně fungující "Ručně drženej soumrak", kterej si obrázek složí ze šesti expozic, občas použiješ panoramování který je taky výborný no a ten portrét s rozmazaným pozadím jde taky nastavit a nevypadá zle. No a pokud nechceš nastavovat nic, budeš fotit na "automat pro lamy" a ten si ty programy celkem spolehlivě nastaví sám.

Myslím, že na to co to potřebuješ Ti bude ta SONY vyhovovat. No a pokud jde o volbu kterej, myslím že ten RX100 Ti bude stačit. Pokud zvolíš RX100 II, získáš navíc výklopnej display a nevím zda se Ti bude chtít k malýmu foťáku tahat velkej blesk na využití sáněk? Rozdíly ve fotkách nebudou i podle recenzí příliš velké a ty 4 tisíce navíc mi nepřijdou adekvátní. Radši kup v Baumaxu nebo OBI montážní světlo za pár stovek, "opři" ho o strop a můžeš jak fotit tak točit, s bleskem nic nenatočíš. Já to tak dělám už léta.
Vypadá to, že nejlepší volbou by byla RX100 III, ta ale ta už je výrazně dražší, i když se přiznám že po ní šilhám jako náhradu té mojí HX5.
laik99 (9)|28.6.2014 20:15
[QUOTE=nephilim;31545]Píšete: "Naopak nepřibližuju vůbec." Mohu tomu rozumět tak, že "zoom" používáte minimálně? Fotíte s jedním ohniskem?[/QUOTE]

Zatím jsem neměla potřebu zoomovat - raději si dojdu blíž. :-)
A pokud jde o krajinky a vzdálené objekty, přijde mi lepší vyfotit to z dálky a v počítači udělat výřez.
laik99 (9)|28.6.2014 20:20
[QUOTE=rousini;31551]Ta LX5 ač dobrý přístroj z principu pozadí výrazně máznout nedovede. Já bych zrcadlovku vyloučil pro maminu s dětma a taškou plnou plínek, pitíček a hraček...
Sony RX100 neposoudím, ale kdyby nevyhověl, tak dobrou alternativou je Olympus E-PL5 + 12-42 (set) a objektiv 45/1,8 (portrétní). Na olympusobchod.cz to vychází za 15000 a nějaké drobné, navíc je tam asi o pětistovku dražší set se 2 objektivy (+ samozřejmě 45/1,8 v ceně), ale to tele nesnese přísnější měřitka. Samozřejmě, že každý výcvak neposedného dítka to nestihne přesně zaostřit, přestože je to jeden z nejrychlejších mirrorless systémů (tady v magazínu vyšla recenze), ale nějaké podařené tam taky budou. Navíc exteriéry s dětma focené přes tu 45/1,8 budou na tuty lepši než s tou Sonkou.[/QUOTE]

S těmi pitíčky a hračkami jste to trefil naprosto přesně..
Díky za typ, pročtu recenze atd. Jen se přiznám, že pocitově by mi víc seděl třeba ten Nikon 1V2 než značka Olympus. :-)
laik99 (9)|28.6.2014 20:28
[QUOTE=arkij;31552]Jak to tak sleduju, doporučil bych některou té řady Sony RX100, případně RX100 II a z těch dvou spíše tu první levnější.

Já mám HX5, i když z jiné řady, přeci jen velikostně podobnou. Primárně na video používám kameru, nicméně pokud jedu někde kde vím, že bude dost světla (dovolená u moře, hory na sněhu), točím klidně s foťákem, dám ho do kapsy, je pohotovej, malej, taky s ním fotím. Pokud vím že světlo nebude a navíc mi záleží na kontaktním zvuku (svatby, oslavy), beru kameru, i když po té následující zkušenosti bych si mnohde vystačil i s foťákem.
Nedávno jsem měl v ruce RX100, půjčil jsem si ji na rodinnou oslavu kde vím, že není moc světla, je tam hromada dětí, všechno v pohybu a ještě jsem to chtěl jak točit, tak fotit. Musím říct, že fotky se povedly a protože jsem na foťák i točil tak to teď stříhám se záběry z kamery a musím říct, že jsem mile překvapenej i tím videem, neboť záběry jsou dobré i za horšího světla, dokonce i zvuk je na rozdíl od té mojí HX5 na jiné úrovni.

