Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakt s co nejlepším výstupem při vyšším ISO

mario21 (6)|14.10.2015 09:19
Ahoj,

chtěl bych pořídit přítelkyni nějaký kompakt pro každodenní používání. Sloužit bude především k focení výletů (příroda, město) a větších skupin dětí. Foťák by měl mít v rámci možností co nejkvalitnější výstup za zhoršených světelných podmínek, tj. při vyšším ISO (špatné počasí, šero...). Měl by být malý, lehký (máme ještě základní zrcadlovku Nikon D5100, ale to pro přítelkyni není). Původně jsem chtěl něco do cca 7000 Kč. Po přečtení různých fór tady i jinde mi padla do oka hodně vychvalovaná Sony RX100 (1.verze). Tomuto kompaktu je vyčítáno hlavně složité nastavení (myslím, že by to nemuselo vadit, protože přítelkyně bude většinou fotit na automatiku) a problematické makro (přestože foťák k tomuto účelu primárně sloužit nebude, přeci jen si určitě bude chtít přítelkyně cvaknout i něco menšího).

Chtěl bych se tedy zeptat:

1. Je opravdu makro tak tragické, jak se někde uvádí? Prošel jsem si různé makro fotky pořízené tímto foťákem např. na Flickru a fotky většinou vypadaly pěkně, ale samozřejmě nevím, jak dalece byly upraveny v postprocesu...

2. Mám strach z blesku. Zdá se mi, že se musí každou chvíli ulomit. Jak je to uchycení pevné? Foťák jsem zatím v ruce bohužel neměl.

3. Měli byste návrh i na nějaký jiný kompakt pro výše uvedené použití? Tzn. ideálně cena kolem 7000 Kč, ale pokud to bude mít smysl, je možnost jít výš na cenu cca kolem 9500 Kč.

Díval jsem se ještě např. na Nikon P340 – subjektivně se mi výstup při vyšším ISO zdál horší než u RX100 a je mu snad všude vyčítána pomalost. Ale má nižší cenu.

Dál jsem koukal na Panasonic Lumix DMC-LX7 a taky nevypadal špatně, ale ta RX100 se mi zdá přeci jen lepší při horším světle…

Díky za radu.
Sakini (1174)|14.10.2015 10:07
1) makro není tragické, není tam nějaké snížení kvality, jen ho RX prostě moc neumí protože minimální zaostřovací vzdálenost je moc velká. Prostě se dostatečně nepřiblížíš, což jsem si vyzkoušel na orchidejích, prostě trs cattleyí jde, jeden květ už moc ne. Samozřejmě pokud půjdeš co nejblíž s objektivem, a pak si to ještě z těch dvaceti megapixelů vyřízneš, je to taky řešení. Zásadní je co si kdo představuje pod pojmem "něco malého".
2) ramínko blesku působí vachrlatě, ale je z pevného materiálu a hlavně celé pružně uložené. Ulomit ho by vyžadovalo určitou cílenou snahu, to ho spíš ohneš.
3) P340 je pomalý v operacích, ale to nemusí každému vadit a obrazová kvalita je dost dobrá - zase je to o preferencích, pokud děláš jednotlivé snímky a máš čas nemusí být jeho výkonový limit problém. LX7 je hodně slušný profikompakt, a najdou se i další, samozřejmě ale žádný nedosáhne ISO výkonu jednopalcového senzoru.
mario21 (6)|14.10.2015 11:07
Díky za názor. Asi to teda bude tak, že vzhledem k tomu ISO, to zřejmě vypadá na tu RX100. Jak jsem krátce uvedl, často se budou fotit i různé skupinky dětí na různých místech při různých akcích. A děti samozřejmě neposedí, takže je potřeba zkrátit čas a navýšit ISO. Proto byl tento požadavek uveden jako primární.

