Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Profi kompakt pro rodinu - prosím doporučte

leona5 (6)|9.7.2015 13:02
Dobrý den,
ráda bych poprosila o radu při výběru rodinného fotoaparátu. Jsme amatéři, ale moc se nám líbí fotky ze zrcadlovek. O zrcadlovku ale zatím nestojíme (teprve se učíme). Proto bychom rádi foťák do 10 000 Kč, který by uměl kvalitně fotit (i za šera, v horších světelných podmínkách atd.) i na plně automatický režim, rozostřit alespoň lehce pozadí, zvládnul by fotit např. děti v pohybu, natáčet video a měl stabilizaci obrazu. Budeme jej využívat hlavně na focení rodiny a při cestování.

Také se chci zeptat, jaký zoom u foťáku pro takové potřeby stačí? Měli jsme Nikon Coolpix S560 a fotili jsme i se starším ultrazoomem od Panasonicu, ale fotky z něj při větším přiblížení byly nepoužitelné pro rozmazání. Oba nezvládali focení za šera a ani v místnosti to nebylo idelální.

Koukali jsme na Canon Powershot G16 nebo třeba Panasonic Lumix LX7...

Předem děkuji za rady a doporučení.

Leona
leona5 (6)|10.7.2015 11:47
Děkuji za odkaz.

Přečetla jsem už mnoho recenzí a stále si nějak nemohu vybrat.

Moji favorité jsou tito:

Fujifilm Finepix X30
Sony Cyber-Shot DSC-RX100
Canon PowerShot G16
Panasonic Lumix DMC-LX7

Mohu poprosit o názory, do kterého byste šli a proč?

Ještě jednou děkuji.
Komo (840)|10.7.2015 13:44
Rx 100. Veľký výkon v malom tele.
leona5 (6)|12.7.2015 09:49
Jeste jednou dekuji. Rada bych se jeste zeptala,kdybych se rozhodla trochu navysit castku, jaky nazor mate na fotoaparaty Canon PowerShot G7X nebo RX100II, popripade jeste Panasonic Lumix DMC-FZ200? Nebo doporucite nejaky jiny?

Dekuji.
Petr Be. (211)|12.7.2015 12:45
Všechny jmenované stroje jsou moc dobré, a každý je v něčem lepší, než jiný.
Pokud rozpočet dovoluje, a nepotřebujete fotit makro, doporučuju se držet velkých snímačů. Výsledky jsou prostě někde "jinde".
Tedy počínaje Sony RX100, Canon Powershot G7X (považuju ho za lepší než RX100 II), a vůbec by nevadila koupě kompaktu s výměnným objektivem, který se alespoň do začátku prostě a jednoduše nebude měnit. Tyto stroje nabídnou tak dobrý výstup, že si dovoluju tvrdit, že jejich kratší objektivy (zoom) skoro úplně nahradí delší zoom kompaktů, protože výstup je tak kvalitní, že stačí jen z obrázku vyřezávat co je potřeba, pokud dosah nestačil, a kvalita bude srovnatelná s kompaktem i po výřezu. Bez výřezů pak je kvalita podstatně lepší. Cena strojů je kupodivu podobná. U kompaktů s velkým snímačem se zkrátka platí za miniaturizaci a za to, že jsou mladé a ještě poměrně moderní, cool a in. Tolik výkonu za peníze ale nedodají.

Z kompaktů s výměnnými objektivy stojí za zmínku Samsung NX3000, NX300, Olympus řada PEN, třeba E-PL6, Panasonic řada GM, Fujifilm X-A2.
Nicméně pokud se Vám do zrcadlovky nechce jenom proto, že se bojíte možností a nastavení, tak i zrcadlovky nabízí prakticky tu samou automatiku a poloautomatiku jako kompaktní fotoaparáty, a také scénické režimy, takže vlastně ani není čeho se bát.
Teď jsem viděl v electroworldu Canon EOS 100D myslím za 9000Kč. To není špatné. K tomu velmi dobrý setový objektiv 18-55 IS STM, a bylo by "vymalováno".
Ten stroj jsem měl, a na danou práci ho rád doporučím.
leona5 (6)|14.7.2015 11:16
Děkuji mnohokrát rozsáhlou odpověď.

