Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fotoaparát do 6000

Misa610 (7)|14.7.2015 07:32
Dobrý den,
potřebuji poradit s výběrem foťáku do 6000. Jezdíme hodně po výletech, takže aby byl vhodný pro focení krajiny, zvířat atd. Také často jezdíme na různé letecké dny, tudíž aby byl alespoň trošku schopný vyfotit nějaké to letadlo jak na zemi tak i ve vzduchu ( to bych chtěla ale asi moc :-D ). S tím také souvisí to, aby měl dostačující zoom. Jinak fotili bychom pouze ve dne. Předem moc děkuji za různé tipy, protože jakožto amatér se ve výběru, alespoň trošku kvalitního foťáku, vůbec nevyznám :-)
kultus (1295)|14.7.2015 16:51
Malo malo penez, uz jen kvuli tem letadlam se neda nic moc nabidnout za 6K. Na zemi se k nim dostanes a stacil by treba i ten nikon 1, ale ve vzduchu potrebujes zazoomovat a aspon trochu rychly a spolehlivy AF. To je tezko v tehle cenove kategorii, navic potrebujes pro aspon trochu ostre fotky hodne kratky cas, takze i dost svetla a s tema svetelnostma co nabizeji levne kompakty to neni zadna hitparada, ISO povali nahoru a je to. Slevis z neceho? Z tech UZ max nejaky nikon P520, mozna panasonic. Sony UZtka se mi moc nezdaji hodne patlaji a olympusy jsou uplny des. Za mne treba FZ200, ale uz je cenove trochu jinde. mozna i velikosti
Misa610 (7)|15.7.2015 06:54
Děkuji za odpověď. Je mi jasné že 6 tis. je asi hodně málo co bych po foťáku chtěla. Vůbec se ve výběru neorientuji, proto jsem se ptala zde. Jinak ten Panasonic vypadá dobře, ovšem už je mimo cenu ( což se dalo čekat ) . No budu muset ještě vše zvážit. A ještě jednou díky :-)
ka.mik1 (71)|15.7.2015 10:11
Pokud je Panasonic FZ200 mimo cenu, zkuste FZ72. Neházel bych flintu do žita, užijete si s ním spoustu legrace. Podle mne splňuje vše co si přejete a navrch dává i hezké video. Používám ho na krajinu, makro, momentky, ale i na letadla jak na zemi na leteckých dnech, tak solidně zvětší letadla klidně i ve 13 kilometrech. Není moc do tmy, ale to od něj nikdo nečeká. Na to do jaké patří kategorie je to hodně dobrý fotoaparát.
Misa610 (7)|15.7.2015 12:57
Děkuji za radu. Mrknu na něj :-)
ka.mik1 (71)|15.7.2015 14:07
Mám ho, a je za danou cenu v poměru výkon/cena skvělý. Jediné co neumí a nebude umět je fotka přímo proti slunci, to udělá ve velkém objektivu odraz, ale všiml jsem si toho i na jiných ultrazoomech, takže západy sluníčka jen pokud už hodně zapadá nebo nesvítí tak intenzivně:) Překvapivě se dobře nosí a drží a video mne na tuhle kategorii překvapilo i večer na dovolené. Dneska jsem sním fotil také letadla, a když potřebuji rychle něco vyfotit, je pořád nachystaný a vím, že mi s tím objektivem nic neunikne:) Je bytelný a podle mne se Panasonic hodně snažil, a dal do něj v dané ceně to nejlepší (mimo hledáčku), aby prorazil na trhu. Nečekal jsem od toho moc, ale mile mne překvapil, v podstatě je to takový můj fotoaparát pro všechny případy i do nepohody a to ikdyž není malinký:)
Misa610 (7)|15.7.2015 16:31
A když fotíte letadla, tak přeci jen většinou svítí slunce. Tudíž jak píšete že fotí špatně proti slunci je fotka alespoň trochu "použitelná" ? :-)
ka.mik1 (71)|16.7.2015 00:23
Špatně proti slunci, jakože by jsem se přímo do něj fotoaparátem koukal, což u letadel nehrozí, jen u toho západu slunce:) Přiložil jsem pár fotek na co ho používám. Umí docela zvětšené makro, takže na kytky, pak má 20mm ohnisko takže zobrazí krajinu v případě potřeby nebo město opravdu zeširoka, neznám fotoaparát co by to uměl, a kromě klasických fotek na architekturu, města, přírodu, ho používám i na zvířata v dálce, měsíc a ty letadla. Kvalitu musíte posoudit sama:) Ale je to nutno brát jako kompromis, protože jasně že mám fotoaparát, který mi vykouzlí lepší fotku, ale ne z takové dálky, a o to tu jde. Malé letadla letí ve výšce od 2-4 kilometrů a velká 12-13 kilometrů. Takže když nejsem na letecké přehlídce, tak mi stačí zjistit znaky letadel ze spodu (SPZ letadla) a já si pak o něm třeba na netu najdu všechnu historii:) Mezi fotkami je jak A380 tak A10 Thunderbolt, a kdo by to řekl, že zrovna tohle mi poletí dnes nad domem, očima bych to nezjistil:) Ten západ slunce jsem tam dal jen na ukázku, kde se začnou projevovat fialové artefakty a jasnější západ už je má výraznější, týká se to jen fotoaparátu opravdu přímo namířenému proti jasnějšímu slunci, ne letadel co letí okolo:)