Pod pojem "něco malého" bude spadat nejspíš nějaká ta kytka, případně brouk na ní, takže si myslím, že případný ořez, jak uvádíš, by to měl snad vyřešit.
Komo (840)|14.10.2015 14:10
Ach boze. Zasa ten nestastny blesk. Este si ho ani v rukach nemal a uz mas strach, ze ramienko je chatrne. Inak,to ramienko sa da naklonit a fotit bleskom odrazom o strop,ak to situacia umoznuje. Fotky su potom omnoho prijemnejsie.
kolyy (1542)|15.10.2015 15:57
Fotenie detí za zhoršených podmienok vyžaduje veľký senzor a svetelný objektív. Samotné vyššie ISO nestačí, ak objektív nie je dostatočne svetelný. Bohužiaľ kompakty s dobrým výstupom na vyššom ISO nestoja 7000Kč, ale omnoho viac. Sony RX100 I-IV, Canon G7X, G1X II, Panasonic LX100. Ďalšia dôležitá vec je rýchly autofokus za slabšieho svetla. To v podstate diskvalifikuje Canony.

Pokiaľ pôjde o fotenie pohybu na automatiku, tak je dôležité aby tá za slabšieho svetla odclonila, navýšila ISO a neskracovala príliš čas. To je veľký problém pri Sony RX100, keďže automatika volí na krátkom konci 1/30s (a len tam je objektív dostatočne svetelný). Takže sa môžete tešiť na fotky rozmazaných detí. RX100 nie je zlá voľba, ale je nutné za slabého svetla buďto zafixovať ISO na vyššej hodnote alebo fotiť v režime priority času.

Kompakt, ktorý všetko splňuje, je Panasonic LX100. Veľký senzor, svetelný objektív, parádny autofokus aj za slabého svetla a rozumná automatika (v režime iISO detekuje pohyb a skráti čas). Cena je ale trochu inde.
Petr Be. (211)|18.10.2015 14:33
Ještě může být zajímavý kompakt s větším snímačem a pevným ohniskem, ale to už si člověk musí být hodně jistý, co přesně od toho chce. Nikon Coolpix A, Ricoh GR...
Sakini (1174)|19.10.2015 16:03
Ricoh GR třeba umožňuje docela velkou svobodu na běžné motivy díky cropování, i ten portrét se dá když člověk oželí část rozlišení, jen to je co se týče ovládání a užívání spíš pro zkušeného fotografa (možnosti nastavování jsou nekonečné). Ovšem obrazová kvalita je skvělá, výkon senzoru na úrovni zrcadlovek stejně jako ISO, a ještě k tomu je opravdu maličký. Ale to už je opravdu spíš vyšší dívčí.
mario21 (6)|22.10.2015 15:17
Díky chlapi za názory. Nakonec jsem objednal tu RX100 s tím, že ji do 14 dnů vrátím, pokud se nebude líbit… Foťák jsem měl v ruce jen krátce (dorazila včera a přece jen je přítelkyně), ale hned mě trošku zarazilo následující:

1. Namáčknutí spouště. Přijde mi, jakoby spoušť neměla žádnou "poloviční" polohu pro zaostření. Musí se namáčknout velmi lehce, pokud to člověk přežene, fotoaparát hned fotí. Je to normální?

2. Fotoaparát neustále zaostřuje i bez namáčknutí spouště a to, i když je v režimu AF-S. Tam bych čekal, že to bude jako u jiných foťáků, tj. že bude ostřit jen při namáčknutí spouště. Vím, že některý foťáky měly funkci "kontinuálního ostření" (nemyslím AF-C), kdy se chovaly právě takto. Většinou se ale tato funkce dala vypnout, což bylo dobrý i z důvodu spotřeby baterky. V menu jsem si ale ničeho na vypnutí toho nepřetržitýho ostření nevšiml… Taktéž, je to normální stav, příp. dá se to nějak vypnout?