SONY má u těch lepších foťáků docela vychytaný video, dobře ostří a slušně stabilizuje. Na focení se v podstatě naučíš přepínat čtyři programy (když se nechceš učit nic nastavovat). Sony umí dobře HDR, který si pokud tak máš nastaveno, složí ze dvou snímků samo, pro statický obrázky za podvečera a šera je výborně fungující "Ručně drženej soumrak", kterej si obrázek složí ze šesti expozic, občas použiješ panoramování který je taky výborný no a ten portrét s rozmazaným pozadím jde taky nastavit a nevypadá zle. No a pokud nechceš nastavovat nic, budeš fotit na "automat pro lamy" a ten si ty programy celkem spolehlivě nastaví sám.

Myslím, že na to co to potřebuješ Ti bude ta SONY vyhovovat. No a pokud jde o volbu kterej, myslím že ten RX100 Ti bude stačit. Pokud zvolíš RX100 II, získáš navíc výklopnej display a nevím zda se Ti bude chtít k malýmu foťáku tahat velkej blesk na využití sáněk? Rozdíly ve fotkách nebudou i podle recenzí příliš velké a ty 4 tisíce navíc mi nepřijdou adekvátní. Radši kup v Baumaxu nebo OBI montážní světlo za pár stovek, "opři" ho o strop a můžeš jak fotit tak točit, s bleskem nic nenatočíš. Já to tak dělám už léta.
Vypadá to, že nejlepší volbou by byla RX100 III, ta ale ta už je výrazně dražší, i když se přiznám že po ní šilhám jako náhradu té mojí HX5.[/QUOTE]

Nad RX100 III jsem taky slintala - hlavně ta světelnost 1,8 - 2,8, to je nádhera! Ale dát za to tolik peněz, to bych se musela stydět. Nemluvě o tom, že je potřebuji jinde, ne si dělat radost s foťákem - protože by šlo opravdu z 90% o radost z technické novinky a ne reálné využití. :-)

K tomu externímu blesku - já bych to viděla spíš na doma, ne že bych ho s sebou tahala.. Ale je pravda, že kdybych po něm až tak toužila, dávno bych si ho koupila, tak je nejspíš zbytečnost připlácet si kvůli tomu.
Myslíte tedy, že RX100 za ty peníze stojí, že bych si oproti LX5 polepšila?
arkij (95)|28.6.2014 21:33
Kamarád, co mi ho půjčil, si ho pořizoval hlavně kvůli v této kategorii kompaktů velkýmu čipu s relativně malým šumem při slabým světle a levnýmu podvodnímu pouzdru, protože se potápí a pod vodou není světla nazbyt a je s ním velice spokojenej (taky ale šilhá po té III, co si budeme povídat, jen kdyby nebyla tak drahá).
Na doma si místo blesku kup to světlo a budeš to mít na focení i natáčení, navíc na fotky hemžících se dětí bude to světlo lepší než "přepaly" ze silného blesku, můžeš fotit série a vybrat povedenější záběr. Já to světlo v pokoji kde chci fotit nebo točit postavím do rohu a otočím do stropu. Mám tam 250W výbojku, přeci jen už ho mám pár roků, dnes bych už koupil LED.

[QUOTE=laik99;31557]že bych si oproti LX5 polepšila?[/QUOTE]

U fotek to nedokážu objektivně posoudit, neboť jsem jej neměl v ruce, nicméně podle parametrů LX5 u videa stoprocentně ano. To má i ta moje HX5 výrazně lepší a ta RX100 má HD video kvalitou obrazu konkurující minimálně domácím kamerám střední cenové úrovně (kolem 20 tisíc), to můžu potvrdit, neboť jsem to vyzkoušel a poradí si i s málo světlem.
Komo (840)|29.6.2014 04:37
Co to tam pises o Rawe? To som moc nepochopil. Ty tuzis po Rawe , ale o foteni toho moc nevies? Potom zas pises, ze budes fotit v Jpeg a HDR su podmienkou.Nebudes moc manualne nastavovat? To su protichodne poziadavky. Som z teba zmateny.

