Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Sigma 17-70 náhrada?

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    36
    Fotografií
    6

    Ahoj všem,

    v nynější době mě začala pronáslevat myšlenka upgrade stávající sigmy 17-70
    je to přesně tenhle model (ta nejstarší verze)
    http://www.fotoradce.cz/objektivy/si...igma-cislo0318
    za něco lepšího (pokud něco do limitu 7000kč seženu)
    máte nějaký nápady na lepší objektiv, nebo je blbost tenhle měnit?..
    Přijde mi hlavně že mám fotky docela neostré .. i když se snažím fotit na krátké časy

    díky za tipy a rady
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Do limitu 7000,- se obávám, že nic lepšího neseženeš...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    S trochou štěstí možná nějaký starší Tamron 17-50 v některé ze starších verzí, ten se prodává už za pět a ostřejší bude (po přiclonění) určitě. Ale ideální řešení to není, a bůhví jaké jiné divočiny přinese co se týče mechanického stavu a spolupráce s tělem. Chce to důkladně vyzkoušet před koupí, na Paladixu jich je dost.
    Jinak je taky zásadní proč ti fotky připadnou neostré, jestli je to objektivem (není to žádný přeborník ostrosti) nebo něčím jiným.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    36
    Fotografií
    6

    hm, tak pokud se nedá sehnat poznatelně lepší obektiv ani z druhé ruky do 7000kč tak to asi nebudu řešit .. kdyžtak koukni na moje fotky v galerii konkrétně to subaru, případně i zkusím něco vyfotit nebo projít co mám a dát do galerie fotku kde to bude patrnější... třeba jen neumim fotit
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    No podíval jsem se, tam to už naráží na limity techniky, používat tuhle Sigmu (a vlastně kteroukoliv 17-70) na 2.8 nemůže udělat nic jiného než co je vidět. Když je zacloněno na 5.6 je rozdíl vidět (Hvězda), tam to zase stíhají omezení těla. Tvůj objektiv každopádně potřebuje clonit, a i tak má své meze, Tamron 17-50 je na 2.8 taky měkčí ale po přiclonění bude jednoznačně ostřejší. Na pohyblivé cíle to je zase jiná kapitola, tam to chce mít aspoň trochu v rukách, a levnější objektivy nikdy nebudou dost rychlé aby tu práci udělaly samy. Bude to tak trocha od všeho, ty ruce i ta technika, s obojím se dá něco dělat.

    http://www.paladix.cz/bazar/index.ph...7-50&wq=&uid=0
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    36
    Fotografií
    6

    aha, jasně ta clona no s tim pořád bojuju (je lepší dát třeba vyšší iso, krátkej čas a vyšší clonu pro ostrou fotku při zachování světlosti?)
    díky za radu... prosímtě vím že to je asi z cesty ale nevěděl bys jakou clonu +- volit dle 17-70 rozsahu aby to byl optimální poměr pro ostrost?...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    U tvého objektivu je maximální ostrost cca na cloně 8, úplně bych se vyhnul 17 mm na 2.8, pak samozřejmě taky záleží na způsobu ostření aby bylo zaostřeno přesně, automatický výběr bodů na to nebude ideální. Čas záleží na tom co bezpečně udržíš, to si musíš zjistit v praxi, podle teorie by to měla být převrácená hodnota ohnsikové vzdálenosti (přepočtené na kinofilm). Tedy při tvých 70 mm by to měla být 1/112, ale každý máme jinak pevné ruce. ISO bych pak pro začátek nechal na automatice, minimálně dokud nepřijdeš na to kolik typicky potřebuješ, stejně jako volbu času, čili fotit na prioritu clony a sledovat jaké časy se volí. S citlivostí bych to u 500D nepřeháněl, rychle roste šum a ten taky má razantní vliv na kvalitu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    36
    Fotografií
    6

    jasně, díky, otestuju to a třeba pak celou koupi přehodnotím...na tu prioritu clony jsem fotil jen pár fotek nemam to moc vyzkoušený - takže to budu testovat. Z jinýho soudku -- osobně se mi některý fotky zdají dost "vyblitý" je nějaký nastavení který by udělalo jak se řiká zelenou zelenější a oživilo by to scénu? .. zkoušel jsem vyvážení bílé ale nějak jsem nenašel nic co bych jednoznačně prohlásil vypadá to živěji

    edit.: a je tam změna barevnýho režimu nebo jak tomu říct kde se dá definovat i uživatelsky ... tam jsem si taky nevybral nebo nevim jakou kombinaci bílé - a barevnýho režimu používat

    díky za rady
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    36
    Fotografií
    6

    ještě jedna věc co se týká focení, nevíš proč mi nejde při nastavení manuálu upravovat komp. expizice? resp se zobrazí jen něco jako rozsah ale štrafička do -2/+2 upravovat nejde.. dík za radu (u priority času/clony to jde)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    Barevný režim si můžeš uživatelsky nastavit, přidat barvu a kontrast, když už tedy fotíš do jpegu. Vyvážení bílé nech na auto. A nesnaž se za každou cenu fotit v manuálním režimu, je to zbytečné, na prioritu clony funguje úplně stejně a dopočítá to líp než ty.

    Korekce expozice v manuálu nefunguje proto, že potřebuje hýbat aspoň jednou veličinou, a když máš všechny napevno tak to prostě nejde. Umí ji jen málo foťáků, a to musí mít AutoISO v M. Takže přirozeně korigovat expozici nemůžeš když není čím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    36
    Fotografií
    6

    dobře ty barvy poladim, auto pro bílou už mi radily i jinde tzn. nebudu měnit...
    A budu fotit prioritou clony, na tom bych se rád naučil používat i korekci expozice (kterou jsem jaksi doteď úplně abstrahoval - manual to neuměl)
    za veškerý rady moc díky!

    má to focení přes prioritu clony nějakou nevýhodu o který bych měl vědět?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    740
    Fotografií
    11

    No může ti to ve špatných podmínkách nastavit čas, který způsobí pohybovou neostrost. To si musíš pohlídat s ohledem na scénu. Proto třeba focení sportovních aktivit se spíš odehrává v prioritě času nebo plném manuálu.
    Proto se vždycky před cvakem musíš mrknout na okamžité hodnoty, jestli jsou akceptovatelné nebo s něčím pohnout (ISO...).
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    A hlavně je dobré nestudovat fotky v plném 100% zobrazení. To jsou fotky i z těch nejlepších poťáku zdánlivě mázlé. Jestli myslíš zrovna tohle subaru http://www.digimanie.cz/galerie/show...ageuser=257327 tak pokud máš ještě RAW, tk s tou fotku jde ještě krásně pracovat...
    Takhle jde například upravit i JPG - A šlo by to určitě ještě líp
    Ono to chce nejen umět ovládat foťák, ale i následný soft pro úpravy... Určitě bych ještě ten objektiv nezatracoval a zkusil zapracovat na samotném focení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    36
    Fotografií
    6

    takhle vypadá ta fotka ostřeji, pěkné.. díky za rady a co používáš za software na úpravu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Tak na JPG používám Gimp na RAWy pak Buď Corel Aftershot Pro nebo RawTherapee. Úprava toho subaru byla udělaná v Gimpu a trvala cca 1 minutu...
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. náhrada za Panasonic FZ 38
    Od markos9 v sekci Kompakty
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 10-03-2014, 15:45
  2. Sigma 50-150 F2.8
    Od Rellik v sekci Objektivy
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 03-02-2014, 20:06
  3. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 17-11-2013, 13:29