"Rychlé" focení v pohybu
Můžete mi dát tip na rychlé focení věcí v pohybu nebo pokud se pohybuji já? Jde o fotky z auta nebo letadla nebo naopak pohybujících věcí, které se náhle objeví z nečekaného směru, např. letadlo, pták či jiné zvíře. Není čas na kompozici ani hrátky s hloubkou ostrosti, ale chtěl bych v tu chvíli foták namířit a stisknout se zárukou ostrého snímku, za 1-2 sekundy už může být pozdě. Mám Sony RX100III se širokými možnostmi nastavení, ale bude to asi společné pro všechny fotáky. Je v tomto nějaký principielní rozdíl mezi běžným digitálním kompaktem a zrcadlovkou?
Takovou jistotu nemá vesměs nikdo. Nicméně je potřeba stroj s nejpropracovanějším zaostřováním. No, právě u Canonu vydali takovou príma bestii - Canon EOS 7D Mark II. Ten je něčeho takového schopný na velmi slušné úrovni.... Také je potřeba správné světelné sklo. No, prohneš se....
v případě kompaktu nebude většinou hloubka ostrosti problém, spíš bude rozhodovat reakce na spoušť včetně doby zaostření a mít nastaven Tv režim a mít foťák co zvládne "ISO" při té rychlosti závěrky. (focení z moto jde ale je to nebezpečný koníček :) )
Proč tam jednoduše nenastavit nějaký režim a pak prostě fotit? Když tedy má ten aparát širokou škálu nastavení,jistě má nějaký takový režim,jako je třeba běžný "sport" a pod. Tohle se nedá trefit jen tak manualem teď hned a prásk.Měj rozum :-)) Proč toho prostě nevyužít,když to už ten automat má? (jestli to má) Jestli ne,pak budeš muset experimentovat,ale o tom pochybuju,že by nějaký takový režim neměl.Zjišťovat to nebudu.Jen bych to asi tolik neřešil...
Crashpc - jsem obyčejný amatér, takže se prohýbat nehodlám, i když uvažuji ke kompaktu pořídit nějakou levnější zrcadlovku
Antivir123 - jsem laik, co je Tv režim?
Helmuth.. - samozřejmě budu experimentovat, ale proč se i nezeptat?
Helmuth.. - samozřejmě budu experimentovat, ale proč se i nezeptat?
[QUOTE=IvanGS;33776]Crashpc - jsem obyčejný amatér, takže se prohýbat nehodlám, i když uvažuji ke kompaktu pořídit nějakou levnější zrcadlovku
Helmuth.. - samozřejmě budu experimentovat, ale proč se i nezeptat?[/QUOTE]
V pořádku,však od toho to tady je a já jsem taky reagoval,nebo chceš li,odpověděl.Ono všecko jde nastavit.I v manualu.Chce to jen cvik a vědět,co právě chci a budu fotografovat.To,že mi zrovna poletí nad hlavou Gripen a já vytáhnu foťák,jak mušketýr svůj kord a trefím to naprosto parádně,to se povede asi málo komu a musí to být opravdu náhoda,že to zrovna bude nastavený tak,jak má být.Co bych dělal já v takovým případě?Asi bych to dal hned kolečkem o dvě otočky na automat a děj se vůle Boží.Co na tom hledat víc za vědu? :-)
Helmuth.. - samozřejmě budu experimentovat, ale proč se i nezeptat?[/QUOTE]
V pořádku,však od toho to tady je a já jsem taky reagoval,nebo chceš li,odpověděl.Ono všecko jde nastavit.I v manualu.Chce to jen cvik a vědět,co právě chci a budu fotografovat.To,že mi zrovna poletí nad hlavou Gripen a já vytáhnu foťák,jak mušketýr svůj kord a trefím to naprosto parádně,to se povede asi málo komu a musí to být opravdu náhoda,že to zrovna bude nastavený tak,jak má být.Co bych dělal já v takovým případě?Asi bych to dal hned kolečkem o dvě otočky na automat a děj se vůle Boží.Co na tom hledat víc za vědu? :-)
Je to na voliči. I RX 100 ho má(jako S), Priorita času expozice- čím větší zoom, tím kratší doba je potřeba na zmrazení pohybu
Ano. Pokud totálně netušíš co budeš fotit, tak asi automat. Takhle se ale dlouhodobě jako fotograf nedá pracovat. Jednou se z toho vyléčíš....
Crashpc - já takhle fotím nerad, na to by opravdu stačil mobil, ale párkrát jsem chtěl rychle zareagovat na vzniklou situaci - proč ne, někdy může být takové zachycení okamžiku zajímavější než připravovaná statická fotka - a nebylo to nic moc, tak jsem myslel, jestli na to není nějaký univerzální fígl. Ptal jsem se i na rozdíl mezi kompaktem a zrcadlovkou, protože kolega měl s sebou levnější zrcadlovku a byl mnohem pohotovější, ve vlákně o RX100III mi to vysvětlil M.Šurkala.
Děkuji všem za odpovědi.
Děkuji všem za odpovědi.