Co sa tyka Rx 100 lll, tak podla porovnavacich obrazkov na dpreview to oproti dvojke lepsie nefoti. Jedina vyhoda je snad ten svetelnejsi objektiv na dlhsich ohniskach.
laik99 (9)|29.6.2014 08:28
Je klidně možné, že si odporuju, jsem opravdu laik, rozumím pár parametrům, sem tam jsem něco pochytila, ale spíš jen vím, jaké fotky se mi líbí a jaké ne. :-)

O RAWu vím houby, ale až bude čas, pročtu si, co půjde. Vím, že nějaké foťáky umí vyfotit víc fotek naráz (normál, světlá, tmavá) a z toho si složit takové to vysokokontrastní (možná špatný výraz, pardon) HDR. Umělé. :-) Nebo je na to program, kterým to buď upravím rovnou z RAW formátu nebo si sám z jedné fotky udělá tři a z toho složí výslednou v HDR. Lepší je ale v RAWu, zachovává víc podrobností a jde tak lépe upravovat.
rousini (738)|29.6.2014 09:31
HDR buď dovede složit foťák (v 90% podmínkou stativ, takže jako by nebylo...) nebo spešl programy a je s tím piplačka. HDR v podstatě nahradí čip s velkým DR, takže situace, kdy budeš muset skládat HDR výrazně ubudou.
Svoje doporučení na Olympus stahuji, protože jsem přehlédl v zadání požadavek na video. To Olympusu moc nejde, ale jinak bys vůči značce nemusela mít předsudek, protože fotit dokáže velice dobře. I třeba takový mirrorless Fuji, což je v podstatě etalon má video snad ještě bídnější. Prostě těch univerzálních je jen málo a ta RX100 by pro tebe mohla být ideál. Malá, skladná, žádné další příslušenství a přitom s vysokou kvalitou. To už se o systému Nikon 1 říct nedá.
Komo (840)|29.6.2014 09:47
Mne Auto HDR fotak sklada iba v Jpegu. Funguje to aj bez stativu . Ale len na staticke sceny, pohybujuci sa objekt je logicky rozmazany.
velkosifon (8)|29.6.2014 09:54
Možná by bylo užitečné, sem (nebo jinam) nějaký ten nepovedený portrét z LX5 nahrát, včetně Exifu (čas, clona, iso, ohnisko...), abychom mohli poradit lépe.
Juraj_K (17)|29.6.2014 10:13
Dobrý den,

pro Vaše účely to bude chtít dvě věci: správný fotoaparát vzhledem k finančním možnostem a chuť, píli se něco naučit. Pozor na světelnost RX100 - pokud budete chtít využívat větší ohnisko v interiéru, světelnost půjde dolů a můžete být zklamaná. Lépe se samozřejmě jeví, jak jste již zjistila:
https://www.digimanie.cz/sony-cyber-shot-rx100-iii-s-f18-28-objektivem/5569

Jistě nyní vytušíte, že dospělé focení při minimálních kompromisech je o částkách kolem 15-50tis Kč. Takže já doporučuji něco z bazaru: nechci být nějakým agentem, ale jen tak namátkou [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] by mohla volba do diskuze. Případně [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] + pevný objektiv atd. U zrcadlovek Canon EOS 500D.

To platí i o zrcadlovkách, kde se dá nakombinovat použité tělo + nový světelný objektiv.

