Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Vybiram kompakt - rx100, fuji x30 nebo olymp stylus 1

kolyy (1542)|24.10.2014 17:23
Komo: RX100 III má 24-70 ekvivalentných, LX100 má 24-75mm ekvivalentných, seťák Fuji XC16-50mm má 24-75 ekvivalentných. Musíš na RX100 III alebo LX100 meniť objektívy? X30 je o niečo dlhší (112mm ekv.), ale začína až na 28mm ekvivalentných. Opäť, je to jasná výhoda? Kde je to "všetko v jednom"?

Na bezzrkadlovke môžeš meniť objektívy, ale nemusíš, pokiaľ Ti rozsah postačí. Rodičom som kúpil NEX-3N, netušia ako vymeniť objektív a vadí to? Nie, len im z toho padajú tak 10x lepšie fotky ako so starým kompaktom.

Takže ja Tvoje rozdelenie neberiem, naopak si myslím, že pokým sa nedostanú na normálnejšiu cenu 1" kompakty, tak je pre veľkú časť užívateľov lepšia voľba entry level CSC ako kvázi-"profi"-kompakty s malým čipom alebo nebodaj ultrazoomy. Prešiel som si tým, viem ako to fotí, a to "všetko v jednom" na kopec bežných situácií nestačí, kým CSC so seťákom aspoň s odretými ušami áno.
Milan Šurkala (3381)|24.10.2014 17:34
[QUOTE=kolyy;34543]Takže ja Tvoje rozdelenie neberiem, naopak si myslím, že pokým sa nedostanú na normálnejšiu cenu 1" kompakty, tak je pre veľkú časť užívateľov lepšia voľba entry level CSC ako kvázi-"profi"-kompakty s malým čipom alebo nebodaj ultrazoomy. Prešiel som si tým, viem ako to fotí, a to "všetko v jednom" na kopec bežných situácií nestačí, kým CSC so seťákom aspoň s odretými ušami áno. [/QUOTE]

A proto spousta lidí přechází z DSLR nebo naopak malých kompaktů na 1" kompakty/ultrazoomy a ne na CSC :-) Dnešní 1" kompakty a ultrazoomy jsou velmi důstojnou alternativou DSLR a CSC s podobnými výkony a jejich ceny jsou naprosto v pořádku, dokonce u těch ultrazoomů bych řekl, že jsou snad i levné. RX100M3 by nicméně měla být trochu levnější (řekněme tak kolem 18-20) a z těch menších např. X30 také (tam bych to viděl dnes tak na 12-13).
kolyy (1542)|24.10.2014 17:56
M.Šurkala: nerozumieme si. Môj odhad je, že potenciálny trh pre 1" kompakty/ultrazoomy je obrovský a pre snáď väčšinu ľudí by táto kategória postačovala. Ale kým sú cenovo nedostupné pre väčšinu záujemcov, tak vidím ako lepšiu voľbu CSC miesto kompaktov/ultrazoomov s malým čipom (1/2.3"-1/1.7"-2/3").
crashpc (541)|24.10.2014 17:57
já bych si řekl, že to má dost jiné důvody. Lidi vůbec nevěděj, jak malé a jednoduché některé CSC jsou, a že jsou levnější než kompakty. Kdyby se vším byli obeznámeni, asi by ten poměr vypadal jinak. Ceny moc vpořádku nejsou, stejně tak jako s klasickými kompakty. No, to ukáže čas.
kolyy (1542)|24.10.2014 18:09
crashpc: tak a teraz dúfam, že Ti tu poriadne dajú zabrať aj Tebe a patrične vysvetlia, že CSC sú iná kategória, nutne sa musia meniť objektívy a tak a vôbec a preto je to tabu ;)
Milan Šurkala (3381)|24.10.2014 18:30
[QUOTE=kolyy;34545]M.Šurkala: nerozumieme si. Môj odhad je, že potenciálny trh pre 1" kompakty/ultrazoomy je obrovský a pre snáď väčšinu ľudí by táto kategória postačovala. Ale kým sú cenovo nedostupné pre väčšinu záujemcov, tak vidím ako lepšiu voľbu CSC miesto kompaktov/ultrazoomov s malým čipom (1/2.3"-1/1.7"-2/3").[/QUOTE]

