Zdravím
Vím, že toto téma tady už jednou bylo ale i tak to opět vytahuji.
Potřeboval by jsem poradit ohledně digitálních zrcadlovek. Už delší dobu se rozmýšlím nad tím, že by jsem si jednu z řad Nikon pořídil. Bohužel jsem stále nerozhodný a vybírám mezi trojicí. Chci investovat cca 12k (+-1k) kč. Měla by být spíše na universální účely tj. krajina,příroda, portréty, architektura,... Mám několik verzí výběru ale jak už jsem zmiňoval, nemohu se rozhodnout. Mezi mé vybrané favority se řadí nikon d3100, d3200 a d5100. Vše se pohybuje okolo 12k. Jenže tady nastává problém s názvem: ,,Objektiv". Jestli by jsem se chtěl vejít do 12k, tak by jsem musel d3200 a d5200 koupit se základním (setovým) objektivem 18-55 (Slyšel jsem, že stojí za starou bačkoru ale mně, jako začátečníkovi by měl stačit). Nebo koupit d3100 a silnější např. 18-105 popř. jinou alternativu s tím, aby jsem se ale vešel do rozpočtu. Ovšem, se mi za rok či dva nechce investovat do nového těla protože mi už nebude mít co nabídnout. Pokud by mě fotografování vtáhlo, tak si myslím, že by k d3200 nebo d5200 postupem času koupil silnější objektiv (jenže to by byla investice opět za cca 1rok)
Rád vyslechnu jakýkoliv návrh.