Prohlédla jsem si všechny fotoaparáty,o kterých jste se zmínil a začínám uvažovat o té zrcadlovce Canon 100D. Upřímně, kategorii zrcadlovek jsem přeskočila,protože jsem si myslela,že pro mě,jako pro amatéra je to moc náročné. Ale asi změním názor.

Jen bych se ráda ještě zeptala,zda do začátku stačí zmiňovaný setový objektiv nebo je lépe přikoupit i nějaký světelný?

Ještě jednou děkuji.
Komo (840)|14.7.2015 15:31
Stačí. Ak sa s tým časom naučíš fotiť, prikúpiš podľa potreby ďalšie veci a objektívy. Alebo zistíš, že sa ti to hebedo nechce nikam vláčiť, predáš ho a kúpiš kompakt.
leona5 (6)|14.7.2015 17:18
Děkuji.

A teď ještě snad poslední dotaz. Dneska jsem byla fotoaparáty omrknout naživo. Prodejce mi sice doporučil Nikon D5200 s objektivem 18-105mm, ale to je pro mě jednak příliš nákladné a také strašně těžké. Pak mi ale doporučil místo Canonu 100D Nikon D3300 se setovým objektivem. Co je podle vás lepší? Do čeho mám jít? Tvrdil mi,že Nikony mají lepší objektivy.

Děkuji mnohokrát.
Pavel Matějka (394)|14.7.2015 18:28
Nevím, jestli objektivy, ale rozhodně mají lepší snímací čipy.
Petr Be. (211)|14.7.2015 20:14
Nikon rozhodně NEMÁ lepší objektivy (ani setové, ani jiné) obecně. Nějaké kusy ano, jiné zdaleka ne. Nikon D3300 má sice lepší snímač, ale nedovolil bych si tvrdit, že je to lepší stroj. Není. Oba (Canon i Nikon) mají své pro a proti. Canon je takový "profi" v tom, že všechna nastavení jsou velmi logická a relativně po ruce. Nikon má lepší snímač, a nižší řady cílí na začátečníky, kde některá mírně pokročilá nastavení jsou zakopána v menu, chybí úplně, nebo nejsou tak přímá.
Na tohle se nedá přímo nic doporučit. Jedině snad to, jít do krámu, a oba stroje vyzkoušet, který padne lépe do ruky, a který přijde srozumitelnější na ovládání. To má větší váhu, než nějaké drobnosti a to, který stroj je papírově o malý kousek lepší. Oba jsou za tu cenu SUPER. Nikon D5200 je o třídu výš. Stojí víc, a je to celkově lepší stroj. Otázka peněz. Nebál bych se doporučit jakýkoli z těch strojů.
Komo (840)|15.7.2015 07:46
[QUOTE=Petr Be.;38663]Jedině snad to, jít do krámu, a oba stroje vyzkoušet, který padne lépe do ruky, a který přijde srozumitelnější na ovládání.[/QUOTE]
To je pravda.Akurat ze taky uplny zaciatocnik vobec nevie co ma vlastne na tom skusat a co to vlastne znamena to zrozumitelnejsie ovladanie. On nevie, co je pre neho dobre, lebo o tom nic nevie a nema ziadne skusenosti. Este tak to padnutie do ruky sa vuskusat da. Drzal som raz niektoru z low endovych zrkadloviek a ta mala medzeru medzi gripom a objektivom taku malu, ze sa mi tam prsty nevosli. A velkost ruky mam priemernu.
Petr Be. (211)|15.7.2015 21:18
Komo: Souhlasím, ale s tím se nedá tak moc dělat. Pokud má začátečník zájem, měl by se něco nabiflovat, a aj tak bude první koupě stroje tou zkouškou, kde zjistí, co potřebuje. Jinam to nevede. Až teprve po koupi lepšího stroje a naučení se na něm opravdu zjistí co potřebuje, a žádné forum to nevyřeší.
leona5 (6)|15.7.2015 21:57
Děkuji ještě jednou za reakce.

Je mi jasné,že žádné fórum nevyřeší,co bude komu vyhovovat. Ale pro mne,jako pro naprostého začátečníka,byly vaše odpovědi velkým přínosem v tom smyslu,že mi pomohly zorientovat se na trhu a ujasnit si,o co vlastně stojím. Přístrojů je spousta a zároveň je také dost rozporuplných recenzí. Velmi si cením osobních doporučení,proto jsem sem také napsala.

Konečné rozhodnutí ještě nepadlo,ale i tak ještě jednou děkuji za váš čas.