Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X100T/S

silverrhino (84)|31.12.2014 10:23
Co znamená trošku měkčí? Rozmazanější rohy?
Sakini (1174)|31.12.2014 10:53
Celkově měkčí kresba, při makru se tvoří vyloženě mléčný závoj, ale je to opravdu dost závislé na vzdálenosti, a týká se to hlavně hodně blízkých objektů. Na běžné vzdálenosti s tím není nijak zásadní problém, ostatně takové chování je víc nebo míň vlastností většiny objektivů a série X100 je na tom s ostrostí víc než nadprůměrně.

http://www.pocket-lint.com/news/120339-fujifilm-x100s-not-sharp-macro-wide-open-f-2/gallery?photo=2
silverrhino (84)|31.12.2014 12:15
Tak takovýto mlžný opar se mi zatím nepodařilo udělat, ale je fakt, že já na plně otevřenou clonu na makro nefotím ...
Komo (840)|31.12.2014 17:14
[QUOTE=Sakini;35944]Celkově měkčí kresba, při makru se tvoří vyloženě mléčný závoj, ale je to opravdu dost závislé na vzdálenosti, a týká se to hlavně hodně blízkých objektů. Na běžné vzdálenosti s tím není nijak zásadní problém, ostatně takové chování je víc nebo míň vlastností většiny objektivů a série X100 je na tom s ostrostí víc než nadprůměrně.

http://www.pocket-lint.com/news/120339-fujifilm-x100s-not-sharp-macro-wide-open-f-2/gallery?photo=2[/QUOTE]

Je to tak http://www.fotoskoda.cz/images/reviews/15/139056497239.jpg
https://www.flickr.com/photos/theeden/galleries/72157632564024016
silverrhino (84)|31.12.2014 18:51
Víte, co by mě také zajímalo? Jak udělám to, když chci v režimu S chci zvolit nějaký čas, který není na tom otočném kolečku. Jde to? Kolikrát u fotek vidím nějaký ten čas a koukám, že ho na tom voliči času nevidím ... díky
Sakini (1174)|31.12.2014 19:23
To je specifikum modelů s časem na kolečku, jsou značené po celém kroku, a časy mezi nimi se volí zadním rollerem. Když třeba máš na kolečku 1/1000, rollerem můžeš volit časy po třetině na obě strany, 1/640, 1/800, 1/1250 a 1/1600. Nevypadá to úplně prakticky, ale jednak S není tak často používaný režim (a v manuálu obyvkle člověk má dost času na nastavení), jednak to je poměrně rychlé a pohotové, a nakonec je to jen a jen o zvyku.
rousini (738)|31.12.2014 19:50
Takže, když mám na kolečku 1/1000 a fotím v manuálním režimu nebo S a chci 1/2600, tak musím otočit kolečko na 1/2000 a zbytek dorolovat??? Takhle si retro nepředstavuju.
Sakini (1174)|31.12.2014 20:06
Jedno z omezení daných konstrukcí, s kterým nejde moc dělat. To by to kolečko muselo být jak zásobník na ruským kulometu. Ovšem je otázka jestli třetinové kroky jsou retro, hlavně jde o to vyhovět současným nárokům, na klasických filmových foťácích tak drobné rozlišení času jaké je dnes obvyklé většinou není. A zrovna tenhle Fuji rozvrh ovládání má svá uživatelská specifika, třeba v tom že se nedají jako u jiných značek nastavovat předvolené kombinace do uživatelských profilů, a pak jen jednoduše měnit nejoblíbenější nastavení na kolečku režimů jedním cvaknutím. Pokaždé je nutné kompletně změnit všechny parametry, a ze začátku to pěkně zdržuje, ovšem je to jako řízení auta - za nějaký čas už to jde samozřejmě a hodně rychle. Ovšem jako PASM volič to nikdy nebude, chce to větší nasazení.

A když o to popřemýšlíš, tak kolečko času a roller máš na dosah palce blízko u sebe, a v daném příkladu, bys potřeboval jedno otočení kolečka dvě rolleru s jedním přesáhnutím, což nezabere o moc víc času proti pouhému otáčení rollerem. Jen je to prostě trochu složitější.
rousini (738)|1.1.2015 09:24
Určitě je to o zvyku. Kdybys to nenapsal, ani by mě nenapadlo. Na první pohled se mi to retro kolečko nastavení časů hodně líbilo. Na druhou stranu i s časy po 1EV se dá fotit, ale jak píšeš krkolomné to není.

