Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jaký kompakt do 6 000 Kč?

Fogian (2)|3.11.2014 15:23
Dobrý den,
už nějakou dobu se poohlížím po vhodném, výkonném a pro mě cenově dostupném kompaktním fotoaparátu. Prolezl jsem už hodně recenzí a doporučení, ale jsem laik a potřeboval bych poradit s výběrem.

- Fotím převážně rodinné výlety, oslavy, dovolené, přírodu, děti. Já jsem hračička, takže bych si chtěl občas nastavovat clonu, čas atd. Manželka by zase fotila jen v automatickém režimu.

Cena je stanovená do 6 000 Kč, kterou bych nechtěl překročit. Upřednostňuji kvalitu fotografií před videem.

Děkuji všem kteří na můj dotaz zareagují.
rousini (738)|3.11.2014 18:17
Určité minimální nároky splňuje Olympus XZ-10, osobně bych připlatil za XZ-2, abych o tom po 14 dnech nemusel přemýšlet.
crashpc (541)|3.11.2014 19:16
Potvrzuji to s tím XZ-2. Otázkou je sehnatelnost. Už to není tak slavné, ale s trochou snahy ho asi ještě někde pod 8000 najdeš.
Kissofdark (95)|5.11.2014 12:23
XZ-2 má kamarád a je z ní opravdu nadšený. Seženeš ji ještě na prodejnách Fotolab (na eshopu už jen na dotaz) nebo v bazarech;)
Fogian (2)|5.11.2014 13:33
Díky moc všem za doporučení, půjdu tedy do té XZ-2, děkuji :-)
Wulfgar (3)|1.12.2014 19:10
Dobrý den,
doufám že nebude vadit když se pripojím k již založenému tématu se svým dotazem. Take momentálně vybíráme kompakt do 6000kc. Dnes jsme se byli kouknout do místní prodejny a celkem mě překvapilo že tam mají snad jen 8 foťáku. (nevim co sem čekal ale asi to měli být regály s desítkami přístrojů :-P ) Vše to byly jen Olympusy takže jsem usoudil že se vjenují jen této k značce a proto jsem se chtěl zeptat zda nabídnuté fotoaparáty stojí za koupi popřípadě jestli byste neporadili nějaký vhodnější.

Fotit budeme tak nějak vše co nám přijde zajímavé. Naše dovolené u moře, příští rok například v Norsku, výlety po českém ráji a našeho hlavně psa. (popřípadě dítko až si pořídíme). asi hodně na automatiku ale určitě se nebudu bránit nějakým pokusům naučit se fotoaparát lépe používat.

nabídnuto jsme dostali tyto dva:
Olympus Stylus XZ-10
https://www.digimanie.cz/recenze-olympus-stylus-xz-10-to-nejlepsi-z-123/5084

nebo
Recenze Olympus SH-60
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Byli jsme upozornění že xz10 má lepší světlost ale zase menší zoom. ze SH60 má 5ti osou stabilizaci takže i s tím jeho zoomem se s ním pěkně fotí ale zase světlost je menší. nějakých 3-6.9

bohužel nejsem nějaký odborník tak tomu tolik nerozumím. snad když má lepší světlost při horším osvětlení je tam menší šum. Ale sám nedovedu určit jestli je to u těchto fotoaparátů takový rozdíl. U SH60 zase slyším na to že to má veliký zoom říkám si že nějaké ty detaily psíka by to nebyla spatná volba.

Někde jsem tu narazil i na to že xz10 má na automatiku nějaké potíže s bleskem. tak jestli i to nestojí za úvahu.

Taky by se mi líbilo aby foťák byl trošku rychlejší ale to asi bude oproti našemu každý. Pro info máme doma Samsung S630. Donedávna jsme s ním tolik nefotili ale letos jsme ho vzali na dovolenou a z konečných fotek jsme byli víc než lehce zklamáni. To už dělá snad lepší fotky můj mobil S2.

Prosím jestli byste mi mohli poradit který z foťáků by byl vhodnější nebo popřípadě kdyby jste doporucčili nejaký jiný.