Tak pozor, ty tu mícháš ale dvě docela rozdílné cenové kategorie. Bavíme se teda o 1" kompaktech nebo o 1/2,3" až 2/3"? Podívej se, co ti nabízí 1" kompakty a zkus si sehnat ekvivalentní CSC nebo DSLR. Tam je totiž velký problém v tom, že většina CSC sice ty 1" kompakty předčí v kvalitě fotografií i po započítání světelnosti (ale ne o mnoho), ale v celkovém součtu už to tak zajímavé být nemusí. Namátkou třeba velmi jednoduchá věc, zkus postavit vůči FZ1000 nebo RX10 srovnatelný fotoaparát s APS-C senzorem. Přijdeš na to, že se dostaneš na v podstatě stejné cenové hladiny při velmi podobném výkonu (v něčem bude lepší APS-C fotoaparát, v něčem zase 1" ultrazoom).

Pokud zamíříme do nižší cenové hladiny, kde je dneska RX100, tak tam je to trochu jinačší díky velmi levným CSC, čímž teda nemyslím X-A1. Spíše takové ty levné PENy, Samsungy NX, Nikony 1, které se dají sehnat i okolo 6-8 tisíc. I tak ta RX100 za takřka dvojnásobnou cenu může být zajímavější (např. delším zoomem, lepším videem hlavně co se stabilizace týče, kompaktními rozměry,...). Pokud můžu mluvit za sebe, tak já jsem šel naprosto proti tvojí logice, protože jsem ten CSC fotoaparát, který jsem už dávno měl, doplnil právě o 1" kompakt, který je pro mnoho situací lepší (hlavně ho můžu vzít kdykoli s sebou i bez brašny, což je prostě vlastnost, díky které pro mě ten fotoaparát klidně může stát dvakrát tolik, co stejně schopné CSC, protože tohle je naprosto zásadní vlastnost a rozdíl).

A stejně tak nemáš pravdu, že CSC je lepší volba než třeba 1/1,7" kompakt. Záleží na prioritách, to si uvědom. Co když chce někdo něco s 200-300 mm ohniskem bez výměny objektivů? Vždyť pro něj je Stylus 1 jak dělaný. Ukaž mi jakékoli CSC, které mi za 15 tisíc nabídne až 200-300mm ohnisko bez otravné výměny objektivů. E-PL2 se už v akci se 14-150mm objektivem přestala prodávat a neměla ani hledáček, který se s takovými ohnisky opravdu dost hodí. A to nemluvím o tom, jak to CSC bude s takovým objektivem velké. I fotoaparáty s malým senzorem mají na trhu své místo za ty ceny, za které se prodávají.

Jak říkám, u RX100M3 a X30 bych tu cenu viděl ideálně tak o 15% níž, to je pravda. Ale třeba si vem takovou RX100 a RX100M3. Kdyby RX100M3 stále 13 tisíc jako RX100, vsadím se, že většina lidí by sáhla po RX100M3. I mně se líbí to, že má lepší senzor, ND filtr, 24mm ohnisko, 100fps video, hledáček, nicméně i přesto bych si za stejnou cenu koupil původní objektivně výrazně horší RX100. Prostě bych na rozdíl od mnoha jiných nepřekousnul to zkrácení max. ohniska a ty rozměry, kvůli kterým není už "do každé kapsy". Je to o prioritách. Znovu, je to o prioritách!