Já položím hloupou otázku. V čem je tento aparát tak mimořádný? Teda myslím pro člověka, který má možnost si koupit CSC Fuji. Jako doplňkový sortiment na ulici pro svoji nenápadnost a co víc? Sám s ohniskem 35mm eq. fotím nejvíc, ale s jedním objektivem dělám jen malé procházky. Hlavně do nového prostředí, kde nevím na co všechno narazím, mi to přijde omezující.
Komo (840)|1.1.2015 10:41
Hlúpa nie je, skôr logická. Ak to berieme čisto racionálne, tak nie je výnimočný ničím. Ak iracionalne, tak vzhľadom. Je to retro. Prečo si ľudia kupujú retro? Lebo to vypadá ako staré a funguje ako nove. Spolu s praktickou vecou dostávajú aj závan nostalgie. Vzhľad a emócie zohrávajú teda významnú úlohu. Do toho spadá aj obmedzenost jedného ohniska. Aj to je uhol pohľadu. Niekto jedno ohnisko môže považovať za oslobodzujuce. Pre všestranného fotografa je voľba tohto fotoaparátu ako jediného nevhodná. Preto ho majú len ako doplnok. Ale kľudne si ho ako jedinú voľbu môže vybrať streetkar,alebo bežný človek hľadajúci pre bežné domáce fotenie kvalitu a štýl. Kvalitné retro, to je podľa mňa devíza na ktorú Fuji vsadilo.
Sakini (1174)|1.1.2015 11:33
To není vůbec hloupá otázka, naopak si ji minimálně jednou kladlo i dost uživatelů. Samozřejmě realita v případě takového foťáku je složitá, protože naprostou většinu kupců řady X100 tvoří jednak naprostí nováčci kteří nic od Fuji nemají ale už provozují nějaké pokročilé vybavení, a pak ti co už výbavu mají a hodlají si ji rozšířit o kompaktní přistroj který jim pro každý den dá výstup na který jsou zvyklí (často také slouží jako druhé tělo k CSC s delším objektivem).
Jen opravdu malá část zájemců bude vstupovat do systému právě tímhle foťákem, aniž by měli na regulerní focení něco ještě výkonnějšího - ale jsou i tací, primárně lidi kteří preferují těch 28/35/50 mm které jim ten foťák může dát. Kdo fotí jen těmito ohnisky, nebo jen některým z nich (a je jich víc než by člověk myslel), dostane všechno co pro svou práci potřebuje na stejné úrovni jako nejlepší CSC Fuji. Ona ta výbava totiž obsahuje atributy které jsou lákavé jak pro moderního fotografa, tak pro klasika zvyklého na film - podívej se na dnešní trh a najdi druhý tak pohodlně ovladatelný kompakt s velkým hledáčkem (včetně optického), rychlým ostřením včetně fázového, brilantním objektivem, skladností do kapsy (do větší se vejde), odpovídajícím výstupem, a náležitou cenou. Ricoh GR a Nikon Coolpix A jsou levnější, s příbuzným senzorem, ale zbylou výbavou moc konkurovat nemůžou a oba jsou 28 mm což není až tak vyhledávané ohnisko jako 35. Leica X s 16 MPx APS-C senzorem je bez hledáčku, hůř vybavená, a za padesát tisíc. Sony RX1 je superkompaktní FF, bude mít lepší výstup, ovšem za sedmdesát tisíc, a ještě se musí dokoupit externí hledáček za dalších dvanáct tisíc - poměr ceny určitě neodpovídá poměru výkonu.
Pro nás běžné všestranné fotografy je to dost nepředstavitelné vyjít s jedním ohniskem, ale není to vůbec neobvyklé, řada fotografů fotí jen aranžované nebo stálé scény a víc nepotřebují. Občas určitě dojde i u X100 k emoční koupi, to se stávalo hlavně u eska (zajímavé u staré pomalé původní verze se "seklo" jen pár lidí) a u každého produktu se najdou jedinci kteří si jím chtějí potvrdit status, ale zrovna X100S/T nejsou jen o image ale i o skutečných kvalitách - prostě to dobře funguje a fotí, a vysoká cena si dost dobře vysegregovala většinu fintilů co se s tím chtěli jen promenovat.
A vezměme si současnou situaci, nový model X100T. Pokud bys chtěl odpovídající CSC řešení od Fujifilmu (a kdo jde do řady X100 dělá to kvůli té technice, výstupu a zábavnosti), jediná výbavou a schopnostmi (když vypustíme z počtu objektiv) odpovídající je momentálně X-T1. To je přes třicet tisíc za tělo. A k tomu potřebuješ náležitý objektiv, 23/1.4 za víc než dvacet tisíc. To už jsme na cca 55 papírech za sestavu parametrově a schopnostmi odpovídající X100T, která bude ovšem skoro dvakrát těžší a cca třikrát objemnější (třiadvacítka je jeden z největších a nejtěžších objektivů XF, hotové sklenářství). U X100S to bude o něco levnější, tam je ekvivalentní i X-E2, takže by to stálo cca 40 tisíc, ale velké a těžké by to bylo stejně.