JK
Komo (840)|29.6.2014 10:16
[QUOTE=laik99;31540] jsem ochotná (respektive schopná) naučit se podle návodů pár "vychytávek"[/QUOTE]

Preco to neaplikujes na LX5? Mozno budes prekvapena, ako sa jeho vykon zlepsi.
laik99 (9)|29.6.2014 10:32
[QUOTE=rousini;31566]HDR buď dovede složit foťák (v 90% podmínkou stativ, takže jako by nebylo...) nebo spešl programy a je s tím piplačka. HDR v podstatě nahradí čip s velkým DR, takže situace, kdy budeš muset skládat HDR výrazně ubudou.
Svoje doporučení na Olympus stahuji, protože jsem přehlédl v zadání požadavek na video. To Olympusu moc nejde, ale jinak bys vůči značce nemusela mít předsudek, protože fotit dokáže velice dobře. I třeba takový mirrorless Fuji, což je v podstatě etalon má video snad ještě bídnější. Prostě těch univerzálních je jen málo a ta RX100 by pro tebe mohla být ideál. Malá, skladná, žádné další příslušenství a přitom s vysokou kvalitou. To už se o systému Nikon 1 říct nedá.[/QUOTE]
Jasné, no. Všechny Nikony, co jsem vypsala a beru v úvahu, už jsou zrcadlovky, ač třeba s malým a lehkým tělem.
Díky za rady. :-)

---------- Doplněno v 10:32 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 10:30 ----------

[QUOTE=Komo;31571]Preco to neaplikujes na LX5? Mozno budes prekvapena, ako sa jeho vykon zlepsi.[/QUOTE]

Snažila jsem se - např. to rozmazané pozadí za portrétem. Výsledek je ale nic moc..
crashpc (541)|29.6.2014 11:37
Ano, LX5 pozadí moc nerozmaže. Lze tomu sice pomoci, ale nikdy člověk nedosáhne takového rozmazání jako s větším snímačem. Tady mají šanci zazářit ty bezzrcadlovky. Mají samozřejmě šanci i v mnoha jiných aspektech, a jelikož některé modely lze se zavřenýma očima považovat za kapesní, a jdou zaplatit (do 15 000) koukal bych touhle cesotu. A to buď Olympus, Panasonic, Fuji, nebo Canon(na štíru). Ostatní mi přijde jako velmi drahé, nebo nedostatečně kvalitní systém.
laik99 (9)|29.6.2014 11:53
Dal byste nějaký příklad, co byste mi doporučil, prosím?
crashpc (541)|29.6.2014 12:45
Každý systém má své pro a proti, ale doporučil bych následující:

Olympus E-PM2 + kitový 14-42mm objektiv (obojí nové) + bazarový 17mm f/2,8 objektiv. Cena celkem cca 11-12000Kč. Za vše nové 14-15000Kč. Je to malé, obratné, zvládne to všechno co by člověk po tom doma chtěl. Pozadí to rozmaže víc než ten Panasonic. Normálně bych to doporučil jako nejlepší možnou kombinaci, ale myslím si, že rozostření pozadí ještě nebude dostatečné, i když o kousek větší než s Panasonicem při troše snahy. Velká škoda, jinak by se to hodilo.

Canon EOS M + objektiv 18-55mm + blesk (vše v sadě za danou cenu) + adaptér + Canon EF 50mm f/1.8. Cena za nové 13500-14400Kč. S adaptérem (kterému se snad nemá co stát) a objektivem 50mm z druhé ruky bude cena pod 12000Kč.
Výhoda: totálně rozmazané pozadí s tím 50mm objektivem. Je opravdu radost s tím dělat. Nevýhoda: ani ten 18-55mm ani ten 50mm objektiv není malý. Malé z toho jde udělat zakoupením 22mm f/2 objektivu, ale pak už to o kousek přeleze rozpočet. Já to udělal, a také jsem udělal to "rošambo", že jsem jednoduše kitový objektiv prodal, protože mi ty pevná skla stačí, respektive mám je radši). Je to víc práce, ale člověk by se dostal na to, co potřebuje. Pak je tu druhá nevýhoda, a to je to, že Canon ostří docela pomalu. Řekněme plus mínus vteřinu. To je na hýbající se ratolesti sakra dlouhá doba.