Už jsi jak iudex, prostě pochop, že alfou omegou fotoaparátu není jen a pouze technická kvalita fotografií za danou cenu. Je to jeden z důležitých parametrů, nicméně v praxi a běžném životě prostě závisí i na rozměrech, hmotnosti, univerzálnosti a mnoha jiných, které mají pro mnoho jiných lidí naprosto jinou prioritu než pro tebe. A hlavně si zkus vybrat dva fotoaparáty, napsat pod sebe všechny(!) plusy a minusy a hned zjistíš, že to hodnocení lepší/horší není ani zdaleka tak jednoznačné, jak se ti na první pohled zdálo. Zjistíš, že ty kompakty s menšími senzory mají zatraceně moc výhod proti těm CSC (stejně tak ale mají i zatraceně moc nevýhod).
kolyy (1542)|24.10.2014 19:07
M.Šurkala: ako píšem, nerozumieme si - ja s drvivou väčšinou vecí čo píšeš totiž súhlasím ;)

Ide o to, že ja dúfam, že keď Sony pustilo svoj monopol na 1" kompakty k vode, tak to znamená dve veci - že high-end trh už je dosť saturovaný a že príde rôznorodá konkurencia s 1" aparátmi a ceny pôjdu radikálne dole, tým myslím pod 10000Kč v strednodobom horizonte za nižšie rady. Dúfam, že sa tak stane aj preto, lebo predaje kompaktov idú ku dnu a výrobcov to snáď prinúti radikálnejšie zdvihnúť kvalitu aparátov za nízke ceny. V kraji duše dúfam, že sa vymetie ten 1/2.3" bordel, ktorý dnes dominuje ponuke a aj do nižších kategórií sa vráti kvalita. Potom môže byť voľba CSC naozaj okrajovou záležitosťou. Avšak v terajšej situácii, keď má niekto typicky rozpočet 5000-10000Kč a nepotrebuje nutne vreckový aparát či ultrazoom, by som rozhodne lacné CSC z výberu nevynechával. Naopak, typujem budú pre mnohých (aj keď nie všetkých) o dosť lepšou voľbou.

Čo sa týka tohto výberu za cca 15kKč, moje doporučenie bolo buď bezzrkadlovka alebo RX100 (I,II) a G7X. Patm@m malý aparát zavrhol a vybral si bez zjavného odôvodnenia dva prístroje, ktoré mi osobne prídu vo vyššie popísanom scenári, s trochou nadsádzky, ako relikt minulosti.
Milan Šurkala (3381)|24.10.2014 20:29
kolyy: Příčinu poklese prodeje kompaktů vidíš jinde, než ve skutečnosti je. Ta totiž nebyla způsobena tím, že by kompakty hůř fotily, ale tím, že smartphony začaly fotit dobře. Kdyby to bylo tak, jak to říkáš ty, tak by přece stále vítězily kompakty, protože už při sebemenším zoomu nabídnou kvalitnější snímky než smartphone s digitálním zoomem (na 25mm ohnisku je to srovnatelné, ale kdekoli jinde je kompakt i s těmi příšernými světelnostmi pořád o něco lepší než smartphone, který ten obraz dopočítává). Problémem není to, že by přestala stačit kvalita kompaktů, ale v tom, že začala postačovat kvalita smartphonů. 1" kompakt za 3 litry na tom, že smartphony budou prodávány jak teplé rohlíky a používány na focení, nic zásadního nezmění. Pár lidí to přesvědčí, to zas ano, ale dramatický zvrat to nezpůsobí.

Takže to máme první skupinu lidí. Ti, kteří zoom nepotřebují. Ti si prostě vystačí se smartphonem a nějaký superlevný 1" kompakt je jim víš kde. Je to prostě nezajímá. Je zajímá to, že mají jedno zařízení a to už je dnes schopno i fotit tak, že jim to stačí. Znovu chci dát důraz na to "jak jim to stačí". Druhou skupinou jsou ti, kteří zoom chtějí. Mnoho z nich to chce v kapesním balení. Opravdu si myslíš, že je možné nabídnout solidní zoom (řekněme tak 10-15x) s 1" senzorem v kompaktním balení na úrovni dnešních kapesních ultrazoomů? Když se podíváš jak velká je RX10 nebo FZ1000? Nebo když se podíváš, jak velká je RX100, která má jen 3,6x zoom? Mít to řekněme 270mm přepočtené ohnisko, to máš 100mm reálnou ohniskovou vzdálenost. Teď si představ, jaká by musela být světelnost, aby to nevážilo půl kila. Ty 1/2,3" kompakty prostě mají smysl, jen se to dneska už zvrhává někam, kam by nemělo. Takové časy SX120, TZ7 byly naprosto v pořádku i s 1/2,3" senzorem.