Plus další atributy důležité pro řadu fotografů - série X100 je nenápadná hlavně v černé barvě (hele, fotí kompaktem), naprosto tichá, a díky centrální závěrce může synchronizovat blesky až do 1/4000 bez omezení (systém blesků má Fuji silně zanedbaný a kdo je potřebuje nemá to lehké, neznají ani dálkové odpalování ani vysokorychlostní synchronizaci, jen stovky ji z principu konstrukce zvládají).
Jsou to prostě přístroje ke kterým si člověk musí záměrně najít cestu, které dají hodně když s nimi umíš, které nejsou na cokoliv ale zvládnou toho víc než by člověk čekal, nenajdeš je v Electroworldu a musíš pro ně být opravdu rozhodnutý a mít to dobře promyšlené - prostě pokud možno do toho neplést prostou lidskou touhu mít je. A pokud to chceš čistě technicky, tak jinde nedostaneš takový soubor schopností, výkonu a vlastností v kompaktním těle za takovou cenu. U ostatních velkosenzorových kompaktů (APS-C a výš) nemůžeš počítat s fázovým ostřením (které dost dobře zvládá pohyblivé cíle), vestavěným hledáčkem, elektronickou závěrkou pro maximální využití světelnosti, nemluvě o úrovni ovládání a možnostech nastavení. Takový Ricoh GR je velice výkonná a opravdu kapesní věcička, moc pěkně fotí, ale je to povahou opravdu kompakt. Coolpix A jsem teď viděl za jedenáct tisíc, což je malá část původní haluzové ceny, ale to není nějak extra nadprůměrný stroj. A pak už jsou jen ultraspecifické Sigmy DP a extradrahé Leicy, případně Sony RX1 pro ty co neví co roupy a zlaté vidle na peníze už jim připadnou out.
Hlavně to všechno je trochu mimo představivost běžného fandy do focení který chce spíš obsáhnout víc témat, a potřebuje univerzálnost za rozumnou cenu. Přece jen logický postup a přemýšlení o vynaložených prostředcích je nám vlastní.
rousini (738)|1.1.2015 12:59
No popsal jsi to výstižně. Být to za totáče v Tuzexu, tak by člověk neváhal. Dnes je to ale docela investice a za 1/2 roku někdo zase vyrukuje s něčím jiným Must have. A pak? Objektiv nedokoupíš, tělo nevyměníš... Ale zase, když ji miluješ a navíc je to skutečně dobré. Je to fakt srdcovka.
Z mého racionálního pohledu to je doplněk pro člověka, který nechce dělat ústupky ani v turistickém zavazadle anebo ví, jaké žánry fotí a dovede s tím vyjít. No já jsem se ještě ani nevycvakal na m43, takže to budu dál po očku sledovat a třeba si jednou řeknu fakt stačí ta svoboda jednoho ohniska :idea
silverrhino (84)|1.1.2015 17:01
Hezky jsi to napsal, Sakini ;-) Když tak o tom přemýšlím a byla zde nastíněna zmínka o m43, tak dobrou volbou může být také panasonic gx7+20mm/f1,7 za 24990,- v akci ... je to užší ohnisko, ale má dobrou světelnost.
Jinak je pravda, že dostaneš za své peníze asi jediný stroj na trhu, který nabídne tyto vlastnosti a užitnou hodnotu (X100T). Navíc skoro všude dávají k x100s i x100t krásné kožené retro pouzdro a třeba k sony rx100 III se musí dokupovat, cena je přes 2000,- a není to ani kůže !!
Sakini (1174)|1.1.2015 18:54
Alternativních sestav podobných vlastnost se určitě dá udělat několik, a i za výrazně míň peněz, je to pak jen o tom co komu stačí a co reálně potřebuje. A ty jejich pouzdra jsou opravdu dobrá a vydrží.
silverrhino (84)|1.1.2015 19:48
Akorát ten GX7 výrazně víc šumí a při iso 1600 se boří kontury a slévá se to celé ve vodovkové omalovánky ... aps-c jsou hooodně napřed proti m43
rousini (738)|1.1.2015 20:51
Já jsem m43 uvedl jako systém se kterým cvakám, naprosto okrajově mimo kontext vlákna. Nedával jsem zde žádný tip k zamyšlení jako alternativu nebo konkurenta...
silverrhino (84)|2.1.2015 07:33
Jo, vždyť jo, já jsem to jen tak porovnal s aps-c. Protože teď je v akci ten panasonic ...
silverrhino (84)|3.1.2015 22:30
Tak nam to tady nejak utichlo. Nikdo nemate zadne novinky ohledne x100s/t?
Sakini (1174)|3.1.2015 23:17
Teď moc žádné nečekej, s novinkami generálně se startuje v pondělí spolu s CESem, jsem zvědavý jestli něco vytáhne Fuji. Ale řady X100 se nic týkat nebude (určitě ne nějaké výrazné slevy).

