Jake upravy provadite ve fotoeditorech?
Ahoj vsem, po dlouhe dobe Vas zdravim. Mam trosku specificky dotaz.
Jake standardni upravy fotografie provadite v PS, LR atd? Co vsechno delate s fotkou? Vse samozrejme ve formatu Raw.
Ja bezne v PS delam toto:
V Camera Raw
upravace korekce expozice
vytazeni ci snizeni stinu
doladeni kontrastu
sytost barev
pri nahrani fotky do PS
pokud jde o oblicej, udelam retusi - znamenka pryc, pytle pod ocima pryc atd.
orez obrazu, popr. prevzorkovani do vetsiho detailu
na zaver tonalni krivky
Je neco standardniho, co jsem vynechal?
Dekuji za vase postrehy a nazory.
Jake standardni upravy fotografie provadite v PS, LR atd? Co vsechno delate s fotkou? Vse samozrejme ve formatu Raw.
Ja bezne v PS delam toto:
V Camera Raw
upravace korekce expozice
vytazeni ci snizeni stinu
doladeni kontrastu
sytost barev
pri nahrani fotky do PS
pokud jde o oblicej, udelam retusi - znamenka pryc, pytle pod ocima pryc atd.
orez obrazu, popr. prevzorkovani do vetsiho detailu
na zaver tonalni krivky
Je neco standardniho, co jsem vynechal?
Dekuji za vase postrehy a nazory.
No to je dost zvlastni dotaz, protoze je to individualni pro kazdou fotku. Na nekterych stravim v LR par minut u jinych jen par vterin. Prvni co delam tak kontrolu expozice a vyv. bile s naslednou upravu expozice vc. projasnovani stinu a zatmavovani prip.prepalu. Pak samozrejme hratky se sumem a doostrovani. Zbytek jako kontrast, saturace nebo selektivni hratky s barvama jen podle potreby. Dalsi veci jako srovnani horizontu, kolinearita, orezy v Zoneru, opet individualni podle toho co se fotilo a jak se to povedlo...
Vim, ze ten dotaz je hodne obecny, ale me to spis zajimalo z pohledu toho, abych nevynechaval nejakou standardni operaci, ktera se dela u kazde fotky. Fotim si pro radost a ty fotky tak upravuji.
Na nasledujici fotce mi reknete, co byste udelali navic, co jsem udelal spatne, popr. dalsi upravy.
Na nasledujici fotce mi reknete, co byste udelali navic, co jsem udelal spatne, popr. dalsi upravy.
Tak upravujes to podle sebe co se tobe libi, takze spis by ses mel ptat konkretne co ti na te uprave vadi nebo nesedi, nebo k cemu se treba chces dopracovat...
Ono to záleží dost na foťáku. Já s Olympusem nesahám na WB, naopak občas řeším šum a na kompaktu to byla ještě aberace.
Většinou, když je fotka dobrá, tak jen v Olympus viewer chlup zvednu kontrast, 99% neřežu, doladím rozlišení na 1920x1200.
Dzany80 mě ta fotka přijde studená.
Většinou, když je fotka dobrá, tak jen v Olympus viewer chlup zvednu kontrast, 99% neřežu, doladím rozlišení na 1920x1200.
Dzany80 mě ta fotka přijde studená.
Me se ta fotka kompozicne libi, jen mam pocit, zda neni moc pretazena sytost barev, jinak k te fotce moc vyhrad nemam...
Moje workflow:
1 - import do LR kde mam prednastaveno ukladani dle custom textu a data
2 - v knihovne otervu prvni fotku a pomoci shift +L ztmavim pozadi a projedu vsechny fotky kde klavesou X oznazim ty ktere nechci a P ty ktere chci a po tomto vyberu smazu ty oznacene klavesou X
3 - seskupeni jednotlivych temat pomoci stack (pokud ma galerie treba 300 fotek a cast je z interieru cast z exterieru nebo fotite jednotlive lidi proste to zesortuju
4 - vyber fotek pro postproces delam tak ze je ohvezdickuju
5 - nastaveni WB a synchronizace ostatnich fotek .. kde vetsinou davam i odstraneni vad objektivu
6 - a pak uz kazda ohvezdickovana fotka individualne ... orez a vyrovnani kompozice kontrast .. ostry svetla .. stiny saturace ci desaturace .. proste dle potreby
7 - export v tiff
PS -
1 - pokud se jedna o portret prvni je zaplata a vycisteni toho nejhorsiho .. vetsinou to staci nejsem priznivec voskovych tvari ..