Já osobně doufám, že někdo přijde s 1/1,7" kapesním ultrazoomem s cca 10-12x optickým zoomem při světelnosti alespoň takové, jak měla kdysi TZ řada (F3,3-4,9).
Jirka X (60)|24.10.2014 20:56
kolly, pořád vzpomínáš kvalitu. Ale tenhle pojem je relativní, záleží na tom kdo s tím aparátem bude fotit. Pro běžného "cvakala" to může být úplně obráceně než ty si myslíš. On chce většinou mít vše ostré od nosu do nekonečna, to je pro něj kvalita. A když nemá zájem pochopit souvislosti clony, času atd. a fotí jenom na zelený, tak co je pro něj nejlepší? CSC ani náhodou, často ani jednopalec. Pro něj je ten tvůj 1/2,3" bordel naprosto ideální. Myslíš, že to ti výrobci nevědí?
kolyy (1542)|24.10.2014 22:32
M.Šurkala: výborný námet pre diskusiu, keď dovolíš tak založím novú tému na základe Tvojho príspevku a napíšem svoj dojem - samozrejme odlišný ;)
kolyy (1542)|24.10.2014 22:48
JirkaX: dobrý postreh, je pravda že pre dosť ľudí môže byť celoplošná ostrosť žiadúca. Ono vlastne veľmi často aj pre mňa... Rozmazané pozadie je do určitej miery z núdze cnosť. Ale na druhej strane sú ľudia z médií a podobne dostatočne konfrontovaný s malou hĺbkou ostrosti, aby ju vnímali v správnom kontexte ako súčasť kvalitnej fotografie.

Ale žeby to diskvalifikovalo CSC alebo nebodaj jednopalec si nemyslím. Za dobrého svetla si automatika pricloní a za slabšieho je to niečo za niečo - 1/2.3 kompakt neodfotí nič, to ľudia vedia, a CSC/1" im dá použiteľný výsledok, aj keď pomaže pozadie.
Komo (840)|25.10.2014 11:34
Kolvy, vsetko je to otazka osobnych preferencii. Ja by som si naprillad Nex 3 N iba s jedinym objektivom 16-50 nekupil. Prave pre ten objektiv. Nastastie, na trhu je taka situacia, ze je z coho vyberat , kazdy si moze ulahodit a kategorizacia fotoaparatov je preto podruzna.
kolyy (1542)|26.10.2014 22:00
[QUOTE=Komo;34561]Ja by som si naprillad Nex 3 N iba s jedinym objektivom 16-50 nekupil.[/QUOTE]

To je mi jasné a ja tiež nie.Ten objektív čo tam majú je totiž Sigma 19/2.8 ;) Ale povedzme si úprimne, nemyslíš, že 16-50 je viac ako dostatočná alternatíva kompaktom v danej cene? Na niečom ako A6000 už je to dosť nevhodné, ale na NEX-3N alebo A5000 je to podľa mňa dobrý kompromis v cene/rozmeroch/váhe/kvalite.
Komo (840)|27.10.2014 11:44
Aby som pravdu povedal, okrem mojho Nexa 5t a stareho kompaktu Canon nemam skusenosti s fotakmi. Bolo by zaujimave porovnanie toho tvojho Nikona P330 a Nexa so setakom v slabom svetle. Aj ked je tam dost velky cenovy rozdiel.
Jirka X (60)|29.10.2014 12:29
Tenhle můj příspěvek s tímto souvisí jenom okrajově. Nějak tomu nerozumím. Chtěl jsem se kouknout jestli je viditelný rozdíl ve výstupu mezi RX100 a RX100 III. Mimo jiné i na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM.
Zarazilo mne srovnání snímků toho domu. Jeden snímek je z roku 2012 a druhý 2014. Ale snímky jsou až na barevnost, ostrost atd. naprosto identické. Větvičky na stromech nepovyrostly ani o píď, ani se nepohly, na střeše je stále stejné smetí atd.! Dal jsem i jiné foťáky, stejné. Co vy na to?
kolyy (1542)|29.10.2014 13:27
Komo: Tvoje prianie mi je rozkazom ;) Pridám výrez zo staršej testovacej scény - ide o ľavý kraj, kde už objektívy na plnú dieru dosť trpia. Je to teda časť obrázku, kde kombinácia šumu, odšumovania a neostrosti objektívu vytvoria riadnu patlaninu. V strede je to lepšie a aj rozdiely sú trochu menšie.