Když už se tady probíraly ty jpegy, tak pro zajímavost https://www.flickr.com/photos/theadventurouseye/sets/72157650021297872/ - i X30 jako profikompakt s dnes vysmívaným 2/3 X-Trans senzorem (uvedli ji současně s novými jednopalcovými kompakty, a každý o ní mluvil jako o neprodejné) umí dost solidně fotit, hlavně do jpegu kterých je v albu většina na různá nastavení, včetně vysokých citlivostí. Není to vůbec špatné.
rousini (738)|4.1.2015 08:56
Včera jsem si u Škody oba osahal. Teda X100 měli vystavenou jen v S-kové verzi. V ruce mi chyběl trošku výráznější grip, ale jinak zpracování bez chyb. Jenom zacvakání clonovým kroužkem postaví technikovi do pozoru chlupy po celém těle a kromě otáčení s rozumnou silou aretace ani setina vůle. Protože tu Fuji trošku šmíruju, tak jsem si prohlídl i X30. Fajn přístroj, jen mi to přišlo na kompakt, resp. doplňkový aparát málo skladné. U X100 bych to skousnul kvůli APS-C...
silverrhino (84)|4.1.2015 18:16
Já si půjdu asi vyzkoušet na Černý Most v Praze tu Tčkovou verzi, tu jsem tam viděl vystavenou, ale uvidím ještě. Mají ji ve fotolabu ve vestibulu. Ale i třeba v megapixelu v Holešovicích ...
Sakini (1174)|4.1.2015 18:52
No to jsem zvědavý na dojmy :-))) jestli tě to stáhne.
silverrhino (84)|4.1.2015 19:31
No to nevím, je to dost peněz, ale lákavé to je, to bez debat. A hrát si s hloubkou ostrosti u kompaktu je zážitek :-))
Komo (840)|4.1.2015 22:46
Aj keď tie hrátky zasa až také veľké nebudú. S predsádkou by to bolo lepšie.
silverrhino (84)|5.1.2015 10:53
Ty predsadky jsou skvela vec, Ta dlouha, s tim pujdou dobre portrety. A ta draha siroka, tu asi ozelim
metatron123 (166)|5.1.2015 11:01
Nakolko ta dlha predsadka vplyva na kvalitu vystupu ?
silverrhino (84)|5.1.2015 13:06
Je zachovana svetelnost i kvalita, tak na 95%, aspon podle fotek na netu, kdyz to tele recenzovali. A rikali, ze i to zpracovani je skvele
rousini (738)|5.1.2015 13:48
Bral bych to, jak to upekli. Jedna předsádka naširoko, druhá do dálky... Nepotřebuji radši X-E2?
Sakini (1174)|5.1.2015 14:34
Nooo, pořád ty předsádky jsou levnější než celé objektivy. X-E2 je momentálně ve výborné akci s 18/2 za dvacet tisíc, k tomu 23/1,4 a 35/1,4 aby to bylo pohromadě - a jsme dost přes padesát tisíc, spíš už lízáme šedesát. Opticky o nic extra horší s těmi předsádkami, a nesrovnatelně menší řešení.
silverrhino (84)|5.1.2015 15:15
Tu sirokouhlou skoro nikde nemaji ale skladem ... jen na objednani, a to kdo vi jestli ...
rousini (738)|5.1.2015 17:21
FUJI X100T nejlevněji za 32 k tomu široká, levnější předsádka za 9 a ta dlouhá je údajně dražší. O nějaké skladnosti já ti nevím Karle...
Těla jsou stejná a předsádky ten objektiv docela zmohutní. Ale nechci být za rýpala, jen prostě srovnávám. Taky si nemyslím, že je nutné vlastnit 3 objektivy v rozpětí ohnisek 27-53mm eq.
silverrhino (84)|5.1.2015 17:35
Široká je dražší, ta stojí těch 8990,- a tele je levnější, ta se prodává za 6990,-
Sakini (1174)|5.1.2015 18:33
A nakonec už to je o individuálním výběru a plánech k použití, kdo chce i delší ohniska musí jít do CSC. Proto je vidět podstatně víc uživatelů X-E2 než X100S/T, i kdyby jen s jedním dvěma objektivy - co kdyby se něco změnilo a bylo potřeba přidat jiný objektiv? Tou skladností jsem myslel X100 na krk v pouzdře a předsádku do kapsy, ale to by se samozřejmě odvíjelo od ročního období a podmínek/oděvu. Každopádně jednoduché to není, ne jako výběr nejlevnější zrcadlovky ve slevách.
silverrhino (84)|5.1.2015 19:19
Ty jo, jak si pořád o té X100T něco hledám, něco čtu, pořád koukám na fotky z ní a tak, tak začínám být tou x100t docela zaplavený, a to jí ještě ani nemám ... :-/
silverrhino (84)|5.1.2015 19:49
Tedy ne že by mě to jakoby omrzelo, ale zevšednělo. Denně na ní myslím, pořád o ní čtu ...
rousini (738)|5.1.2015 20:27
Hmm, prostě kofola :inlove
Komo (840)|5.1.2015 20:36
Tak to už je láska. Zaľúbil sa chlapec,tak už sa to stalo.
No čo. V konečnom dôsledku ťa tá Fujinka nevyjde až tak draho. Kreditku pýtať nebude, na nákupy s ňou nebudeš musieť chodiť a ak sa s ňou budeš náhodou niekedy rozchádzať, nemusíš ju vyplácať.
Sakini (1174)|5.1.2015 22:11
Co vyplácet, ještě ti dá slušné odškodné ;-)
silverrhino (84)|6.1.2015 10:04
je to láska, ale trošku dražší, tedy aspoň pro mě :-))
silverrhino (84)|10.1.2015 12:17
Tak pořád přemýšlím nad fotoaparáty, a viděl jsem krásný Panasonic GX7 s objektivem 20mm/f1,7 za 24 990,-, tak si říkám, zda to není výhodnější než ten fujifilm x100t. Když budu hledat, najdu k tomu v bazaru i ten seťák 14-42mm za dobrou cenu. Fuji má sice ještě ty předsádky, ale ten panasonic má výměnné objektivy a není o tolik větší ... Jen si říkám, abych nekoupil ten panasonic gx7 a nevyšel zkraje roku nástupce olympusu om-d e-m5, který má být přelomový. Panasonic nástupce zatím nepředstavil, za gx7
Sakini (1174)|10.1.2015 12:48
Pokud si myslíš že to bude srovnatelné, tak proč ne. Senzor sice nedosahuje takového výkonu, ale kombinace je to výkonná, a proti ergonomii a výbavě není co namítat. Plus možnost dalších objektivů.