2 - hrubsi zasahy do fotek .. odmazani objektu .. ceduli ... nebo prekryti neceho necim :)
3 - tonovani prechody celkovej vyraz fotky
4 - ostreni
5 - ukladam pomoci akci ktere mam nastavene podle toho kam to jde .. s logem bez loga ruzne velikosti proste vyberu a jpeg je nachystanej v adresari kde ma byt ..
Dporocuji odebirat officialni kanaly na youtube:
https://www.youtube.com/channel/UC7NyBKOKI6vdFDHYzDHlteg
https://www.youtube.com/channel/UClH-KpveOLJszChWRfFmPfQ
da s etam najit vse potrebne .. a hlavne co se workflow tyce to ve vysledku cloveku usetri fakt spousty casu.
1 - import do LR kde mam prednastaveno ukladani dle custom textu a data
2 - v knihovne otervu prvni fotku a pomoci shift +L ztmavim pozadi a projedu vsechny fotky kde klavesou X oznazim ty ktere nechci a P ty ktere chci a po tomto vyberu smazu ty oznacene klavesou X
3 - seskupeni jednotlivych temat pomoci stack (pokud ma galerie treba 300 fotek a cast je z interieru cast z exterieru nebo fotite jednotlive lidi proste to zesortuju
4 - vyber fotek pro postproces delam tak ze je ohvezdickuju
5 - nastaveni WB a synchronizace ostatnich fotek .. kde vetsinou davam i odstraneni vad objektivu
6 - a pak uz kazda ohvezdickovana fotka individualne ... orez a vyrovnani kompozice kontrast .. ostry svetla .. stiny saturace ci desaturace .. proste dle potreby
7 - export v tiff
PS -
1 - pokud se jedna o portret prvni je zaplata a vycisteni toho nejhorsiho .. vetsinou to staci nejsem priznivec voskovych tvari ..
2 - hrubsi zasahy do fotek .. odmazani objektu .. ceduli ... nebo prekryti neceho necim :)
3 - tonovani prechody celkovej vyraz fotky
4 - ostreni
5 - ukladam pomoci akci ktere mam nastavene podle toho kam to jde .. s logem bez loga ruzne velikosti proste vyberu a jpeg je nachystanej v adresari kde ma byt ..
Dporocuji odebirat officialni kanaly na youtube:
https://www.youtube.com/channel/UC7NyBKOKI6vdFDHYzDHlteg
https://www.youtube.com/channel/UClH-KpveOLJszChWRfFmPfQ
da s etam najit vse potrebne .. a hlavne co se workflow tyce to ve vysledku cloveku usetri fakt spousty casu.
[QUOTE=Dzany80;31937]Studena? A co bys na te fotce spravil?[/QUOTE]
Nejvetsi problem je .. ze ta fotka je focena za ostreho slunce .. dost spatne se s tim pak pracuje .. a na muj vkus je tam moc kontrastu .. ten udela ty nehezke cerne stiny ... Ja kdyz uz musim fotit v ostrem slunci nasazuji aspon filtr .. nevyresi vsechno ale pomuze .. pak oblha na muj v kus moc modra trava moc zelena .. imho zbytecne presaturovano .. ale kazdej mame jinej vkus ..
Nejvetsi problem je .. ze ta fotka je focena za ostreho slunce .. dost spatne se s tim pak pracuje .. a na muj vkus je tam moc kontrastu .. ten udela ty nehezke cerne stiny ... Ja kdyz uz musim fotit v ostrem slunci nasazuji aspon filtr .. nevyresi vsechno ale pomuze .. pak oblha na muj v kus moc modra trava moc zelena .. imho zbytecne presaturovano .. ale kazdej mame jinej vkus ..
Ano, mozna je to vice presaturovano, jak pises. Ale ja mam rad tady ty fotky tohoto typu, kdy vynikaji prvky kraji v tech barvach. Ale asi jsem to udelal mozna moc.. Presto dekuji za kritiku. Clovek se ma porad co ucit...
A kdo chce hodně barevné fotky už přímo z foťáku a nechce to tolik upravovat ve fotoeditorech, tak můžu doporučit polarizační a šedé přechodové filtry. Ostatní bych označil už za méně potřebné. Tady byl použit šedý přechodový filtr.
jo polarizak muzu taky doporucit dokaze ze sluneho dne vytahnout pekny kontrast i barvy a jeho ucinek je v editorech prakticky nenapodobitelny. Sice se kde-kdo pysni postupem jak vyvolat efekt polarizaku, ale je to drbacka a nakonec to ani neni ono.