Ako vidieť, Nikon je jasne horší. Je to dané jednak tým, že na ISO800 je P330 slabší ako NEX-3N na ISO3200, ale tiež preto, že 16-50 je lepší na plnú dieru ako P330. To by asi veľa ľudí netipovalo, ale je to tak - kritizovaný SEL-16-50PZ sa medzi kompaktmi nestratí. Pridávam tiež Sigmu 19mm na F2.8 - je vidieť že plne otvorená je na kraji o trochu slabšia ako 16-50mm (je však fotená na polovičný čas, svetelnosť by umožnila aj polovičné ISO a rovnaký čas, potom by ľahko vyhrala). Ako z toho snáď plynie, 16-50 už na 18mm nie je žiadna totálna katastrofa. To len ak sa porovná s lepšími objektívmi (napríklad môj Fuji XC16-50mm), tak prepadá.

Z praxe sa dá povedať, že v slabom svetle dáva NEX so seťákom spoľahlivo lepšie výsledky ako P330. Rozdiel nie je priepastný, ale poznateľný, NEX mi už príde ako použiteľná kombinácia. Oba však trpia na nepresvedčivý jpeg engine - farby a odšumovanie nie sú práve najkvalitnejšie. Je však treba podotknúť, že NEX-3N dáva lepšie fotky aj za dobrého svetla - detaily a dynamický rozsah sú jasne lepšie.

Nikon P330 6mm/2.0 (28mm ekv) ISO800 1/60s
Sony NEX-3N+16-50 18mm/4.0 (27mm ekv) ISO3200 1/50s
Sony NEX-3N+Sigma 19mm/2.8 (28mm ekv) ISO3200 1/100s

---------- Doplněno v 13:27 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 13:24 ----------

Ono to pomiešalo poradie, snáď je to jasné - 1) 16-50 2) P330 3)Sigma 19
DSC05086_crop.JPG DSCN3132_crop.JPG DSC05095_crop.JPG
kolyy (1542)|29.10.2014 13:40
[QUOTE=Jirka X;34604]Tenhle můj příspěvek s tímto souvisí jenom okrajově. Nějak tomu nerozumím. Chtěl jsem se kouknout jestli je viditelný rozdíl ve výstupu mezi RX100 a RX100 III. Mimo jiné i na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM.
Zarazilo mne srovnání snímků toho domu. Jeden snímek je z roku 2012 a druhý 2014. Ale snímky jsou až na barevnost, ostrost atd. naprosto identické. Větvičky na stromech nepovyrostly ani o píď, ani se nepohly, na střeše je stále stejné smetí atd.! Dal jsem i jiné foťáky, stejné. Co vy na to?[/QUOTE]

Pretože je to "House Poster", to jest fotka plagátu ;)
Jirka X (60)|29.10.2014 16:05
A sakra. Tak to jsem přehlédl.
sblasko (133)|29.10.2014 23:20
[QUOTE=kolyy;34609]Pretože je to "House Poster", to jest fotka plagátu ;)[/QUOTE]

