Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Výměnné objektivy: jaký pokročilejší foťák

Neregistrovaný (0)|8.1.2015 15:45
Tazatel: Monika

Znění dotazu: Zdravíčko,

mám nyní olympus pen mini a focení mě baví, proto se chci posunout level dál.

Uvažuji nad koupí lepšího fotoaparátu - vyhlídla jsem si:
Olympus pen 6
Olympus pen 7
Olympus XZ-2
Olympus Stylus 1

Chci zůstat u Olympusu, protože na něj mám dokoupen blesk a další příslušenství, ale nevím, který z těchto foťáků vybrat.

Na penu 6 se mi líbí pancake objektiv, ale má pouze výklopný LCD.

Zato PEN 7 už je jiná třída - líbí se mi otočný LCD, protože často cestuji s lidmi, kteří fotit neumí. Takže když chci zachytit i partu při cestování, nejsem na fotkách já (pokud předám foťák někomu, tak jsem rozmazaná já nebo hlavní objekt).

Stylus 1 má tu výhodu, že se nemusí měnit objektivy, ale nevím, jak je na tom s výstupem fotografií.

Fotím:
cestování, krajinky, portréty, ale i rodinné akce a našeho psa.

Nechci nic dražšího než 15.000,-

Poradíte mi?:)

Fotovýbava, které se dotaz týká: Olympus PEN 6, Olympus PEN7, Olympus Stylus 1
rousini (738)|8.1.2015 16:02
Kup si bazarový plnotučný tělo (E-P5, OMD) a slušný objektivy.
Kissofdark (95)|8.1.2015 16:30
Stylus 1 jsem v ruce neměla, ale podle parametrů ma menší snímač oproti penům a také nemá otočný displej (má ten výklopný). XZ-2 má kamarád a fotí s ní úžasné fotografie, ale začalo mu vadit, že má jenom 4x zoom. U penů si dokoupíš objektiv, který ti sedne;)
Komo (840)|8.1.2015 16:39
Čo to znamená o level? Čo vlastne chceš? Lepší obrazový výstup, lepšie ovládanie?
E pl7 nemá otočný displej.
Sakini (1174)|8.1.2015 20:18
Pokud máš nějaký E-PM a chceš něco víc, tak kompakty Olympus nebudou ten správný směr. Stylus 1 i XZ-2 mají v podstatě stejnou techniku v základu a liší se objektivy a dalším hardwarem, XZ-2 (samozřejmě velmi dobrý kompakt) ti oproti penu moc nepřinese a spíš brzo narazíš na limity senzoru, Stylus je velice univerzální věc s velkým hledáčkem, u obou máš výhodu světelnějšího objektivu ale ten ti zřejmě úplně nevykompenzuje nižší limity malého kompaktního senzoru když už znáš a používáš schopnosti penu, respektive jeho 16 MPx senzoru.
Takhle, od Olympusu můžeš momentálně koupit v podstatě cokoliv a dostaneš stejný základ - ten samý senzor a to samé rychlé ostření, takže to pořád bude to na co jsi zvyklá, a lepšího obrazového výstupu se nedočkáš. Rozdíly můžou být v ovládání, výbavě a dalších schopnostech. Když si vedle sebe postavíš E-PL5, E-PL6 a E-PL7, zjistíš že je to vlastně jeden a ten samý foťák pokaždé o něco pozměněný a jinak vybavený. Šestka se od pětky liší jen opravdu minoritně, a sedmička je jen přebalená s wifi a jinak výklopným displejem (mimochodem tu selfie polohu displeje umí i starší modely, ale nevyklápí se dolů jako u sedmičky ale nahoru). Každopádně tyhle modely jsou hodně podobné E-PM2, jen v jiném balení a provedení.
"Level nahoru" je E-P5, momentálně k dostání v akci za patnáct tisíc, to je vybavením úplně jiná bestie, sice neumí překlopit displej na selfie ale jinak je to mnohem výkonnější model než malé peny a dá se na něm hodně naučit. A s partou se můžeš vyfotit pomoci svého telefonu přes wifi, jedním dotekem. Teď je hodně zlevněný, ale jde o špičkový model který startoval na skoro třiceti tisících a je to na něm znát. Fotky v zásadě budou v stejné kvalitě jako jsi zvyklá, ale můžou být i jiné když budeš umět využít schopnosti které ten stroj má a které u malých penů nenajdeš.
A nebo se ještě můžeš porozhlédnout po bazarových E-M5, dají se sehnat za cca 13-14 tisíc, jsou to držáky a bývají většinou v dobrém stavu - to je zase jiná třída, starší model ale s bohatým ovládáním a velkým hledáčkem.
Komo (840)|8.1.2015 21:33
Za tie peniaze by som kúpil radšej kvalitné objektívy a naučil sa poriadne pracovať s tým, čo máš. Tak sa určite dostaneš o level vyššie. Aj obrazovým výstupom.
Sakini (1174)|8.1.2015 21:55
To je druhá cesta - záleží na ambicích.
Komo (840)|8.1.2015 22:06
Omylom som sem dal duplicitný príspevok a nejde zmazať.