Tazatel: Marie
Znění dotazu: Ahoj, jsem absolutní amaterka, fotím pouze pro radost. Nejčastěji teda různá zajímavá místa v přírodě, ve městě, kdyz jsme někde na dovolené. Avšak občas i nějaké lidi a tak. A teď k věci, chtěla bych si koupit nový objektiv a chtěla jsem se zeptat někoho zkušenějšího jaký objektiv by zvolil.
Znění dotazu: Ahoj, jsem absolutní amaterka, fotím pouze pro radost. Nejčastěji teda různá zajímavá místa v přírodě, ve městě, kdyz jsme někde na dovolené. Avšak občas i nějaké lidi a tak. A teď k věci, chtěla bych si koupit nový objektiv a chtěla jsem se zeptat někoho zkušenějšího jaký objektiv by zvolil.
K jakému fotoaparátu, kolik peněz můžeš do toho dát, kolik těch objektivů může být (musí to pokrýt jeden)...? Na takhle obecný dotaz se nedá odpovědět.
pokud pominu speciály jako jsou třeba makro skla - tak beztak 80% fotky je o tvé hlavě. Objektivem za milion se tvé fotky jako mávnutím kouzelného proutku nezlepší :)
píšeš že jsi absoloutní amatér - být tebou radši bych se naučil jak fotit, tedy minimálně něco o kompozici a expozici. Pak ti časem vypline který sklo by bylo pro tebe vhodný ;)
píšeš že jsi absoloutní amatér - být tebou radši bych se naučil jak fotit, tedy minimálně něco o kompozici a expozici. Pak ti časem vypline který sklo by bylo pro tebe vhodný ;)
No tak lepší technickou kvalitou se může pokochat libovolný amatér. Většina z nás má vybavení přesahující tvůrčí schopnosti.
Jeden univerzální objektiv na uvedené žánry stačit nebude. Na krajinky to bude chtít něco širokého (vyhoví i na architekturu a do interiéru) a na lidi na ulici něco s přirozenějším úhlem pohledu. Pak je na zváženou zohlednit akčnost - rychlost ostření a rozhodně přemýšlet o světelnosti/DOF. Další skla je rozumné přikupovat už jako tutovky, na furt a ne je za půl roku řešit nanovo...
Jeden univerzální objektiv na uvedené žánry stačit nebude. Na krajinky to bude chtít něco širokého (vyhoví i na architekturu a do interiéru) a na lidi na ulici něco s přirozenějším úhlem pohledu. Pak je na zváženou zohlednit akčnost - rychlost ostření a rozhodně přemýšlet o světelnosti/DOF. Další skla je rozumné přikupovat už jako tutovky, na furt a ne je za půl roku řešit nanovo...
Já jsem se svými fotkami moc spokojená, ale co jim podle mého chybí je světlo a ostrost (podle mého) fotky teda nijak neupravuji, tak jsem ještě přemýšlela o změně barev přes počítač. Momentálně fotím na nikorr 18-55mm, který byl součastí balení
[QUOTE=;39118]Momentálně fotím na nikorr 18-55mm, který byl součastí balení [/QUOTE] Tak to se pak není čemu divit, ono tyto základní objektivy nejsou žádný zázrak. Osobně můžu doporučit sigmu 17-50 F2,8 (konstatní clona pro všechny ohniska) se kterou přibude světla myslím že oproti tomu nikoru ažaž.. Jak fotí se můžeš podívat například tady [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Nicméně to závisí na tom zda D5100 má vlasní ostřící motorek pro tyto starší objektivy. Velmi slušný z těch starší objektivů je právě sigma 28-80, který se dá v dobrém stavu pořídit kolem 2000,-. Nicméně zrovna tento objektiv nemá svůj ostřící motorek a tak je závislý na motorku v těle fotoparátu. Pokud ho fotoaparát nemá, tak jedině ruční ostření...
Nicméně dobrý kompromis ke zmiňované sigmě 17-50 může být taky tamron 17-50 F2,8. Cenově vyjde zhruba stejně. Nicméně znám dost lidí, kterým moc nesedl a vyměnili ho za tu sigmu... Chce to vzít foťák do obchodu a vyzkoušet co ti bude líp sedět... ;)
Nicméně dobrý kompromis ke zmiňované sigmě 17-50 může být taky tamron 17-50 F2,8. Cenově vyjde zhruba stejně. Nicméně znám dost lidí, kterým moc nesedl a vyměnili ho za tu sigmu... Chce to vzít foťák do obchodu a vyzkoušet co ti bude líp sedět... ;)
Já bych napřed začal tou úpravou na PC. Výměna objektivu zas taková pecka nebude, krom světelnosti a navíc na plnou díru budou kraje a rohy nepoužitelné. A když, tak bych koupil pevnou Nikon 35/1.8 na naučení.
Jo ještě jsem mohl zmínit, že fotit do JPG nebo RAW je taky hodně velký rozdíl... I při pouhém "vyvolání" (bez úprav) RAWu v nějakém editoru (krom toho dodávaného přímo nikonem) je výsledný výsledek o moc lepší... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Takže jak zde bylo zmíněno. První bych začal s nějakým softem (focením do raw) a pak teprv řešil objektivy... myslím, že s raw formátem a správným exportem bude 80% požadavku vyřešeno... ;)
Suhlasim s Begym. Najprv sa nauc fotit.Nic ostatne nema v tejto chvili zmysel.