Předem moc děkuji za odpověď.
kultus (1295)|1.12.2014 19:28
Jestli z tech dvou, urcite XZ-10 a ano na automatiku porad vyskakuje blesk, nekdo se zase stezuje ze nebliska kdyz ma...jiak je to celkem dobry fotak pro zacatek a na takove to domaci zvykani. Alternativou muze byt nikon P330, ale ten moc rychly neni, olympus ma slusnou rychlost. Kdybys polevil ve velikosti urcite samsung NX2000 je ted za 6000,- vystupem dost jinde nez ti dva, ale ma jen 3x zoom a externi blesk. Jak je na tom s rychlosti nevim, nevyhovovalo mi dotykove ovladani kdyz jsem ho zkousel na prodejne. Dost rychly je ale Nikon 1 J2 taky jen 3x zoom, ale ma slusne videa i fotky...dobre fotky by se jeste dali dostat z canonu SX270/280, ale s tou rychlosti nevim nevim asi to nebude lepsi nez na canonu SX510, ktery mame doma. Ale je to to lepsi reseni pokud vyberes neco se zoomem. Na toho psa je 5x zoom tak minimum, navic pekna svetelnost na dlouhem konci umozni docela pekne mazat pozadi a i casy za dne budou dostatecne pro ostre fotky pohybu...
Wulfgar (3)|2.12.2014 14:28
Ahoj vsem,
dnes jsme zkusili navstivit obchod v liberci kde nam nabidli zase jine znacky. tentokrat nikon. a jak uz to byva nikony vychvalil prodejce do nebes a kdyz jsem se zminil ze jsme koukali i na olympus tak ten zase totalne pomluvil....

kazdopadne nam nabidl dva kousky.
jeden je Nikon coolpix s9700 za cca 6000kc a pote nikon P340 za 8000 ale vcetne brasny,stativu, a nahradni baterie.

takze ted nestastne vahame jaky fotoaparat vlastne vybrat. osahali jsme si dnes tu zx-10 a opravdu tam ten blesk vyskakuje. ale nedokazu si predstavit zatim jak moc je to rusivy element.
rousini (738)|2.12.2014 15:23
Jestli tomu dobře rozumím, tak na manuální a poloatomatické režimy A,S,M blesk nevyskakuje a vysuneš si ho jen když uznáš za vhodné. Pokud si dobře pamatuju, tak jsem ani s jedním aparátem, který má popsané režimy necvaknul fotku na automat. Fakt nekecám.
Milan Šurkala (3381)|2.12.2014 15:39
U Olympusu XZ stačí fotit na režim P (což je také automatika) a blesk vyskakovat nebude. Světelnost pomáhá hlavně tehdy, když je slabší světlo (podvečer, šero, interiér), platí samozřejmě pro snímky bez blesku. S bleskem světelnost skoro nehraje roli, zabije to atmosféru, světlo bude tam i tam. Z nabídky XZ-10 versus P330/P340 bych si osobně vybral spíše XZ-10. Pokud chceš velký zoom, tak tam je to skoro všecko bída, dneska bych v této kategorii volil asi Sony HX50. Sice má naprosto zbytečně přemrštěné rozlišení na 20 megapixelů a špatný průběh světelnosti, nějak to ale i přesto docela pěkně fotí (takové ty rodinné fotky bez větších ambicí), má výborné video, přijatelnou automatiku, spoustu funkcí (HDR, panorama).
kultus (1295)|2.12.2014 18:38
Ja bych to taky poresil XZ-10tkou. Za chvilku jak jsem ji koupil jsem zacal fotit na P a pak na A. P je vlastne automatika s moznosti lecos vypnout nebo rucne nastavit. V 90% budete pouzivat fotak bez blesku, protoze i v trochu tmavsi mistnosti se s objektivem f1.8 da slusne fotit, takze bych urcite nevahal. Jestli si pak nebudete pouzitim s bleskem jisti jednim pootocenim jste zpatky v rezimu plne automatiky, takze to podle mne vubec nevadi. Ten nikon muze vypadat jako slusna nabidka, ale je to vetsinou jen zpusob jak donutit kupujiciho aby nechal v krame vic penez. Predpokladam, ze do zacatku stativ nebude treba, kvalitni pouzdro se da koupit za 200,- (doporucuji skorepinu caselogic, kterou jsem s timto fotakem sam mel a velikostne byla skoro na miru) a nahradni baterii pokud nenacvakate za den 400 snimku (bez blesku) neni treba. Takze pokud nevyzadujete z jakehokoli duvodu megazoom, tak je olyk za ty prachy dobra hracka.
Wulfgar (3)|2.12.2014 21:00
Dekuju moc vsem za reakce a rady. Dnes jsme si i na tu XZ-10 sahli v datartu a i jak tu radite asi se to s tim bleskem da bezpotizi zvladnout. Vidim to tak ze zitra nebo ve ctvrtek se jeste zastavim u nas ve meste u chlapika co nam nabizel ty olympusy xz-10 a sh-60 a jeste si od nej necham dat radne skolenicko ale uz ted si myslim ze si rovnou odnesu domu tu XZ-10 :-)