Fuji X-A1 + kitový 16-50mm objektiv. Nic víc se k tomu koupit nedá, protože je to dražší. Objektiv tolik nemaže pozadí, protože nemá velkou světelnost, a také to není malé, ale je to alespoň velmi dobrý přístroj.

Sony Cybershot DSC-RX100 - všechno je na něm dobré, jen nebude tolik mazat pozadí. Má menší snímač a na správném portrétním ohnisku už i malou světelnost, takže kvalita proti Panasonicu bude větší, rozmazání už asi ne.

Sony NEX (5T) + pevný objektiv. Cenově podobné, ale zaboha nedám dokupy, jak je to s kompatibilitou jednotlivých objektivů a těl. Sony jsou fakt ho*ada, mají bajonetů nemálo, a ne všechno de se vším. Jinak fotoaparát plus třeba toto: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
by udělalo velmi dobrý výsledek.

Každopádně vždy máte nějaký kompromis, a nikdy to nebude perfektní vše na ráz.
Moje osobní doporučení: 1) Sony RX100. Bez potíží, dělá všechno co má, s trochou šikovnosti se dá docílit více rozmazaného pozadí než u Panasonicu, i když ne moc. 2) Canon EOS M + adaptér a 50mm objektiv. Dělá to kouzelné výsledky za hodně málo peněz. Bohužel, dopracovat se k nim je drsné peklo, a není to nejmenší volba k sehnání. Takže otázka priorit.
rousini (738)|29.6.2014 12:52
Já v rozumné ceně a kvalitě nemůžu doporučit nic jiného než už jednou zmiňovaný: E-PL5 DZ kit, Druhá baterka a 45/1,8 za 16148Kč. Včera uváděná cena (10% sleva) byla letní akce a ta dnes skončila...
Jenže to video je nouzovka. Proto by byl vhodnější Panasonic, ale jejich portrétní objektiv bude dražší a Oly 45/1,8 nebude na tomto systému stabilizovaný. Přece jen je to delší ohnisko a na delších časech, obzvlášť v interiéru by se to mohlo hodit. Nikon1 neřeším, to bys byla z bláta do louže. Zbývá nějaký NEX a k tomu levnou Sigmu 60/2,8. Úžasné sklo, ale s tímto systémem opět bez stabilizace. Samsung se asi kvůli požadavku na rychlé ostření nechytá vůbec.
laik99 (9)|29.6.2014 14:15
[QUOTE=crashpc;31577]Každý systém má své pro a proti, ale doporučil bych následující:

Olympus E-PM2 + kitový 14-42mm objektiv (obojí nové) + bazarový 17mm f/2,8 objektiv. Cena celkem cca 11-12000Kč. Za vše nové 14-15000Kč. Je to malé, obratné, zvládne to všechno co by člověk po tom doma chtěl. Pozadí to rozmaže víc než ten Panasonic. Normálně bych to doporučil jako nejlepší možnou kombinaci, ale myslím si, že rozostření pozadí ještě nebude dostatečné, i když o kousek větší než s Panasonicem při troše snahy. Velká škoda, jinak by se to hodilo.

Canon EOS M + objektiv 18-55mm + blesk (vše v sadě za danou cenu) + adaptér + Canon EF 50mm f/1.8. Cena za nové 13500-14400Kč. S adaptérem (kterému se snad nemá co stát) a objektivem 50mm z druhé ruky bude cena pod 12000Kč.
Výhoda: totálně rozmazané pozadí s tím 50mm objektivem. Je opravdu radost s tím dělat. Nevýhoda: ani ten 18-55mm ani ten 50mm objektiv není malý. Malé z toho jde udělat zakoupením 22mm f/2 objektivu, ale pak už to o kousek přeleze rozpočet. Já to udělal, a také jsem udělal to "rošambo", že jsem jednoduše kitový objektiv prodal, protože mi ty pevná skla stačí, respektive mám je radši). Je to víc práce, ale člověk by se dostal na to, co potřebuje. Pak je tu druhá nevýhoda, a to je to, že Canon ostří docela pomalu. Řekněme plus mínus vteřinu. To je na hýbající se ratolesti sakra dlouhá doba.