Jen je otázka jestli v dohledné době GX7 vesele nezlevní, už je značený v zahraničí jako ukončený, v únoru by Panasonic měl uvést GF7 a v průběhu roku se možná objeví i nějaký nový GX. Jen s tím novým E-M5 II bych zase tak moc nepočítal jako s revolucí, měli by ho uvést taky v únoru (už má i zaregistrované reálné jméno), a zatím to nevypadá na nic extra nového. Senzor má být stále stejný, dokonce i hledáček, dostane samozřejmě wifi a možnost tetheringu, ale kromě té báje o 40 MPx snímcích skládaných pomocí posunu senzoru žádné nové schopnosti známé nejsou (a bůhví jestli to bude s tím skládáním pravda), ani video zřejmě nebude mít extra nadstandartní schopnosti (4K sotva, když ho nedostala ani E-M1). Velký rozdíl má být v designu, který se prý hodně přiblíží kinofilmovým Olympusům OM.
silverrhino (84)|10.1.2015 14:02
Jo, asi se vyplatí počkat na ten olympus EM-5 II, protože GX8 přijde až za dlouho a s tím skládáním snímků to vypadá dobře
Sakini (1174)|10.1.2015 17:24
Jen si připrav ty drobné co jsi původně měl na X100T, a ještě přišetři - jak známe Olympus, dá se očekávat prémiová cena.
silverrhino (84)|10.1.2015 17:34
Já myslel, že s objektivem třeba 14-42mm bude ten nový olympus tak za 30000,-. Jako že ještě ušetřím, než kdybych vzal tu x100t
Sakini (1174)|10.1.2015 19:02
Dnes máš E-M5 se seťákem za cca 24 tisíc - po třech letech od uvedení. Sice startoval na třiceti, ovšem zásadně bude záležet na tom jak to bude vnímat sám Olympus. Pokud jako učesání předchůdce, může klidně cena ležet blízko současné ceny starého modelu (viz E-PL7). Pokud s ním bude dělat "díru do světa" a prohlašovat ho za jejich "newest & best", tak si podrž peněženku. Ale na přehánění je brzo, za měsíc uvidíme.
silverrhino (84)|10.1.2015 19:15
Hlavně aby neměl low-pass filtr a měl ostré fotografie tím pádem. Jinak doufám, že tedy bude dvojka jen pouhou evolucí, která přístroj zbytečně neprodraží
Sakini (1174)|10.1.2015 20:20
Tak na to už výrobci přišli, že AA filtr při dnešních rozlišeních už není potřeba a moire moc nehrozí, ale v případě m4/3 bych se o to až tak nerval, E-M1 která ho nemá dokáže vyvinout slušné moire na správných místech (a proklamovaná redukce moire při zpracování asi tak moc nefunguje)...