Abych nekecal omrknu tam i tu sh-60 s tim vetsim zoomem a zkusim si tam vyfotit nejaky obrazek abych mel predstavu. na youtube jsem nasel docela pekne video z SH-60 a teda musim rict ze me u toho priblizeni vypadli oci z dulku :-) Chvilema si rikam ze by to mozna taky nebylo k zahozeni takovy zoom pri foceni psa na nejake louce atd. ale rozhodne vyzkousim oba fotaky a uvidim jak vlastne vypada ten zoom 5x i XZ-10. a urcite se zaridim i radou od vas. preci jen v planu je nejen pes ale casem i nejake to ditko a tam uz tech interieru par bude :-)
crashpc (541)|2.12.2014 21:05
U běžícího zvířete zas tak snadno nestihneš přezoomovat, zaostřit a vyfotit... Přiblížení může bejt samozřejmě super věc, ale daní je rychlost a kvalita. Otázka volby. Ani jedno řešení vjádru není špatně, když se dobře použije.
kapitan (1)|3.12.2014 09:44
[QUOTE=Milan Šurkala;35414]... Pokud chceš velký zoom, tak tam je to skoro všecko bída, dneska bych v této kategorii volil asi Sony HX50. Sice má naprosto zbytečně přemrštěné rozlišení na 20 megapixelů a špatný průběh světelnosti, nějak to ale i přesto docela pěkně fotí (takové ty rodinné fotky bez větších ambicí), má výborné video, přijatelnou automatiku, spoustu funkcí (HDR, panorama).[/QUOTE]

A co říkáte na Samsung WB350F... Má znatelně lepší světelnost (2,8 není 3,5, a dokonce ještě větší široký úhel (23mm objektiv vs 24mm objektiv). Co nemá je řekněme G.P.S. a jiné vychytávky a má (jenom) 21x zoom (oproti 30x zomm, ale kdo potřebuje víc...). Podle mě je to slušný ultrazoom do kapsy zvlášť při ceně okolo 4000. Co fakt nemusím je dotykový displej, ale někomu se to zase hodně líbí...
Milan Šurkala (3381)|3.12.2014 10:47
Řekl bych, že tady budou rozdíly adekvátní té ceně. Kvalita obrazu bude podobná (Sony má až na tu špatnou světelnost překvapivě kvalitní a ostrý objektiv, nevím jak Samsung), světelnost je skutečně lepší, otázkou je, jaký bude rozdíl v praxi (ne vždy ty expozice sedí, některé Samsungy vyžadují delší expozice, než by teoreticky měly). Tady je hlavně otázkou to, zda člověk chce/využije ty věci, které má Sony navíc (kvalitnější 1080p60 video proti 1080p30, opravdu dobře funkční HDR, docela kvalitní panoramata, irisovou clonu s jednodušším nastavováním,...). WB350F má klasická tlačítka, takže dotykový displej je jen funkce navíc... nikoli "namíň". Ten fotoaparát jsem ale v ruce neměl, takže ho nedokážu přesně zhodnotit. Některé ultrazoomy Samsungu byly skutečně výborné (např. WB650), některé zase docela průšvih, takže těžko odhadovat, kam zapadne WB350F.
kultus (1295)|3.12.2014 13:11
[QUOTE=Wulfgar;35420]Chvilema si rikam ze by to mozna taky nebylo k zahozeni takovy zoom pri foceni psa na nejake louce atd. ale rozhodne vyzkousim oba fotaky a uvidim jak vlastne vypada ten zoom 5x i XZ-10. a urcite se zaridim i radou od vas. preci jen v planu je nejen pes ale casem i nejake to ditko a tam uz tech interieru par bude :-)[/QUOTE]