Fuji X-A1 + kitový 16-50mm objektiv. Nic víc se k tomu koupit nedá, protože je to dražší. Objektiv tolik nemaže pozadí, protože nemá velkou světelnost, a také to není malé, ale je to alespoň velmi dobrý přístroj.

Sony Cybershot DSC-RX100 - všechno je na něm dobré, jen nebude tolik mazat pozadí. Má menší snímač a na správném portrétním ohnisku už i malou světelnost, takže kvalita proti Panasonicu bude větší, rozmazání už asi ne.

Sony NEX (5T) + pevný objektiv. Cenově podobné, ale zaboha nedám dokupy, jak je to s kompatibilitou jednotlivých objektivů a těl. Sony jsou fakt ho*ada, mají bajonetů nemálo, a ne všechno de se vším. Jinak fotoaparát plus třeba toto: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
by udělalo velmi dobrý výsledek.

Každopádně vždy máte nějaký kompromis, a nikdy to nebude perfektní vše na ráz.
Moje osobní doporučení: 1) Sony RX100. Bez potíží, dělá všechno co má, s trochou šikovnosti se dá docílit více rozmazaného pozadí než u Panasonicu, i když ne moc. 2) Canon EOS M + adaptér a 50mm objektiv. Dělá to kouzelné výsledky za hodně málo peněz. Bohužel, dopracovat se k nim je drsné peklo, a není to nejmenší volba k sehnání. Takže otázka priorit.[/QUOTE]

Prozkoumám recenze a parametry, díky za tipy. Priorita určitě není to rozmazané pozadí.. :-) Spíš jestli se zařadit mezi začínající zrcadlovkáře nebo povýšit na lepší kompakt (ač cenově věřím, že je to nevýhodné). Ale to si asi musím promyslet sama, jestli to má smysl, jak moc jsem ochotná a schopná se učit..
metatron123 (166)|29.6.2014 18:45
Napr. Olympusy ako tu uz spominali nemaju video take skvele. Je to o tvojich prioritach to je najtazsie si urcit. Kazdopadne si na youtube mozes pozriet aj testovacie videa natocene tymito fotakmi.
Kompakt ma jednu nevyhodu. Je to celok. V pripade CSC mas vzdy moznost vymeny objektivu, aj ked hned kupis len setak + nejake svetelne pevne sklo.
Komo (840)|29.6.2014 20:41
metatron-To zalezi z ktorej strany sa na to pozeras, moze to byt aj vyhoda. Kompakt je vsetko v jednom. Maly , lahky ,skladny, bez nutnosti dokupovat vselijake dalsie vecicky. Podla mna taka RX 100 l , alebo ll ulohu rodinneho fotaka/kamery pre drvivu vacsinu ludi splni najlepsie. Zvlast takych, co sa fotenim nechcu hlbsie zaoberat.
pas!k (173)|29.6.2014 21:31
Ve chvíli kdy pochopíte souvislosti mezi ISO clona čas a naučíte se je využívat začnete dělat o 300% lepší fotky nehledě na to čím fotíte. Raw je obrovskou výhodou pokud víte čím a jak ho upravit nicméně k tomu potřebujete raw který splnuje základy expozice ani v rawu neopravite to když je na fotce někdo rozmazaný s jsme zase na začátku. HDR je úplně jiná kapitola a s vašimi zkušenostmi bych ji ještě chvíli nechal odpočívat.
mas0n (23)|29.6.2014 21:52
Místo nákupu nové techniky doporučuji spíš články od Romana Pihana.
Pokud už to musí být nový aparát, E-PL5 DZ v kombinaci s 45/1.8.
Komo (840)|29.6.2014 22:11
Este k tej automatike. Mam Nexa a da sa tam nastavit nejaka "super automatika". Ja to nepouzivam, ale vcera som dal fotak do ruk manzelke,tak som to tam nastavil.V tmavsej miestnosti fotila osoby s oknami v pozadi. Vysledne fotky boli preexponovane . Automatika sa zamerala zrejme na osoby, co je v poriadku, ale okrem okien preexponovala aj tvare, co uz nie je.
sblasko (133)|29.6.2014 23:40
Presne pred rokem ktosi s malymi detmi a LX5 resil stejny problem.
Male deti su stale v pohybu takze HDR je nanic. Neviem posudit ake portrety sa daju/nedaju robit s LX5 ale neco mi vravi, ze by to malo ist.
Zial portrety doma s LED reflektorem si teda ja neumim predstavit. Akoze deti idu spat a ja im zapnem do rohu mistnosti refletor 250W, kvuli 3-6 fotkam v pyzamkach??
To uz rovno by som radsej kupil externy blesk k tej LX5 a nastudoval link od mas0n. A portret vonku na det. ihrisku predsa tiez nebudem robit za sera ci v dazdi, ked nie su dobre svet. podmienky