---------- Doplněno v 18:53 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 18:49 ----------
[QUOTE=Komo;39122]ale co jim podle mého chybí je světlo a ostrost [/QUOTE]
A mozno prave to sa napriklad da napravit osvojenim si techniky fotenia a spravnym nastavenim fotoaparatu .
---------- Doplněno v 18:53 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 18:49 ----------
[QUOTE=Komo;39122]ale co jim podle mého chybí je světlo a ostrost [/QUOTE]
A mozno prave to sa napriklad da napravit osvojenim si techniky fotenia a spravnym nastavenim fotoaparatu .
5100 stejně jako celá řada D3000 vlastní motorky nemají.
píšeš že ti chybí světlo. Netypické vyjádření, proto se zeptám. Myslíš tím že ti vychází příliš dlouhé časy nebo chceš pracovat s hloubkou ostrosti?
Pak píšeš že ti chybí ostrost - ono počítej pokud pořídíš světelné sklo (typicky f2,8 a níže) bude ta fotka celkově málo ostrá. Pokud chceš mít hodně "ostrosti" musíš hodně clonit - typicky cca f8.
píšeš že ti chybí světlo. Netypické vyjádření, proto se zeptám. Myslíš tím že ti vychází příliš dlouhé časy nebo chceš pracovat s hloubkou ostrosti?
Pak píšeš že ti chybí ostrost - ono počítej pokud pořídíš světelné sklo (typicky f2,8 a níže) bude ta fotka celkově málo ostrá. Pokud chceš mít hodně "ostrosti" musíš hodně clonit - typicky cca f8.
Já si nemyslím, že fotím úplně nejhůř, podle mě mám celkem cit pro vystihnutí dobrého momentu a najít taková ta hezká místa atd. Kdyz svítí slunce, nemám vůbec problem. Ten nastává tehdy, kdyz ty podmínky nejsou ideální. A prave proto bych chtěla slyšet nejake názory, jestli to jde vylepšit tim objektivem a tak.. Kdyžtak dolu dam dvě fotky, které mam jako jediné k dispozici, nemam totiž u sebe notebook. Bohužel z Facebooku, takze...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1208866245806007&set=pcb.1208866685805963&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1208866392472659&set=pcb.1208866685805963&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1208866245806007&set=pcb.1208866685805963&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1208866392472659&set=pcb.1208866685805963&type=1&theater
Předně by se to chtělo naučit práci s expozičním měřením nebo ještě lépe korekcí expozice ;-) https://www.digimanie.cz/fotime-s-koalou-korekce-expozice/3842 To vyřeší problém s tmavými fotkami a není nutno kupovat nový objektiv. Protože s jakýmkoli jiným objektivem (pokud podporuje stejný úhel záběru) toto vyfotíš úplně stejně.
Ved prave. My tu piseme o technickej stranke fotografovania, nie o umeleckej. Musis sa naucit techniku fotenia,rozumiet vzajomnemu vztahu jednotlivych velicin ,atd... Koho fotenie bavi a chce sa posunut,musi sa aspon trocha ucit. Nestaci nadstavit AUTO a cvakat.
Ahoj, zacal jsem se vice zajimat o fotografii a koupil jsem si telo Canon 5d, starsi bazarovy. Co se ale tyka objektivu kamarad mii rikal ze by nekupoval z druhe ruky.
Proto sem hledal na netu a chci se zeptat zda by ste doporucovali original Canon nebo kupovat i jine znacky. Jsem v podstate amater a tak do toho nechci davat moc penez.
Ma nekdo zkusenost s timto objektivem? Maji ho ted i ve sleve a tak vychazi levne http://wezeli.cz/index.php?route=product/product&path=81&product_id=279
Moc dekuji za radu
Proto sem hledal na netu a chci se zeptat zda by ste doporucovali original Canon nebo kupovat i jine znacky. Jsem v podstate amater a tak do toho nechci davat moc penez.
Ma nekdo zkusenost s timto objektivem? Maji ho ted i ve sleve a tak vychazi levne http://wezeli.cz/index.php?route=product/product&path=81&product_id=279
Moc dekuji za radu
Já bych si nekoupil bazarový tělo, ale objektivy určitě jo. U objektivu se nemá co pokazit, stačí se podívat na čočky, ověřit funkci zaostřovaní a stabilizace, mechanicky pokud se jedná o zoom. Objektiv z bazaru vždy prodám za cenu, za kterou ho koupím, případě za víc a můžu takhle zkoušet víc skel. Když koupím nový, tak při prodeji výrazně prodělám. No a ten objektiv z odkazu, najdi si na netu srovnání s Canon 50. Já bych to nekoupil, raději Canon z druhé ruky, ale jako krytka těla bude dobrej :)
V testech kupodivu nevycházel Yongnuo 50mm f/1.8 proti Canonu 50mm f/1.8 II zase tak špatně. Je to taková čínská kopie. Ale to se testuje většinou jenom obrazová kvalita a tak by stejně sáhnul po originálu od Canonu. Ale je to taková plastová hrkačka. Spíš bych stejně doporučil novější Canon 50mm f/1.8 STM, který sám používám a mohu doporučit. Ten cenový rozdíl není velký a má proti staršímu několik bonusů - kovový bajonet, lepší tichý ostřící motor (STM), lepší kroužek na manuální ostření, minimální ostřící vzdálenost je lepší, 7 lamel clony.