Spis zkus cist mezi radky. Olympus SH60 ma na nejdelsim ohnisku clonu f6.9 (XZ-10 f2.8)!!! Rozdil cca 2 2/3EV, pro predstavu: kdyz XZ10 nastavi treba ISO200, SH60 bude muset pro stejnou expozici natavit nejakych ISO1250? To uz je pro takovy kompakt davno konecna. Nevim kolik ma SH60 na 5x zoomu clonu predpokladam tak f3,5-4, ale pokud jde o vyuziti max.zoomu, pro ktery byl fotak kupovan zadna slava. Ano, zoom bude "delsi" u SH60, ale foceni zvirete v pohybu vyzaduje dost kratke casy. Pri takove clone budes potrebovat hodne svetla nebo jit s ISO dost nahoru, abys ty casy vubec dosahl (zalezi na svetelnych podminkach). Takze abys pak nebyl zklamanej, ze budes mit sice dlouhy zoom, ale rozmydleny/rozmazany fotky hafana. Navic na tak vysoke clone uz bude slusna difrakce=dalsi degradace obrazu. Samsung je na tom trochu lepe, ale porad f5.9 je spis prumer-podprumer, to same HX50. Je to na tobe, zalezi co chces fotit vic.
Milan Šurkala (3381)|3.12.2014 13:39
[QUOTE=kultus;35429]Olympus SH60 ma na nejdelsim ohnisku clonu f6.9 (XZ-10 f2.8)!!! Rozdil cca 2 2/3EV, pro predstavu: kdyz XZ10 nastavi treba ISO200, SH60 bude muset pro stejnou expozici natavit nejakych ISO1250? To uz je pro takovy kompakt davno konecna.[/QUOTE]

I když máš pravdu, zas to nepřeháněj. SH60 má na 130mm ohnisku (tj. tam, kde XZ-10 má F2,7) světelnost F5. Takže něco okolo 1,5 EV. I tak je to ale ISO 500+ proti ISO 200. Samozřejmě, že čím více se zazoomuje, tím blíž to bude k tomu F6,9, tím kratší časy bude fotoaparát vyžadovat (v závislosti pravidla o převrácené hodnotě ohniskové vzdálenosti) a tím vyšší ISO bude potřebovat. Což už odpovídá tomu, cos psal dále a s čím souhlasím. Čím větší zoom, tím kratší časy je potřeba, což při zhoršující se světelnosti vyžaduje extrémně rychlý nárůst ISO citlivosti.
kultus (1295)|3.12.2014 14:37
No prehnane to Milane neni ;) Ja to beru spis z praktickeho hlediska. Laka ho prece dlouhy zoom a navic na tezkou disciplinu foceni psa (predpokladam ze v pohybu). Kdyz si vybere XZ-10, bude fotit na tech 130mm/f2,7, coz podle mne taky ujde. Kdyz si vybere SH60, bude fotit jen na 130mm/f5? Ja myslim ze ne a bude chtit vyuzit plny zoom a tam uz plati co jsem psal. Pokud budeme srovnavat stejne ohnisko u obou mas samozrejme pravdu o to se vubec nepru. A jestli koupi SH60 a bude fotit na 130mm tak je to IMHO spatna investice ;) Wulfgar, zamysli se jestli ti to bude stat za to, uz v takovem pocasi jake zrovna na vetsine uzemi CR je, se bude psisko fotit spatne. Na staticke sceny to s casama zase tak hrozne nebude, jen ta difrakce no...
ceron (16)|3.12.2014 18:59
samsung WB350 mám jako druhý foťák. Objektiv je v celku v pohodě až na občasnou neostrost v rozích. Někdy mi příjde že automatické vyvážení bílé nemí to pravé. Problém je šum na vyšších citlivostech a ergonimie by mohla být taky lepší. Pozor slot má jenom na micro.....karty. Někdy mi příjde že jsem měl sáhnout po WB800 má lepší ergonimii, HDR ...