Ale laik99 chce utratit 15 tisic stoj co stoj, a male deti daju zabrat tak asi kvuli HD videu a SKLADNOSTI by som to videl na RX100, hoci ja by som ju nechcel.
@mas0n super link, diky za info.
arkij (95)|30.6.2014 08:37
[QUOTE=sblasko;31604]Akoze deti idu spat a ja im zapnem do rohu mistnosti refletor 250W[/QUOTE]
To je jasné, to ale u RX100 řeší režim "ručně držený soumrak", protože je to statická scéna a stačí lampička nebo tak něco. Ten reflektor je dobrej když si děti hrají, za chvilku si ho přestanou všímat a je dost světla i na video ...
Komo (840)|30.6.2014 09:04
K podobnym vychytavkam ako rucne drzany sumrak: mam taku skusenost, ze klasickym fotenim, ked to clovek trocha vie, sa daju dosiahnut lepsie vysledky, alebo minimalne rovnake. To este na margo tej automatiky.
kultus (1295)|30.6.2014 09:48
Ja to komo zkousel prave na NEXovi a pravdu mas, vyslovene jsem si na tohle + test ISO v tmave mistnosti sedl a nafotil stejnou scenu na vsechny "nocni" rezimy. Ty specialni rezimy nejsou uplne k zahozeni, ale kdyz si nastavim ISO3200 tak toho z RAWu vytahnu mnohem vic koukatelneho min. o 1EV mozna i o 2EV kdyz to scena dovoli. Tim chci rict, ze treba fotka na ISO3200 z RAWu vypada lepe jako fotka z jpegu focena na ISO1600 nebo ISO1250. Ale tady hodne zalezi co se foti a kolik toho svetla je.
laik99 (9)|30.6.2014 17:33
Zatím neutrácím, spíš si potřebuju vyřešit, jestli zrcadlovku nebo to nemá smysl. Vidím to spíš na RX100. Pod stromeček. :-)
Zrcadlovka mě strašně láká, ale jak jsem sama přiznala, moc manuálně se mi nastavovat nechce, naučila bych se sepíše jen základy, pár postupů, které mě lákají.. nosila bych ji s sebou ještě méně než teď kompakt.. Přijde mi to zbytečné a myslím, že výsledky by nebyly o tolik lepší než z LX5 - pokud bych pořád z větší části využívala automatiku.
S těmi reflektory kvůli 3 fotkám dětí v pyžamkách souhlasím. Ale na druhou stranu je pravda, že co do výsledku nejspíš lepší než externí blesk, po kterém už delší dobu pokukuju. :-)
metatron123 (166)|30.6.2014 17:55
Externy blesk moze byt velmi pouzitelne riesenie pri SPRAVNOM pouzivani, netreba podcenovat. Ale to je presne o nastavovani a ladeni, co moc nepreferujes.
arkij (95)|30.6.2014 18:17
[QUOTE=Komo;31607]K podobnym vychytavkam ako rucne drzany sumrak: mam taku skusenost, ze klasickym fotenim, ked to clovek trocha vie, sa daju dosiahnut lepsie vysledky, alebo minimalne rovnake. To este na margo tej automatiky.[/QUOTE]


Já jsem zastával stejný názor, nicméně některé tyto vychytávky mne postupně u té mojí SONY HX5 zaujaly neboť fungují. Musíš se je ale naučit používat a zvolit, kdy je to vhodné, neboť to není samospasitelné.