Hmm, a proc teda fotka Panaka LX7 a Panaka G1 nie je stejna, ale na fotke z LX7 (odfotene neskor) vidno jasne na levej strane prirastok na strome. Ze by kazdy rok robili novy plagat a fotili pak ten?
Komo (840)|30.10.2014 14:14
kolvy, tie fotky su z akej stranky? Vcera som si stiahol z dpreview nejake testovacie a porovnaval. Nex mal foto prekvapivo ostre. Pozriem do exifu a ze dt 50/1,8 sam.
Sel 15-50 aj Sigmu 19 mam a ta Sigma je v ostrosti, ci uz v strede alebo rohoch jednoznacne lepsia. Sony je najlepsi pri F8 niekde v strede rozsahu. Dole a na plnu dieru sa mi dokonca stava, ze polovica foto je neostra a je to vidiet dost aj na monitore, zalezi od sceny. Dobre vysledky dava pri aspon miernom vyzoomovani a clone F 8. Snazim sa ho pouzivat iba v tejto kombinacii. Vacsinou ho ale nepouzivam.Nechce sa mi verit, ze by xz-2, lx7 , alebo ta x20-30 mali tie objektivy rovnako slabe.
kolyy (1542)|30.10.2014 17:47
Komo: aha, tak som to nenapísal úplne jasne, tie fotky sú z mojej dielne :)

Možno mám lepší kus 16-50 a horšiu Sigmu, na rovnakom ohnisku táto Sigma nie je viditeľne lepšia ako 16-50. Výhodu má v tom, že aj na F2.8 je rovnako slušná a použiteľná. Tento kus 16-50 je horší na 16mm, tam už tie rohy, hlavne na F3,5 sú dosť slabé. Ale stačí trošinku prizoomovať na 18-19mm a už je to výrazne lepšie.

XZ-2, LX7 alebo X30 asi budú lepšie, ale vreckové kompakty ako P330, S120 a prípadne aj RX100 alebo G7X nebudú lepšie ako 16-50, aspoň ten ktorý poznám.

Prikladám pre porovnanie výrezy z podobnej testovacej scény Sony NEX-3N+SEL16-50PZ vs Fuji X-A1+XC16-50 - široký koniec, plná diera, základné ISO:

1) NEX-3N+16-50 roh
2) X-A1+16-50 roh
3) NEX-3N+16-50 stred
4) X-A1+16-50 stred
DSC05546_corner.JPG DSCF5230_corner.JPG DSC05546_center.JPG DSCF5230_center.JPG
Patm@n (6)|30.10.2014 17:57
Zdravim po delsi dobe. Diskuse se, jak vidim, velmi rozvinula :) Vzhledem k mym omezenym znalostem jsem ji proletl uz pak jen zbezne. Nekdo si zadal nejake info ode me, takze velmi strucne:
Koupil jsem ve ctvrtek Olympus Stylus 1 (v peknem balicku s peknym pouzdrem, kartou 32GB a mini stativem za 15k). Jeste ten vecer jsem odjel na kratkou dovolenou, takze na seznamovani s fotakem nebyl cas (coz je samozrejme skoda a moje hloupost, ze jsem fotak nekoupil driv). Nicmene pocity jsou zatim velmi prijemne!!
1. Fotak se vesel holce do kabelky (bez pouzdra) a nakonec i do kapsy moji bundy, takze se dobre nosi a byl tak v pohotovosti celou dobu (tedy splnil tento ucel)!
2. Na totalniho amatera se mi nektere fotky snad povedly (zejmena portretove)
3. Nektere fotky se mi moc nepovedly (zejmena za sera a vubec pri horsim svetle) - toto ale davam za vinu spis sve neznalosti, jak s fotakem zachazet
4. Ergonomie a ovladani je super!
5. Nakonec ocenuji dobry zoom

Celkove jsem s fotakem prozil hezkych prvnich par dnu a jsem rad, ze jsem si vybral tento. K opravdu hezkym fotkam me ale ceka jeste dlouha cesta. Musim se toho hodne naucit, ale verim, ze s timto Olympusem mi to pujde snadno. Treba se vam nekdy i pochlubim s nejakymi fotkami.
Komo (840)|31.10.2014 16:55
K bodu 3:
Ved to je prave ono. Zjednodusene povedane- pri dobrom svetle foti dobre vsetko, so zhorsujucimi sa svetelnymi pomienkami sa zacinaju prehlbovat rozdiely v kvalite zostavy. Mozes vediet fotit ako maly boh,ale fyziku neobides. Za to mas komplexny fotacik s dobrym hladacikom a dobrou svetelnostou pri velkom zoome. Zial, snimac je maly. Casom zistis sam, ze ti tento limit asi stacit nebude.