3. Otočné kolečko, které funguje i jako křížový přepínač, se mi zdá celkem volné. Vzhledem k tomu, že foťák je jinak celkem bytelný, tak toto působí divně…

Pokud by se mohl někdo, kdo tento foťák vlastní, k tomuto vyjádřit, budu rád.
Sakini (1174)|22.10.2015 22:06
1. prostě Sony, pro ně je to typické
2. tohle dělá běžně a nedá se to vypnout - nepřeostřuje ale v režimu DMF, zkus ten (je to AF s možností ručního přeostření)
3. v tomhle případě se tak volně točí, Sony nemá moc cit pro praktické naladění ovládacích prvků
mario21 (6)|23.10.2015 07:59
Díky, sice jsem se snažil před koupí pročíst různý naše i zahraniční recenze, ale některý věci mě vůbec nenapadly, že by mohly být jinak...:-)
kolyy (1542)|23.10.2015 13:14
Tá spúšť a kolečko je takto aj u bezzrkadloviek Sony (aspoň APS-C). Je to o zvyku, keď chvíľu fotím so Sony a potom znovu vezmem Fuji, tak mi naopak príde zvláštny ten výrazný odpor pri natlačení spúšte. Na kolečko si ale treba dávať pozor, človek si nevedomky môže nastaviť napríklad clonu tak, že sa potom diví ;)
Komo (840)|23.10.2015 13:55
[QUOTE=kolyy;39619]Tá spúšť a kolečko je takto aj u bezzrkadloviek Sony (aspoň APS-C)[/QUOTE]
NEXa sa to netyka.
kolyy (1542)|23.10.2015 16:14
[QUOTE=Komo;39620]NEXa sa to netyka.[/QUOTE]

Ako to, že nie, presne mi to pripomenulo NEX-3N. Spúšť je presne takáto "mäkká" a zadné kolečko mi pripadá identické snáď na všetkých modeloch Sony. Akoby toho nakúpili riadne veľkú kopu pred desiatimi rokmi v nejakej storočnej zľave ;)
kultus (1295)|23.10.2015 16:18
Nooo tak nevim, na NEX-5R si nepamatuji nejake problemy se spousti a kolecka taky OK, hlavne roler nahore byl slusny ani ne uplne hladky ani ne moc tuhy. Zrovna takhle mohl roler udelat panasonic na FZ1000, coz je jeden z mala ergonomickych nedostatku.
kolyy (1542)|23.10.2015 16:32
Ja nehovorím, že je to problém, len že je to trochu inak a ak je niekto zvyknutý na odlišné ovládanie u iného výrobcu, tak ho to môže prekvapiť. Pritom niekomu kto používa len daný model to vôbec nemusí prísť zvláštne.

---------- Doplněno v 16:32 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 16:29 ----------

Inak roller na GM5 tiež žiadna veľká sláva, to asi bude bolesť Panasonicu.
Milan Šurkala (3381)|23.10.2015 17:05
1, Kdybys mi to neřekl, ani si toho nevšimnu :-) Spoušť není měkká, spíše má krátký chod namáčknutí (aspoň u mého kusu). Zažil jsem mnoho jiných fotoaparátů, kde se spouští téměř nedalo pracovat, u RX100 mi to přijde OK.
2, Co jsem se díval, vypnout se to nedá, pouze ten DMF režim to řeší. RX100 má výdrž baterky solidní, tak to za moc závažný problém nepovažuji (ostatně já většinou tuto funkci u jiných fotoaparátů stejně zapínám)
3 Tohle mi také přijde docela v pohodě (trochu tužší by to být asi mohlo, ale nevidím v tom zásadnější problém). Třeba na kompaktech Canonu, kde je otočné jen ono tenké okruží, mi to přijde mnohem horší.