Jasně když to postavíš na stativ a dáš dlouhej čas, nepotřebuješ ručně držený soumrak, když stativ nemáš a můžeš se třeba jenom opřít, umožní Ti to vyfotit zajímavej snímek z ruky. Dobrá vychytávka je to třeba při zimní zamračené obloze kdy je málo světla i v poledne, nemusí jít jenom o "tmu", nebo při prohlídce na hradě nebo zámku, kde nemůžeš použít ani stativ ani blesk apod.. Na pohyb to ale samozřejmě není.;)
robo669 (6)|30.6.2014 20:41
Ja len tak narýchlo na porovnanie, kedže som prešiel z LX5 na NEX 5N a teraz NEX 5T kôli kompaktnosti a širšiemu začiatku. Samozrejme aj kvalita za slabého svetla je na NExovi lepšia aj so setovým obj. ako na LX5ke. Inak RX 100 má začiatok na 28mm v prepočte. A pár narýchlo nájdených foto na porovnanie.
Ešte pre porovnanie veľkosti.
http://j.mp/1nXjttT
Image00005.jpg Image00006.jpg Image00003.jpg Image00002.jpg Image00001.jpg
rousini (738)|30.6.2014 21:27
Sony má trošku nepřirozenou pleťovku...:stupid
sblasko (133)|30.6.2014 21:36
Diky ukazkam vidim ze LX5 teda fakt nemaze pozadi v porovnani s vacsimi senzormi. Zial pri pohlade na potret s RX100 v recenzii https://www.digimanie.cz/recenze-sony-cyber-shot-rx100-terminator-zrcadlovek/4630-3 to nie je za ty prachy vyrazne lepsie. Mozno by mohol ktosi pridat jinu portretovku z RX100, aby ma vyviedol z omylu:-) Ale zase laik99 pise ze "jeji priorita určitě není to rozmazané pozadí.." takze vyhrava asi ta skladnost a novy senzor.
Komo (840)|1.7.2014 08:04
arkij- stativ som zrovna nemyslel. Ale je pravda, ze nie su na zahodenie, tieto ficury. Ja som si ich na zaciatku otestoval a usudil som, (mozno mylne),ze ich pouzivanie nema pre mna velky zmysel.
crashpc (541)|1.7.2014 16:21
Po přepočtení ekvivalentní clony zjistíte, že se všechny ty foťáky (to znamená bezzrcadlovky se setovým objektivem f/3,5-5,6, a Sony RX100 s tím co má, a malé kompakty se světelnějšími skly co mají) se motají plusmínus kolem stejné hodnoty. Velmi dobře je na tom třeba Olympus XZ-2 nebo Panasonic LX7, ale pořád to zdaleka není dostatečné na slušné rozmazání pozadí. Z fotoaparátů s pevným ohniskem je na tom nejlépe Canon Powershot G1X II, hned za ním o vlásek dražší Sony RX100 III na delším ohnisku, a pak už je to všechno velmi nedobré. Další portréty staršího Sony RX100 jsou třeba zde:
https://www.flickr.com/search/?q=Sony+RX100+portrait. Pokud kdokoli chce rozmazané pozadí, musí to být alespoň 4/3" snímač a světelnější objektiv na středním nebo delším ohnisku. Nic naplat...
I tak, pokud jde o komplexní přístroj a ne jen o pozadí, vyjde starý RX100 velmi dobře. Pokud by šlo jen o to pozadí, vyjde nejlevněji asi ten EOS M + adaprér + 50mm objektiv.
Pavel Matějka (394)|1.7.2014 16:35
EOS M na focení dětí? Možná ve spánku... :)