http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m1/FULLRES/YP1010007.HTM krásná barevná síť na zaostřené části fasády

Ne že by to bylo něco nemožného u jiných senzorů, ale třeba Nikon D7100 který filtr taky nemá odolává mnohem lépe, a jeho odstranění byl rozumný krok. Samozřejmě ve většině situací to buď nehrozí, není to problém, nebo se to dá v počítači spravit. Jen chci říct že radši aspoň slabý filtr u 16 MPx m4/3, a na ostré fotky je třeba se vybavit správným sklenářstvím. 25/1.8, 17/1.8, 45/1.8, a foto bude jako víno.
rousini (738)|10.1.2015 22:27
No myslím, že E-M5 II s 40MPx nebude žádná liodovka. Sice to nebude přímo na čipu, ale asi si to Olík nechá zaplatit. Sám jsem na ten nápad zvědavý. Jenže dnes je doba taková, že vše jde furt rychleji dopředu a než zjistíš info o novince už se mluví o nástupci...
Takže moje rada je vybrat něco, co tě uspokojuje a dál to nehrotit :cool:
Milan Šurkala (3381)|11.1.2015 00:28
[QUOTE=silverrhino;36071]nevyšel zkraje roku nástupce olympusu om-d e-m5, který má být přelomový. Panasonic nástupce zatím nepředstavil, za gx7 [/QUOTE]

Nástupce OM-D E-M5 vyjde už příští měsíc na CP++. Bude mít stejný 16MPx snímač, ale navíc má mít speciální osmiexpozici, která z toho udělá 40MPx snímek (MultiShot jako na Hasselbladech). Cena bude z počátku určitě poněkud vysoká, takže na to pozor. Nástupce GX7 nevím, zatím se mluví jen o řadě G a GF.
Komo (840)|11.1.2015 09:54
silverrhino, rýchlo ťa ťá láska prešla .