Třeba co mně na RX100 vadí, je dost tuhé okruží objektivu.
mario21 (6)|23.10.2015 22:55
No, mě ty některý ovládací prvky trochu překvapily (v porovnání s jinýma foťákama, co jsem měl v ruce), proto jsem se ptal. Ale pokud je to tak v pořádku, tak to bude spíš o zvyku. A jak píše Milan, kroužek na objektivu se mi zdá taky dost tuhej, ale taky se na to bude dát zvyknout…

Všiml jsem si ale další věci, co se mi zdá divný. :-) Popis bude trochu krkolomnej, ale snad to pochopíte. Po vyfocení fotky se zobrazí tuším defaultně na 2 sekundy její náhled. Tzn. na displeji vidím scénu, co chci vyfotit, zmáčknu spoušť a po vyfocení se na displeji zobrazí fotka, která vypadá stejně jako ta scéna, kterou jsem fotil, tzn. stejný barvy, jas, kontrast. Když ale fotím na vyšší ISO (nejvíce patrné je to u 6400, ale i 3200), tak po vyfocení se displej jakoby silněji rozsvítí tak divně do světle fialova, takže vyfocená fotka vypadá barevně jinak než focená scéna. Prostě je taková do světle fialové barvy a zašuměná. Toto ale jen jakoby problikne (může to trvat tak cca 0,5 sekundy) a hned nato se objeví fotka ve správném barevném zobrazení. Taky nevím, jestli je to normální. Nevšimli jste si toho? Pozoruji to jen u těch vyšších ISO...
Milan Šurkala (3381)|23.10.2015 23:10
[QUOTE=mario21;39626]Všiml jsem si ale další věci, co se mi zdá divný. :-) Popis bude trochu krkolomnej, ale snad to pochopíte. Po vyfocení fotky se zobrazí tuším defaultně na 2 sekundy její náhled. Tzn. na displeji vidím scénu, co chci vyfotit, zmáčknu spoušť a po vyfocení se na displeji zobrazí fotka, která vypadá stejně jako ta scéna, kterou jsem fotil, tzn. stejný barvy, jas, kontrast. Když ale fotím na vyšší ISO (nejvíce patrné je to u 6400, ale i 3200), tak po vyfocení se displej jakoby silněji rozsvítí tak divně do světle fialova, takže vyfocená fotka vypadá barevně jinak než focená scéna. Prostě je taková do světle fialové barvy a zašuměná. Toto ale jen jakoby problikne (může to trvat tak cca 0,5 sekundy) a hned nato se objeví fotka ve správném barevném zobrazení. Taky nevím, jestli je to normální. Nevšimli jste si toho? Pozoruji to jen u těch vyšších ISO... [/QUOTE]

Po vyfocení se zobrazí surová data z čipu (v podstatě RAW s aplikovaným vyvážením bílé). To se zpracuje, odšumí, aplikuje se DRO či jiné technologie a zobrazí se zpracovaný snímek (v podstatě JPEG, který to vyplivne). Když si otevřeš RAW v editoru, vykoukne na tebe teda ten první (fialový) snímek, otevřeš-li si JPEG, vykoukne na tebe ten druhý. Ostatně zkus třeba nějakou dynamicky náročnou scénu (třeba rozvícenou stolní lampičku a kolem toho tmavé okolí) a dej DRO na max (DRO Lv5). Vyfotí se snímek, kde okolí bude černé, lampička světlá, to se ti na tu půlsekundu ukáže (RAW) a pak se ten RAW vyvolá, aplikuje se na něj prosvětlení stínů DRO a jiná nastavení... a výsledkem je snímek, který má stíny výrazně více prosvětlené.
mario21 (6)|23.10.2015 23:25
Díky za vysvětlení. Mně bylo akorát divný, že to pozoruju jen u těch vyšších hodnot ISO a samozřejmě při focení do JPG (to jsem zapomněl uvíst). Jinak hned jsem zkusil, co píšeš a máš pravdu.:thumb
Milan Šurkala (3381)|23.10.2015 23:38
[QUOTE=mario21;39628]Mně bylo akorát divný, že to pozoruju jen u těch vyšších hodnot ISO[/QUOTE]

Njn, holt u vyšších ISO je ten rozdíl mezi zdrojovými daty a zpracovaným výsledkem v JPEGu mnohem větší než při nižších citlivostech. Kdyby něco, klidně se ptej dál.