http://sympatakx.rajce.idnes.cz/FZ72_ukazky
ka.mik1 (71)|16.7.2015 01:07
Jinak ty letadla by šla vyfotit ještě lépe pokud tohle nestačí, ale je to focené z ruky, bez stativu, prostě jen jak slyšíte někde zvuk motorů, tak fotíte rychle letící letadlo a musela byste přestat dýchat a absolutně čistě sledovat jeho pohyb, což se povede málokdy:) Takže jde to s ním vyfotit ještě líp ale ne, když jsem sotva rád, že jsem to letadlo stihnul, jak prolétávalo kolem:)) Některá se totiž dost špatně hledají i očima, a chvíli trvá než z nulového zoomu zaostří při tom maximálním, ale ostří dobře:)
ka.mik1 (71)|16.7.2015 01:08
Jinak ty letadla by šla vyfotit ještě lépe pokud tohle nestačí, ale je to focené z ruky, bez stativu, prostě jen jak slyšíte někde zvuk motorů, tak fotíte rychle letící letadlo a musela byste přestat dýchat a absolutně čistě sledovat jeho pohyb, což se povede málokdy:) Takže jde to s ním vyfotit ještě líp ale ne, když jsem sotva rád, že jsem to letadlo stihnul, jak prolétávalo kolem:)) Některá se totiž dost špatně hledají i očima, a chvíli trvá než z nulového zoomu zaostří při tom maximálním, ale ostří dobře:)
Misa610 (7)|16.7.2015 06:49
Moc děkuji za ukázku fotek. Pro mě jako pro amatéra jsou fotky super :-) Rozhodně neplánuji fotit letadla v takové výšce ( i když kdoví, třeba mě to taky chytne :-) ) spíš na těch leteckých dnech, což tam většinou lítají níž. Ještě jsem se chtěla zeptat jak dlouho vám při focení vydrží baterka? :-)
ka.mik1 (71)|16.7.2015 09:56
To jsou fotky focené amatérem pro amatéry:)) Taky se tu jen chodím radit, a proto jsem rád že se Vám líbí, profesionál by to sepsul, je to prostě fotoaparát pro amatéry, ale umí toho hodně:) Natáčí i hezké video, to můj starší foťák neuměl a přidali k němu, jak čím dál zjišťuju, velmi dobrou stabilizaci a zvuk, za co by se nemusel stydět ani mnohem dražší stroj. To co má dělat dělá výborně. Já s tím chodím například do Mošnova na letecké dny, ale dokonce k němu existuje předsádka, která se našroubuje na závit objektivu a díky které by se jak měsíc tak ty letadla daly přiblížit ještě skoro jednou tolik. Nemám ji, ale viděl jsem fotky a vypadá to úžasně. Stejně tak na makro a to jdou pak vidět detaily, které u dražších přístrojů jen tak nedosáhnu. To jsem si s těma letadlama říkal taky:)), a teď moc rád sleduju letecké radary a často létají fakt unikáty:) Kdo by to byl řekl, že mi poletí nad hlavou 100 let starý historický exponát dvou bratří z leteckého muzea v Praze, my tu máme výcvikový prostor, soukromá i státní vrtulníková i klasická letiště a je pořád na nebi na co se dívat:) Někdy nejde o to udělat co nejlepší fotku, ale udělat ji, a to tenhle fotoaparát prostě zvládne na jedničku:) No je to zvláštní, baterka jak jsem se teď koukal by neměla být papírově moc silná, ale vydrží fakt hodně...buď má ten fotoaparát celkově malou spotřebu nebo je to tím, že při focení jsem si zvyknul používat hledáček, který jsem dřív nikde neměl, ale na menších kompaktech mi baterka vydržela míň:)
Misa610 (7)|16.7.2015 13:10
Tak to Vám závidím, že máte okolo tolik letišť kde se pořád něco děje. To my u nás ve městě máme jeden aeroklub, tudíž zas tolik se toho tady neděje. A když se konečně něco děje jako třeba minulý měsíc MČR v akrobatickém létání, tak někteří místní si neustále stěžují na hluk :-D (co já bych za to dala, kdyby se něco podobného u nás pořádalo každý týden :-D ) .. Hold některým se člověk nikdy nezavděčí. Vám mnohokrát děkuji za cenné rady. Nasadil jste mi brouka do hlavy. S největší pravděpodobností do tohoto foťáku půjdu :-)
sblasko (133)|16.7.2015 21:52
No nechcem nikoho drazdit, ale do 6000,- vidim moznost: posledne 2 ks v Datartu: http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/olympus-xz-10/
Zoom 26 - 130 mm, svetelnost 1.8 - 2,7, fotit sa bude cez den, takze velky senzor netreba. Viac mega by sa hodilo na vyrezy, ale hold nemozes mat vsetko.

Tak som este pozrel na heureke a lalaho: http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/nikon-coolpix-l840/ alebo toto: http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/sony-cyber-shot-dsc-hx50/recenze/#section - opticky zoom jak tyzden pred vyplatou, cena do 6 tisic, recenze treba precitat, ist do obchodu a pak vyskusat.
Pavel Matějka (394)|17.7.2015 07:11
XZ-10 je foťáček výborný, ale letadla fotit tak v hangáru. Nikon je póóómáááléééj a Sony strašně patlá odšum.
Misa610 (7)|17.7.2015 13:29
Jojo o Nikonu jsem slyšela také že je hodně hodněě pomalej...